30. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2007

Jak se dělá propaganda

Kdo nechce novou Národní knihovnu a nechce radar, je bez vzdělání

Na demonstraci jsem viděl drsné cool chlapáky, co fotili převážně jen komunisty se svými rudými prapory. Proč, to jsem pochopil později druhý den, až když jsem pročítal články na internetu a poslouchal rádio, kde se zmiňovali převážně o demonstraci komunistů a ultralevicových přívrženců. Z mnoha médií tak vyplynula hlavní myšlenka, že se jedná o akci kterou nejvíce podporují komunisté a nějací extremní levičáci. Já třeba komunista nejsem, a přesto jsem se zúčastnil, ale já jsem příliš obyčejný student, pro fotografy nezajímavý, stejně jako celá rodina s dětmi vedle mne, nebo opodál stojící další nestraníci. Na té demonstraci jsem si uvědomil, jak si ti reportéři vybírají co a koho budou fotit. Že to jsou také jenom lidé, kteří mají svůj názor na věc, a tak jen hledají další důkazy aby podpořili svá stanoviska.

V pondělí jsem se po dlouhé době podíval do novin (naši odebírají MF Dnes - bohužel - těžko je přesvědčovat o změně, zvyk je hodně železná košile...). A začetl se zrovinka do článku o nové knihovně v Praze (tzv. Chobotnici). Autor článku nás seznamoval s výsledky ankety, komu se nejvíce líbí nová knihovna a kdo ji naopak odmítá. Čísla poukazovala na to, že více se líbí můžům a také lidem vzdělanějším. Autor výsledky prezentoval takovým způsobem, abychom pochopili, že nová knihovna je nádherný kousek, a mužům se líbí proto, že jsou přece jen pořád chápáni jako páni tvorstva a ženy jako někdo kdo takovým věcem přeci nerozumí. Nebylo to doslovně řečeno, ale každý vnímavý člověk to z článku vycítil. Stejně tak jsem nepochopil jaká je souvislost mezi vkusem a úrovní vzdělanosti. Tím chtěl zase autor naznačit, že lidé kterým se projekt nelíbí jsou prostě lidé hloupí bez patřičného vzdělání, píše student Karel Krůpa.

Mně osobně se také nelíbí a přitom za měsíc obdržím vysokoškolský titul. Nějak to nesedí do těch jejich statistik. Nicméně stále nejsem sto pochopit, proč by měl vkus mít nějakou souvislost s dosaženým vzděláním. Výjimkou jsou možná tak designéři, ale ti jsou zase vzděláním jinak postiženi a krásu vnímají jiným úhlem pohledu. Autor prostě celý článek koncipoval takovým způsobem aby nám vysvětlil že se nám ta budova musí líbit a pokud ne, tak jsme nějakým způsobem omezenci. Také se nezapomněl zmínit o tom, že tvůrce konceptu nové knihovny si přeje aby stála jak tato jeho knihovna, tak i diskutovaná radarová základna. (Vnímejte paralelu - kdo nechce knihovnu = nechce radar = omezený bez vzdělání).

Přitom musím připomenout co vyřkl do kamery jeden pán (nevím přesně zda to byl přímo tvůrce knihovny, nebo jen jeden z porotců při výběru). Zmínil se o tom, že vybrali tento návrh právě kvůli tomu, že je odvážný a neobvyklý a to hlavní, že za komunistů se zde takové budovy stavět nemohly a proto když teď můžeme tak just tady něco takového postavíme. To že je budova (podle mne)ošklivá až to bolí a naprosto nevhodná do pražské zástavby to je vedlejší, ale hlavně že můžeme něco takového postavit. Tomu říkám tak trochu omezenost. Připomíná mi to rozhovor s jedním režisérem nového animovaného filmu, který vysvětloval koncepci filmu tím, že mohl použít odvážné záběry, drsný slovník a sprosté chování a vtipy jen díky současnému režimu, tehdy se takové filmy točit nemohly, teď můžou, no tak proč nenatočit vulgární film, který je plný nechutného a sprostého humoru a nadávek. Určitě se nám to bude líbit, uvidíte děsně inteligentní film. Jak trapné a ubohé.

Ale zpátky k radarům a médiím. Dne 26. května jsem se zúčastnil celostátní demonstrace v Praze. Znamenalo to pro mne více jak pětihodinovou jízdu automobilem přes velkou část naší republiky. Nicméně zúčastnil jsem se, protože považuji nejen za správné, ale především za nutné dát najevo svůj nesouhlas, jak s umístěním, tak s vládnutím naší (ne)povedené vlády. Abych pravdu řekl, očekával jsem mnohem vyšší účast. Neříkám, že nás tam bylo málo (můj nepřesný odhad cirka 2 až 3 tisíce lidí), ale na to o jak závažnou věc se jedná byla účast mizivá, vezmu-li navíc v potaz, že se jednalo o celonárodní akci. Nevím, asi má spousta lidí důležitější práci na starost.

Jak jsem tam tak stál, tak jsem si všímal novinářů a fotografů okolo mne. Viděl jsem mladou fotoreportérku co fotila jednoho nahého dědu. Viděl jsem drsné cool chlapáky co fotili převážně jen komunisty se svými rudými prapory. Proč, to jsem pochopil později druhý den, až když jsem pročítal články na internetu a poslouchal rádio, kde se zmiňovali převážně o demonstraci komunistů a ultralevicových přívrženců. Z mnoha médií tak vyplynula hlavní myšlenka, že se jedná o akci kterou nejvíce podporují komunisté a nějací extrémni levičáci. Já třeba komunista nejsem a přesto jsem se zúčastnil, ale já jsem příliš obyčejný student, pro fotografy nezajímavý, stejně jako celá rodina s dětmi vedle mne, nebo opodál stojíci další nestraníci. Na té demonstraci jsem si uvědomil, jak si ti reportéři vybírají co a koho budou fotit. Že to jsou také jenom lidé, kteří mají svůj názor na věc a tak jen hledají další důkazy aby podpořili svá stanoviska. Bohužel pro nás pak prezentují tato svá přesvědčení v médiích. A tak místo objektivního zpravodajství dostáváme jen profilovaný výběr. Jen to co chcou abychom viděli. Nikoliv holou skutečnost. Mnohem efektnější fotka by přitom byla, kdyby vyfotili jednu mladou dívku, která držela jednu ze tří tyčí obrovského transparentu. Do něj když se opřel vítr, tak měla dívka opravdu co dělat aby transparent udržela, Byl to opravdový boj, téměř symbolický. Všemi silami držela prapor a neustoupila ani o krok dále jen aby vydržela v tom boji s mnohem silnějším nepřítelem. Z té mladé dívky by si mohla vzít spousta lidí příklad.

Po příjezdu z demonstrace domů celý vyčerpán jsem si pustil internet a tam zahlédl článek o tom, jak pan Vondra vyhrožuje českým mladíkům znovuzavedením povinné vojenské služby, pokud bychom radarovou základnu odmítli. To jsem se chytil za čelo, oči v sloup a těžce lapal po dechu. Opravdu husarský kousek, co je tohle za blbost!!! Jak něco takového může vyřknout místopředseda vlády pro evropské záležitosti.

Za prvé nechápu, co má vojenská služba společného s radarem, a za druhé, k čemu asi máme profesionální armádu.

Každému přeci musí být absolutně jasné, že se jedná o sprosté vydírání a maximální snahu radar v Brdech instalovat. No nechápavě jsem zakroutil hlavou nad absolutním nesmyslem.

Bohužel druhý den ráno mě málem trefil infarkt. Jedu autem a tak si pro zpříjemnění chvilky naladím rádio. Náhodou jsem si pustil Frekvenci 1, zrovinka tam hrála pěkná písnička. Ovšem po písničce se hlási paní moderátorka že máme volat či psát esemesky do rádia, zda bychom raději radar, nebo povinnou vojenskou službu.

Tak to si snad dělá paní srandu, ne? Cokolov pan Vondra vyřkne, naše slavná média se toho hned chytí, protože jim to hraje do noty, do jejich proradarové propagandy!!

Drtivá většina volajících se vyjadřovala ve smyslu že nechtějí ani jedno ani druhé a že je to blbost, ale ona tvrdohlavě trvala na svém, že si volající prostě musí vybrat buď za a nebo za bé. Pod tlakem se tedy nakonec pár lidí vyhranilo, ale taková bipolarizace je přece postavená absolutně na hlavu.

Na závěr pořadu spočítala moderátorka hlasy a vyšlo jí, že 59 % by si raději přálo znovuzavedení povinné vojenské služby. Na to se v pozadí ozvala znělka, jako když někdo nevyhraje soutěž smutným zvoláním "houuuuuu" a poté pronesla moderátorka slova, že to se teď musela puberťákům a maminkám pořádně orosit čela.

Takže nejen, že stavěli národ do pozice výběru, který je absolutně nelogický, ale ještě nám na závěr řekli, že jsme si špatně vybrali a umístění radarové základny by pro nás bylo vhodnější řešení.

Tak takhle se u nás tvoří propaganda. Média brilantně působí na veřejnost, utváří jejich mínění a to se potom projevuje v chodu společnosti a tvoření dějin národa. A když kouknu na zoufalý stav našich médií, tak je mi opravdu do pláče. Výše jsem uvedl jen dva příklady, ale denně nalézám nové a nové a to se snažím zpravodajství v jakékoliv formě vyhýbat co nejvíce. Někteří lidé si totiž musí zachovat vlastní zdravý rozum, který není není ovlivněn zdejší masovou propagandou.

                 
Obsah vydání       30. 5. 2007
30. 5. 2007 Totalitní praktiky kovaných demokratů Bohumil  Kartous
30. 5. 2007 Hrubě zkreslené zpravodajství televize Nova
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda
30. 5. 2007 Plzeňané nechtějí radar
30. 5. 2007 Zajímejte se... Barbora  Platzerová
30. 5. 2007 Radar v Brdech a širší konsekvence jeho existence pro českou národní bezpečnost Lukáš  Rázl
30. 5. 2007 Hypermarketům za porušování zákona hrozí jen minimální nebo žádná pokuta
30. 5. 2007 Metro také neinformovalo o protiradarové demonstraci
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
30. 5. 2007 Írán a Česká republika
29. 5. 2007 Michael  Marčák
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
30. 5. 2007 Trvám na naději Ilja  Herold
30. 5. 2007 O důležitých hovadinách Alex  Koenigsmark
30. 5. 2007 O "české zbabělosti"
30. 5. 2007 Občan, demokracie a "ti druzí": staré problémy v novém rouchu globalizace Rudolf  Převrátil
30. 5. 2007 Vláda s argumenty v koncích Ctirad  Novák
29. 5. 2007 Mladá fronta Dnes je bolševický list Jakub  Rolčík
30. 5. 2007 Gorily v Městské knihovně
29. 5. 2007 Národní knihovna patří k nejvýznamnějším světovým knihovnám
29. 5. 2007 Napište dopis poslancům, Tomáš  Franke
29. 5. 2007 Mladá fronta DNES zhanobila památku nacisty vyhlazených Lidic Luděk  Toman
29. 5. 2007 Maličká vesnice zkouší překazit záměr Američanů
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba