25. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 4. 2007

Jak se české televize zase zostudily

O návštěvě amerického generála Oberinga

Jedinou možností snad je, aby KSČM (pokud to myslí se snahou o zamítnutí výstavby radaru vážně) radši započala s co nejhlasitější podporou protiraketového systému USA, neboť je známo, že pro většinu českých novinářů je to, co říká komunista (nebo alespoň Paroubek) dvakrát podezřelé a "slušný člověk" to musí odmítnout, ještě než by o tom stihl zapřemýšlet.

Musím říci, že jsem od většiny médíí po pondělní návštěvě generála Oberinga v ČR neočekával žádné objektivní informace. Tato jistě nejen moje převídatelnost se bohužel ukázala nejen jako správná, ale v některých případech překročila mé očekávání. Pustil jsem si v 19:30 zprávy na TV Nova, což dělám málokdy, a .........je těžké k tomu, co jsem viděl vůbec něco dodat, "jedno je ale jisté" (řečeno nováckým žargonem), Karla Voříška ani další příjemné tváře jeho kolegyň a kolegů nebudu chtít zase nějakou dobu vidět. píše Petr Stratil:

Karel Voříšek začal reportáž větou: "Američané oficiálně zahájili přesvědčování našich politiků, aby kývli na umístění radaru v Brdech". To je asi poslední hodnotná informace reportáže. Já jsem si sice až do včerejšího dne bláhově myslel, že tato kampaň má být informační.

Především mnozí představitelé vlády několikrát mluvili o tom, jak je třeba veřejnost o tomto projektu informovat a informovat, vysvětlovat a vysvětlovat, aby hloupí a nekompetentní voliči (tedy kompetentní jen ve volbách jednou za čtyři roky) pochopili, jak je pro nás celý systém prospěšný, jak Američané, tito celosvětoví Samaritáni, chtějí bránit své spojence i nespojence v Evropě.

Bylo tedy již delší dobu zřejmé, že ono "informování veřejnosti"="přesvědčování veřejnosti", niní zřejmě již není třeba toto "informování-převědčování" maskovat.

Karel Voříšek bezelstně mluvil o převědčování a vůbec se nad tím nepozastavil. Dále se dozvídáme, že pan generál posléze jednal s prezidentem, vládou a "loboval i u poslanců".

Následuje podrobnější popis Kamila Housky o generálově "spanilé jízdě" u prezidenta, předsedy ČSSD Paroubka (zde se dozvídáme z úst reportéra, že právě ČSSD může mít na postavení či nepostavení základny vliv - v této chvíli zazní skoro výhružně prostřih na generála který říká, že "jsou také jiné země, kde by mohl být radar umístěn".)

Dále přichází na řadu popis generálova dvouhodinového snažení převědčit poslance, ve své snaze prý však "dopadl jako u Paroubka, pro komunisty je dál americká základna tabu".

Krátký vstup s dvěma větami komunistické poslankyně Levé, která říká že ji generálova prezentace nepřesvědčila, protože se nedozvěděla nic nového, je vystřídán výstupem již dlouho "přesvědčeného" poslance Vidíma, který divákům sděluje, že neví, co by na poslankyni Levou mohlo ještě udělat dojem a jeho představení končí větou: "Já myslím, že už nikdo nezpochybňuje fakt, že radar zvýší bezpečnost proti balistickým střelám naší země" (což je tedy celkem zábavné přeřeknutí).

V této souvislosti mě napadá, že by pan poslanec měl sestoupit z Malé strany mezi prostý nekompetentní lid, nebo jen lehce zabrousit po internetu (třeba na NYTimes) a pokud není slepý a hluchý, zjistil by, že pochybností je dost i v zemi, z níž tento systém pochází, poslance Vidíma se však již nikdo dále na nic neptá, takže se zřejmě ani sám netuší, jakou hloupost řekl.

Dostáváme se na zasedání bezpečnostní rady státu, při jehož příležitosti se Karel Voříšek ze studia ptá Kamila Housky, který je přímo na místě, jestli "byly nějaké problémy", protože by pro generála mělo být jednoduší přesvědčovat přesvědčené.

Kamil Houska mu s příjemným výrazem ve tváři odvětí, že problémy nebyly a že se tu generál "moc nezapotil", vlastně až na Zelené, kteří jsou k radaru v ČR vlažní, více se však "vlažností" Zelených a jijími důvody Kamil Houska nezabývá.

Místo toho skočí rovno k Výrokům premiéra Topolánka o tom, že viděli krásnou prezentaci systému včetně několika videonahrávek jeho funkčnosti, což by prý mohlo výrazně v budoucnu ovlivnit veřejné mínění. Závěr je poté zakončen citací výroku premiéra Topolánka, že "po dnešku už vůbec nemůže být pochyb o tom, že radarová základna musí být skutečně na území ČR, pokud má splnit svůj účel a chránit vedle Spojených států také všechny spojence v Evropě."

Když tedy shrneme celou reportáž z pohledu TV Nova zpravodajství: Pan generál přijel do ČR lobovat! ohledně radaru USA a ten, pro koho už z logiky věci nemůže být jakýkoli lobista pokládán za objektivní informační zdroj, je v lepším případě Paroubkův nohsled, v horším hloupý komunista, který nepochopil, že nám mírumilovné a všude ve světě oblíbené USA chtějí doslova vytáhnout tn z paty. Vždyť přece podle "zaručených" informací (stejně jako byly zaručené ty o iráckých chemických a biologických zbraních) v Íránu vyvinou balistickou střelu dalekého doletu do roku 2015 a hned jak sjede z pásu, vystřelí ji šílený íránský prezident na USA či Evropu.

Nutno dodat, že ani o dvě hodiny později na ČT24 se redaktor zpovídající generála příliš nevytáhl a kladl mu neskutečně krotké otázky, např. jestli by se stran radaru mohly objevit nějaké podmínky, které by byly pro ČR, Polsko či USA nepřijatelné (zvláštní otázka - asi jako by mě někdo v Rusku vyzval, abych řekl, co je pro Rusy přijatelné) na což generál-lobbista "nečekaně" odpověděl -- jak jinak! záporně.

Je otázka, co by české "hlídací psy demokracie" přimělo k tomu, aby začali o této kauze informovat alespoň trochu nezaujatě. Přece není možné všechny odpůrce radaru donekonečna vykreslovat jako komunisty nebo houbaře z Brdů. Jedinou možností snad je, aby KSČM (pokud to myslí se snahou o zamítnutí výstavby radaru vážně) radši započala s co nejhlasitější podporou protiraketového systému USA, neboť je známo, že pro většinu českých novinářů je to, co říká komunista (nebo alespoň Paroubek) dvakrát podezřelé a "slušný člověk" to musí odmítnout, ještě než by o tom stihl zapřemýšlet. Je škoda, že třeba Vojtěch Filip nepředpovídá v TV počasí, rozhodně by bylo zábavnější sledovat české novináře, jak se jdou na koupaliště opalovat, protože "ten komunista" řekl, že venku leje jako z konve, než bezmocně přihlížet tomu, jak snaživě zametají cestičku generálu lobbistovi, aby ani stín nepadl na jeho posvátná slova.

                 
Obsah vydání       25. 4. 2007
25. 4. 2007 "Máte stejná práva, ale..." Raisa  Edilbieva
25. 4. 2007 1000 korun za podpis petice? Nezbláznil jste se?? Bohumil  Kartous
25. 4. 2007 Otázky Václava Moravce o zdravotnictví: Selhání Petr  Wagner
25. 4. 2007 Nemocné zdravotnictví - jak z toho ven? Josef  Vít
25. 4. 2007 Končí veřejnoprávní rozhlas v České republice? Jan  Čulík
23. 4. 2007 Ryby vždy smrdí od svých hlav Štěpán  Kotrba
25. 4. 2007 Novinářský mor v České republice
25. 4. 2007 Deníky Bohemia informují objektivně
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"
25. 4. 2007 Americká protiraketová obrana v Evropě z trochu jiného soudku, aneb kdo je čí spojenec?
25. 4. 2007 Uvadlá bystrost (nejen) jednoho novináře z MF Dnes Luděk  Toman
25. 4. 2007 Jak se české televize zase zostudily
25. 4. 2007 Cestování vlakem, nebo autobusem? Věra  Říhová
25. 4. 2007 Mít dítě v ČR je katastrofální handikap Lenka  Vytlačilová
25. 4. 2007 Výsledky Hradeckého Škrabáka, soutěže nejlepších juniorských literátů Královéhradecka, vyhlásí přední čeští autoři Tomáš  Koloc
25. 4. 2007 Potřebujeme víc silnic?
25. 4. 2007 Moc a bezmocnost reklamy, aneb Někdy by bylo lepší říci, jak něco dělat, než se snažit lidi odrazovat Uwe  Ladwig
24. 4. 2007 Antifašismus -- nástroj novodobé inkvizice Milan  Špinka
24. 4. 2007 Británie se pokouší sabotovat vyšetřování korupce ve zbrojovce BAE Systems
24. 4. 2007 Jak předcházet na školách úmrtí z anafylaktického šoku Miloš  Kaláb
24. 4. 2007 Kritika železniční dopravy je legitimní, ale neměla by být zcestná Jan  Hošek
24. 4. 2007 Kubánská intervence ve prospěch národně osvobozeneckých hnutí v Africe Daniel  Veselý
23. 4. 2007 Podepsali Václav Havel a Saša Vondra ultrapravicový "Projekt pro nové americké století"?
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
23. 4. 2007 Julínkova "reforma" zdravotnictví: Anebo: ten samet nám tak trochu zhrubl
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2007 Jak se české televize zase zostudily   
25. 4. 2007 Novinářský mor v České republice   
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Jak můžete souhlasit se stavbou americké základny, pane poslanče?   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?   
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Překvapivý text Bohumila Doležala Petr  Nachtmann
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Základny, základny, základny a k tomu ještě přání německých politiků, aneb z čeho se George W. Bush a Mahmud Ahmadinedžád těší Uwe  Ladwig