23. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 4. 2007

Sto dní rakouské velké koalice

Minulý pátek oslavila rakouská velká koalice pod vedením sociálně demokratického spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera svých sto dní. Obě strany uspořádaly u této příležitosti separátně tiskové konference, které se vyznačovaly tím, že vyzdvihovaly především své úspěchy.

Designovaný lidovecký šéf vicekancléř a ministr financí Wilhelm Molterer hodnotil prvních sto dnů pozitivně a jako úspěch vyzdvihl klesající počty nezaměstnaných, zvyšující se zaměstnanost, dohodu o dvouletém spolkovém rozpočtu a uvažovanou reformu volebního práva, která má vstoupit příští rok v platnost. Útoky nebo chvála na svého sociálně demokratického koaličního partnera nebyly vysloveny, Molterer však prohlásil, že pro jeho stranu bylo minulé období úspěšné. "Lidová strana nepotřebovala po stodenní dobu žádnou ochranou lhůtu". Od prvého dne vláda pokračovala ve své úspěšné práci, kterou umožnila "excelentní vládní dohoda a z toho plynoucí silný a pevný vládní tým".

Rovněž spolkový kancléř Gusenbauer prohlásil, že prvých sto dní z hlediska SPÖ proběhlo uspokojivě. Přímá kritika na lidoveckého partnera se neozvala a "při všech turbulencích na začátku bylo v zásadě sto dní uspokojivých". Důležité podle Gusenbauera bylo, že minulá "Mickymaus témata" byla nahrazena pro obyvatelstvo důležitými problémy jako je spravedlivá důchodová reforma, boj proti chudobě a péče o staré, péče o dítě a vzdělání. Stejně tak ochrana životního prostředí a boj proti nezaměstnanosti. Úsilí o její čtvrtinové snížení ukazuje, že jeho vláda se stará o lidi.

Následný den se pak konal v Solnohradu spolkový sjezd lidové strany a ve Vídni a v Horních Rakousech zemské sjezdy sociálních demokratů. Na 33. řádném spolkovém sjezdu ÖVP z přítomných 540 delegátů zvolilo 524 novým spolkovým předsedou ÖVP 52 letého Wilhelma Molterera. Jeho výsledek 97,04 procenta byl nejlepší od roku 1983 , který kdy získal předseda strany a znamenal vyvrcholení politické kariéry, kterou zahájil po vystudování sociálních věd v Linci. V roce 1987 se přestěhoval do Vídně a před sedmnácti lety se stal poprvé poslancem lidové strany a v roce 2003 předsedou její parlamentní frakce. Poté, co vstoupil letošního roku do vlády velké koalice, vyměnil si funkce s exkancléřem Wolfgangem Schüsselem, který zaujal místo šéfa poslanecké frakce a vzdal se předsednické funkce ve straně. Sjezd, který definitivně tuto změnu potvrdil, se se zjevně dojatým Schüsselem důstojně rozloučil. Ten o svém nástupci prohlásil, že jde o "správného muže na správném místě" a ostře zaútočil na sociální demokraty. Vyzval stranu ,aby v budoucnosti si nenechala nic od nich dovolovat a jak poznamenali přítomní novináři, jeho hlas přímo hřměl výzvou, aby "proti tomu povstala k obraně". Odmítl přitom kritiku Gusenbauera, že v rakouské politice došlo k "poklesu mravů" slovy, že by si měl raději "nechat vyoperovat třísku z oka svého". Rovněž Molterer pro delegáty solnohradského sjezdu až překvapivě silnými slovy kritizoval současného spolkového kancléře. Prohlásil, že není možné, aby ve své funkci prohlašoval, že nemá se svou stranou, parlamentním klubem ani s odbory nic společného. "Vedení znamená nést odpovědnost. Když nikoliv ve vládě, pak ale pro svou stranu a svůj tým". Jako vicekancléř přitom není ještě stále spokojen s prací vlády, prohlásil Molterer ve svém více než hodinovém projevu.

Na 62. sjezdu zemské sociálně demokratické vídeňské organizace vystoupil rovněž s téměř hodinovým projevem spolkový kancléř Gusenbauer, který bilancoval sto dnů práce strany ve vládě velké koalice. Jako úspěch označil zvýšení minimálních důchodů, dohodu o výstavbě nových silnic a železnic v příštích letech a zavedení flexibilních dětských přídavků. Zvláštní pozornost pak věnoval problémům kolem nákupu Eurofighterů, který uzavřela předchozí Schüsselova vláda. Nyní bylo zjištěno, že žena šéfa rakouského vojenského letectva generála Ericha Wolfa obdržela pro své podnikání 87. 600 euro od Erharda Steiningera, který byl lobbistou dodavatelské firmy EADS. Generál Wolf byl zatím postaven sociálně demokratickým ministrem obrany Norbertem Darabosem mimo službu a celá záležitost se nyní přešetřuje v příslušném parlamentním vyšetřovacím výboru. Gusenbauer vyslovil naději, že na základě nových fakt bude možné odstoupit od dohody, nebo alespoň snížit její náklady. Ušetřené peníze by pak mohly být použity na vzdělání a na krytí studijních poplatků. Potlesk kancléř sklidil, když vyzval lidovce, aby nebránili odstoupení od nákupu stíhaček. Ostře kritizoval ÖVP i šéf zemské organizace vídeňský starosta Michael Häupl. Devět set delegátů sjezdu vyzval k jednotě, aby bylo dosaženo co největších úspěchů. Podle jeho názoru je současná spolková vláda o "světelný rok lepší než předchozí" a sociální demokracie jistě dosáhne i odstranění studijních poplatků. Na adresu mladých socialistů, kteří demonstrovali proti Gusenbauerovi, že nedodržel slib o poplatcích, prohlásil, že my "ve Vídni si nemyslíme, že jste poloviční teroristé, ale pevná součást našeho hnutí". Samotný Häupl byl opětně zvolen předsedou vídeňské SPÖ, když se pro něho vyslovilo 93,4 procent z 900 delegátů. Rovněž 99,2 procent z 350 delegátů zvolilo opětně zemským předsedou sociálních demokratů Horních Rakous Ericha Haidera.

Rakouští politologové jsou jednotní v tom, že v uplynulých stech dnech vlády velké koalice nedošlo k žádnému "velkému obratu". Sociální demokraté byli zaskočeni výhrou, se kterou zřejmě nepočítali a lidovci se snaží pokračovat ve starém kurzu. To jim zatím umožňuje, prohlásil Peter Filzmaier, "mít u veřejnosti lepší obraz". To se však může brzy změnit, protože nemohou v následných čtyřech letech o sobě stále prohlašovat že jsou kancléřskou stranou. Politologové nejsou však schopni se shodnout, jak dlouho za této situace velká koalice vydrží. Rozhodující úlohu v tom může sehrát podezření, že generálmajor Wolf byl zapleten do úplatků kolem nákupu Eurofighterů. Zdali Gusenbauer by riskoval kvůli tomu rozpad koalice, je podle odborníka na stranické otázky Huberta Sickingera otevřenou otázkou. Politolog Ulram oproti tomu míní, že by se tak nestalo a rovněž Filzmaier je přesvědčen, že vláda vydrží až do skončení svého čtyřletého období.

Opoziční Zelení i Svobodní kritizovali vládu velké koalice, protože při "změně tváří zůstává u starého kurzu". Lidovci přitom zůstávají dominující silou, a tak dochází k neustálému střetu se sociální demokracií, jakoby předvolební boj neskončil. Bývalý koaliční partner lidovců haiderovský BZÖ pouze konstatoval, že nové vedení lidové strany je tvořeno "strnulými aparátčíky".

                 
Obsah vydání       23. 4. 2007
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
23. 4. 2007 Podepsali Václav Havel a Saša Vondra ultrapravicový "Projekt pro nové americké století"?
22. 4. 2007 V druhém kole prezidentských voleb se střetnou Sarkozy a Royal
23. 4. 2007 Bývalá zaměstnankyně Intersparu dosáhla plného odškodnění za pracovní úraz
23. 4. 2007 Julínkova "reforma" zdravotnictví: Anebo: ten samet nám tak trochu zhrubl
23. 4. 2007 Středočeské zdravotnictví: rychlé změny k horšímu
23. 4. 2007 Říci, že židé patří do plynu, není parodie výroku, že židé patří do plynu Boris  Cvek
23. 4. 2007 Varování: Poškozuje bezdrátový internet lidské zdraví?
23. 4. 2007 Dobré pro rodiče, špatné pro masochisty, aneb A oni se přece pohnou Uwe  Ladwig
23. 4. 2007 SuperEuroželeznice jako nadstandard pro ty, kteří stejně cestují autem Štěpán  Kotrba
23. 4. 2007 Vlaky a internet
21. 4. 2007 Zaostávající železnice Josef  Baxa
23. 4. 2007 Sto dní rakouské velké koalice Richard  Seemann
23. 4. 2007 Plagiát
23. 4. 2007 "Mixed reality" jako trend zanášení násilí do kultury mládeže Štěpán  Kotrba
23. 4. 2007 Ragby Michal  Šanda
22. 4. 2007 Opravdový pastýř položí svůj život za své ovce Zdeněk  Bárta
20. 4. 2007 Kanadské děti jsou vedlejšími ztrátami afgánské války Miloš  Kaláb
20. 4. 2007 Nashle v TV shopu Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Evropská unie schválila nový zákon proti rasové nenávisti
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Zvolia si Škóti samostatnosť? Tomáš  Mrva
19. 4. 2007 Británie nevede "válku proti terorismu"
19. 4. 2007 Smysl umění lze "zpochybnit" jen v rámci kritické metody hledání odpovědi na jeho současný význam Jan  Paul
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce