4. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2007

Kterak Češi plýtvají raketovými odborníky

Tento článek si klade za cíl, stát se polemikou k článku pana Jana Neorala, starosty obce Trokavec a doposud nedoceněného specialistu na raketovou techniku se zaměřením na protiraketovou ochranu. Článku "Antirakety Česko nemohou ochránit".

Nechci se tu věnovat "odborné" stránce celé záležitosti, pokud ovšem v původním textu o jakékoli odborné informace jde, o čemž si dovolím skutečně pochybovat. Rozumějme -- to, že ocituji bezpochyby zajímavá data neznamená, že jsou relevantní k dané záležitosti, v tom případě by musely být splněny ještě jisté další, pro autora zřejmě "nepodstatné" předpoklady. Rád bych se pozastavil právě nad tím, jakým způsobem zde pan autor svoji raketovou víru hlásá, píše Pavel Odehnal.

1. Článek je nadepsán jako "analýza odborného týmu". Bylo pro mne jednoznačným překvapením, že v ČR (kterýžto stát jinak považuji za líheň velmi kvalitních odborníků) existují utajené skupiny specialistů, zaměřené na protiraketovou obranu, pracující dokonce pod vedením starostů obcí. A považte o jak citlivé výzkumy musí jít, pokud vydávají "odborné analýzy" bez toho, aby bylo umožněno jim podepsat se pod ně a požívat zaslouženou slávu. Inu -- národní obrana je národní obrana a žádá si své oběti. O čem že to mluvím? Povšimněte si, že analýzu dle článku zpracovali "odborníci, kteří s námi spolupracují od počátku", žádná jména, žádná fakta, nic, z čeho bychom mohli vycházet při posouzení kvality samotných odborníků. Škoda.

2. O to větší škoda, pokud je vzápětí ve článku zmíněno, že tito virtuální odborníci pracovali na základě "těch podkladů, které se jim podařilo sehnat". Tedy ptejme se -- odkud odborníci čerpali své podklady a nakolik jsou ověřené a ucelené? Když už nevíme, kdo se nám tu snaží namluvit svoji "pravdu", nebylo by fér, sdělit nám alespoň své zdroje? Pomáhala jim vědma? Místní agronom žijící v Trokavci? Nebo šlo o tajemný kufřík, který postrádá NSA? Nyní tedy víme, že tajemná skupina odborníků, operující v Čechách zpracovala jakási data, co "dokázala sehnat". Ehm.

3. Ihned poté jsme konfrontováni s faktem, že "(odborníci, viz bod 1) ... nechtějí omračovat detaily a čísly". To je skutečně originální způsob pojetí "odborné analýzy", které považuji za bezpochyby revoluční. Proč se tu zdržovat nějakými fakty a čísly, když přece víra je podstatná a navíc k tomu namalujeme pár grafů. Při čtení článku jsem stále více žasnul, jak naivně se pan starosta snaží propagovat svůj názor za pomoci demagogie a vlastně to ani nezastírá, nebo si to snad neuvědomuje.

4. Dostáváme se ke krátkému medailonku pana Henryho Oberinga, o němž si nejsem jistý, jestli byl vložen přímo autorem, nebo redakcí Blistů, protože na jiných serverech jsem jej ve článku neviděl. Každopádně -- tento pokus zatáhnout do argumentace člověka, který by ji zcela jistě nepodpořil (pouze bylo z kontextu vytrženo několik jeho slov) -- mi přijde silně nešťastná. Je to natolik průhledné, že se nelze nesmát. Stejně tak věta "Tyto výpočty budou konzultovány s Jürgenem Altmanem, německým jaderným fyzikem..." opět chybějící v jiných vydáních článku pana starosty je další manipulací. Na základě čeho se může k věci raketové techniky vyjadřovat "jaderný fyzik", navíc evidentně postrádající tolik potřebná a bohužel utajená fakta? Navrhuji odkázat se i na natěrače, který lakuje trupy nosičů jaderných hlavic, ten je přece také z oboru, nebo ne? V tomto místě článku už jsem měl pocit, že jde o další dílo Járy Cimrmana.

5. Následuje "stanovisko" (našeho utajeného) "odborného kolektivu". Jak jsem již uvedl, s ním polemizovat nebudu, protože nejsem ani utajeným českým raketovým odborníkem, ani starostou Trokavce, bohužel ani natěračem střel.

6. Na konci uvedená douška pana starosty je z mého pohledu alarmující -- dává totiž tušit, že jeho expertní tým v lůně Brdských lesů pracuje na dalších dobře mířených "odborných studiích", kterými bude podle všeho zahrnovat česká média. Pochopte -- problém není v samotné existenci textů, kterým se z výše uvedených důvodů můžeme pouze zasmát u ranní kávy. Problém je v tom, že by se při smíchu mohl vytratit původní smysl celé věci -- rozumná a faktická diskuse k věci. Tímto článkem pan starosta přispěl spíše zastáncům radaru, lze na něm totiž naprosto průkazně demonstrovat snahu o manipulaci fakty.

Dovolím si také jeden dovětek pro pana starostu. Pane, je zarážející, že jste doposud nepochopil tolikrát opakovaný fakt. Nikdo, opravdu nikdo netvrdí, že ČR a přilehlé státy bude chránit právě tento radar, nebo raketová základna v Polsku. Nevím, zda je tak složité už konečně pochopit, že jde pouze o jednotlivé prvky obrovského, rozsáhlého ochranného systému, který je složen z celé řady radarů, dalších detekčních prvků na zemi, moři, pod hladinou, ve vzduchu, ve vesmíru. A samozřejmě ze spektra defensivních nástrojů, mezi kterými jsou nejen antirakety, ale i další zbraně, o nichž věřím z velké části ani veřejnost neví. Vzpomeňte si na operaci Pouštní bouře, kdy jsme viděli poprvé v akci technologie, o kterých nikdo ani netušil, že existují. Pevně věřím, že funkci systému, do kterého bude zařazen i "náš radar" nikdy neuvidíme. Nevím, jestli patříte mezi ty, kdo by raději nebyli chráněni (protože se přece všichni milujeme), mezi ty, kdo strčí hlavu do písku ze strachu, aby se něco nestalo jim, nebo mezi zapřísáhlé nepřátele USA, neuvědomující si, že i NATO je z převážné části právě USA. Zamyslete se nad tím, kdo vás ochrání, pokud Evropa není doposud schopna realizovat ani vlastní systém satelitní navigace.

Pozn. JČ: To, co chci k reakci pana Odehnala podotknout, se netýká pouze pana Neorala, ale je to spíš obecnější princip. Myslím, že bychom měli podezírat lidi ze lhaní pouze v tom případě, když pro to máme důvodné důkazy. Apriorní předpoklad, že všichni kolem nás bezostyšně lžou, je myslím dost paranoidní a nepraktický - s tím se nedá žít.

Mohu svědčit za Britské listy, že zveřejněná analýza je skutečně z pera významných českých vojenských odborníků - dostali jsme ji totiž ve Wordu a ten zachovává informace o tom, kdo dokument vytvořil. Takže víme přesně, z které katedry vyšel.

Dovedu uznat, že si příslušní vojenští odborníci přejí zůstat v anonymitě, a že se tedy nechají krýt jménem Jana Neorala; bylo by samozřejmě daleko více přesvědčující, kdyby v sobě našli odvahu vystoupit veřejně.

                 
Obsah vydání       4. 6. 2007
4. 6. 2007 Parkanové Gagarin
4. 6. 2007 Mrtvola stalinismu ožila v písni Vlasty Parkanové Jan  Čulík
4. 6. 2007 V čele Ministerstva obrany České republiky stojí tajtrlík Jakub  Rolčík
5. 6. 2007 My jsme ta banda, banda kašparů... Vladislav  Černík
4. 6. 2007 Nová studená válka: Rusko zaměří své rakety na evropská města
5. 6. 2007 Správná píseň Tomáš  Vymazal
5. 6. 2007 Michael  Marčák
5. 6. 2007 Říman chce nechat jmenovat kozla zahradníkem Štěpán  Kotrba
4. 6. 2007 Reportér MFD v úslužném předklonu před Georgem Bushem
4. 6. 2007 Bush horší než Madonna, aneb Který předklon bude nejhlubší? Luděk  Toman
4. 6. 2007 Bezpečnostní opatření na ochranu George Bushe jsou oprávněná
4. 6. 2007 Bush se nemá setkat s žádným normálním člověkem
4. 6. 2007 Smějící se bestie Věra  Říhová
5. 6. 2007 Německá politická scéna je otřesena nepokoji v Rostocku Richard  Seemann
4. 6. 2007 Míra tolerance a míra solidarity Milan  Daniel
5. 6. 2007 Rowlingová už nemá nic proti klecovým lůžkům
4. 6. 2007 Jsme národem lokajů a přičinlivých služebníčků? Jakub  Rolčík
5. 6. 2007 Bublan versus Šándor aneb Co s velkým bratrem?
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
4. 6. 2007 Ztratili jsme suverenitu
4. 6. 2007 Bush je představitelem nejvlivnější světové mocnosti
4. 6. 2007 Bush sice oslabuje, ale pravice v USA asi ne Greg  Evans
4. 6. 2007 Jaké zájmy hájí George W. Bush a proč je pro něj radar v Brdech tak důležitý? Petr  Kužvart
4. 6. 2007 Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
4. 6. 2007 Kterak Češi plýtvají raketovými odborníky
4. 6. 2007 Diskuse s Thomasem Cassidym
4. 6. 2007 Čecháčkovství Jana Neorala
4. 6. 2007 Zájmy a politika Jindřich  Kalous
4. 6. 2007 Kriminalizace života společnosti znepokojuje justici Zdeněk  Jemelík
4. 6. 2007 Zahájí RRTV správní řízení s ČT za propagandu ve věci radaru v neděli dne 3. června?
4. 6. 2007 Navrhujeme Koniášův řád pro česká média
4. 6. 2007 Nedejme se!
4. 6. 2007 Radar proti čečenským teroristům
4. 6. 2007 Na jihu Číny utajují nepokoje vzniklé kvůli politice jednoho dítěte Kateřina  Procházková
4. 6. 2007 KSČM slouží strategickým zájmům ODS Jiří  Witzany
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh
4. 6. 2007 Technologie osvobozuje Jan  Bím
4. 6. 2007 Děkujeme - za co? Ondřej  Šlechta
4. 6. 2007 Základny a rakety, aneb Nevěřím ani Putinovi! Uwe  Ladwig
4. 6. 2007 Ženy řešily ve Vídni problémy Blízkého východu Richard  Seemann
3. 6. 2007 Zemřel spisovatel Jan Beneš (1936-2007) Jan  Čulík
4. 6. 2007 Každý máme právo zlikvidovat si svůj kus planety - nebo ne ? Beno  Trávníček
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru
3. 6. 2007 Jaklová: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 6. 2007 Trojiční neděle aneb něco suchopárné teologie Zdeněk  Bárta
2. 6. 2007 Cenzura v ČT!
2. 6. 2007 Odsouzeni ke svobodě... Bohumil  Kartous
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2007 Nedejme se!   
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh
4. 6. 2007 Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC   
4. 6. 2007 Jaké zájmy hájí George W. Bush a proč je pro něj radar v Brdech tak důležitý? Petr  Kužvart
4. 6. 2007 Kterak Češi plýtvají raketovými odborníky   
4. 6. 2007 Nová studená válka: Rusko zaměří své rakety na evropská města   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
4. 6. 2007 Základny a rakety, aneb Nevěřím ani Putinovi! Uwe  Ladwig
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru   
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Jan Keller podporuje protestní hnutí občanů Milan  Valach
1. 6. 2007 V kontroverzi o raketách obvinilo Rusko Spojené státy   
1. 6. 2007 Boj proti radaru: první vítězství Milan  Valach
1. 6. 2007 Americký radar zatáhne českou politiku do konfliktu na Blízkém východě   
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral