9. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2007

Kupředu pravá

Svět se řítí k poznání pravdy, že koloniální praktiky v lepších úpravách nehrozí, ano, nehrozí, protože již existují. To by jeden musel být přímo mordsdumm, aby neviděl manipulace, spekulace, způsoby užívání moci dle chuti a potřeb národních i mezinárodních. Formace vzdělaných a schopných satrapů v sobě stále obsahuje genetickou krutost; postupný neoficiální teror vytváří sociální a morální tlaky na unylé občanstvo, jedno pak, kde k tomu právě dochází. Lebensräume jsou stále vyhledávány a podporovány svobodou investování.

Způsoby užívání moci určují především úderná křídla v lehce i silně omráčených partajích. Měšťácká revoluce zrodila fantómové kabinety k radosti okolního politického prostoru. Otrlí praktici předali "moc" do rukou nezkušených "tvůrců" dějinného klání. Gigantická zbytnělá byrokracie vytvořila špatné definice kompetencí. (My jsme majstři na výrobu polotovarů). Výrobci zákonů, následných a nekončících dodatků, byli, jsou a budou, žádáni vždy. Klíč k porozumění v alianci může vést k nechtěné (nebo chtěné?) mesalianci. Stovky a tisíce mrtvých smluv hovoří jasnou řečí: co bylo dnes již zítra není! Cár papíru je cárem papíru! Bezpečnostní implikace bývají zavádějící.

Produkce strategických surovin výrazně ovlivňuje křehkost národních a státních svazků. Papírová rovnováha smluvních ujednání může být klíčem k porozumění, ale hrozí protitahy, uměle vytvářeným chaosem, rozleptáváním důvěry, paktováním s včerejším nepřítelem. Následovat pak mohou ideologické traktáty, panika, aplikace lživých zárodků od podezření k vojenskému úderu.

Více obezřetnosti si žádají naše české státní zájmy. Rozdané mandáty voličstvem získal nejeden zuchteber, naparující se ve vysoké státní funkci. Pamatujte: prohnanost nevede ke konečnému úspěchu. Spoléhat se na náměstí zaplněna demonstranty je pomýlenost. Staromák již pamatuje mnohé události, i ty krvavé, nebo třeba přísahu příslušníků SS divize Horst Wessel. Přidržovat se historických faktů k nápravě národa je bohulibá činnost, ale pokud se říká A pak je třeba vyslovit B a C a D a...dojdeme třeba k tomu, že zrada je vždy potrestána, neboť příkladně francouzští spojenci za naše opuštění v Mnichově zaplatili vpádem německých vojsk -- a tři tankové divize byly vyzbrojeny, člověče div se, našimi tanky! Zbraně jsou všeobecně veselým příslibem do lidské budoucnosti.

Prohnanosti se nám dostává přehršel. Nařknout kohosi z čehosi je vyhledávaným a někdy i slušně placeným sportem. Nehodí se nám snad lehké opovržení katolíky? Hodí! Proč? No proto, že jim přece nemůžeme vrátit majetek. Kam bychom došli? U nás se krade a přikrádá od nepaměti. V tomto oboru dosahujeme nevídaných úspěchů. Kdo nebyl okraden, ponížen, suspendován, uzurpován v koridoru národního režimu, může se přihlásit v muzeu neoficiálního teroru a usměrněné manipulace. Gelber Neid se nedrží pouze Lumpengesindel!

Umírnění rebelové, znaveni revoluční činností v minulosti, opustili hlídkové věže demokracie a zakotvili v zálivu blahobytného umírání. Sametové přísahy a úmluvy spláchla a rozmetala novodobá panská jednota. Poslední křeče spravedlivých nevymohou na zodpovědných strýcích ustat v jitření starých ran. Býváme svědky hrubých odpovědí vládních pověřenců voleným zástupcům lidu. Expanze namyšlenosti, nabubřelosti, hlouposti a sprostoty, zasáhla státní a veřejnou správu. Přihlížíme nemravnostem "vyvolených špiček", nedivíme se obludnostem, žijeme přece v obludáriu. Odskočit si k sexuálnímu škádlení a poté následnému opuštění rodiny -- co má být, existují horší věci. Hlavně nemoralizovat! Lidské je jen a jen lidské. Postupujme, jak se nám to hodí do krámu.

Nu, nemoralizujme, ale nedivme se potom, že sexuální ztřeštěnci nabudou pocitu nadřazenosti a paktují se za našimi zády s cizími mocnostmi o zápůjčce jistého domácího území za účelem jistého druhu bezpečnostních struktur.Chce se povědět: vládnout umíme, voliči i bez vás, nepotřebujeme vaše hlasy, a bylo by dobře, abyste konečně přestali hudrat, zalezli a nechali na nás pomazaných (i umazaných), co provedeme, co podepíšeme! Toto je názor většiny politické spektrální zbytečnosti. Rozmetat chabé ostrůvky odporu nebude zřejmě těžké, ale může se stát a ve spokojeném království blahobytu se panstvo rozhodne nebudovat radarové knížectví na vrtkavém území běločešském a naši těžkooděnci demokratické elitní skupiny sklapnou a budou muset pět jiné písně, než tu samojedinou a naivně natvrdlou.

Novodobá totalita strategicky selhává, totality předcházející podobným působením zanikly. S tím nikdo nic nenadělá. Hra na demokracii je dlouhotrvající a nikdy nekončící proces, pravil znuděný politik lidičkami v domácím kotci. Záleží jen na hráčích a divácích, jak pohnout mezilidskými vztahy. Přihodí se a člověk se mohl stát volem neopatrností, měkkostí, pohodlností, zbabělostí, ale nemusí nutně jako vůl zemřít.

Koloniální praktiky nebyly vymýceny, nežijme v omylu. Svět pouze dospěl k nové dokonalosti, aby ji zítra opustil a vydal se hledat opravdové štěstí -- prý pro všechny. Honba za větrem skončí pokaždé neúspěchem a přesto tak rádi znovu a znovu lovíme a kocháme se planou nadějí, že tentokrát máme cíl na dosah ruky.

Můžeme snít a máme snít, ale nechtějme, aby naše sny redukovali političtí kaskadéři. Jejich sny jsou přízemní, i když jim přinášejí blahobytné přísliby. Levice nám kulhá, být chudým se nikomu nechce. Kážeme vodu a slopáme vínko, ó ty nemravnosti nemravná! Tož tedy: Kupředu pravá, zpátky ni krok!

                 
Obsah vydání       9. 7. 2007
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku
9. 7. 2007 Nepopularita, která osvobozuje Štěpán  Steiger
9. 7. 2007 Je nevěra "normální"?
9. 7. 2007 Konzervativní prezidentský kandidát s trofejní manželkou
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
5. 7. 2007 Ústavněprávní dohra summitu G8 Petr  Schnur
9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Rizika globalizace a politická národní reakce, aneb Když se i neoliberálové začnou hádat s trhem Uwe  Ladwig
9. 7. 2007 Doprava, ekologie, globální oteplování, ČR a Západ Vít  Hinčica
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
9. 7. 2007 Michael  Marčák
9. 7. 2007 Smer: Narastajúca arogancia moci a recidíva metód neomečiarizmu Eduard  Chmelár
9. 7. 2007 Dům Agapé hledá hejly - přihlaste se Štěpán  Kotrba
6. 7. 2007 Americký Kongres se chystá zablokovat plán na protiraketovou obranu
7. 7. 2007 Rusko dává Evropě na výběr - své rakety chce rozmístit přímo uprostřed EU Štěpán  Kotrba
8. 7. 2007 Katolictví od osmi do čtyř aneb vyznání politiků Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Victoria aneb mluv pravdu, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti
8. 7. 2007 Katolička Petra Kováčová Boris  Cvek
7. 7. 2007 Ani národní hrdina, ani náboženský fanatik, ale světec Boris  Cvek
9. 7. 2007 Jan Hus, prorok nesvatý, křesťansky universální i národní Jan  Klepetář
9. 7. 2007 Německo věnuje dokladům STASI velkou pozornost Richard  Seemann
8. 7. 2007 Vjačeslav Žarko vypovídá: ruský policista britským špiónem za 200 euro měsíčně Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Demokracia, kapitalizmus a právo na zmenu spoločenského usporiadania Peter  Vittek
9. 7. 2007 Kupředu pravá Václav  Dušek
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
5. 7. 2007 CIA: odtajněná přísně tajná zpráva o Československu 1968 Miroslav  Polreich
9. 7. 2007 Co mohou korporace doopravdy dělat pro svou bezpečnost ?!? Ladislav  Žák
9. 7. 2007 Proč hospodští opravdu bojují proti registračním pokladnám
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
5. 7. 2007 Lidový a studentský filmový festival Karlovy Vary Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary
4. 7. 2007 Ty špíno, vem si svůj batoh a vypadni Jan  Čulík
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce