4. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2007

Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC

Evropská unie by měla zkoumat, zda by ty země, které jednostranně přijmou americké základny, neměly být z EU vyloučeny.

Co se týče Čechů a Poláků, ti byli vždycky podrobeni nějakou cizí mocí: Němci, Rakušany, Rusy a teď Američany. Je načase, abyste byli vlastními pány!

Radar v pásmu X na mém člunu měl výkon jen 1,2 kW a rozsah 16 námořních mil, ale byl na něm varovný nápis, aby nikdo nestál v cestě jeho paprsku. Ty radary, které budou instalovány v České republice, budou mít nejméně tisíckrát větší výkon, takže by mě zajímalo, jaký to bude mít dopad na okolní obyvatelstvo.

Také bude myšlenka demokracie, kterou tak nadšeně prosazují Spojené státy, ještě více ochromena, jestliže Amerika aktivně podporuje polskou a českou vládu, aby ignorovaly přání vlastního lidu. Je načase, aby lidé v Polsku a v České republice bránili demokracii, na kterou čekali tak dlouho!

Milí Češi, prosím vás, neopakujte své chyby. Vzpomínám na to, jak jste na Prvního máje v šedesátých letech nosili transparenty "Se Sovětským svazem na věčné časy". A teď to bude "Se Spojenými státy na věčné časy"? Nezapomínejte, že jste v první řadě Evropany.

Ve svém pravidelném týdenním diáři se reportér BBC Mark Mardell tentokrát zabývá kontroverzí ohledně amerických základen, plánovaných pro Polsko a Českou republiku, anglicky ZDE. Po shrnutí základních informací britský reportér zaznamenává, že polská pravicová vláda americké antirakety chce, protože je nadšená z toho, že Rusové proti tomu zuří. Poláci podle reportéra BBC nepovažují za hrozbu Írán, ale z historických důvodů považují za hrozbu Rusko. Někteří polští politikové požadují ve věci základny referendum, avšak, poznamenává britský reportér, to se v Polsku nebude konat, protože polští občané nepodporují myšlenku americké základny pro Polsko tak nadšeně jako polská vláda.

V České republice existuje pro americkou základnu obdobné nadšení ve vládě a jsou vznášeny i obdobné požadavky, aby se konalo referendum, tentokráte od sociálnědemokratické opozice. Avšak vzhledem k tomu, že asi 68 procent Čechů je proti americké základně, je nepravděpodobné, že by se referendum konalo i v ČR. V současnosti je nepravděpodobné, že by pro americkou základnu hlasoval český parlament.

Spojené státy chtějí přesunout a zmodernizovat mikrovlnný radarový systém z jednoho tichomořského ostrova na nové místo asi 60 km za Prahou. Už na to probíhají přípravy ve vojenském prostoru, který býval nacistickou základnou, pak koncentračním táborem a pak se stal domovem pro sovětská vojska. Místní lidé nechtějí ve svých lesích znovu vojáky, i když mnoho z nich zdůrazňuje, že nejsou proti Americe.

Několik vesnic uspořádalo referenda. V Trokavci to bylo 71 hlasů proti,jeden hlas pro. V blízké Skořici to bylo 164 proti, nikdo pro.Tyto hlasy nemají právní platnost, ale mají podstatnou politickou sílu. Vesničané konstatují, že se obávají záření v pásmu X i odplaty z Ruska. Ameriačné tvrdí, že záření v pásmu X je jen technické jméno pro záření, které se dávno používá v bezpečnostních systémech na letištích a že radar funguje už dvě desetiletí na tichomořském atolu vedle dvou škol a nikdo nikdy neonemocněl. Budu si muset zajet do Tichomoří to prošetřit, až v Evropě napadne sníh, píše ironicky britský reportér.

Velmi zajímavé jsou reakce čtenářů na tento článek. Přinášíme níže některé z nich:

Umístit raketový obranný systém do Polska a dalších východoevropských zemí je naprosté šílenství... Mám strach o nás o všechny, protože to budou staří známí protivníci, kteří zmáčknou knoflík vedoucí ke zničení všeho, nebudou to Íránci ani Iráčané, ani Korejci. A my k tomu dodáme ty bomby...

Shelley, Fairfax, USA

Každá země má právo se bránit. Rusko vysílá silný signál "S námi si nezahrávejte" tím, že zkouší a zlepšuje své nové zbraně. Je to normální reakce na hrozbu. Jak by se Americe líbilo, kdyby Rusko rozmístilo své jaderné zbraně ve střední Americe nebo v Kanadě a předstírala by, že ty střely mají bránit Rusko před nějakou africkou zemí? Co se týče Čechů a Poláků, ti byli vždycky podrobeni nějakou cizí mocí: Němci, Rakušany, Rusy a teď Američany. Je načase, abyste byli vlastními pány!

Rus, San Francisko, USA

Co se týče těch raketových systémů, je to rozhodnutí těch zemí, Amerika obranné střely těmto národům nijak nevnucuje. A jestliže argumentujete, že jde o peníze, samozřejmě, že jdou peníze z ruky do ruky, ale to neznamená, že Amerika někoho nutí, aby se na tomto programu podílel, na rozdíl od toho, jak Rusko východní Evropu a Berlín dlouhá desetiletí okupovalo. Opravdu si myslíte, že pár obranných raketových základen ve východní Evropě ohrozí Rusko, které má tisíce jaderných hlavic? Stoprocentně souhlasím, že Spojené státy nedělají všechno dobře, byly nám rozdány velmi dobré karty a my s nimi zacházíme velmi špatně, ale co, v Iráku už jsme a kdybychom odešli, bude ještě víc mrtvých. Ať tomu věříte nebo ne, většina amerických vojáků, kteří vstoupili do armády, chtějí v Iráku opravdu pomoci. Bez ohledu na důvody, proč šel Bush do Iráku, jsme tam a je naší (americkou) odpovědností pomáhat co nejvíce.

Brian, Austin, USA

To je tedy ze strany Ameriky velká, velká chyba. Konec takzvaného unipolárního světa může být brutálnější, než se čekalo. Ignorování mezinárodního práva a zdravého rozumu povede ke katastrofě. A tentokrát to už bude totální.

Ivan Krivohurov, Manassas, VA, USA

Rusko, zdá se, nemá problém s tím, že přecpává Blízký východ s vlastními zbraněmi - od AK-47 v rukách extremistů až po rakety země-vzduch, které chrání íránské jaderné základny. Je to legrační, jak se zlobí, když se jim dostane jejich vlastní medicíny.

Christopher L, Edison, NJ, USA

Daleko důležitější než ten systém je skutečnost, že se ruský medvěd (znovu) budí. Češi i Poláci z toho určitě mají mrazení v zádech. V hloubi srdce dobře vědí, že je západní státy v EU zaprodají za ruský plyn a ropu.

Chris, San Francisco, CA, USA

Americká vláda byla daleko znepokojenější v minulosti ohledně sovětských raket na Kubě než obyčejní Američané. Proto musí ruská vláda nyní udělat všechno, co je v jejích silách, aby zabránila výstavbě těchto daleko nebezpečnějších základen v blízkosti svého území.

Charles, Helsinki

Radar v pásmu X na mém člunu měl výkon jen 1,2 kW a rozsah 16 námořních mil, ale byl na něm varovný nápis, aby nikdo nestál v cestě jeho paprsku. Ty radary, které budou instalovány v České republice, budou mít nejméně tisíckrát větší výkon, takže by mě zajímalo, jaký to bude mít dopad na okolní obyvatelstvo. Co se týče efektivity tohoto systému, zdá se mi zajímavé, že Severní Korea odpálila dalekonosnou střelu, ale systém Hvězdných válek nevypálil žádnou antiraketu (tím by se přece dal ten systém dobře vyzkoušet). Oni snad opravdu věděli, že to, co odpálila Severní Korea, není skutečná raketa, anebo jim ty jejich vlastní raktety nefungují?

John, Brusel, Belgie

Je zjevné, že některé nové členské země EU (jejich šéfové) udělají prostě cokoliv, jen aby provokovali Rusko, prostě z odplaty za minulost. A Amerika toho jen zneužívá. Rusko nemá jinou možnost než reagovat.

Ross, Moskva, Rusko

Ať se nám to líbí nebo ne, Spojené státy prostě chtějí dál činit agresivní kroky, aby maximalizovaly svůj vliv a snížily ať už jakkoliv minimální riziko útoku proti sobě či svým zájmům. A to všechno na úkor jiných zemí. Ano, je to tak! Žijeme v jednadvacátém století, ale moc si vždycky prosadí, co chce.

Omar, Pákistán.

Podle mého názoru jediné, co mohou udělat rakety, které budou umístěny v České republice a v Polsku, je, že zničí evropskou společnost. Jsem si jist, že Evropa a Rusko jsou nedílný celek a jestliže se Rusko společně s Evropou rozhodnou mít takový systém, můžeme dohromady použít ruské a evropské technologie na obranu svých zemí. Všichni Rusové chtějí mít jen přátelské styky s našimi západoevropskými a východoevropskými partnery. Štěstí pro nás pro všechny na rozdíl od amerických dobyvatelů :)

Dmitrij, Moskva, Rusko

Jediné, co bude důsledkem provozu tohoto systému, bude světová nestabilita a ne bezpečná Evropa, o níž hovoří lidé ve Washingtonu. Také bude myšlenka demokracie, kterou tak nadšeně prosazují Spojené státy, ještě více ochromena, jestliže Amerika aktivně podporuje polskou a českou vládu, aby ignorovaly přání vlastního lidu. Je načase, aby lidé v Polsku a v České republice bránili demokracii, na kterou čekali tak dlouho!

Anton, Rusko, Británie

Kdyby chtělo Rusko vypálit raketu na USA, letěla by přes Arktidu, Kanadu či Aljašku. Neletěla by přes Evropu. Proč plýtvat palivem a posílat ji přes Evropu? Pokud by chtěl raketu odpálit nějaký teroristický stát, nejpravděpodobněji by to bylo ze Severní Koreje, z Číny či z Japonska. Vzhledem k tomu, že ten americký systém má spolehlivost 10 procent, vůbec by mě neznepokojoval jako hlavní zdroj protiraketové obrany. Každý velký raketový útok by stejně vyvolal obrovský raketový protiútok, takže protiraketový štít by byl k ničemu.

Brad, Canada

Evropská unie by měla zkoumat, zda by ty země, které jednostranně přijmou americké základny, neměly být z EU vyloučeny. Prosím vás, Spoluevropané, cožpak vy jste se nepoučili z dvou světových válek na vašem území? Zneužívají nás peněz chtiví američtí zbrojaři jako loutky.

John, Dublin

Je zajímavé, že Sovětský svaz, tedy Rusko, odpálil novou balistickou raketu tak rychle. Jedinou raketu, která má dost hlavic, aby dokázala zničit raketový štít, plánovaný pro východní Evropu. Jak si někdo může vážně myslet, že je Rusko terčem pro tyto obranné rakety? V tom by byla logika, kdyby se připravovaly stovky antiraket, ale deset? Anebo Rusko si všechny ty své rakety za poslední léta už zlikvidovalo?

Bill, Dallas

Prosím, pamatujte, že prezident Bush je trapný celonárodní vtip a budeme na něho vždycky vzpomínat jako na svého rekordně nejhoršího prezidenta. Toto je politický trik, jehož cílem je vytvořit novou krizi, aby se odvedla pozornost od dlouhého seznamu Bushových selhání. Umístit raketovou obranu do Polska, to je zjevně zaměřeno proti Rusku, což není nutné. Amerika se potřebuje zaměřit na posílení svých hranic, protože teroristé jsou sebevražední atentátníci, nemají rakety.

Philip, Cleveland, Ohio, USA

Polsko musí vyloučit veškerou pravděpodobnost ruských zásahů, ať už politických či hospodářských. Putin používá hospodářských faktorů (energie) jako zbraně. Každý měsíc pronese Putin nějakou zastrašovací či nepřátelskou řeč. Docela právem se Putin snaží znovuvybudovat moc svého národa, ale problém je, že k tomu používá metody z první poloviny dvacátého století. Polsko (a celá Evropa) se před tím musí bránit a protože jsou naši evropští spojenci jako obvykle nemožní, musíme přivést ke stolu Američany. A, řekněme si to upřímně, opravdu si myslíte, že někdo bude něco odpalovat? Ať už tenhle systém vybudujeme nebo ne, jaderná válka může začít kdykoliv a kdekoliv na této planetě. Nám jde o ty "jiné" faktory.

Pavel, Varšava, Polsko

Proboha, lidi! Nevěřím svým očím, když čtu vaše reakce. Tohle je OBRANNÝ systém. My se jenom snažíme bránit sami sebe a když každý den dostáváme zprávy o tom, jak Rusko zkouší nové balistické střely a jak chce Rusko útočit na jiné suverénní státy jadernými zbraněmi... no, já osobně považuju tuto ochranu za nesmírně důležitou. Nějakej chlápek tady napsal, že Česko a Polsko by měly být vyloučeny z Evropské unie. No, možná že by měla být raději vyloučena Francie, Německo, či Řecko za to, že nerespektují mnoho rysů zákonů EU, a nikoliv státy, které vykonávají vlastní suverénní diplomacii. Zahraniční záležitosti jsou pořád ještě otázkou NÁRODNÍCH států a spolupráce v zahraniční politice je založena na MEZIVLÁDNÍCH jednáních - to znamená, že žádné nadnárodní instituce nemají právo zasahovat. Tohle je naše vnitřní záležitost. Možná je to riskantní, ale já nebudu žít pod ruským vlivem, jak žili moji rodiče a prarodiče. Jen si to, chlape, rozmyslete. Vy máte štěstí, že vaše země neleží vedle expanzivní jaderné mocnosti. My bohužel ne.

Michal, Česká republika

Milí Češi, prosím vás, neopakujte své chyby. Vzpomínám na to, jak jste na Prvního máje v šedesátých letech nosili transparenty "Se Sovětským svazem na věčné časy". A teď to bude "Se Spojenými státy na věčné časy"? Nezapomínejte, že jste v první řadě Evropany. Měli byste v této věci jednat v souladu s Evropou. Zapomeňte i na NATO, jehož jediným účelem bylo umožnit Americe být angažovaná v Evropě a působit proti Rusku. Co se týče Polska, je jasné, že Poláci mají historicky protiruskou agendu. Rád bych je upozornil, že Polsko a Litva vedly proti Rusku válku a dokonce vypálily Moskvu. A také by neměly zapomínat, že generál Pilsudski provedl invazi do Běloruska a na Ukrajinu, tehdy to byly součásti Sovětského svazu. Takže to jde oběma směry. A taky si uvědomte, že pro každý zbrojní systém, který si Spojené státy vypracovaly, mělo vždycky Rusko odpověď. Takže vy se stanete jen pasivním terčem.

Thomas, Ontario, Canada

(...)

Zdroj a další debatní příspěvky v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       4. 6. 2007
4. 6. 2007 Parkanové Gagarin
4. 6. 2007 Mrtvola stalinismu ožila v písni Vlasty Parkanové Jan  Čulík
4. 6. 2007 V čele Ministerstva obrany České republiky stojí tajtrlík Jakub  Rolčík
5. 6. 2007 My jsme ta banda, banda kašparů... Vladislav  Černík
4. 6. 2007 Nová studená válka: Rusko zaměří své rakety na evropská města
5. 6. 2007 Správná píseň Tomáš  Vymazal
5. 6. 2007 Michael  Marčák
5. 6. 2007 Říman chce nechat jmenovat kozla zahradníkem Štěpán  Kotrba
4. 6. 2007 Reportér MFD v úslužném předklonu před Georgem Bushem
4. 6. 2007 Bush horší než Madonna, aneb Který předklon bude nejhlubší? Luděk  Toman
4. 6. 2007 Bezpečnostní opatření na ochranu George Bushe jsou oprávněná
4. 6. 2007 Bush se nemá setkat s žádným normálním člověkem
4. 6. 2007 Smějící se bestie Věra  Říhová
5. 6. 2007 Německá politická scéna je otřesena nepokoji v Rostocku Richard  Seemann
4. 6. 2007 Míra tolerance a míra solidarity Milan  Daniel
5. 6. 2007 Rowlingová už nemá nic proti klecovým lůžkům
4. 6. 2007 Jsme národem lokajů a přičinlivých služebníčků? Jakub  Rolčík
5. 6. 2007 Bublan versus Šándor aneb Co s velkým bratrem?
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
4. 6. 2007 Ztratili jsme suverenitu
4. 6. 2007 Bush je představitelem nejvlivnější světové mocnosti
4. 6. 2007 Bush sice oslabuje, ale pravice v USA asi ne Greg  Evans
4. 6. 2007 Jaké zájmy hájí George W. Bush a proč je pro něj radar v Brdech tak důležitý? Petr  Kužvart
4. 6. 2007 Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
4. 6. 2007 Kterak Češi plýtvají raketovými odborníky
4. 6. 2007 Diskuse s Thomasem Cassidym
4. 6. 2007 Čecháčkovství Jana Neorala
4. 6. 2007 Zájmy a politika Jindřich  Kalous
4. 6. 2007 Kriminalizace života společnosti znepokojuje justici Zdeněk  Jemelík
4. 6. 2007 Zahájí RRTV správní řízení s ČT za propagandu ve věci radaru v neděli dne 3. června?
4. 6. 2007 Navrhujeme Koniášův řád pro česká média
4. 6. 2007 Nedejme se!
4. 6. 2007 Radar proti čečenským teroristům
4. 6. 2007 Na jihu Číny utajují nepokoje vzniklé kvůli politice jednoho dítěte Kateřina  Procházková
4. 6. 2007 KSČM slouží strategickým zájmům ODS Jiří  Witzany
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh
4. 6. 2007 Technologie osvobozuje Jan  Bím
4. 6. 2007 Děkujeme - za co? Ondřej  Šlechta
4. 6. 2007 Základny a rakety, aneb Nevěřím ani Putinovi! Uwe  Ladwig
4. 6. 2007 Ženy řešily ve Vídni problémy Blízkého východu Richard  Seemann
3. 6. 2007 Zemřel spisovatel Jan Beneš (1936-2007) Jan  Čulík
4. 6. 2007 Každý máme právo zlikvidovat si svůj kus planety - nebo ne ? Beno  Trávníček
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru
3. 6. 2007 Jaklová: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 6. 2007 Trojiční neděle aneb něco suchopárné teologie Zdeněk  Bárta
2. 6. 2007 Cenzura v ČT!
2. 6. 2007 Odsouzeni ke svobodě... Bohumil  Kartous
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2007 Nedejme se!   
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh
4. 6. 2007 Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC   
4. 6. 2007 Jaké zájmy hájí George W. Bush a proč je pro něj radar v Brdech tak důležitý? Petr  Kužvart
4. 6. 2007 Kterak Češi plýtvají raketovými odborníky   
4. 6. 2007 Nová studená válka: Rusko zaměří své rakety na evropská města   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
4. 6. 2007 Základny a rakety, aneb Nevěřím ani Putinovi! Uwe  Ladwig
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru   
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Jan Keller podporuje protestní hnutí občanů Milan  Valach
1. 6. 2007 V kontroverzi o raketách obvinilo Rusko Spojené státy   
1. 6. 2007 Boj proti radaru: první vítězství Milan  Valach
1. 6. 2007 Americký radar zatáhne českou politiku do konfliktu na Blízkém východě   
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral