14. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 8. 2007

Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti

Proč se podílela německá televize ZDF na pokusu kubánských boxerů zažádat o azyl?

Brazilský organizační výbor Panamerických her v pátek zveřejnil informaci, že Thomas Doering, který byl obviněn z toho, že drogami omámil a unesl minulý měsíc dva kubánské boxery, spolupracoval jako reportér s německou veřejnoprávní televizí ZDF. Lhal policii, když uvedl, že zastupuje komerční televizi SAT 1. Důkazem Doeringovy spolupráce s ZDF je dopis na oficiálním hlavičkovém papíře televize ZDF, podepsaný ředitelem sportovního vysílání stanice K Petrzikou. Z toho vyvstává zajímavá otázka: proč se ZDF podílela na této akci? Je to velmi závažná záležitost a měla by se jí věnovat německá média, vzhledem k tomu, že je ZDF veřejnoprávní institucí.

Brazilská policie nyní oficiálně odmítla verzi událostí, prezentovanou kubánskými boxery: že byli uneseni, omámeni drogami, že jim byly zavázány oči a že byli nuceni podepsat smlouvy s firmou Arena Box Promotion, německým podnikem, který organizuje boxerské zápasy. Důvodem, proč policie tato svědectví považuje za falešná, je skutečnost, že kontrakty byly podepsány až pět dní poté, co boxeři opustili ústředí Panamerických her, podle analýzy odborníků, kteří chemicky prozkoumali podpisy na smlouvách a přesně určili, kdy byly tyto smlouvy podepsány.

Smlouvy obou boxerů měly 17 stránek a jsou totožné. Policie také poukazuje na skutečnost, že boxeři Guillermo Rigondeaux a Erislandy Lara podepsali každou stránku zvlášť a přítomen jako svědek byl právník firmy Arena, Rafael Vilhena, Kubánec, který emgiroval do Německa.

Podle Rodriga del Barria, právníka, který byl najat k tomu, aby pomáhal Kubáncům poté, co je zadržela brazilská policie, byly kontrakty podepsány na německém velvyslanectví, aby byly platné v Evropě.

Mimo to, konstatuje del Barrio, se stalo poprvé v jeho kariéře, že mu policie nedovolila hovořit s jeho klienty v soukromí. Del Barrio obvinil levicovou vládu Luize Inacia da Silvy, Luly, že hrubě porušila zákony týkající se žadatelů o azyl a že oba žadatele o azyl dopravila rychle k soukromému letadlu, které pro ně vyslal Fidel.

Řád brazilských právníků OAB, organizace, která reguluje licence právníků, vydává je a ruší je, oficiálně kritizovala neregulérní zacházení s oběma sportovci a otevřeně obvinila vládu, že z politických důvodů porušila zákon. "Bylo to poprvé od ukončení vojenské diktatury (1964-1985), že neměl právník možnost požádat pro své klienty o habeas corpus", řekl mluvčí této instituce.

V rozhlasovém interview srovnal mluvčí to, co se stalo v Brazílii, s tím, co se děje ve Spojených státech, kde omezil Vlastenecký zákon mnoho právních záruk, "které by měly být v demokracii bezpodmínečné", a projevil přání, aby se Lula nechoval tak, "jak se chová George Bush".

Brazilská policie také popírá obvinění, že pasy boxerů byly v rukou německých jestřábů. Pasy byly po celou dobu v rukou vedení kubánské delegace, což je typické pro sportovce, kteří žijí v diktatuře.

Kubánské Rudé právo, deník Granma, otiskl článek, že boxeři tvrdili, že se je brazilská policie snažila přesvědčit, aby zůstali v Brazílii, že tam budou svobodnější. To rozzuřilo brazilskou federální policii, která popřela, že by s boxery vedla jakékoliv osobní rozhovory. Mluvčí policie konstatoval, že byl boxerům oficiálně, jak to požaduje zákon, nabídnut úkryt, pokud měli pocit, že je ohrožen jejich život.

Šéf brazilské sociálně demokratické strany senátor Arthur Virgilion založí ve čtvrtek v parlamentě vyšetřovací komisi, ve snaze získat informace o podivném chování brazilských úřadů. Poukázal na to, že neměly právo boxery zatknout, protože ti neměli pasy, neboť jejich pobyt v Brazílii by býval naprosto legální ještě po dobu dalších 75 dnů a že to lze lehce ověřit. Je podivné, že se tento případ "vyřídil" tak neobvykle rychle - v Brazílii pro to neexistuje žádný právní precedent. Od zadržení boxerů uplynulo do jejich deportace jen několik hodin.

Ministr spravedlnosti Tarso Genro, trockista, který studoval na Kubě a je osobním přítelem Fidela Castra, bude muset v parlamentě vysvětlovat, co se stalo.

Typické je, že Fernando Gabeira, šéf strany Zelených, který stál v roce 1969 v čele únosu tehdejšho amerického velvyslance v Brazílii Charlese Elbrika, kterého pak vyměnili za 15 členů místní komunistické strany, vězněných vojenským režimem, stojí v čele protestů. Gabeira je obdivovatel Fidela Castra, ale odmítá akceptovat, že je zapotřebí omezovat svobodu kubánských občanů.

Nicméně dva další kubánští sportovci, kteří také uprchli od své delegace během Panamerických her, hráč házené Rafael Capote a trenér gymnastiky Lazaro Lamelas v Brazílii zůstávají. Minulou středu požádali o azyl.

Devatenáctiletý Capote bude hrát v týmy Imes-Sao Caetano a jeho plat bude 360 dolarů měsíčně, jako plat ostatních členů týmu.

Trenér týmy Luiz Carlos de Araujo Jr původně hráče nechtěl, ale řekl, že změnil názor poté, co od něho slyšel, proč nechce zpět na Kubu. Araujo řekl, že chlapci vysvětlil, že z házení v Brazílii nikdy nezbohatne, ale jeho odpovědí bylo: "Chci být svobodný, ne bohatý."

Otázkou je: Proč tyto dva sportovce nezatkla brazilská policie? Také neměli pas.

                 
Obsah vydání       14. 8. 2007
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď
14. 8. 2007 Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti Fabiano  Golgo
14. 8. 2007 Polská konzervativní vládní koalice se rozložila, budou předčasné volby
13. 8. 2007 Je to možný, pane Možný? Věra  Říhová
14. 8. 2007 Z radarů cukrárnu, aneb jak divně promarmit velkou možnost Uwe  Ladwig
14. 8. 2007 Policie byla pod palcem ČSSD? Boris  Cvek
14. 8. 2007 Média se probudila - teprve teď zaregistrovala "NATO východu"
14. 8. 2007 Čunek jako Al Capone? Josef  Vít
14. 8. 2007 Politické dluhy splatné u ODS aneb jaký je rozdíl mezi kufrem, batohem a ruksakem? Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Boxeři a drzá diktatura na Kubě Jan  Čulík
14. 8. 2007 Bushův poradce chce strávit "víc času se svou rodinou"
14. 8. 2007 Na piknik u Bushů má Cécilia angínu, ale nakupovat, to chodí
13. 8. 2007 "Část ČSSD žádá Grossův návrat do politiky"
14. 8. 2007 Ahmadinedžad vyhodil dva ministry
14. 8. 2007 Neměla se Paroubkem nechat umlčet Petr  Nachtmann
13. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Paroubková udělala chybu! Měla vstoupit dřív do politiky
14. 8. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
13. 8. 2007 Čunek budiž pochválen... Jiří  Havel
13. 8. 2007 Nemocnice není hostinec Petr  Wagner
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje
13. 8. 2007 Michael  Marčák
13. 8. 2007 Jak Telefónica trestá své zákazníky, kteří chtějí platit méně Jan  Paul
13. 8. 2007 Už je to tady? Jindřich  Kalous
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
11. 8. 2007 Kanada postaví v Arktidě dvě vojenské základny