22. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 6. 2007

Toho Golga nezaměstnávejte...

aneb my tady tančíme jinak

V podtextu Čermákova článku čtu toto: Jestliže jedná můj zaměstnavatel neeticky, proč bych se to měl snažit řešit? Normální přece je brát plat a pochopit, že takhle to prostě je. Člověk musí být přece realistou a oportunistou. Je zajímavé, jak mě absolutně všichni, jako první věc, varují, že už mě nikdo nikdy v českých médiích nezaměstná. Jako kdybych kdy dával přednost (nebo musel dávat přednost) své osobní zaměstnatelnosti před svými povinnostmi novináře. Etika je pro Havlovy knihy, ne pro realitu. To si tiše a všeobecně myslí Češi.

Čermák promeškal příležitost zabývat se široce rozšířeným používáním PR v českých médiích. Vyhnul se otázce, zda jsou či nejsou čeští novináři bezpáteřní kolaboranti se systémem a zda to, co jsem řekl, je či není pravda. Chtěl řešit mě. Toho chlapa, o němž Čermák nechápe, jak to, že ho tady pořád ještě zaměstnávají. Toho rebela, fuj!

Miloš Čermák je bezpochyby nejnadanější mediální komentátor v České republice. Píše velmi dobře zpracované články a sleduje podrobně, co se děje nejen na místní, ale i na globální mediální scéně. A mohu to potvrdit ještě více tím, když jsem si přečetl jeho článek v Hospodářských novinách, v němž využil mého odvolání z deníku Metro jako zázemí k tomu, aby vyjádřil své pochybnosti o mně obecně.

Píše, že jsem "mistrem mystifikace", což je pravda. Úmyslně jsem vytvořil několik mystifikací. Avšak Čermák už neuvádí, co jsem jimi chtěl dokázat. Nebyly bezúčelné.

Čermákovi se nelíbí, že téměř pokaždé odcházím ze zaměstnání "s hlasitým bouchnutím dveřmi". Jako by to samo o sobě znamenalo, že právě já nemám pravdu, vždyť já jsem ten hlučný Brazilec...

Mimochodem, je to zvláštní, že o mně existuje dojem, že vždy odcházím "s hlasitým bouchnutím dveřmi". Protože jediný článek, který jsem kdy napsal o svém bývalém zaměstnavateli, časopisu Redhot, je z doby před téměř šesti lety. Nepsal jsem o tom, co se dělo v Playboyi, v Novém Prostoru či v Mladé frontě Plus.

(To, jak svědčil Fabiano Golgo o mentalitě novinářů v týdeníku Redhot ["Svobodu nechtěli ani za nic!"] je kupodivu velmi podobné zkušenosti, jako zažil Ivan Kytka v České televizi, když se tam v roce 1998 stal šéfem zpravodajství ZDE. Proč nezkoumá Miloš Čermák tyto podobnosti? Že by to bylo nezajímavé? Anebo naopak příliš zajímavé? Pozn. JČ)

V životě jsem nenapsal ani řádku o tom, co se děje za scénou v Lidových novinách. Takže je to jen emocionální dojem, který není založený na faktech.

To, co dělám, štve hodně lidí v ČR: mám latinský způsob, jak se vyjadřuju: Jsem impulzivní a nezvažuji důsledky, když mě nějaká věc opravdu pálí na srdci. Avšak o svých zaměstnavatelích jsem nepsal déle než půl desetiletí, a pak až teď. (A že by toho bylo hodně, co bych mohl napsat.)

A proč, poté, co Čermák vysvětlil, že jsem obvinil jednoho svého předchozího zaměstnavatele, že naplňuje své časopisy nezaplacenými doslovnými překlady ze zahraničních titulů, bez uvedení zdroje, dodává Čermák, že jsem pak napsal "uvědomil jsem si, proč to měli komunisté tak lehké. Není divu, že slovo robot pochází z češtiny" - a cituje tak můj text zveřejněný v Britských listech? Pročpak Čermák se namísto toho nezabývá tím, zda je či není pravda, že v lifestylových magazínech v České republice se běžně krade materiál, vycházející v zahraničních časopisech? ZDE

Jakou to má souvislost s tím, že jsem obvinil česká média z korupce (což by snad mělo být hlavní myšlenkou Čermákova článku)? Zdá se, že pro Čermáka je důležitější, že jsem kdysi kritizoval Čechy jako lidi, kteří většinou nejsou ochotni vyjadřovat vlastní názor či zkoušet nové nápady a myšlenky. Jak to, že Čermákovi hlavně vadí, že jsem naznačil, že tento národ je flegmatický a není odvážný (Češi to o sobě říkají sami často, ale teď to, sakra, řekl cizinec...)?

Čermákův článek také potvrzuje známá klišé o české závistivosti. Zdůrazňuje, že Golgo "s oblibou o sobě také tvrdil (...) za velmi dobrý honorář". To se mi zdá býti poněkud zatrpklou a manipulativní větou, která s Čermákovým argumentem vůbec nesouvisí, když upozorňuje, že jsem psal výzkumné texty o českých médiích pro jednu americkou instituci, a že to pravděpodobně byla CIA.

Připomnělo mi to, jak o mně kdysi hovořil Vladimír Železný ve svém pořadu "Volejte řediteli". Zmínil se o mně jako "o tom Brazilci, který pracuje v našich médiích a říká nám, jak bychom se měli chovat, a přitom je to syn miliardáře..." Jediným možným cílem, když řeknete něco takového, je pohrávat si levně s všeobecně rozšířenou směsicí závisti vůči těm, kdo mají peníze (a od tatínka, to je ještě horší!) a nenávisti vůči cizincům, kteří kritizují "naše" chování.

Namísto toho, aby vyřešil, zda ta informace o mých údajných analýzách pro CIA byla či nebyla mystifikací, se rozhodl napsat o mých vysokých honorářích a že, pokud je pravda, že jsem takové analýzy psal, "nepřejme si vědět, co si americké zpravodajské služby o českých médiích myslí". Bojí se zřejmě, že já jako cizinec, který není s Čechy geneticky spřízněný, bude psát ošklivě o tom, co Čermák sám dělá.

Jinou ukázkou provinčního myšlení u Miloše Čermáka je to, když se Čermák zmiňuje o svém příteli, který píše o médiích v Reflexu, Janu Potůčkovi. Zmiňuje se, že jsem Potůčkovi záměrně poskytl falešnou informaci, že Lidové noviny budou mít v USA zahraničního zpravodaje. Čermák zase získal tento fakt z mého článku v Britských listech, aniž by je citoval. Udělal jsem to, jak jsem o tom v Britských listech napsal, abych si prozkoušel, zda je Potůček solidní novinář a zda si tuto informaci ověří u zdroje. Čermák však už nedodal, že se Potůček zeptal šéfredaktora Lidových novin a dostalo se mu emfatického popření mé zprávy.

Muž, o němž jsem Potůčkovi řekl, že se má stát pro Lidovky americkým korespondentem, věděl od začátku, že jsem vytvořil tuto mystifikaci a smál se tomu. A čekal, až mu Potůček zavolá, aby to mohl popřít. Čekal marně. Proč se Potůček nezeptal přímo člověka, o němž jsem řekl, že se tím korespondentem má stát? Proč se rozhodl věřit mně a neobrátil se hned na přímé zdroje v Lidovkách, včetně šéfredaktora? To v Čermákově článku chybí, neboť by to protiřečilo jeho sofistice o tom "potížistovi z Jižní Ameriky".

V podtextu Čermákova článku čtu toto: Jestliže jedná můj zaměstnavatel neeticky, proč bych se to měl snažit řešit? Normální přece je brát plat a pochopit, že takhle to prostě je. Člověk musí být přece realistou a oportunistou.Je zajímavé, jak mě absolutně všichni, jako první věc, varují, že už mě nikdo nikdy v českých médiích nezaměstná. Jako kdybych kdy dával přednost (nebo musel dávat přednost) své osobní zaměstnatelnosti před svými povinnostmi novináře. Etika je pro Havlovy knihy, ne pro realitu. To si tiše a všeobecně myslí Češi.

Když je sice něco protizákonné nebo je to neetické, ale dělá to každý, je to proto legitimní...

Čermák promeškal příležitost zabývat se široce rozšířeným používáním PR v českých médiích. Vyhnul se otázce, zda jsou či nejsou čeští novináři bezpáteřní kolaboranti se systémem a zda to, co jsem řekl, je či není pravda. Chtěl řešit mě. Toho chlapa, o němž Čermák nechápe, jak to, že ho tady pořád ještě zaměstnávají. Toho rebela, fuj!

Čermák o mně píše jako o jednom z nejschopnějších novinářů na místní scéně. Říká o mně, že jsem "vždy projevoval potřebnou intuici i kreativitu", ale co se mnou, já prostě neodcházím pokorně a mlčky! To je zjevně pro Čermáka už samo o sobě špatné, je to zřejmě hřích, pokud ho nezajímá, zda jsou má obvinění pravdivá, zajímá ho jen způsob, jak je vznáším.

Čermák prostě nechápe, proč mě "vůbec" lidé v médiích jeho národa zaměstnávají. A sakra, jsou to ty nejvyšší posty! Je podivné, že si na to i sám dokáže odpovědět: Golgo je sice mystifikátor, ale jsem podle něho "výborný novinář", plný tvůrčích schopností, který se nebojí být odvážný, inovovat, odvážil se otisknout karikaturu proroka Mohammeda, kterou zneužily celosvětově určité muslimské organizace, jsem zajímavý a kontroverzní, atd. "Golgo nebyl šéfredaktorem, který by mechanicky vyplňoval stránky. O budoucnosti tisku intenzivně přemýšlel."

Čermákovi prostě vadí, že si nedám pokoj. Mluvím moc nahlas. To se v české kultuře přece nedělá. V jeho zemi mi nebude dovoleno tancovat sambu.

                 
Obsah vydání       22. 6. 2007
23. 6. 2007 Iracionální zlo Bohumila Doležala Tomáš  Svoboda
24. 6. 2007 "Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami". Zdeněk  Bárta
24. 6. 2007 Pákistán: Britská pocta Salmanu Rushdiemu porušuje předpisy OSN
23. 6. 2007 Vedoucí představitelé EU se dohodli o reformě evropské organizace
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním
22. 6. 2007 CIA odtajní historii svých protizákonných akcí během studené války
23. 6. 2007 150 ruských vojenských duchovních bude světit strategický bombardér Tu-95MS
22. 6. 2007 Britská vláda se snaží odstranit z Charty EU základní lidská práva. Proč?
22. 6. 2007 Polský hněv nad mrtvými
22. 6. 2007 Jak je to s tím odmocňováním
22. 6. 2007 RSS Britských listů - co to je a jak funguje
22. 6. 2007 Požadujeme otevřenou diskusi Tomáš  Bodžár
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
22. 6. 2007 Toho Golga nezaměstnávejte... Fabiano  Golgo
22. 6. 2007 Neznám v ČR tištěné noviny, které by netiskly PR články jako redakční
22. 6. 2007 Tancujte sambu, pane Golgo!, aneb Luděk  Toman
22. 6. 2007 Bitva o evropskou ústavu
22. 6. 2007 Peří Bohuslav  Reynek
22. 6. 2007 Pověřenkyně komisařky OSN pro lidská práva pro Kubu skončila
22. 6. 2007 Děsivá úroveň českého pravopisu -- i v BL
22. 6. 2007 "Směsy" tuhých a tekutých materiálů
22. 6. 2007 Soud: "zdravotní poškození není důsledkem nezákonného policejního zákroku" Michal "Wolf" Vlk
22. 6. 2007 Levici chybí Tlustý Milan  Hamerský
22. 6. 2007 Ústup od imperialismu - nový směr pro americkou zahraniční politiku
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
22. 6. 2007 Sarkozyho revoluce nese jména: Rachida, Fadela a Rama Josef  Brož
22. 6. 2007 V Česku se bojuje o "duši" voliče, anebo jen o vlastní korýtko hojnosti? Miloš  Dokulil
22. 6. 2007 Vidím, co vidím: Vše už tady bylo
22. 6. 2007 Czechtek 2005 - ing. Kokrment pravomocně zproštěn obžaloby
22. 6. 2007 Pravicové mýty Lenka  Vytlačilová
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk
22. 6. 2007 Rizika a šance polské a anglické nepoddajnosti, aneb Kdo ví, co by kancléřka Merkelová opravdu chtěla Uwe  Ladwig
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší
22. 6. 2007 Normální čeští závistivci
22. 6. 2007 Typická levicová schizofrenie Jan  Bím
22. 6. 2007 Vina a trest v orweliánské společnosti Daniel  Veselý
22. 6. 2007 O (jednom) ženském myšlení na pánském záchodku Jiří  Škuba
22. 6. 2007 Muž, který si ho nevytřepe... Štefan  Švec
22. 6. 2007 Sovětské a americké invaze
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
21. 6. 2007 Proces s Rudolfem Slánskym a spol. Viliam  Bernáth
21. 6. 2007 Dramafix je mrtev, ať žije dramafix Lukáš  Nozar
21. 6. 2007 Dáma na pánském záchodě v Čechách Sandra  Wain
21. 6. 2007 Zlepšování konkurenčního postavení češtiny na globálním trhu Greg  Evans
21. 6. 2007 Bush napotřetí vetoval výzkum kmenových buněk
20. 6. 2007 Potřebuje Česká republika generální stávku? Vladislav  Černík
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce