3. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 8. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Na základnu dánských okupačních vojáků u Basry přiletěl dánský ministr obrany, aby slavnostním projevem ukončil působení dánského kontingentu v Iráku. Jeho řeč přerušila minometná palba povstalců, která ministra donutila zalehnout na zem a krýt se. Média nicméně oznámila, že zůstal nezraněn. 50 posledních vojáků mělo v úterý odcestovat do Kuvajtu a odtamtud se letecky vrátit do Dánska.

V 18:00 zasáhla raketa Kaťuša v Basře objekty britského a amerického konzulátu. Britové tvrdili, že svou budovu nepoužívají a nedošlo tedy k žádným ztrátám, svědkové nicméně viděli na místo mířit britské vojenské ambulance.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 16. července 2007

Bagdád

Američané ráno oznámili, že v rámci nové vojenské operace rozmístili v zemědělské oblasti na jih od Bagdádu 8 tisíc mužů.

Americký nálet na čtvrť Fadl způsobil smrt sedmi a zranění 11 civilistů. Tato čtvrť je už po celé měsíce vystavena útokům Američanů i loutkové armády, při nichž zahynuly desítky jejích civilních obyvatel.

Policie nalezla po městě 25 mrtvých; většina z nich měla zavázané oči,svázané ruce a byla zastřelena.

Ba‘qúba

Oficiální mluvčí loutkových sil operujících v provincii Dijála plukovník Raghíb Ráwí oznámil, že velký počet ozbrojenců v uniformách loutkové armády obklíčil večer vesnici Duwajlíji severně od Ba‘qúby a pobil 29 vesničanů.

Miqdádíja

Americké vrtulníky ostřelovaly vesnice ležící severovýchodně od Miqdádíje. Čtyři jejich rakety dopadly do vesnice Qazaldža; informace o následcích útoků nebyly prozatím k dispozici.

Kirkúk

Při explozi dvou nákladních aut naložených trhavinou bylo v obchodní čtvrti plné lidí zabito nejméně 80 lidí a 136 zraněno.

Mafkarat al-Islam současně uvedl, že ve městě dochází k řadě podobných útoků, přičemž některé z nich jsou dílem kurdských pešmergů a mají za cíl vyhnat z města co nejvíce arabské populace a umožnit tak jeho připojení ke Kurdistánu.

Basra

Za svítání ostřelovaly britské síly čtvrť Muhandisín na západě Basry. Podle britského mluvčího šlo o odpověď na noční ostřelování jejich základen na mezinárodním letišti a v bývalém prezidentském paláci. Ve čtvrti bylo zničeno několik domů a aut, došlo také k několika ztrátám na životech civilistů. Jakékoli ztráty na britských základnách mluvčí popřel.

Ozbrojené akce

V Kirkúku zastřelili povstalci jednoho policistu; do oblasti pak vtrhly policejní hlídky a sebraly pět osob označených za podezřelé.

V Násiríji byli ve srážce s povstalci tři policisté zabiti a čtyři další zraněni.

Ostřelování

V 6:30 dopadlo několik raket Kaťuša na americký Camp Echo u Díwáníje.

V noci dopadla minometná střela do Táhiríje severně od Maháwílu v provincii Bábil, kde zranila pět lidí, mezi nimi ženy a děti.

Bombové útoky

V severovýchodním Bagdádu ráno zabila bomba pět členů policejní hlídky.

Exploze auta zasáhla v kirkúckém okrsku Dumíz policejní hlídku.

V Miqdádíji zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil jeho posádku.

Úterý 17. července 2007

Bagdád

Palestinskou kliniku a sousední sportovní klub Hajfa v okrsku Baladíjat táno obklíčilo 20 obrněných vozidel a 50 příslušníků sil Magháwir. Jejich manévry způsobily paniku mezi obyvateli okolí kliniky, kteří se obávali sektářského útoku. Ukázalo se však, že se pouze vysoce postavený generál tzv. ministerstva vnitra rozhodl podstoupit na klinice ošetření. Zdržel se uvnitř 20 minut, pak zase odejel a ozbrojenci s ním. Záhadou zůstalo, proč se generál nechal ošetřit zde a nepovolal lékaře k sobě nebo nepoužil jako ostatní činitelé loutkového režimu americké nemocnice v Zelené zóně.

Při útoku neznámých ozbrojenců na řadu soukromých aut u čerpací stanice v okrsku Mansúr byli tři místní lidí zabiti.

Skupina policistů známá jako „Revolucionáři Ámiríje“ vtrhli v této čtvrti do domu starého Sajjida Alího Hammadího Abú Fahda a utloukli ho k smrti. „Revolucionáři Ámiríje“ působí ve čtvrti po boku amerických vojáků a tzv. irácké národní gardy. Jde o několik sunnitských kolaborantských milic a policejních skupin, které dali dohromady Američané před několika měsíci po vzoru Rady spásy provincie Anbár v rámci snah vytvořit protiváhu mahdistům.

Před polednem došlo k explozi auta u íránské ambasády nedaleko Zelené zóny. Ambasáda neutrpěla žádné škody, výbuch na ulici zabil čtyři lidi a dva další zranil.

V poledne vtrhly šíitské milice doprovázené tzv. iráckou národní gardou do okrsku Dubbat ve čtvrti Džihád. Protože kurdští pešmergové, kteří mají v této čtvrti udržovat pořádek, nijak nezasáhli, postavili se proti útočníkům disponujícím různými druhy moderních těžkých zbraní obyvatelé se svými lehkými zbraněmi, během hodinového boje se jim podařilo zapálit jedno Humvee a útočníky přiměli k ústupu.

Po měsíčním bojkotu se poslanci Sadrova bloku vrátili do parlamentu.

Miqdádíja

Mahdisté vtrhli v noci na úterý v době zákazu vycházení do čtvrti Askarí, vyhnali ze šesti domů jejich obyvatele – ženy a děti – a domy pak zapálili. K podobnému útoku došlo v této čtvrti už přede dvěma dny, tehdy bylo spáleno 17 domů a mešita a obyvatelé ze čtvrti vyhnáni. Zprávu o poslední akci mahdistů přinesl QudsPress a zároveň upozornil, že mahdisté spolu s několika jednotkami loutkové armády využívají situace, kdy se americké síly snaží zpacifikovat provincii Dijálu a vyhánějí sunnity z jejich obydlí.

V ranních hodinách vpadli neznámí ozbrojenci do jednoho z domů téže čtvrti Askarí a uvnitř postříleli 12 členů rodiny včetně žen a dětí. Ozbrojenci v uniformách loutkových sil si ve čtvrti zřídili kontrolní stanoviště, z něhož stříleli po minibusu Kia a zranili dvě ženy z jeho posádky.

Jiní ozbrojenci si postavili kontrolní stanoviště u vesnice Qazaldža severovýchodně od Miqdádíje a zastřelili u něho dvě ženy.

Madá‘in

Britské bombardéry Tornado shodily kolem 10:00 při bombardování oblasti kolem Dir‘íje u Madá‘inu, jejíž obyvatelstvo je známo svým odporem k okupaci, těžké bomby také na hlavní silnici spojující Dir‘íju s okolím, z velké části ji zničily a odřízly tak vesnici od světa. Celá oblast je už delší dobu terčem bombardování, razií a zatýkání, zničena je řada domů, obchodů a tržišť. Jen tento poslední útok má na svědomí desítky mrtvých a zraněných civilistů.

Ozbrojené akce

V odpoledních hodinách podnikli povstalci v Madá‘inu souběžně útoky na všechna kontrolní stanoviště tzv. Lví brigády sil ministerstva vnitra, jíž způsobili těžké ztráty.

Američané přiznali, že v boji s povstalci byli v provincii Anbár zabiti dva důstojníci jejich námořní pěchoty, řadový mariňák pak v provincii Dijála. Kromě toho oznámili, že ráno zemřel v Iráku jeden americký voják na zranění „nebojového charakteru“. Jde o desáté takto popisované úmrtí za poslední dva týdny.

Podle oficiální zprávy zemřel v Iráku následkem infekční choroby major polské armády.

Bombové útoky

Ve východním Bagdádu odpoledne zabila exploze auta čtyři loutkové vojáky a pět jich zranila. Podle sdělení policie bylo při výbuchu zabito ještě šest dalších lidí a pět civilistů utrpělo zranění.

Středa 18. července 2007

Bagdád

Ráno dorazila skupina příslušníků tzv. Irácké národní gardy doprovázená muži v maskách ve čtyřech Humvee do Ámiríje a usadila se v domě u jednoho z kontrolních stanovišť. Ve chvíli, kdy se na cestě ke stanovišti objevili dva muži, gardisté se na ně vrhli a začali je tlouct pažbami pušek. Pak před očima kolemjdoucích vytáhli nože a oba podřízli. Těla pak strčili do pytlů, hodili je do vozidel a odjeli.

Na kontrolním stanovišti mezi Chadrou a Ámiríjí vytáhl příslušník sil Magháwir řidiče, který se ozval proti slovním útokům vojáků namířených proti lidem procházejícím stanovištěm, z jeho auta a začal ho mlátit. Přidal se k němu další voják a řidič se jim snažil bránit. Veliteli stanoviště vojáci řekli, že je muž napadl, ten vytáhl pistoli a třemi výstřely do hlavy ho na místě zabil. Vojáci nato z auta vytáhli jeho ženu a strhli jí závoj. Přihlížejícím lidem pak nařídili o ničem nemluvit.

V A‘zamíji zabili Američané střelbou z vrtulníků deset a zranili 30 civilistů. Podle zprávy QudsPress vojáci pak bránili sanitkám, aby se do ulice dostaly a odvezly do nemocnic zraněné, z nichž mnozí byli ve vážném stavu.

Policie našla po městě za tento den 24 těl svázaných, poznamenaných mučením a usmrcených většinou výstřelem do hlavy.

Sunnitská Fronta irácké dohody oznámila, že na výzvu tzv. prezidenta Tálabáního ukončila bojkot parlamentu. Poslanci této strany opustili parlament na protest proti odvolání jeho předsedy a člena jejich strany Mahmúda Mašhadáního, které bylo nyní zrušeno.

Sebevražedné útoky

Uprostřed houfu zájemců o zařazení do pešmergské milice se v Mosulu odpálil muž, jenž devět z nich zabil a 18 zranil.

V okrsku Akašat v provincii Anbár nedaleko syrské hranice najel fidá‘í nákladním autem do oddílu amerických vojáků, zabil nebo zranil několik vojáků a způsobil požár skladu sousedního fosfátového komplexu. Americké a kolaborantské síly vyhlásily v celé provincii stav pohotovosti, protože získaly informace, že se desítky povstalců v oblasti chystají k řadě útoků.

Ostřelování

Asi 20 minometných střel ráže 120 mm dopadlo ráno na americkou základnu v Habbáníji. Šlo o nejprudší útok na tuto základnu, patřící mezi největší v Iráku, za poslední tři měsíce.

Bombové útoky

Při dvou podezřelých explozích bomb na autobusových zastávkách bylo v Bagdádu zabito nejméně 11 lidí. Několik bomb zasáhlo v A‘zamíji americké hlídky, zničilo několik vozidel a zranilo několik vojáků.

Američané přiznali, že při třech explozích zahynulo v Bagdádu sedm jejich vojáků s tlumočníkem a další čtyři vojáci utrpěli zranění.

Čtvrtek 19. července 2007

Bagdád

Časně ráno před rozedněním podnikly desítky povstalců v A‘zamíji mohutný útok na americké síly. Ze dvou zasažených a hořících Humvee se nepodařilo dostat ani jednomu vojáku. Útok byl odvetou za masakr civilistů, k němuž došlo předchozího dne na stejném místě. Americké síly pak uzavřely všechny vjezdy do zdí obehnané čtvrti, kterou se stále marně snaží dostat pod svou kontrolu.

Oddíl loutkových vojáků a policistů vyhodil před svítáním do vzduchu minaret sunnitské mešity Muhammada Posla Božího ve čtvrti Džihád.

Šíitské milice zajaly na kontrolním stanovišti před čerpací stanicí ve čtvrti Ámil ženu bydlící ve čtvrti Džihád, a unesly ji do sídla sil tzv. ministerstva vnitra v jimi ovládané čtvrti Ámil.

Haswa

Za svítání prohledali američtí vojáci mlékárnu v okrsku Mašru města Haswa ležícího 33 km jižně od Bagdádu a bez vysvětlení odvedli s sebou její dva strážce.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Filástín v centru Miqdádíje vpadli povstalci do domu velitele mahdistů a zastřelili ho. Ve čtvrti Askarí na východě města zajali ozbrojenci hlídku složenou z 13 policistů, jejich dvě hlídková vozidla spálili a zajatce odvedli.

Bombové útoky

U Huwajdžá zasáhl výbuch bomby ambulanci tamní nemocnice a zranil čtyři členy jeho posádky, z toho dvě ženy.

Pátek 20. července 2007

Bagdád

Šestnáct svázaných a zastřelených obětí sektářského násilí bylo nalezeno během tohoto dne.

Sámarrá

V obytných čtvrtích měst Sámarrá a Dawr prováděly loutkové síly po tři dny kontroly dokladů obyvatel, při níž došlo k rozsáhlému zatýkání. Část zatčených byla později po výslechu spojeném s mučením propuštěna. Podle svědků byla jejich těla plná pohmožděnin a podlitin.

Iskandaríja

TV al-Džazíra oznámila, že iráčtí povstalci zajali ve středu večer u vesnice Muwajliha  poblíž Iskandaríje sedm policistů, jejichž těla byla o něco později po pátrání prováděném americkými a loutkovými silami nalezena.

Ozbrojené akce

V Durá zastřelili odpoledne povstalci majora loutkové policie Muhammada Šukra Mahmúda a jeho ženu.

Při útoku na americkou hlídku byl v Bagdádu jeden voják zabit a druhý zraněn.

Ostřelování

Britské ministerstvo obrany oznámilo smrt tří britských vojáků, k níž došlo při ostřelování jejich základny v Basře.

Bombové útoky

Ve východním Bagdádu zasáhla bomba americké vojenské vozidlo, v němž zabila jednoho z vojáků.

Sobota 21. července 2007

Bagdád

Početný oddíl amerických vojáků s tanky a obrněnými vozidly doprovázený vrtulníky obklíčil ráno sídlo rady ulamá ve čtvrti Adl na západě města a 15 minut před ranními modlitbami vpadl dovnitř. Tam řádili jako vždy v podobných případech, zničili nebo roztrhali vše, co jim přišlo pod ruku, ve skladech sebrali co se dalo, zabavili počítače, ostatní elektronická zařízení rozmlátili a vyházeli na zahradu mešity. Všechny přítomné zaměstnance a 11 strážců ztloukli a pak je odvezli na jednu ze svých základen.

Zdravotní stav 71letého bývalého vicepremiéra Táriqa Azíze se po čtyřech letech věznění zhoršil natolik, že byl z americké věznice Camp Cropper na bagdádském mezinárodním letišti převezen do městské nemocnice v Baládu asi 70 km severně od Bagdádu.

Sámarrá

Jak uvedl v rozhovoru s QudsPress zdroj z iráckých loutkových sil, zaútočili povstalci raketami na americkou hlídku v zemědělské oblasti jižně od města a zničili Humvee. Američané odpověděli palbou kolem sebe, pak vpadli do nejbližších domů, kde sebrali dva mladíky, oba postavili ke zdi a zastřelili. Agentura poznamenala, že Sámarrá je dějištěm stálých bojů mezi povstalci a okupačními vojáky, kteří na útoky odpovídají raziemi, zatýkáním a popravováním civilistů.

Ozbrojené akce

Navzdory zákazu vycházení pokračují ve městě Ána na severozápadě Iráku útoky na okupační vojáky. Ráno zničil výbuch ve východní části města jedno Humvee, později přepadli povstalci v centru města hlídku složenou z amerických vojáků a loutkových policistů. K dalšímu boji došlo při útoku na dům patřící členům kmene Kuhlí, kteří se dali do služeb loutkové policie.

Dopoledne došlo v okrsku Tahrír v Ba‘qúbě k dvouhodinovému střetu mezi povstalci a americkými vojáky. Povstalcům se podařilo zničit tři Humvee a tank. Jejich vraky odvezla až od dva dny později americká kolona za přísných bezpečnostních opatření, zabraňujících novinářům pořídit fotografie nebo filmové záběry zničených vozidel.

Podle oznámení americké armády byl jeden její voják zabit v provincii Anbár a další v Bagdádu.

Ostřelování

Britové oznámili, že jeden z jejich vojáků zemřel při ostřelování základny v prezidentském paláci v Basře. Jde o sedmého mrtvého, oznámeného Londýnem od počátku července.

Bombové útoky

V noci zničila v Iskandaríji bomba vozidlo z americké kolony. Z hořícího vozidla se ostatní vojáci snažili vytáhnout členy posádky; přesnější informace o jejich osudu se nepodařilo zjistit.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka způsobenou výbuchem bomby pod vozidlem vojenským vozidlem jižně od Sámarrá, dalšího v Bagdádu a třetího v provincii Dijála..

Neděle 22. července 2007

Rawa

Pickup loutkové armády narazil v poledne ve vysoké rychlosti do kontrolního stanoviště na hlavním mostě u Rawy, když jeho řidič nad ním zjevně ztratil kontrolu. Auto bylo při nehodě zcela zničeno, čtyři vojáci v něm zahynuli a další tři byli zraněni.

Bagdád

Ve čtvrti Ur v severovýchodním Bagdádu byl ozbrojenci zastřelen brigádní generál sil tzv. ministerstva vnitra Faláh Chalaf. V okrsku Bajjá byl nalezen zastřelený velitel policejní stanice kapitán Hamad Sa‘dí, jehož předchozího dne zajali povstalci.

Odpoledne tzv. „Revolucionáři Ámiríje“, kteří zabrali ámiríjskou mešitu Tikrítího a zřídili si v ní štáb, postříleli na ulici Madajif této čtvrti šest lidí. Dalšího staršího muže odvlekli do štábu a tam ho zabili.

Během tohoto dne bylo v okrsku Karach nalezeno 12 mrtvých svázaných těl, na nichž byly patrné stopy mučení. Další čtyři oběti byly nalezeny v Rusafá. Všichni byli nakonec zastřeleni.

Sebevražedný útok

V Džurf al-Milh 20 km severně od Bagdádu najel fidá‘í minibusem do domu, v němž se sešli k jednání vůdci kolaborantské Rady spásy provincie Anbár, aby projednali spolupráci svých milic s americkými a loutkovými silami v boji proti povstalcům. Podle prvních zpráv bylo pět z  nich zabito a 12 dalších zraněno, někteří těžce.

Ozbrojené akce

V Ána zaútočili povstalci na příslušníky loutkové policie, členy místního beduínského kmene Kuhli. Na místo vzápětí nato dorazili američtí vojáci a celou oblast uzavřeli, takže se nic bližšího nepodařilo zjistit.

V Miqdádíji přepadli povstalci dům loutkového guvernéra města Nadžma al-Harbího, zabili jednoho strážce a způsobili materiální škody. Guvernérova rezidence se v posledních dvou týdnech stala terčem útoku už několikrát.

V noci přepadli u Balád Rúzu ozbrojenci konvoj přivážející do města ovoce, zapálili kamiony a šest řidičů zabili nebo zranili.

Bombové útoky

V blízkosti města Šafí‘ija asi 10 km jihovýchodně od Díwáníje zasáhl výbuch bomby americko-polskou hlídku a poškodil jedno z vozidel.

Exploze motocyklu zaparkovaného na bagdádském náměstí Báb al-Mu‘azzam zabila po poledni pět civilistů.

Večer zasáhla v Miqdádíji bomba americkou hlídku, zničila její Humvee a zabila nebo zranila všechny členy jeho posádky.

V Dudžajlu večer exploze bomby těžce zranila čtyři loutkové policisty.

Exploze bomby v Bagdádu zabila příslušníka americké námořní pěchoty. Kromě toho přiznal Pentagon smrt jednoho vojáka při explozi bomby v provincii Wásit a druhého v provincii Anbár.

V amerických věznicích je drženo 36 000 vězňů

Právník Džásim al-Bahádilí, předseda tzv. výboru pro právní pomoc, oznámil, že americké síly drží v Iráku v zajetí 36 000 lidí. Přitom uvedl, že Američané nedovolují vězňům žádné návštěvy příbuzných ani právníků, zvláště tvrdá opatření jsou v tomto směru ve věznicích na bagdádském mezinárodním letišti a v táborech Bucca v jižním Iráku a Susa na severu země. Mnozí vězni nejsou ani po šesti měsících věznění z ničeho obviněni.

Pondělí 23. července 2007

Fallúdža

Americké síly prodloužily ve městě o další měsíc zákaz vycházení. Zakázán je tu provoz jakýchkoli vozidel včetně bicyklů. Nově byl zákaz provozu rozšířen i na dopravní prostředky dovozců ovoce, drůbeže a jiného zvířectva. Opatření byla údajně odvetou za útok povstalců, kteří umístili bombu do koňského těla a odpálili ji u americké hlídky v polích severozápadně od Fallúdže. Město nemá vodu, elektřinu ani plyn. Život v něm je zcela paralyzován a úmrtnost obyvatel rychle stoupá.

Kubajsá

Město bylo od pátku čtvrtým dnem obklíčeno americkými silami, zcela uzavřeno a vystaveno raziím. V pondělí tu bylo 50 lidí zatčeno a odvlečeno na blízkou americkou základnu.

Bagdád

Americké síly časně ráno uzavřely okrsek Raghiba Chatún v A‘zamíji, jeho obyvatelům znemožnili dostat se do práce, po ulicích se rozestavěla vojenská vozidla a nad oblastí neustále přelétaly vrtulníky. Důvod opatření nebyl obyvatelstvu sdělen..

V okrsku Wašša přepadli mahdisté jedoucí v autě tzv. ministerstva vnitra profesora šajcha Umara Abd al-Qádira a jeho čtyři studenty, všechny postříleli a zmizeli.

Mahmúdíja

Příslušníci americké námořní pěchoty ostřelovali v 9:00 na hlavní ulici města auto s pětičlennou rodinou Sajjida Chajrího Muhammada a zabili jeho, manželku i tři děti. K hořícímu autu se pak nesměly přiblížit ani posádky ambulanci, které na místo dorazily; Američané prohlásili, že šlo o auto-bombu a že osoby v něm včetně dětí byli teroristé.

Mosul

Jak oznámil QudsPress, v mosulské čtvrti Sumar došlo ráno k boji mezi povstalci a americkými vojáky. Ti přivolali posily ve vrtulnících, jeden z nich však povstalci zasáhli. Hořící vrtulník pak spadl na okraji města; informace o osudu posádky agentura nezískala.

Ozbrojené akce

V Iskandaríji byl během útoku ozbrojenců zabit policista a jeden civilista, jehož žena byla současně zraněna.

Ostřelování

Britské základny v prezidentském paláci a na mezinárodním letišti v Basře se během noci a časného rána staly terčem ostřelování. Britská armáda však jako obvykle ohlásila, že se obešlo beze škod a ztrát. Naopak bylo podle jejich tvrzení zabito několik útočníků, když Britové v noci zaměřili a zasáhli místo, odkud byla raketa vypálena.

Bombové útoky

Severně od města Badra v provincii Wásit nedaleko íránské hranice zabil ráno výbuch bomby pět loutkových vojáků.

Na bagdádské ulici Kifa ráno explodovala bomba v autobusu, v němž zabila jednoho a zranila sedm pasažérů. V obchodní části čtvrti Karradá v centru Bagdádu později vybuchla dvě auta, jež zabila nejméně deset lidí, mezi nimi dva policisty, a dalších 15 zranila.

Úterý 24. července 2007

Bagdád

V Bagdádu skončilo jednání zástupců Íránu, USA a loutkového režimu o „politickém vývoji v Iráku“ dohodou o vytvoření tříčlenného „bezpečnostního výboru“. Podle amerického vyslance Ryana Crockera proběhlo jednání „v pozitivní atmosféře“ a Írán a Spojené státy se shodly na vytvoření výboru, který přispěje ke „zlepšení bezpečnosti“ v zemi.

Ze 24 těl obětí sektářského násilí byla většina nalezena v okrsku Karach, kde jsou šíitské milice velmi aktivní. Agentura QudsPress uvedla, že podle oficiální statistiky bylo tímto způsobem ze červenec zabito už 425 lidí.

Sámarrá

Od 12:00 vyhlásily americké síly bez vysvětlení v celém městě 24hodinový zákaz vycházení.

Madá‘in

Další razie proběhly v okrsku Báwí a ve čtvrti Wahda.

Hillá

Ve městě došlo v posledních dnech navzdory přítomnosti velkého počtu amerických a loutkových vojáků k řadě bombových útoků. Tentokrát tu explodovalo auto, které 22 lidí usmrtilo a 66 zranilo.

Ozbrojené akce

Časně ráno zaútočili povstalci na okraji Qá‘imu na americké vojáky, těžce poškodili jejich vozidlo, zabili jednoho a zranili tři vojáky. V celé čtvrti byl pak vyhlášen zákaz vycházení, vojáci při jejím prohledávání zneškodnili nastraženou bombu, zatkli místního muže a jeho dceru a odvedli je k výslechu.

Ostřelování

Ve 2:00 vypálili povstalci 12 minometných střel ráže 120 mm na americkou leteckou základnu u Baghdádí.11 z nich dopadlo přímo na základnu, kde způsobily požáry a druhotné exploze. Nad základnou se objevila řada vrtulníků, některé z nich opatřené červeným křížem, což naznačuje, že došlo ke ztrátám mezi vojáky. Šlo o nejsilnější útok na tuto základnu za několik posledních měsíců.

V 18:00 zasáhla raketa Kaťuša v Basře objekty britského a amerického konzulátu. Britové tvrdili, že svou budovu nepoužívají a nedošlo tedy k žádným ztrátám, svědkové nicméně viděli na místo mířit britské vojenské ambulance.

Večer se terčem minometné palby stalo policejní kontrolní stanoviště ve městě Qara Tabba 125 km severně od Bagdádu v provincii Dijála. Čtyři střely poškodily stanoviště, na něž pak povstalci zaútočili přímo a vyvolali přestřelku, která údajně nezpůsobila žádné ztráty.

Ve 23:00 dopadly tři minometné střely vedle budovy technického institutu v Musajjibu zranily strážce budovy, kteří byli hospitalizováni.

Bombové útoky

Ráno poškodila bomba v bagdádském okrsku Zujuna policejní hlídkové vozidlo, zranila jednoho policistu a jednoho náhodného chodce. Další bomba zranila v okrsku Jarmúk dva loutkové vojáky a poškodila jejich hlídkové vozidlo.

Exploze bomby nedaleko čerpací stanice v Madá‘inu zasáhla policejní hlídku, zabila tři policisty a další zranila.

Večer zasáhla v Chanaqínu bomba hlídku loutkové armády, zničila hlídkové vozidlo, usmrtila jednoho a těžce zranila dva vojáky.

Tristní stav iráckého zdravotnictví

Loutkový parlament vydal oficiální zprávu o stavu zdravotnictví a životního prostředí v zemi. Z jejích závěrů vyplývá, že 80 procent veškerých zdravotnických pracovníků včetně dentistů, lékárníků a dalších profesí opustilo svou práci, přičemž „hlavním důvodem bylo zhoršení bezpečnostní situace, v níž Iráčané žijí“. Zpráva dále uvádí, že zabito bylo 132 lékařů, 232 ošetřovatelů, 186 pomocných zaměstnanců a 78 strážců nemocnic.

Středa 25. července 2007

Bagdád

V 6:00 vtrhli mahdisté do čtvrti Ámil, nejprve vpálili 20 minometných střel a pak ze tří stran čtvrť obsadili. V řádění pokračovali do 11:00, kdy zasáhla americká armáda a vytlačila je.

Oddíl tzv. irácké národní gardy současně vtrhl do sunnitské mešity Ibn Tajmíji v okrsku Jarmúk, zničil část zdi kolem komplexu a vyraboval vnitřek mešity. Vojáci si kromě toho pořídili fotografie strážců mešity, zjistili si jejich jména a pohrozili jim, že je během příštích dnů zabijí.

Madá‘in

Příslušníci tzv. Lví brigády sil ministerstva vnitra zajali na tržišti deset lidí a za neustálé střelby kolem sebe zajatce odvlekli. Tato brigáda, jež má v oblasti své kontrolní stanoviště, je složena z příslušníků šíitských milic, a má na svědomí vraždu 15 místních lidí, které u stanoviště zastřelila po zjištění, že jsou sunnité.

Ostřelování

Asi deset minometných střel dopadlo ráno na americkou základnu v Huwajdžá asi 200 km severně od Bagdádu.

Britská základna na mezinárodním letišti v Basře se během posledních 24 hodin stala terčem několika minometných a raketových útoků, Britové nicméně tvrdili, že při nich nedošlo k žádným ztrátám ani škodám.

Bombové útoky

V 1:00 explodovala v Hillá bomba u restaurace Nachíl, zranila nočního strážce a poškodila objekt.

V Karbale ráno narazila na bombu kolona šéfa tamní policie brigádního generála Ra‘ida Šakira Džawdata. Exploze zabila tři z jeho strážců.

U vchodu do sídla společnosti Hur as-Sa‘d v Basře došlo k výbuchu bomby, při němž byla poškozena budova a jedno auto patřící společnosti; k žádným ztrátám však přitom údajně nedošlo.

V bagdádském okrsku Mansúr zasáhl výbuch auta dav lidí oslavujících úspěch iráckého fotbalového týmu, zabil 30 a zranil 75 lidí. Krátce nato explodovalo další auto u kontrolního stanoviště sil Magháwir na jihovýchodě města, usmrtilo 20 lidí a 60 zranilo. Podle policie byli mezi nimi jen dva mrtví a pět zraněných policistů.

Ve městě Ba‘adž asi 130 km jihozápadně od Mosulu zranil večer výbuch auta tři vojáky z hlídky loutkové armády.

Pozdě v noci poškodil výbuch auta v Mosulu místní stadion.

Čtvrtek 26. července 2007

Bagdád

Američtí vojáci spolu s loutkovou národní gardou vtrhli ve 2:00 do čtvrti Dubbat, kde sebrali sedm místních lidí, mezi nimi i duševně nemocného muže.

Za tento den bylo po městě nalezeno 18 obětí sektářského násilí. Jejich počet od počátku tohoto měsíce tak dosáhl čísla 461.

Madá‘in

Okrsek Díwáníja v západní části Madá‘inu se stal za svítání terčem dalšího amerického náletu, při němž bylo 15 obyvatel zabito a dalších deset zraněno.

Nadžaf

Ozbrojenci zahájili palbu na auto Kázima Džabíra al-Budajrího projíždějící čtvrtí Wafa a usmrtili jej. Po Abdalláhu Falakovi al-Basráwím a Rahímovi al-Hasnáwím jde o třetího zabitého pobočníka ájatolláha Sístáního.

Američané přiznali smrt tří příslušníků námořní pěchoty a jednoho vojáka při boji v provincii Dijála a smrt dalšího vojáka při útoku jižně od Bagdádu.

Ozbrojené akce

Američané přiznali ztrátu jednoho vojáka v boji na blíže neurčeném místě provincie Dijála.

Bombové útoky

Ráno zasáhl v Daghará asi 180 km jižně od Bagdádu v provincii Qádísíja výbuch bomby hlídku sil Magháwir, usmrtil pět vojáků a zranil dva další včetně důstojníka.

Na silnici 40 km severně od Hillá zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, kompletně zničil jedno vozidlo a zabil nebo zranil několik vojáků. Ostatní Američané uzavřeli silnici a střelbou do vzduchu zahnali příslušníky loutkové armády a policie, kteří po explozi na místo spěchali.

Výbuch auta na počátku kirkúcké ulice Džumhúríja zabil odpoledne pět a zranil 25 lidí. Poškozeny byly obchody a restaurace v okolí, shořelo několik aut. Při dvou explozích bomb bylo ve městě poškozeno policejní hlídkové vozidlo a zraněn jeden z policistů.

V bagdádském okrsku Karradá explodovalo odpoledne auto, zabilo 20 a zranilo 60 lidí.

Pátek 27. července 2007

Bagdád

Dvě minometné střely neurčeného původu dopadly do okrsku Za‘faraníja, kde zranily čtyři civilisty.

Karbalá

Ve městě došlo k bojům mezi mahdisty a americkými vojáky, kteří ráno vtrhli do města s cílem zajmout několik mahdistických představitelů. Američané byli nuceni přivolat posily ve vrtulnících, ty pak zahájily palbu, při níž zabily minimálně 25 lidí, z větší části civilistů. Šest mahdistů bylo podle amerického oznámení zajato.

Americké síly se zpravidla zdržují mimo město a ponechávají je v rukou mahdistů. Důvod ranního útoku neuvedli.

Basra

Tzv. irácký parlament, v němž má převahu šíitská Spojená irácká aliance, odvolal zdejšího guvernéra Muhammada al-Wa‘jlího, člena šíitské strany Fádila, jež se v březnu od Spojené irácké aliance odtrhla a od té doby se v Basře stupňovaly rozpory mezi Fádilou na jedné a zbytkem aliance a stoupenci Muqtady as-Sadra na druhé straně. Guvernér i jeho úřad byli v boji o to, kdo ovládne ještě před odchodem Britů město, opakovanými terči útoků. K odvolání guvernéra došlo údajně na žádost městské rady.

Večer byl v okrsku Aššar ve své kanceláři neznámými útočníky zastřelen bývalý doyen zdejších právníků Husajn an-Náhí. Stalo se tak jen měsíc poté, co podobným způsobem zahynul jeho syn, rovněž právník.

Ozbrojené akce

Na hlavní ulici v centru Bagdádu nedaleko nemocnice Kindí zastřelili povstalci dva policisty.

Bombové útoky

Ráno zničila bomba v okrsku Izzi východně od Ba‘qúby Humvee americké hlídky. Osud její posádky se zjistit nepodařilo, Američané jako obvykle okamžitě celou oblast uzavřeli.

Při explozi auta u policejního kontrolního stanoviště v bagdádské Sajjidíji byli zraněni dva policisté a zabit jeden civilista.

Sobota 28. července 2007

Bagdád

Ani tento den se neobešel bez nálezu mrtvých těl. 20 svázaných obětí sektářského násilí, na jejichž tělech byly evidentní stopy mučení, leželo na různých místech města.

Abú Ghurajb

V 8:00 zahájili okupační vojáci v doprovodu loutkových sil razii ve čtvrtích Zajtún, Šuháda, Šurta a Chán. Prohledali desítky domů, vyrabovali je, sebrali šperky a lehké zbraně, držené jejich majiteli legálně pro vlastní obranu a odvedli celkem 54 lidí. Mezi odvedenými byl i starší muž, jehož syn je podezírán z příslušnosti k odbojové skupině Brigády revoluce 1920.

Chális

Mahdisté vpadli do domu Hardana Husajna al-Bajjatího a zabili ho spolu s manželkou a tříměsíčním chlapečkem. Přepadli rovněž místní sídlo sunnitské sektářské Islámské strany Iráku, kde spálili vnitřní zařízení.

Ozbrojené akce

V Huwajdžá 200 km severně od Bagdádu přepadli povstalci kontrolní stanoviště loutkové armády, zabili tři vojáky a čtvrtého zranili. Loutková armáda pak zajala v okolí 14 „podezřelých“ lidí.

Ostřelování

Ráno zasáhly tři minometné střely americkou základnu v Saqlawíji.

Bombové útoky

V 7:00 zasáhl výbuch bomby v Musajjibu 70 km jižně od Bagdádu kontrolní stanoviště sil Magháwir a zranil jednoho vojáka.

Před polednem došlo v okrsku Karradá v centru Bagdádu k explozi auta, při níž zemřeli dva civilisté a 16 utrpělo zranění.

Ve čtvrti Nazal v centru Fallúdže poškodila bomba policejní hlídkové vozidlo a několik okolních domů.

Večer explodovala v Džadídě na jihovýchodě Bagdádu bomba pod americkou hlídkou.

Neděle 29. července 2007

Sebevražedný útok

V Sajjid Gharíb nedaleko Baládu najel fidá‘í s malou cisternou do kontrolního stanoviště loutkové armády a policie. Výbuch auta usmrtil čtyři příslušníky loutkových sil a šest dalších zranil.

Ozbrojené akce

V bagdádské A‘zamíji zranil povstalecký ostřelovač další dva členy policejní hlídky.

V Karmě na severu Basry přepadli ráno britskou hlídku ozbrojenci, z nichž dva byli v boji zabiti.

Američané přiznali tři mrtvé vojáky, zabité při útoku povstalců v Bagdádu.

Bombové útoky

V okrsku Fádilíjat na jihovýchodě Bagdádu zasáhla bomba americkou hlídku, zapálila vozidlo a zranila dva vojáky. Další americká hlídka narazila na bombu v Ámiríji, kde její vozidlo výbuch zničil a zranil celou posádku. Zcela zničeno bylo bombou také obrněné Humvee třetí americké hlídky projíždějící okrskem Bajjá na jihozápadě města.

Ve vesnici Imám Wanís ležící na hlavní silnici z Miqdádíje do Chanaqínu zničila exploze bomby Humvee hlídky loutkové armády a vojáky v něm zabila nebo zranila.

Pondělí 30. července 2007

Bagdád

Kolem sídla francouzského vyslanectví dopadly tři minometné střely. Jedna zasáhla vnější bránu, druhé dvě dopadly do těsné blízkosti budovy. Zabit byl jeden civilista a dalších pět zraněno.

Tádží

Americký nálet zničil tři domy, v nichž bylo zabito 18 lidí, z toho osm dětí a šest žen.

Kút

V Umm Halíl 5 km severně od Kútu najela americká kolona jedoucí po hlavní silnici do Bagdádu do civilního auta, které nezajelo na kraj silnice a nezůstalo stát, dokud kolona neprojede. Všichni čtyři cestující v auta byli zraněni, někteří z nich těžce.

Ozbrojené akce

V Ba‘qúbě zničil nejprve výbuch bomby americkou minolovku, poté na americkou hlídku zaútočili povstalci přímo. Celá posádka minolovky byla zabita nebo přinejmenším zraněna.

Odpoledne se v Miqdádíji střetli povstalci s loutkovou armádou, zapálili jedno její vozidlo a zranili několik vojáků. Pozdě v noci umístili povstalci trhaviny kolem budovy banky Ráfidajn, v níž si loutková armáda zřídila štáb, a odpálením objekt zcela zničili.

Pentagon oznámil, že při bojových akcích v provincii Anbár byli zabiti čtyři američtí vojáci.

Bombové útoky

Na bagdádském náměstí Tajrán odpoledne zabila exploze auta šest lidí a 12 zranila. Další podezřelý výbuch auta usmrtil v hlavním městě čtyři civilisty, dalších 30 zranil, zapálil šest soukromých aut a vážně poškodil obchody v okolí.

Večer zranily výbuchy dvou bomb v kirkúcké čtvrti Uruba sedm policistů a čtyři civilisty.

Ve 22:00 došlo k výbuchu bomby u obytného domu v Hillá, který byl výbuchem poškozen a jeden z jeho obyvatel zraněn.

Úterý 31. července 2007

Bagdád

Na soudní lékařství bylo dopraveno k identifikaci 19 dalších obětí sektářského násilí.

Balád

Podle sdělení loutkové policie provincie Saláh ad-dín si neznámí ozbrojenci po poledni zřídili na hlavní silnici jihozápadně od města kontrolní stanoviště. Na něm pak zastavili tři automobily s lidmi vracejícími se z Bagdádu, donutili je vystoupit a všech 18 někam odvlekli.

Sebevražedný útok

Po poledni najel v Bajdží fidá‘í do americko-irácké hlídky. Americké síly místo útoku okamžitě uzavřely, takže nebylo možno zjistit přesně následky výbuchu.

Ozbrojené akce

V kirkúcké čtvrti Šurdžá přepadli ráno povstalci člena proamerické Kurdské demokratické strany Alího Šunima Husajna a zastřelili ho.

Američané oznámili, že oddíl jejich vojáků se stal v Iráku terčem útoku, při němž byli dva vojáci zabiti a deset dalších zraněno. Jako vždy neuvedli ani tentokrát nic bližšího o místu a charakteru útoku.

Sestřelení letounů

Protiletecká palba donutila dopoledne nouzově přistát americký vrtulník Apache AH-64 v prostoru na východ od bagdádské Džadídy. Američané si pospíšili oznámit, že jeho posádku úspěšně evakuoval druhý vrtulník a dopravil je „na vyšetření“ do nemocnice.

V poledne se blízko americké letecké základny u Baládu zřítil bezpilotní špionážní letoun Predator MQ-1; podle amerického tvrzení neměl být pád následkem ostřelování. Šlo však již od druhý letoun tohoto typu, jenž se v tomto prostoru zřítil.

Ostřelování

Na základnu dánských okupačních vojáků u Basry přiletěl dánský ministr obrany, aby slavnostním projevem ukončil působení dánského kontingentu v Iráku. Jeho řeč přerušila minometná palba povstalců, která ministra donutila zalehnout na zem a krýt se. Média nicméně oznámila, že zůstal nezraněn. 50 posledních vojáků mělo v úterý odcestovat do Kuvajtu a odtamtud se letecky vrátit do Dánska.

Bombové útoky

Ráno zasáhla bomba americkou hlídku v bagdádské Džadídě. Američané prostor okamžitě uzavřeli, loutková policie pak tvrdila, že výbuch zranil pouze tři civilisty. V okrsku Mansúr se terčem bomby stala hlídka loutkové armády, i tady mělo však být podle tvrzení policie zraněno pouze šest civilistů. Další exploze v tomto okrsku poškodila hlídkové vozidlo loutkové armády a pět vojáků zranila. Jak přiznali Američané, výbuch bomby usmrtil v Bagdádu tři z jejich vojáků a dalších šest zranil.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 8. 2007
3. 8. 2007 "Vždyť to stejně nemá cenu..."
5. 8. 2007 Praha-Brdy- Hirošima: večer zapálených svící za mrtvé
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
5. 8. 2007 HP 7 CZ aneb Harry Potter vlastním nákladem Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 Jak může vláda jako svého propagandistu užívat agenta tabákové společnosti?! Jan  Čulík
4. 8. 2007 Topolánek prý odpovídal na něco jiného, než se ho ptali Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
5. 8. 2007 Topolánkova návštěva v Brdech na YouTube
4. 8. 2007 Takhle se má strukturovat rozhovor, Jane Jůne
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....
4. 8. 2007 Klaus: Vládní trivializace dělá medvědí službu Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 Michael  Marčák
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
4. 8. 2007 Francie prodala Libyi zbraně v hodnotě 400 milionů dolarů
3. 8. 2007 Jižní Asii zasáhly ničivé povodně
3. 8. 2007 Korejský vědec-podvodník ve skutečnosti udělal významný objev
3. 8. 2007 Po kolapsu mostu v Minnesotě se provede inspekce silničních mostů v Británii
3. 8. 2007 Známý britský komik shledán vinným z vlastnictví dětské pornografie
3. 8. 2007 Šéfa londýnské policie uvedla protiteroristická jednotka v omyl
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
3. 8. 2007 Když podnikat, tak lukrativně? Miloš  Dokulil
3. 8. 2007 Zážitek ze zdravotnictví
3. 8. 2007 Výchovou k neúctě v českém zdravotnictví Bohumír  Tichánek
3. 8. 2007 Podřízení pracují tak, jak pracují nadřízení Petr  Wagner
3. 8. 2007 Michael  Marčák
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
3. 8. 2007 Tvrzení, že lékaři potlačují lidská práva pacientů, je třeba nejdřív dokázat Ivan  David
3. 8. 2007 Ještě jednou k nedobrovolným hospitalizacím Jan  Potměšil
3. 8. 2007 Květák a brokolice chrání před rakovinou prostaty
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek
3. 8. 2007 Před 75 lety byla otevřena Hitlerova cesta k moci Richard  Seemann
2. 8. 2007 Ivan David nechtěl Centrum krizové intervence udržet... Jeroným  Janíček
2. 8. 2007 Psychiatrický biftek Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Praha chce od státu zdravotní službu, platit ale nehodlá Ivan  David
3. 8. 2007 Libyi jsme si vypěstovali sami - jako masožravou rostlinu Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Libye: Gaunerský režim si řešil problémy na účet evropských občanek
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
3. 8. 2007 Šedivý Zeleným: Američané si červený knoflík vzít nedají Alexandr  Černý
2. 8. 2007 Pacienti jen obtěžují Jan  Paul
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu
2. 8. 2007 Kubánský režim se mstí rodinám boxerů
2. 8. 2007 Vědecké výklady demokracie: Demokracie není zlodějna Wenzel  Lischka
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Soud zamítl žádost o zákaz místních referend Pavel  Čámský

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006