1. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2007

Paradoxy světa a mimozemšťané

Navštívil jsem jako mnozí další celostátní demonstraci proti radaru USA. Byl jsem jeden člověk z davu. Viděl jsem a slyšel jsem na vlastní uši. Ocenil jsem mladíka z USA, veterána z vojny v Iráku. Soucítil jsem s panem Stropnickým, kterého málem vypískal dav a později i pan předseda Bursík. Ačkoli davu jsem se nedivil. Úvod - " Nesouhlasím s ničím co se tu řeklo, krom toho, že jsme stejně jako vy proti výstavbě radaru." -- nebyl právě nejlepší. Podivil jsem se trochu naivnímu a místy i trapnému projevu pana Trošky. Abych to lépe vysvětlil: "Tak už je tam příště nezvolíme." Je poněkud naivní výzva, protože pokud USA radar postaví, budou se ho držet zuby nehty a hlavně budou držet u moci současné panoptikum.

Pod koněm jsem viděl krom našich vlajek i transparent za Skotskou socialistickou stranu a potkal známého studenta z Katalánska. Nicméně, stejně mě poněkud zklamala účast. Také jsem se zeptal pana Zaorálka, zda odklady jednání o radaru v parlamentu nesvědčí o snaze postavit radar ještě před schvalovacím procesem, když už je povolena příprava stanoviště. Pan Zaorálek odpověděl, že určitě ne, že radar by měl být dokončen až 2011. Nicméně, pokud je vágní a nejistá reakce na fakt, že na naše území bez souhlasu parlamentu vstupují vojáci USA, případně se přes naše území přepravují cizí jednotky, jak tomu bylo v době války proti Jugoslávii a stejně nejisté je i to, zda je proti pohybu osob připravujících podklady pro staveniště podaná v parlamentu interpelace, rozhodně bych nepodceňoval termín p$říprava stanoviště.

Ono to může znamenat taky to, že do tohoto termínu bude zahrnuto vybudování celé infrastruktury a finálně (po schválení) posadí vrtulník samotnou anténu a technik propojí pár optických kabelů.

Zde mě stejně neustále zaráží technická otázka spojení mezi jednotlivými komponenty systému -- tedy radarem a raketami. Nechce se mi věřit, že spojení by bylo realizováno éterem, kde může být velmi efektivně zarušeno. U moderních systémů, pokud se nemýlím, je spojení obvykle zajištěno pomocí kabelů - v současné době nejspíš optických. Natáhnout kabel mezi ČR a Polskem -- to bude zajímavé. Nebo, že by to bylo úplně jinak? To snad ne.

Po protiradarové demonstraci jsem četl jednotlivé reakce a další informace.

Ani mě nepřekvapovaly výroky pana Vondry a Topolánka, protože to byly projevy zoufalství, jak bez pravdivého argumentu prosadit nesmysl. Příšerné pomyšlení, že jim to projde. Nicméně byl to další argument pro postoj - nevěřit těmto pánům ani nos mezi očima. Všechny sebrané informace o celosvětovém dění v těchto týdnech mě donutili k zamyšlení a závěru: Lidský svět a zvlášť ten náš je prostě plný paradoxů.

Celý princip světového hospodářství je založen na exponenciálním růstu a spolu s ním musí růst i lidská populace. Pokud se rozpojí, jsou problémy (náš problém s porodností). Co na tom, že exponenciální růst je neudržitelný a zákonitě musí překročit únosnost prostředí a s ním se i zhroutit lidská civilizace -- v případě, že lidstvo bude omezeno jen na Zemi? Děláme však vše proto, abychom se udrželi na křivce.

Celý svět ví, o souvislosti emisí CO2 a globálního oteplování. Letos byly naměřeny emise podstatně překračující nejčernější předpovědi ekologů. Nicméně náš prezident stejně vydá knihu, kde se k tomuto fenoménu staví odmítavě.

Vládnoucí klika vykřikuje teze o soukromém vlastnictví a tržním prostředí. Nicméně ti samí jedinci vykřikují o vydírání Ruskem pomocí surovin.

No, co je? Vždyť se chová tržně. Nechceš zaplatit? Nech být.

Jenže v tomto případě by Rusko mělo své zdroje sdílet s ostatními.

Přesně podle přísloví: Co je tvoje, je i moje, ale to co je moje, na to mi nesahej.

Ekonomika ČR má vysoký růst, nicméně podle vlády je třeba dělat další škrty v sociální oblasti, aby se předešlo stagnaci.

Stejně paradoxní je aplikace Darwinovy evoluční teorie do tržního prostředí, někdo jiný stejnou tezi aplikoval na národy. Zjednodušeně tvrzení zní: Silnější a zdravější přežívá. Přežívá silnější jedinec, silnější národ, silnější a dravější podnik. Na vrcholu pyramidy stojí vždy jen jeden. Přežívají hbitější a dravější predátoři, tedy logicky celý druh by měl být čím dál silnější, ale de facto také agresivnější.

To samé platí i mezi státy. Silnější USA si vzaly Iráckou ropu a vezmou si i Ruskou, pokud se Rusové neubrání. A to vše jen proto, aby se na kolejích udržela lokomotiva rozjeté ekonomiky, protože na výhybce sedí kačer Skrblík a zlobně klove kolem sebe.

A tak se bude zřejmě lidstvo příjemně selektovat k celkové agresivitě, pokud se bude držet současné filozofie.

Napadá mě úsměvná představa, co se stane, jestli jednou potkáme ve vesmíru nějakou jinou civilizaci, která by se řídila stejnou filozofií. Co by tedy taková civilizace, pokud by byla rozvinutější -- tedy agresivnější než my, udělala? No, nejspíš by nás sežrali.

Co bychom udělali my, pokud bychom narazili na planetu obydlenou divochy?

Nejspíš to, co udělal dobrotivý biblický bůh, jehož požadavky nebyly právě malé. Vyžadovali bychom obětiny, kterými bychom si poté cpali břicha. Občas bychom něco pustili, aby nám slepička snášející zlatá vajíčka nepošla. A to bychom dělali tak dlouho, dokud by nás odtamtud nevytlačil někdo silnější.

Tento hypotetický příklad mě napadl, když jsem uvažoval nad relativitou vědeckých tvrzení. Tak zhruba před 15 lety, Jiří Grygar v nějakém naučném pořadu říkal, že setkání s jinou civilizací je prakticky nemožné, neboť i kdyby nějaká jiná existovala, musela by být příliš daleko. Ejhle, pár týdnů dozadu byla objevena planeta s podmínkami vhodnými pro život 30 světelných let daleko. Tedy ve vzdálenosti, jejíž překonání si umíme představit v rozumné době, při současném stavu vědění. Tzn., že trochu podchlazený kosmonaut by tam, při poloviční rychlosti světla mohl dorazit ještě v poměrně slušné kondici.

Věřím tedy, že Bible nelže a pokud se dál lidstvo bude řídit současnou filozofií, Armagedon bude, jen je otázkou jestli nám ho G.W. Bush posune mezi roky 2011 -- 2015 nebo jestli se ho dočkáme, až potkáme své vesmírné bratry. Pokud je mi známo G.W. Bush také věří na Armagedon a pan Vondra a spol. mu zdatně sekundují, aby byl co nejdříve. Bible říká, že osud lidstva je daný. Většina lidí tomu zřejmě věří, souzeno podle pasivity. Tak tedy s úsměvem dále močálem temným kolem bílých skal.

                 
Obsah vydání       1. 6. 2007
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru
3. 6. 2007 Jaklová: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 6. 2007 Zemřel spisovatel Jan Beneš (1936-2007) Jan  Čulík
2. 6. 2007 Cenzura v ČT!
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování
3. 6. 2007 Muži prý "plánovali vyhodit do povětří zásobárny benzínu na newyorském letišti"
2. 6. 2007 Odsouzeni ke svobodě... Bohumil  Kartous
1. 6. 2007 Proč jsme "ztratili" Rusko Lukáš  Rázl
2. 6. 2007 Je reportérem 70 let
3. 6. 2007 Trojiční neděle aneb něco suchopárné teologie Zdeněk  Bárta
1. 6. 2007 V kontroverzi o raketách obvinilo Rusko Spojené státy
1. 6. 2007 KGB nejde o zisk, jde jí o moc
1. 6. 2007 ČT přinese podrobné zpravodajství z návštěvy prezidenta George Bushe v Praze
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování
1. 6. 2007 Boj proti radaru: první vítězství Milan  Valach
1. 6. 2007 Americký radar zatáhne českou politiku do konfliktu na Blízkém východě
1. 6. 2007 Pohled z travnatého pahorku
1. 6. 2007 Proč chce Česko přilákat cizince jen na práci, nemáme na víc? Tomáš  Chochole
1. 6. 2007 Proč český stát nepodporuje, aby se rodily děti?
1. 6. 2007 PETROF Ladislav  Žák
1. 6. 2007 Jan Keller podporuje protestní hnutí občanů Milan  Valach
1. 6. 2007 Nehledejme ruského nepřítele Antonín  Hubený
1. 6. 2007 Počet amerických obětí v Iráku roste Jakub  Rolčík
1. 6. 2007 Paradoxy světa a mimozemšťané Michal  Mašín
1. 6. 2007 U nás doma v Evropě Ladislav  Žák
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 22 Ivan  Diviš
1. 6. 2007 Lidé jsou proti radaru, protože je zmanipulovaly PR agentury
1. 6. 2007 Czech American Biography
1. 6. 2007 Nečisté maturity?
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
1. 6. 2007 Myš, která řve pod pláštěm Velkého amerického bratra
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
31. 5. 2007 ČR a USA: Jsme tak trochu mimo mísu Petr  Frish
31. 5. 2007 Demonstrace a výzvy jsou účelné
31. 5. 2007 Sobotní pražská demonstrace proti americkému radaru vypadala takhle
31. 5. 2007 Proč česká vláda lže o praktických stránkách referenda? Radek  Batelka
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce