11. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Karel  Kocher v pořadu Jana Krause \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
11. 7. 2007

Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech

Uvedení bývalého špiona Karla Koechera na obrazovce České televize v bulvárním pořadu Jana Krause "Uvolněte se prosím" bylo pro historika kosmonautiky a špionáže Karla Pacnera důvodem k takovému rozčilení, že se jím bude podle iDnes zabývat Rada České televize.

"Karel Koecher má na rukou krev, podílel se na sebevraždě jednoho ruského diplomata, když ho pro KGB označil jako agenta CIA. Do toho pořadu neměl vůbec přijít. A když už, tak mělo být zřejmé, o koho jde," řekl pro iDnes spisovatel iDNES.cz.

Nechápu, k jakému výroku Rady může dojít. Karel Koecher žije na svobodě v České republice už dlouho. Dle zákonů tohoto státu se nedopustil ničeho, zač by mohl být stíhán a odsouzen. Svou špionážní minulost neskrývá a stejně jako u jiných, je dnes pěšák Velké hry, agent Romeo, jen úsměvnou romantickou součástí historie. Gorbačov osobně žádal, aby Koechera vyměnili za Ščaranského. Karel Pacner přitom coby čerstvý absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze nastoupil v létě 1959 do redakce deníku Mladá fronta jako redaktor. Byl tváří, která popisovala úspěchy socialistické, a zvláště ruské vědy po celou dobu bipolárního rozdělení světa i po celou dobu normalizace. Patřil k tvrdě prověřeným, k režimu loajálním a takto použitým kádrům.

Jeho obdivná kniha reportáží o společném letu Sojuz-Apollo Sojuz volá Apollo. (Praha, Albatros, 1976) měla nejen pro dospívající děti i ideologický rozměr - ukazovala konec nenávisti a soupeření mezi supervelmocemi a začátek spolupráce. A byla součástí propagandistické vlny, které Pacner nehodlal uniknout. Dopracoval to až na zástupce šéfredaktora Mladé fronty v roce 1989. Patřil mezi lidi, kteří udělali kariéru v žurnalistice plné ideologických frází a cenzorských škrtů, a nestyděli se. Dokud se Pacner věnoval tomu, čemu rozuměl, byl také profesionál. Stejný profesionál, jako agent Romeo. Profesionálové nejsou naivní. Profesionálové jsou chytří. Profesionálové jsou i velkorysí. Stejně jako k sobě, tak i k druhým. Protože celou pravdu nepsal Pacner nikdy. Ani za Husáka, ani za Jakeše, ani o procesu privatizace MfD a přelomovém roce 1989, ani o kosmonautice, ani o špionáži. A přitom i on byl vždy dost blízko na to, aby viděl. A věděl. Pokud by chtěl vidět a vědět...

Stížnost Karla Pacnera Radě ČT

Vážení!

V pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím, se 22. června (ve skutečnosti byl vysílán 15. června, pozn. red. iDnes, kde tento dokument vyšel) objevil rovněž dr. Karel Koecher, bývalý agent první správy FMV a KGB. Moderátor neměl připravené otázky, jimiž by ukázal na zrůdnost jeho činnosti ve prospěch komunistického systému a jeho patrný podíl na sebevraždě jednoho ruského diplomata-agenta CIA. Celý rozhovor byl veden tak, že vlastně dr. Koecher je hrdinou.

Domnívám se, že takové vystoupení nemá ve veřejnoprávní televizi v demokratické zemi místo. Když jsem o tom minulý týden diskutoval s pracovníky ÚZSI (česká civilní rozvědka), shodli jsme se na tom, že příště by mohl být hostem p. Krause třeba "hrdinný kapitán" Pavel Minařík -- dosud neodsouzený za své činy.

Když jsme v 90. letech připravovali TV seriál Československo ve zvláštních službách (19 hodinových dokumentů, vysíláno na jaře 2002), počítali jsme rovněž s jedním dílem o činnosti Koechera. Před naším odjezdem na natáčení do USA v létě 1997 jsme od něho dostali seznam lidí, kteří by o něm mohli něco říct. K našemu údivu všichni odmítli. Našli jsme jiné, kteří o Koecherovi nemluvili nijak příznivě. Po návratu jsme mu to řekli a on odmítl se na pořadu podílet. Jedině pod podmínkou, že bude mít právo veta při jeho přípravě. To jsme samozřejmě nemohli připustit. Nyní tedy dostal prostor v ČT, kde zazářil jako hrdina podle svých představ.

Očekávám, že přijmete taková opatření, aby se podobná věc už neopakovala.

S pozdravem

Ing. Karel Pacner

zdroj iDnes ZDE

Moralistické řeči, které dnes vede Pacner na adresu Karla Koechera, žáka Zbigniewa Brzezinského a spolužáka Madelaine Albrightové, jsou jen závistivým pohledem starce na deset minut mediální slávy někoho jiného. Člověka, který mediální slávu nemiloval nikdy. Protože profesionálové světa stínů se pod mediální reflektory nevydávají rádi. Historie, včetně historie tajných operací tajných služeb, by měla zůstat objektivní a v každé větě by měla obsahovat slovo MOŽNÁ. Protože realita byla vždy přikryta pod peřinou studu poražených, lží vítězů, a aktivních protiopatření všech. Ale Pacner dnes Koechera obviňuje BEZ POCHYBNOSTÍ onoho MOŽNÁ s plným vědomím toho, že vinu či nevinu kohokoliv nelze dokázat "nade vší pochybnost", každé slovo lze zpochybnit a každá špinavá slina ulpí. Koecher nebyl agent I. správy FMV, ale její kmenový pracovník - důstojník. Nebyl agntem KGB, protože to se prostě nedělalo. KGB pouze používala v rámci kooperace jeho informace. Stejnou kooperaci má nynější StB - UZSI, BIS, VZ i NBÚ s rozvědkami a kontrarovědkami států NATO. Pořad se nevysílal tehdy, kdy Pacner uvádí. Moderátor uvedl podstatné faktické informace o jeho působení. Celý rozhovor byl veden tak, že si Koecher si dvacet let užíval za peníze StB s manželkami důstojníků US Army. Což je husarský kousek dodnes. Profesionálové světa špionáže nežvaní, ale mlčí. A s lidmi typu Karla Pacnera a jiných tendenčních "investigativců" se nezahazují.

Pacner nevidí, jaké špinavé svědectví vydává sám o sobě...

Jan Kraus je ideologicky zaslepený hysterik. Ale není blbec. Proto účastenství ve špionáži svého hosta podal slovy veřejně známými a nikdy nikým nerozporovanými. Opatrnost profesionála. Krausův občanský pohled na svět je mi bytostně cizí, nicméně i on musí, alespoň občas, ukázat ve svých pořadech princip vyváženosti a nepředpojatosti. Cílem nebyla investigace, ale zábava. A trochu populismu, protože jinak by se na ČT už nedíval nikdo. Televize je plná nenávistných, moralizujících monster z dob studené války, i řady pokřivených charakterů a je v roce 2007 nejen nudná, ale už i odpuzující. Přivést do studia bývalého špióna, který svou kariéru v CIA vybudoval téměř s bondovskou elegancí jiskřivého intelektuála i milovníka krásných žen, není tak špatný dramaturgický krok. Koecher je přesto, že byl odhalen, se vrátil do ČR a zůstal v ČR. I dnes zůstal vysoce inteligentním mužem, který má k minulosti co říci. A má co říci i k současnosti. K nesmyslnosti vyhrabávání malicherné špíny ze zapomenutých zásuvek rozvědek, k nesmyslnosti agentománie všeho druhu a ke zločinnosti štvavých politicko zpravodajských kampaní. Opravdová profesionální špionáž měla vždy svou vlastní morálku i velkorysý respekt k protivníkům. Proto jsou mnozí špióni dnes ještě naživu. Ve špionáži má i smrt svou cenu pouze ve chvíli, kdy něco přinese - emoce zde nikdy nehrály roli, pokud se nejednalo o popravy nacistických kolaborantů z řad amatérů, či o uprchlé zločince, kteří měli být souzeni Norimberským tribunálem. Těchto kratochvilných honiček se pak účastnili všichni a kooperovali spolu. Mossad nebo KGB... Zvěř téměř nikdy nepřežila. Někteří se tím baví dodnes. Vzali si to jako poslání, stejně jako ten starý kriminalista v důchodu z Čapkovy povídky. Díky velkorysosti a repektu dnes vedle sebe v jednom stověžatém městě žijí agenti KGB, kteří pomáhali manželům Rosenbergovým ukrást atomové tajemství USA, stejně jako agenti CIC, kteří školili kopečkáře v pronajatých vilách na předměstí Mnichova. V sousedství žijí ti, kteří jim strojili léčky a kopečkáře stříleli. V souladu se zákonem. Někdy se i znají... Žijí zde i strůjci událostí z roku 1968 -- strůjci z obou stran. Prahu si na stará kolena opět zamilovali. A vedle nich žili donedávna ti, kteří rozpoutali vietnamskou válku a dodnes zde žijí i ti, kteří ji v rámci české rozvědky o několik let později spolu s agenty americké rozvědky ukončovali. Nic se nedělo náhodou. Ani ropná krize, která zasadila ránu západní ekonomice a přivedla na svět OPEC. Žijí zde i ti, kteří pracovali jako špióni pro nacisty. Na poli vědy, výzkumu či techniky. Vytvářeli zbraně Třetí říše a pak vytvářeli zbraně studené války. Dnes vytvářejí zbraně pro "demokracii"... Pořád to jsou zbraně, které zabíjejí, mnohdy velmi zákeřně. Věda je stále ve službách smrti.

Žije zde i člověk, který pomáhal vytvářet a zvěrohodňovat soustavu sofistikovaných lží, na jejichž základě Američané rozpoutali válku v Iráku. Pracoval pro Ahmeda Chalabiho a nepřímo pro britskou rozvědku. Dotáhl to docela vysoko... na asistenta jednoho vrcholného českého politika. Muhamar Atta nebyl nikdy na Ruzyni. Strůjce této zpravodajské hry žije na svobodě a ti, co mu tehdy uvěřili, zde žijí také a doteď se stydí za profesionální selhání. Žije zde i ten, který dekonspiroval a posměchu všech vystavil rezidenta britské rozvědky v Praze. Sloužili různým službám a zájmům, s jinými si hráli. Někdy uhráli vítězství, někdy zároveň i výkupné - peníze, nebo jen svobodu či život. Informace vždy byly na prodej a slovo vina mělo a dodnes má vždy jen relativní obsah. Dnes spolu žijí v míru, vědí o sobě a vědí i o svých rolích v tehdejších hrách. Respektují se. Veteráni bývalých válek. Praha je malá. Jsou to hrdinové i zločinci zároveň, neboť velká politika nikdy neznala morálku, ale vždy jen zájmy. Bylo-li v zájmu vítězů, aby poražený přežil, neboť se mohl někdy dokonce i hodit, tak přežil. A nebo přežil, protože jeho smrt už stejně neměla cenu.

Vedle těchto neviditelných bojovníků žijí zakomplexovaní hlupáci, kteří vždy přežvýkávali a papouškovali pouze to, co jim někdo řekl. Žili z odtajněných archivů a vytvářeli mýty o tom, jak to DOOPRAVDY bylo, i když to tak nebylo. Žijí dodnes z mýtů, které sami pomáhali vytvářet. Žijí konce svých životů s vědomím, že se SAMI do historie nezapsali žádným ČINEM. To, co po nich zbylo, je iluzorním svědectvím slov o době, která nebyla černobílá a ve které byl popsaný papír vždy jen součástí her. Televize veřejné služby by neměla ukazovat ideologicky jednostranně pouze zločince minulé doby. Nezávislý pohled a ideologicky nepředpojatý pohled v sobě nese i morální protimluvy. Nese v sobě i ukázku absurdit, ke kterým docházelo. No řekněte, není morbidní se s pomocí KGB prošoustat až do centrály CIA? A není to přitom odhalení, které by mělo být v čítankách ??

"Informace" Karla Pacnera mající dát Koecherovi punc zločince, který má na rukou krev, přitom vyvrací člověk nad jiné povolaný - bývalý generálmajor KGB, který byl v roce 1977 šéfem kontrašpionáže zahraniční rozvědky KGB Oleg Kalugin ve své knize První správa (Oleg Kalugin, The First Directorate, St. Martin's Press, New York 1994). Koecher sám svou roli v osudu odhaleného agenta CIA Ogorodnika popsal podrobně pro Britské listy už před mnoha lety.

Karel Koecher 30. 7. 1999, Britské listy: Zavinil jsem smrt amerického agenta Ogorodnika? ZDE

Humor Jana Krause je zlý. Je humorem člověka malého, závistivého. Ale i takový humor má právo vyvolat katarzi na obrazovce. Nesoudíme herce, soudíme role. Životní rolí Jana Krause je být krutý. Trestem není poprava, ale vypnutí či přepnutí televize. Karel Koecher obstál v tvrdém souboji na domácí půdě pořadu Uvolněte se prosím a národ to viděl. Úkolem Rady není nahrazovat Boží soud morálky kteréhokoliv náboženství. Koncesionářské poplatky platí komunisté i antikomunisté. Vězňové všech bývalých režimů i věznitelé. Ti všichni musí mít pocit, že televize veřejné služby je tu i pro ně, že za své peníze něco dostávají, co je oslovuje. Kritérium není morálka, ale platný zákon. Nic jiného. Podle zákona je Karel Koecher svobodný občan České republiky a nedopustil se ničeho, co by mělo být kýmkoliv kriminalizováno. Ani Radou České televize. Vměšování Radfy do programové náplně zakazuje zákon. A pracovníci ČT tentokrát zákon neporušili. Koechera po po udání přeběhlíka, odhalení v listopadu 1984 a po vytěžení v sériích nekonečných výslechů vyměnili na Postupimském mostě za sovětského disidenta Anatolije Ščaranského. Po návratu do Čech nastoupil do Prognostického ústavu, později stál u založení Občanského fóra. Podle týdeníku Reflex to byl právě on, kdo tam přivedl Václava Klause a další kolegy. Podle některých zdrojů jeho vztahy s Američany, Čechy i Rusy byly po jeho dekonspiraci a výměně nadstandardní. Znal všechny a všichni znali jeho. Jeho jméno bylo a je dodnes v dějinách špionáže pojmem. Role pendlera při výměně tajných nót a role vyjednavače je pro dekonspirované a vytěžené zpravodajce prý také role, praví zlé jazyky. Čert jim ale věř....

Soudy morálky jsou soudy, které jsou z principu relativní a subjektivní. NAvíc nikdo, ani Koecher sám, nemá dnes úplnou sadu informací, jak to tehdy bylo. Televize je povinována nezamlčet podstatné objektivní skutečnosti. Ty Jan Kraus řekl naplno a bývalý "agent" československé tajné služby Karel Koecher, který téměř dvacet let obelhával americkou kontrarozvědku, k nim dodal pikantní podrobnosti. Neřekl samozřejmě vše, neboť vše by vydalo na tlustou knihu plnou pornografických fotografií i dodnes tajných dokumentů, ale o to v pořadu ani nešlo. Onen mediální soud je a vždy bude na divákovi. Pravda zůstává v rukou Božích. Pokud by měl být zájem Jana Krause o minulost i příště tak pestrý, o jaký se pokusil v případě "agenta" Romea, začnu se dívat na Českou televizi a Jana Krause častěji. A překousnu i chuť mu dát za jeho bezohlednost a krutost vůči všem slabým a médií neznalým hostům pár facek. Protože právě pestrost (politická, tématická, žánrová) byla tím, co Krausově pořadu doteď chybělo. A mnohdy chyběli i hosté, které by Kraus přes veškerou snahu neztrapnil.

Koecher (73) - má IQ 180. Uvolněte se prosím, Jane Krausi. Role se obrátily.

KAREL KOECHER (někdy také psáno německy Köcher), se narodil v roce 1934 v Bratislavě v židovské rodině. Navštěvoval francouzské a anglické gymnázium, po maturitě studoval v Praze, kde v roce 1958 ukončil matematicko-fyzikální fakultu a o tři roky později fakultu filozofickou. Poté až do roku 1965, učil na vysoké škole, a zároveň začal od roku 1962 spolupracovat s I. správou FMV - československou rozvědkou, přesněji připravovat se na práci jejího agenta v cizině. Po třech letech "školení" tak zvaně "emigroval na Západ", kde následující dva roky působil jako poradce v rozhlasovém vysílání Svobodná Evropa. Ve stejném období pak zakončil studia na dalších dvou školách, na filozofickém a ruském institutu, kde byl mimo jiné žákem Zbygniewa Brzezinského (za prezidenta Jimmyho Cartera působil coby poradce pro otázky národní bezpečnosti). Na přímluvu Brzezinského také nastoupil v roce 1972 do CIA (Central Inteligence Agency - Ústřední zpravodajská služba USA), v níž pracoval coby překladatel a analytik. V době, kdy z funkce prezidenta odchází Carter a s ním i jeho poradce Zbygniew Brzezinski, tj. v roce 1976, končí u CIA také Karel Koecher. V USA však zůstává, učí na vysoké škole a od poloviny sedmdesátých let se pohybuje ve vysokých kruzích americké politické a společenské smetánky (viz Kesslerova kniha Spy Versus Spy).

V roce 1984 Američané Karla Koechera dekonspirovali a zatkli jej. Po odsouzení a patnácti měsících vězení začala KGB údajně na přímý pokyn Michaila Gorbačova s CIA vyjednávat o Koecherově výměně; vzhledem k tomu, že šlo o důležitého agenta, nabídla KGB výměnu za prominentního sovětského disidenta Ščaranského. USA souhlasily a dne 11. února 1986 se celý akt udál na hranicích Západního a Východního Berlína, na mostě Glienicke Brücke.

Po návratu do Prahy Koecher působil krátkou dobu na II. správě StB, kde se jistou dobu objevoval v blízkosti tehdejšího vedoucího městského tajemníka KSČ Miroslava Štěpána. Poté nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV, do bezprostředního okolí Valtra Komárka, Vladimíra Dlouhého, Václava Klause, Miloše Zemana a dalších. Po 17. listopadu jistou dobu pracoval jako jeden z činitelů Koordinačního centra Občanského fóra (KC OF), sídlícího tehdy v Laterně magice, měl též vykonávat funkci poradce nově jmenovanému federálnímu ministru financí Václavu Klausovi.

zdroj životopisu: Jiří F. Pilous, Necenzurované noviny 28/94

Tytéž informace přinesl i Josef Schrabal v Britských listech v roce 1999... ZDE

.... a Karel Koecher je částečně potvrdil a částečně rozporoval tamtéž ZDE

Autor je bývalým členem Rady Českého rozhlasu

                 
Obsah vydání       11. 7. 2007
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
11. 7. 2007 Kdo má vládnout Karibiku i Jižní Americe - lampasácké vlády z inkubátoru SOA? Josef  Mikovec
11. 7. 2007 Pravda o kubánském zdravotnictví Fabiano  Golgo
11. 7. 2007 Lživé výpady proti Castrovi... Petr  Wagner
10. 7. 2007 Fidel je stejným vrahem jako CIA Fabiano  Golgo
11. 7. 2007 Zemřel význačný židovský publicista Leon Zelman Richard  Seemann
11. 7. 2007 Proč nezavést pokladny?
11. 7. 2007 Úspěch jednacího maratonu, aneb Nesmyslná ritualizace vyjednávacího procesu? Uwe  Ladwig
11. 7. 2007 Kubišová a Kačer pro referendum
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
11. 7. 2007 Peníze dělají peníze. Už i ve Francii Lukáš  Kantor
9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 Zápis z Valné hromady Občanského sdružení Britské listy
10. 7. 2007 Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem: většině u nás chutná !
10. 7. 2007 Stroj na zabíjení Fidel Castro Ruz
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
10. 7. 2007 Mediální fízlování v 21. století Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 Dluhy na daních zastavily chorvatské noviny Irena  Ryšánková
10. 7. 2007 Je nevěra normální mezi homosexuály? Fabiano  Golgo
9. 7. 2007 Je nevěra "normální"?

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Žurnalista ve službě, o níž odborníci málokdy mluví, aneb Komu zpravodaj nemá poskytovat zprávy? Uwe  Ladwig