3. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 5. 2007

Hulvátovské mazurky

Být hulvátem, neomalencem a částečně i potrefeným demencí se u nás v Hulvátově vyplácí. Špičky politického domácího pekla předvádí voličům, že se v chování zase tolik mnoho od dob dinosauřích nezměnilo. A proč také, lidičky? Požehnání voličstva zakládá zvoleným loutkohercům na život bez problémů sociálních, nechá je žít si v nezaslouženém přepychu, stvoří z nich nesnesitelné kreatury chráněné pofidérním zákazem jenom se dotknout imunitně naočkovaného pazdřivce.

Pamatuji, jak před lety chráněnec a zplozenec mrzkého "mraveniště" urážel a provokoval v hotelové restauraci přítomné podřízené. Nejdříve mu chtěla nafackovat energická herečka paní H.R., pak byl vytažen na chodbu, kde splaskl a náhle se jal družit a na imunitu si nevzdechl -- imunita mu byla k ničemu, pracky mstitele blízko drzého čenichu.

Pozor, nenabádám nikoho, aby imunitního tajtrlíka fyzicky ohrožoval. Nabádám k tomu, abychom si lépe vybírali ty, co nám mají svou prací ulehčovat živobytí, starat se o věci veřejné a toužit vytvořit blahobytnou a spokojenou společnost. (Jak pravil jednou u pípy mizerný hostinský: navštívil jsem Spokojené státy americké, něco úžasného, lidi. Škoda,že nechtěl doma, Mizera, platit daně, podváděl, přikrádal, ba naservíroval lidem i zkaženou kachnu. Choval se jak v prasečáku, dobytek!)

Nejsem zvědav na tváře chameleónsky zbarvené, na zobáky klovající do úrodných lánů, na ty rádobyfilozofické mudrlanty, na pupíky kvičící jednoduché pravdy a řešení, na maminy vařící politické ajntopfy, nemusím vídat na obrazovce vážné pohledy nevážných a nepravdomluvných bytostí. Mnohomluvnost ubíjí případný dialog -- a někdy se zdá, že chrapoun se rád poslouchá, neboť je přesvědčen, že teďko káže národu "písmo stranické" a jedině to správné.

Herecké etudy hulvátů bývají nudné, trapné a vypovídají o hodnotě duchovního potenciálu včerejších regionálních kulišáků, kteří se vyšplhali po stranickém žbrblení k výšinám, odkud malé žáby stěží vidí druhé do očí či jinam. Nu, kdopak by se staral o kritiku? Jen otevřeš hubu, hned se dozvíš, že si špatně pochopil vyslovená slova -- musíš lépe poslouchat a pozorně se dívat. Padneš-li ovšem na dnešního demagoga, náfuku a šafářského těžkooděnce, pak tě nezachrání zhola nic. Tento druh hulváta zrozeného z malého českého člověka, stupňuje neomalenost na všechny způsoby. Pochopitelně, že o šlechetnosti tento druh neslyšel, má chování ptakoještěra, cítí se povolán k tomu, aby měl vždy pravdu, dal ji najevo jakýmkoli i nevhodným způsobem a ještě se tetelil při potlesku stranických láčkovců na tribuně hanby

. Kdo vlastní nevymáchanou hubu a ostré lokty, uspěje jistě v soutěži stálých rozmarů, roztodivností a změřitelné genetické úchylky se nemusí obávat.

Chlácholit se tím, že dříve či později mizera upadne v zapomnění a boží mlejny ho semelou pomalu, ale jistě, přináší uspokojení bytostem naplněným vírou. Bezvěrectví nám skutečně přineslo ve větší míře promiskuitu, alkoholismus, závislost na drogách i na slávě, pobořilo rodiny, zanechalo u cesty ke štěstí miliony nešťastných dětí -- bezvěrectví a neschopnost vyznat vyšší mocnost je základem k nevídaným a pustošivým konečným řešením. A zase, věř nevěř, tvoje věc.

Zajímavé, jak jsou církve se sebou samými spokojeny. Přijde do domu Páně deset lidí, dobře, nikdo, taky dobře. Staré nahrazuje nové, někdy i ke škodě starého. Staré je prověřeno, nové neověřeno. Jenže, my potřebujeme pokrok. V zájmu pokroku zavřeme obě oči i to kuří na noze, necháme se převážet z břehu bídného na břeh prabídný. Nedávno jsem se musel smát, když zvolenec a pověřenec vládnutím pravil: že se musíme zbavit černých pasažérů, na mysli měl sociální oblast; prsknul do světa hloupost a nic se neudálo, média raději uvádějí kravěnku v nedbalkách a ochotnou shodit i poslední svršek, jen aby nezapadla v zapomnění lidiček. Černých pasažérů by ubylo, kohoutku ochablý, jen vymysli, jak jim nabídneš místo, máš-li ho, zda-li se ti nehrnou do země investoři s nahým zadkem a smělými plány, jak dobrat již obrané! Zamysli se nad sebou, slez laskavě z vrcholku máslového dortu ozdobeného stranickými pochutinami. Slova nic nestojí. Usedneš ve studiu, napudrují ti drštičku, někdy držku, vybaven jsi moudry podúředníků, nu a co, můžeš začít v klidu vytrubovat smyšlenky, ochablé pravdy, předvádět se v drůbežím tanečku, vykládat zhovadilosti, urážet lidi, protivníky a čím více budeš chrapounským krvavým jelitem, tím lépe pro zdání vítězství nad lží a nenávistí.

Dívání na chrapouny, a jedno tomu z jaké jsou politické školky, bývá častokrát zábavné a věru poučné. Nalezneš je u stovky zrcadel. Krasavci, ozdoby nejedné univerzity i zapomenutého VUMLu, písmáci, rétorikové, hlavy pomazané i vymazané -- lány makovic v lavicích volitelných, žel, prázdné!

Vidět krutihlavy, co si nepamatují ani včerejší pšouk vyšlý z jejich ochablé hlavinky vytváří u lidí se smyslem pro černý humor potvrzení -- že v tomto státě je ale úplně všechno možné. Cožpak není spíše k smíchu, než k vážnému kárání, člobrdínek, v potu tváře sestavující "projevy" malosti a žalostného jazykového minima, pomáhající si starými fašounskými vzkazy a výhružkami. Pak se nelze divit, že umně překrucuje z huby vyřčené "pitomosti" a snaží se zažehnat lavinu odsudků a trefných srovnání s majitelem íkvé tykve.

Úkrok sem a úkrok tam, otočit a zůstat stát. Pohledět si do očí, jak jinak! Riziko pošlapání velké. Tancmajstři klasických tanců=nedostatkové zboží. Pár zoufalců se v politickém tanečním reji snaží o rokenrol, ale dechu mají tak na ploužák. Taneční kreace politických méďů nám mohou být krátkodobě k smíchu, z hlediska mezinárodních dopadů se můžeme ale lehce ocitnout v izolaci, v karanténě, pro zvláště nebezpečně nakažený druh virem hulvatismu, křížený křovakismem a totálním selháním zaběhnutých mravních kodexů.

Pomalu se přestaneme podivovat našim výstavním "krasoduchovním" politickým nádeníkům a málo svéprávným božím kouskům. Budeme si muset více připomínat stále aktuální rčení pana Mikuláše Dačického z Heslova: Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

Jakpak je dnes u nás doma? Dobře.

                 
Obsah vydání       3. 5. 2007
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
3. 5. 2007 Jak se lže v Českém rozhlase
3. 5. 2007 Proč nemůže radar fungovat čistě s českými vojáky?
3. 5. 2007 Vědci "objevili klíč k dlouhověkosti"
3. 5. 2007 Uživatelé DVD DRM se vzbouřili proti cenzuře
3. 5. 2007 Vandalové poškodili hrob Jánose Kádára
3. 5. 2007 Šála Barborka  Baronová
3. 5. 2007 Návrh pro odpůrce americké základny
3. 5. 2007 Základny a Havel, aneb Co se naučit od Sokrata? Uwe  Ladwig
3. 5. 2007 Umění bez obsahu pozbývá smysl, stejně jako vzduch, pokud nejde dýchat Jan  Paul
3. 5. 2007 Proč je radar takovou výhrou?
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
3. 5. 2007 Hulvátovské mazurky Václav  Dušek
3. 5. 2007 Stojí proti evoluční teorii teorie inteligentního designu nebo teorie inteligentního projektu? Pavel  Kočička
3. 5. 2007 Paraguay -- Jezuitský stát (1649 - 1767) Eduarda  Heczková
2. 5. 2007 Proč říkáte občanům, že jsou jejich názory "smrduté"? Jan  Neoral
2. 5. 2007 Byl to nepřesný překlad?
2. 5. 2007 Miefig - zatuchlý, zasmrádlý, neatraktivně nemoderní... Uwe  Ladwig
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
2. 5. 2007 Od průvodce absurditou světa k medvídkovi Pú Bohumil  Kartous
2. 5. 2007 Havel jako Castro a Napoleon III.
2. 5. 2007 Americká intervence v Řecku Hynek  Štědrý
2. 5. 2007 Byl tvrdý zásah policie v Brně na místě?
2. 5. 2007 Ještě žije Eva Gérová
2. 5. 2007 Poslušní úředníci a jeden intelektuál
2. 5. 2007 Nedávejme almužnu agresivním žebrákům - přispívejme dobročinným organizacím Miloš  Kaláb
2. 5. 2007 První veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily v ČR otevřena v Desné Michal  Brož
2. 5. 2007 Vděčnost Říši
2. 5. 2007 Výzva žen z Ohia: knížka pro děti u zrodu masového hnutí? Miroslav  Kolář
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart
28. 4. 2007 Hospodaření OSBL za březen 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 5. 2007 Rafinovaná propaganda