20. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 8. 2007

Sloni v porcelánu

Proletáři všech zemí -- smějte se, řekl údajně kníže pekel, či to byl kníže básníků? Proti elitě nemůžete dělat nic. Proto nevěřte politikům, a především nevěřte těm, kteří říkají, že to vše dělají ve vás prospěch. Daleko je doba, kdy nastane ráj na zemi a potřebným bude přáno. A možná ani nenastane, protože budeme všichni z rázu naráz bohatými. Pohádky se dobře poslouchají a na věku posluchače málo záleží, čím starší, tím prý pozornější i ovladatelnější. Umění ovládat za pomoci pořádkových jednotek, najatých provokatérů, umolousaných patolízalů a věčných slouhů, jak jednoduché a přehledné. Dav lze ovládat za pomoci pouček a příruček -- jak vládnout a ovládnout. Proč nepřihodit na hranici semotam poleno z kruhů nejvyšších - Hillary prý pobouřila svým dekoltem! Z naší party kluci mění manželky, vidíme je ve slušivých trenclích, cvalíky a vykuky, v tričkách teenagerů, i rozum je jaksi mladý, či spíše jalový.

Proč nevyužívat voličský vkus řízený mediálními kouzelníky, co si vždy věděli a budou vědět rady, jak se udržet na špici,ovládat politickou mašinérii v duchu propagandistických omáček, tu slazených, solených, kyselých a jindy sladkých - Proletáři všech zemí, bojte se! Würze des Lebens se jaksi mění podle požadavků doby a krajových zvyklostí, ale co dříve byl proletář, dnes již není, a to nikde na světě. Práce u pasů je produktivnější, rychlejší, dělník s maturitou nic neobvyklého, i když potom v praxi na trhu práce to vypadá tak, že majitel firmy má požadavek na uklízečku: přijmeme vás do mladého kolektivu, požadujeme ochotu pracovat a učit se, jazykové znalosti nejlépe Nj a Aj případně Mj. Plat dle dohody, vyžadujeme maturitu a dvě vysvědčení o rekvalifikaci.

Fürst der Finsternis se chechtá, dílo se zdařilo. Wolkenbruch stálá, po celé planetě -- tedy politická. Nejeden mistrkerl si udělal kariéru na proletariátu. Zřícení iluzí bolí, jak koho, že? Jeden nemá vnucovat požadavky druhému - země to dělají. A dělat budou.

Někteří daňoví poplatníci za svoje prachy od fízlů dostanou přes hubu, jiní budou odměněni, peníze jsou základem veškerého lidského selhání. Myšlenky se rodí z vědomosti a etických hodnot -- možná někdy, kdo ví? Volební náhody napomohou často k moci průměrným šibalům, schopným porvat se o kusy voličského telecího masa do krve, použít a využít proletářského ducha a blbé nálady voličstva. Kdesi v jakési zemi utrápil jeden politik prý novináře k slzám -- u nás je tomu naopak, bouře smíchu otřásá napříč politickými stranami a voličova bránice je od hurónského smíchu připravena puknout. Pozor: rudá hvězda nad zeměkoulí ohrožuje pozice básníků války, co dokázali vymyslet pro operace náletů na nepřítele název - Jídelníček; snídaně, olovrant, oběd, olovrant, večeře! Shořelá diplomatická jednání přinášejí světu pokaždé nebezpečnou polohu ležícího střelce. Kostkový cukr došel? Podáme vám krupici. Dopouštíme se vlastních chyb a budou to výlučně naše chyby -- jistě, ale následky ponesou i jiní.

Proletáři všech zemí, divte se! Není prý třeba ničit mosty, když je překročíme. Zajímavá myšlenka, málo však vyslyšená. Proklamace nových vztahů a uzavřených přátelství na dobu neurčitou vzbuzují pochybnosti v každém, kdo si pamatuje pár desítek let života vezdejšího. Známe silácké výroky a následné výchovné metody, pluly jsme tak často politickými močály, že jsme získali imunitu virové nákazy zvané: nadšení pro věc! Cyklus nejistot nás vybízí ke zdrženlivosti. Máme na proletariát páky. Stínové ministry -- stíny stínů. Omluvu: všechno co jsem dělal, dělal jsem pro vlast macechu. Zjištění: prší si jak chce i bez totáče! Doporučení: s půjčkou vítr do plachet! Dodávám pro příliš nadšené budoucí dlužitele - anebo tornádo do kapes! Tisíce slov naděje vypouštěny denně dochvilnými manipulátory s lidským vědomím -- i nevědomím, zahlcují planetu a nahrávají vyhlášeným klepnám. Ne každý může mít notářskou sinekurku, tu možnost přidat si k odměně, prý po uvážení až sto procent vejvaru!

Lépe patřit ke světovým vesnicím - což je mimo jiné i ČR anebo k městům USA, Čína ? -- můžete si dosadit již sami. Pesimisté tvrdí, že v EU úředníci objevil nebezpečný vir s názvem ČR. Rozkládá prý životaschopný organismus unie a může v budoucnu přivést bohulibý záměr vniveč. U nás je do úvahy vždy brána jakási přehnaná opatrnost, ze které pak nakonec vzniknou pouta k nechtěnému. Ono se řekne lehce: lidé práce, ale kde ji vzít pro každého, ke všemu dobře placenou a stálou? Není divu, milí proletáři, že pracovnice úřadu práce (název bohulibý, ale zavádějící) vyhrožuje matce s dítětem, že jestli nevezme tu nepřetržitou pracovní dobu ve výrobním závodu, tak ji pošle ve vestě na ulici konat prospěšné práce -- copak práce je ostuda a nepropěšná?

Byrokratická Náno, tvoje práce není prospěšnou, když nedokážeš práci sehnat! Dřepění na židli a chytání lelků si daňoví poplatník stěží platí, jestli ti to nedošlo!

Takže, proletáři v neproletářském období, smát se je zdravější, než zbytečně plakat. Nepřestat věřit mnohem lepší, než rezignovaně volit, volit a volit. Slonů v porcelánů přibývá, rádi se pomnoží v prostředí vhodném k podupávání v krajině posedlé tmou -- kde do sedla právě vás moc nezvou.

                 
Obsah vydání       20. 8. 2007
20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
20. 8. 2007 Reforma může klienty bank poškodit Miloslav  Roch
20. 8. 2007 Lekce radarové propagandy Tomáš  Gawron
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Veřejné popravy v Íránu
20. 8. 2007 Jeremy Paxman bude autorem letošní klíčové přednášky na Edinburském televizním festivalu
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
20. 8. 2007 Sloni v porcelánu Václav  Dušek
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
20. 8. 2007 Má 87 minut animovaného filmu větší cenu než lidský život? Miroslav  Uhlíř
20. 8. 2007 Lékaři bohy nikdy nebyli, aneb Budiž pochváleno to řemeslo lidí v bílých pláštích Uwe  Ladwig
20. 8. 2007 Pawlowski dluží sedm miliónů za zdravotní pojištění novinářů, za 425 milionů koupil pozemek Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Záchranná služba opravdu "nejprve požaduje platbu od cizinců, než je odveze"
20. 8. 2007 Bez komentáře
20. 8. 2007 Stále více Rakušanů nesplácí dluhy Richard  Seemann
20. 8. 2007 Čína si zachovává meziroční 23% růst zahraničního obchodu
17. 8. 2007 Rusko obnovuje strategické lety svých vojenských bombardérů
17. 8. 2007 Schwarz odmítá, že by Golga nechtěli odvézt, kdyby nezaplatil Štěpán  Kotrba
18. 8. 2007 Zemřela "národní instituce", novinář "svědek století"
17. 8. 2007 Železářská firma dostala od Pentagonu milion dolarů za dvě podložky v ceně 19 centů
17. 8. 2007 Čechy Čechům aneb xenofobní Luboš Palata Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Cena pevných svazků s obyvateli České republiky Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Herec a senátor Tomáš Töpfer je pro radar Jakub  Rolčík
17. 8. 2007 Kořeny nelidského systému v českém zdravotnictví Petr  Wagner
16. 8. 2007 Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí Fabiano  Golgo