21. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2007

Dáma na pánském záchodě v Čechách

Ne, nepovažuji se za nějakou nóbl dámu a myslím, že nejsem ani příliš útlocitná. O českých mužích jsem si udělala dostatečné mínění, které nemusím zatím příliš měnit. Nejsem jistě sama. Často zjišťuji, že jsou někdy dosti pragmatičtí a často i velmi oplzlí. Jedním ze zdrojů takových zjištění mohou být i reklamy. Tyto napovídají mnohé o svých tvůrcích a zadavatelích. Často vypovídají o tom, že si tito nedělají vůbec žádné iluze o občanech a že jsou pro zisk schopni všeho. Ovšem, z pohledu dámy mohou být takové názory někdy velmi zarážející. Tak například, v poslední době může způsobit dámě přímo šok návštěva některých pánských záchodů v České republice.

Dostat se na pánský záchod není v ČR pro ženu nic tak neobvyklého. Pomineme to, že kulturu či úroveň národa poznáte podle záchodů, nebo lépe řečeno podle toho, jakým způsobem řeší své odpadové hospodářství vůbec. Převaha ekonomie nad ekologií mluví sama za sebe.

Předně, milé dámy, když se dostanete na poloveřejný záchod v Čechách, protože veřejné záchody byly většinou zrušeny, tak musíte často řešit jeden zásadní problém - totiž ten, že záchod bývá zamčen a klíč je na zálohu u obsluhy (pozor týká se to i některých vyhlášených pražských restaurací). Žádat klíč od obsluhy je dostatečným důvodem, aby si stydlivá dáma svůj úmysl rozmyslela a riskovala nemilé zdravotní potíže. Důvody, proč je klíč u obsluhy, jsou vysvětlovány různě. Předně je záchod zamčen a klíč je u obsluhy, kvůli udržování pořádku. Záchod, který není používán, je totiž stále uklizen. Jinými důvody zavřených záchodů je jejich zneužívání pro narkomanii, prostituci, vybíjení vzteku a patrně i pro něco jiného, co si zřejmě uvědomili tvůrci reklamy, o které bych se chtěla zmínit. Další důvody mne momentálně nenapadají. Snad jen ten, že někdo chce někoho prostě jednoduše jenom obyčejně na.....nazlobit.

Žena se v ČR dostane na pánské WC velmi snadno. Dámský záchod se zde totiž velmi často uklízí nebo opravuje (např. kvůli ucpáni vložkami nebo papírovými ručníky). Úklid trvá obvykle několik dní a oprava několik týdnů. Poměrně často navštěvuji Německo, dokonce i tolik podceňovanou jeho východní část, ale nikdy jsem se zde za posledních 15 let nesetkala s něčím podobným jako v ČR.

Korunu tomu všemu nasadila moje poslední návštěva v jedné rádoby lepší pražské restauraci. Dámský záchod byl samozřejmě mimo provoz, takže nezbývalo než navštívit pánský záchod. Klíč od WC byl jako obvykle u obsluhy na zálohu. Pánský záchod byl celkem v pořádku, bez obvyklých oplzlostí z produkce lidové tvořivosti. Co mne však zarazilo, byla reklama jednoho vyhlášeného českého pivovaru u pánských pisoárů. Nemohla jsem si pomoci a musela jsem si ji vyfotografovat. Nikde jinde se nic podobného asi nevidí.

Pivovar, který vybavil pánské záchody svojí reklamou, si zřejmě o českých mužích nedělá žádné naivní iluze. Potměšile apeluje na jejich předpokládanou prostoduchost a na jejich mírně úchylné urologické a sexuologické sklony. Všechny pudové sklony a úchylky se přece musí komerčně řádně využít! No, posuďte sami úroveň vtipnosti nebo obscénní neomalenosti, se kterou se neviditlená ruka trhu za penězi vlezle vtírá až k mušlím.

                 
Obsah vydání       21. 6. 2007
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší
21. 6. 2007 Jak se ženy mohou dostat do managementu Uwe  Ladwig
20. 6. 2007 Polsko možná přijde kvůli svému vetu o dotace z EU
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
19. 6. 2007 Česká republika podporuje právo Íránu na jadernou energii
21. 6. 2007 Dáma na pánském záchodě v Čechách Sandra  Wain
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
20. 6. 2007 Co je otroctví a kdo jsou otroci Josef  Vít
21. 6. 2007 Bush napotřetí vetoval výzkum kmenových buněk
20. 6. 2007 Zeman se omluvil Brezinovi - po osmi letech soudů Štěpán  Kotrba
20. 6. 2007 Potřebuje Česká republika generální stávku? Vladislav  Černík
19. 6. 2007 Osobní kariéra versus veřejný zájem, ohýbání práva a chlap "bez gulí" Zdeněk  Jemelík
21. 6. 2007 Zlepšování konkurenčního postavení češtiny na globálním trhu Greg  Evans
21. 6. 2007 Proces s Rudolfem Slánskym a spol. Viliam  Bernáth
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007
21. 6. 2007 Dramafix je mrtev, ať žije dramafix Lukáš  Nozar
21. 6. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
22. 11. 2003 Adresy redakce