31. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
White House official photo: schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe  v Camp Davidu
31. 7. 2007

Gordon Brown v Camp Davidu

Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA

◄ Schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe v Camp Davidu - White House photo Eric Draper

Konsternováni jsme v noci z pondělí na úterý se Štěpánem Kotrbou zjistili, že existuje podstatný rozdíl v tom, jak česká a britská média hodnotila návštěvu nového britského premiéra ve Spojených státech. Zatímco česká média ji označila za "nerozborné přátelství", téměř hodné brežněnovské éry, britská média si povšimla, že Brown a Bush se k sobě nechovali tak přátelsky jako Blair a Bush a píší o tom, že mezi oběma státníky zřejmě došlo k neshodám.

Britská média také referovala o tom, že se Gordon Brown v Bushově přítomnosti zmínil, že hodlá parlamentu předložit návrh stáhnout britská vojska z Iráku - tuto informaci jsme v českých médiích nezaznamenali. Nemůžeme doslova přepisovat všechny články z britského tisku, ale aspoň pár citací. "Víte, on asi si nebyl jist, co ode mne má čekat," řekl americký prezident. Začneme konzervativním Daily Telegraphem.    | 

Gordon Brown: V boji proti terorismu jsme jednotni.

Gordon Brown a prezident George W. Bush stáli poprvé v Camp Davidu bok po boku a trvali na tom, že "blízké přátelství" mezi Británií a Amerikou přežije. Odmítli představu, že se styky mezi Británií a USA rozvolňují.

Avšak Gordon Brown naznačil, že rozhodnutí o stažení britských vojsk z Iráku bude zřejmě učiněno brzo a že to "plně oznámí parlamentu", až se po prázdninách z říjnu vrátí k zasedání. Neformální blízkost, známá ze setkání mezi Bushem a Tonym Blairem, jasně chyběla.

Bush oslovoval britského premiéra "Gordone", kdežto Brown používal formálnějšího "pane prezidente". Vyhnul se oslovení "Georgi", které použil Tony Blair při své první tiskové konferenci v Camp Davidu.

Brown zdůraznil že "náš cíl, jako i cíl Spojených států, je postupně předat řízení iráckým úřadům" a že se to udělá "podle rozhodnutí velitelů na místě", čímž hovořil podobně jako Bush.

Brown však zdůraznil, že Británie bude mít vlastní rozvrh pro stažení vojsk, založený na doporučení britských velitelů, a nenechá si nic diktovat Washingtonem.

Avšak zatímco Bush často vtipkoval a neustále Browna chválil, britský premiér hovořil o transatlantických vztazích z hlediska historie a hodnot a nikoliv o osobnosti či o politice současného prezidenta.

"Víte, on asi nevěděl, co má ode mne čekat," řekl Bush.

(...) V otázce boje proti terorismu řekli oba muži, že se shodují.

Avšak Brown dodal, že "frontovou linií proti terorismu je Afghánistán," kdežto Bush často hovořil o Iráku jako o frontové linii. Když se Browna novináři zeptali, jaký je v tom rozdíl, Brown odpověděl: "Charakterizoval jsem přece Afghánistán jako první linii v boji proti Talibanu."

Zdroj: ZDE

Pokračujeme pravicovými Timesy:

Brown hovořil obřadně o "povinnostech a odpovědnosti", v Iráku, ale také naznačil, že Británie zřejmě předá na podzim, až se vrátí parlament z prázdnin, vojenskou kontrolu nad Basrou Iráčanům.

Včera po hlubokých a někdy osobních rozhovorech Bush nového premiéra opakovaně chválil za jeho "pevnou a rychlou reakci" vůči nedávné hrozbě terorismu v Británii.

Dodal, že britská armáda se připravuje předat kontrolu nad Basrou iráckým úřadům a "cokoliv se stane, učiníme plné prohlášení v parlamentu po jeho návratu." Vládní britští činitelé v pondělí večer zdůraznili, že se britská politika nezměnila, ale že Británie si podrží právo stáhnout svých zbývajících 5500 vojáků bez ohledu na jakékoliv prosby z Washingtonu, aby zůstali dál po boku amerických vojáků.

Bush uvedl, že si je jist, že ho Brown "bude informovat o doporučení svých vojenských velitelů v Iráku"

Zdroj ZDE

Brown se choval formálně

Gordon Brown včera uskutečnil diplomatický akt provazochodce. Vyhnul se přímé konfrontaci s prezidentem Bushem, ale odmítl možnost opakovat vřelost "mimořádného vztahu" svého předchůdce.

Všichni si povšimli, že Gordon Brown neopětoval komplimenty od George Bushe a namísto toho použil svých superlativů ke chvále vztahu mezi Británií a Amerikou. Zatímco Bush oslovil Browna dvakrát "Gordone", britský premiér dával přednost oslovení "Pane prezidente".

V jednu chvíli hovořil britský premiér o Afghánistánu jako o "frontové linii proti terorismu" - což byl zjevný protiklad oproti Bushovu názoru, že se musí bojovat v Iráku.

Později se Brown opravil a řekl: Popsal jsem Afghanistán jako první linii v boji proti Talibánu. Není pochyb, že al Kajda je přítomná i v Iráku.

(...) Zatímco Brown hovořil o stažení britských vojsk, Bush naopak hovořil o dlouhodobé strategii. "Výzvou pro Gordona a pro mne je napsat kapitolu, první kapitolu v tomto boji, který povede k vítězství," uvedl Bush.

(...) "Víte, on asi si nebyl jist, co ode mne má čekat," řekl americký prezident. (...)

' Avšak Brown má své politické priority i doma, nejen v zahraničí a nechce utrpět stejný osud jako Tony Blair, který vsadil všechno na vybudování osobního blízkého přátelství s americkým prezidentem.

Včera si Brown chránil záda tím, že Bushe opustil a vydal se jednat s šéfy Kongresu na Kapitolu - kde podpora pro válku klesá - a pak směřuje do OSN v New Yorku, kde bude v úterý jednat s Ban Ki Moonem, generálním tajemníkem.

Zdroj: ZDE

Levostředový Independent:

Británie stáhne vojska z Iráku bez ohledu na USA, konstatuje premiér

Gordon Brown připravil cestu pro odchodu britských vojáků z Iráku tím, že řekl Georgi Bushovi, že neodloží jejich odchod jen proto, aby tím demonstroval jednotu s USA.

(...) Bushova vláda, která je pod sílícím domácím tlakem, aby vypracovala strategii odchodu z Iráku, je nervózní, že kompletní odchod britských vojsk povede k zintenzivnění kritiky. Avšak Brown dal najevo - a prezident Bush to přijal - že Británie půjde svou vlastní cestou, i kdyby to mělo vytvořit dojem, že se obě země rozcházejí.

Ochota Gordona Browna provádět nezávislou britskou politiku ve věci Iráku bude považována za důležitou změnu ve srovnání s politikou Tonyho Blaira. Brown uvedl, že oba představitelé vedli "kompletní a upřímné rozhovory" - to je diplomatický eufemismus pro určité neshody.

Prezident Bush vršil na Browna chválu a bagatelizoval tak předchozí komentáře, že Blairův odchod oslabí silné americko-britské partnerství. Bylo však velmi viditelné, že Brown osobni komplimenty neopětoval a namísto toho se zaměřil na historické vazby mezi oběma zeměmi a na předpověď, že ještě posílí. To odráželo věcnější přístup k prezidentovi, na rozdíl od silného osobního pouta, které si k němu vytvořil Blair.

Oba politikové museli také zakrýt svůj odlišný přístup k tomu, jak se stavět k terorismu. Udržovali sice jednotnou frontu, avšak Brown řekl Bushovi, že se boj nedá vyhrát jen vojensky a požadoval propagandistickou bitvu jako za studené války pro muslimský svět.

Brown se úmyslně vyhnul spojení "válka proti terorismu" a uvedl: "Terorismus není příčina, ale zločin - zločin proti lidskosti." Naproti tomu prezident hovořil o "této válce proti extremistům a radikálům."

Co řekl Bush o Brownovi:

"Charakterizoval bych Gordona Browna jako zásadového muže, který opravdu chce něco prosadit."

"Není to kyselý Skot - ani neohrabaný Skot - je to vtipný Skot."

"Je velmi silně angažován v tom pomáhat lidem, aby realizovali požehnání vzdělání. Za tu vizi vám opravdu děkuju." "Je to muž, který vždycky vidí sklenici poloplnou."

"Je to člověk, který zažil nevyslovitelnou tragédii - posílilo to jeho duši." (V roce 2002 Brownovi zemřelo deset dní staré dítě.)

"Udělal na mě dojem"

Co řekl Brown o Bushovi: "Měli jsme plné a upřímné rozhovory. Měli jsme možnost a schopnost setkat se včera na dvě hodiny, abychom osobně probrali některé velké otázky naší doby."

Internetové stránky BBC:

Bush a Brown přislíbili spolupráci

(...)

Bush hovořil s vřelostí o "mimořádném přátelském vztahu" k Británii.

(...) Avšak politický editor BBC Nick Robinson, který je v Camp Davidu, konstatuje, že Brown ty osobní komplimenty nijak neopětoval - a dokonce hovořil o jejich jednání jako o "plném a upřímném", což je normálně diplomatický eufemismus pro hádku.

Co se týče Iráku, Brown uvedl, že případné doporučení ohledně budoucí role 5500 britských vojáků v Iráku bude zřejmě předloženo parlamentu, až se v říjnu vrátí z prázdnin.

(...) Brown, který čelil několik dní poté, co převzal v červnu premiérský úřad, několika pokusům o bombové atentáty, odsoudil terorismus jako zločin, uvedl, že to není kauza.

Reportéři uvádějí, že Bush užíval známého jazyka, včetně vzletné rétoriky na téma dobra a zla, zatímco Gordon Brown byl daleko konkrétnější a přednesl dlouhý seznam toho, o čem oba muži hovořili. Avšak Brown popřel, že by se jeho názor na terorismus silně lišil od Bushova názoru.

"Víme, že jsme ve společném boji, víme, že musíme spolupracovat a víme, že musíme jednat," uvedl.

"Dnes, v roce 2007, jsou úkoly radikálně odlišné, než jaké byly před deseti lety," dodal Brown a zmínil se o globálním oteplování, o Africe a o hledání míru na Blízkém východě. To jsou podle něho klíčové problémy. Dodal, že oba muži souhlasili, že je zapotřebí tvrdších sankcí vůči Íránu a že je důležité znovu zahájit vyjednávání o světovém obchodu.

Zdroj: ZDE

Informace, jak je přinesl Guardian, uvádíme na jiném místě tohoto vydání ZDE

                 
Obsah vydání       31. 7. 2007
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní
31. 7. 2007 Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA
31. 7. 2007 Nerozborné bratrství
31. 7. 2007 Je to jiné, než když tam byl Blair
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Zemřel Michelangelo Antonioni
31. 7. 2007 V hlavní roli dotace. Anebo Kalousek? Lukáš  Jelínek
31. 7. 2007 Lidská komedie o létajích vepřích, plkajících vrabcích a všech ostatních Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Bylonebylo Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Nežijeme (nejednou) "mimo mísu"?¨ Miloš  Dokulil
31. 7. 2007 Jak racionalizovat podnikání žen: k plotně s nimi ! Anna  Čurdová
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
31. 7. 2007 Duchovní delimitace Michal  Kuklík
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Jen dočasný mráz mezi Moskvou a Londýnem? Jiří G. Müller
31. 7. 2007 Německá vláda se rozhodla privatizovat železnici Richard  Seemann
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Dosti Nicolase
31. 7. 2007 Po nás potopa -- aneb odpověď panu Cieslarovi Pavel  Čámský
31. 7. 2007 Chci hlasovat proti radaru, prostě protože se mi nelíbí. Mám na to právo
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský
31. 7. 2007 Ještě naposledy o Libyi Petr  Wagner
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
30. 7. 2007 Já jsem na to káp... Jaroslav  Klíma
30. 7. 2007 Chci se stát opavským Žibřidem Talmanem Petr  Nachtmann
30. 7. 2007 Klvaňa - Člověk s komunikačními schopnostmi té nejvyšší úrovně Jan  Raszyk
30. 7. 2007 České zdravotnictví: šetření na úkor pacientů
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma
30. 7. 2007 Soumrak utopií (prvá část) Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 7. 2007 Překvapení! Český tisk ignoruje Topolánkovo lhaní v parlamentě
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík