16. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
říšský prezident Paul von Hindenburg
16. 4. 2007

Poslední pokus o zastavení hnědého nebezpečí v Německu

V pátek tomu bylo 75 let, kdy 13. dubna 1932 na základě proslulého paragrafu 48 ústavy Výmarské republiky říšský prezident Paul von Hindenburg rozpustil nacistické útočné oddíly SA a ochranné jednotky SS a vyslovil jejich zákaz. V jím podepsaném nouzovém nařízení se přímo pravilo, že "na základě článku 48 odst.2 říšské ústavy se nařizuje : veškeré vojensky blízké organizace Národně socialistické německé dělnické strany, zvláště pak Sturmabteilung SA, Schutzstaffeln SS se všemi příslušnými štáby a zvláštními zařízeními budou s okamžitou platností na říšském území rozpuštěny." Toto nařízení, které vešlo ve známost jako "Zabezpečení státní autority", bylo více než odůvodnitelné, protože se tak stalo v předvečer pokusu této hnědé stranické armády zničit Hitlerem nenáviděnou Výmarskou republiku.

◄ říšský prezident Paul von Hindenburg - repro dobového plakátu

Její zákaz podepsaný říšským prezidentem maršálem Hindenburgem a ministrem říšské obrany a vnitra Wilhelmem Groenerem narazil pochopitelně na zuřivý odpor nacistů. Šéf její propagandy Joseph Goebbels si zapsal den poté do svého deníku : "Srdce se svírá v křeči. Jediným škrtem pera je zničena budovatelská práce několika let. Tak tedy zacházejí s námi, představiteli mladého Německa". Nacisté propadli do hluboké deprese, jejich nástup, který vyvrcholil 25. února, kdy se Adolfu Hitlerovi podařilo získat německé státní občanství, se zdál být zastaven poté, co se mu nezdařilo v březnových a dubnových prezidentských volbách zvítězit nad Hindenburgem, který jako jediný jej mohl za tehdejší politické situace porazit.

Stařičkému 85 letému maršálovi, u něhož se projevovala sílící senilita, se do voleb nechtělo a chtěl se jim vyhnout, což by bylo možné, pokud by je Říšský sněm dvoutřetinovou většinou zrušil. Jedinou možností, jak toho dosáhnout, bylo dohodnout se o tomto postupu s nacisty, kteří byli druhou nejsilnější stranou v parlamentu . O to se beznadějně pokusil Hindenburgův podporovatel říšský kancléř Heinrich Brüning, který ztroskotal na Hitlerových nepřijatelných požadavcích. Sám však byl jedním z hrobařů mladé německé demokracie, když poté, co byl v březnu 1930 jmenován von Hindenburgem do kancléřského křesla, se postaral o otevřený rozchod s parlamentarizmem.

Na základě nouzového nařízení mu bylo umožněno vytvořit prezidentskou vládu, která vládla bez důvěry Říšského sněmu. Tato zavedená praxe hrála při konci Výmarské republiky důležitou roli. V následujícím roce již takto ustavená Brüningova vláda schválila na základě nouzového nařízení téměř půl stovky zákonů a otevřela tak i když nechtěně cestu k nástupu hnědé diktatury. Naplnila tak prezidentovu představu neumožnit sociálním demokratům podílet se na vývoji jimi založené Výmarské republiky a kterému bylo stejně tak jako novému říšskému kancléři bližší období zaniklého císařství.

Ačkoliv rozpuštění vojenských formací nacistů vytvářelo ideální předpoklad k zákazu nacistické strany, jak se již jednou stalo po Hitlerově puči 11.listopadu v roce 1923, opakovala se opět již předchozí situace. Pravicové měšťácké strany neměly zájem o opětnou spolupráci se sociálními demokraty, tak jak tomu bylo do nástupu Brüningovy vlády a z obavy před rostoucí silou komunistů nesouhlasily s konsekventní likvidací nacistické strany. Ta od začátku roku 1925 znovu obnovila svou činnost a pod oficiálním kurzem "legálního postupu" budovala své hnutí a vytvořila především z SA teroristickou organizaci, která se neštítila vraždit své politické odpůrce.

Na základě revolučního patosu a zneužívání zákonů Výmarské republiky počet této polovojenské stranické složky v roce 1930 dosáhl již sto tisíc příslušníků, aby začátkem roku 1933, kdy nacisté převzali moc, své řady ztrojnásobila. Řady NSDAP nebývale vzrostly. Při parlamentních volbách v červnu 1932 získala 37,4 procenta hlasů a stala se nejsilnější frakcí v říšském sněmu a její představitel Herman Goering byl zvolen jeho předsedou.

V následných listopadových volbách sice ztratila více než čtyři procenta, ale přesto měla stále nejvíce poslanců. Pravicové strany přitom rozehrály politické hrátky, které se staly dodnes mementem pro osud demokracie pod názvem "výmarské poměry". Jejich představitelé umožnili převzetí moci nacisty v lednu 1933 intrikami a bezzásadovým manévrováním , kdy během roku 1932 byl nahrazen Brüning generálem Kurtem von Schleicherem a toho v polovině roku vystřídal prezidentův oblíbenec Franz von Papen, který zrušil zákaz SA a SS. Jeho "vláda baronů" měla za cíl otevřeně zničit demokracii v Německu a vládla již jen prostřednictvím smutně proslulého článku 48 ústavy. Dvakrát byl přitom rozpuštěn říšský sněm a v souvislosti s prezidentskými volbami tak bylo obyvatelstvo vyzváno třikrát během jediného roku účastnit se celonárodních voleb.

Výsledkem bylo nebývalé posílení pozic krajní pravice i levice, čehož Hitler využil a již v srpnu požádal Hindenburga, aby jej jmenoval říšským kancléřem prakticky s neomezenými pravomocemi. Ten to odmítl a tím vznikl pat, ze kterého viděl von Papen jediné východisko, a to vyhlášením výjimečného stavu a prostřednictvím prezidentského puče se vypořádat s demokracií. Generál Schleicher, který ovládal armádu, nakonec však Papena přinutil v prosinci 1932 odstoupit ve svůj prospěch, ale poměry v Německu se blížily k občanské válce. Papen se sešel začátkem ledna s Hitlerem, ale oba chtěli kancléřskou funkci pro sebe.

Nakonec Papen uvěřil, že by mohl Hitlera ovládat z pozadí a Hindenburga přesvědčil, aby jej 30.ledna 1933 jmenoval říšským kancléřem. Jak se ukázalo, šlo o iluzi a nacistická strana během následujícího půl roku obsadila veškeré rozhodující úřady v zemi prostřednictvím zmocňovacích prezidentských zákonů prakticky zrušila platnost říšské ústavy a nakonec rozpustila postupně všechny politické strany. První na řadě byli komunisté a sociální demokraté, nakonec i ty měšťácké strany jako Německá národní lidová strana, které Hitlerovi dopomohly k moci. Tisíce jejich funkcionářů putovalo do koncentračních táborů nebo prchalo ze země. Své kritiky i z vlastních řad pak nechal Hitler zavraždit v proslulé "Noci dlouhých nožů" 30.června 1934. Naplnila se tak slova Hindenburgova spolubojovníka z I.světové války generála Ericha Ludendorffa, který po jmenování Hitlera říšským kancléřem, jehož přechodným spojencem v dvacátých letech sám byl, mu napsal:

"Vážně předvídám, že tento mizerný muž Hitler přivede naši říši do propasti a zavede náš národ do neštěstí. Budoucí generace tě proklejí v hrobě za to, co jsi udělal".

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE BL

Dne 13. března 1932 se konalo první kolo prezidentských voleb ve Výmarské republice.

Prvního kola se zúčastnili tito čtyři kandidáti:

Paul von Hindenburg
49,6 %
Adolf Hitler
30,1 %
NSDAP*
Ernst Thälmann
13,2 %
KPD**
Theodor Duesterberg
 6,8 %
DNVP***

Volební účast činila 86,2 %.

Do druhého kola konaného 10. dubna 1932 se dostali pouze tři kandidáti:

Paul von Hindenburg
53,0 %
Adolf Hitler
36,8 %
NSDAP
Ernst Thälmann
10,2 %
KPD

V druhém kole byl tedy znovuzvolen Paul von Hindenburg. Jeho zdraví se ale neustále zhoršovalo a 2. srpna 1934 zemřel.
Tyto volby ukázaly, že strana NSDAP a její vůdce Adolf Hitler stále nemá i přes jeho veškerou snahu většinovou podporu u německého obyvatelstva.

* - NSDAP Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, ** - KPD Kommunistische Partei Deutschlands, *** - DNVP Deutschnatiole Volkspartei

zdroj: Německé prezidentské volby v roce 1932 - druha.svetova.cz ZDE

                 
Obsah vydání       16. 4. 2007
16. 4. 2007 Všední příběh z pozlátkového světa, aneb cosi je shnilého ve státě českém Jan  Paul
16. 4. 2007 Pacienti v podstatě hladovějí a trpí žízní Petr  Wagner
16. 4. 2007 Je opravdu nutné to házet na stát?
16. 4. 2007 Ideální moderní stát: Plaťte za všechno dvakrát! Jan  Čulík
16. 4. 2007 Umřel doma, ne v té hnusné nemocnici
16. 4. 2007 Rodičovství -- výzva pro celou společnost Darina  Martykánová
16. 4. 2007 Poslední pokus o zastavení hnědého nebezpečí v Německu Richard  Seemann
16. 4. 2007 Gesta, symboly, mýty a metafory -- atributy populismu Václav  Chyský
16. 4. 2007 Umíme se domluvit? Tomáš  Samek
16. 4. 2007 Krafl: ČT se prý inspiruje BBC... :)
16. 4. 2007 Reforma ODS nejvíce znevýhodní rodiče školních dětí Anna  Čurdová
16. 4. 2007 Pátek třináctého... Ladislav  Žák
16. 4. 2007 "Internetoví serveřané", Václav a Marek Vladislav  Černík
16. 4. 2007 Mít v ČR dítě je katastrofální handicap
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
16. 4. 2007 Desperate Čunek casts a tawdry tabloid stone Irena  Ryšánková
16. 4. 2007 Solidární ekonomika – alternativa globalizace? Hans  Diefenbacher
16. 4. 2007 Deník Právo -- na internetu první velký "Včerejšník" Oldřich  Průša
16. 4. 2007 Kdo nerozumí otázce, může jen stěží dát uspokojivou odpověď
16. 4. 2007 Papežovy narozeniny, velebení kardinála a boží zalíbení, aneb když tento papež vykládá, že věda nedokáže plně vysvětlit evoluci Uwe  Ladwig
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
16. 4. 2007 Cyklosymfonieta Hynek  Hanke
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Andělé na špičce jehly Pavel  Kopecký
16. 4. 2007 Kázání pro Gábinu Zdeněk  Bárta
16. 4. 2007 Malý rybář David  Nesnídal
15. 4. 2007 Křivě obviněný musí opravovat informace Mladé fronty Dnes
15. 4. 2007 2000 osob protestovalo v Moskvě proti Vladimíru Putinovi
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech
13. 4. 2007 Je české zdravotnictví zneužíváno? Petr  Wagner
13. 4. 2007 Czechtek 2005 - tachovský soud v prvním kole zprostil ing. Iva Kokrmenta obžaloby
14. 4. 2007 Bush znovu podpořil zdiskreditovaného šéfa Světové banky
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Daně a my Robert  Bartoš
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje
13. 4. 2007 Zlatá střední cesta, aneb když nemusí být lepší být vpravo, anebo vlevo Miloš  Dokulil
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Hitler a historie nacismu RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Poslední pokus o zastavení hnědého nebezpečí v Německu Richard  Seemann
31. 3. 2007 Kapitán Kloss na Primě ! Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Němci chtějí dát Hitlerovi konečné "Good-bye", avšak příliš to nejde Richard  Seemann
26. 2. 2007 25. únor byl osudovým dnem i pro Německo Richard  Seemann
19. 2. 2007 Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu Richard  Seemann
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
29. 1. 2007 Pochod na Rím Peter  Greguš
18. 1. 2007 Byl únor 1948 nevyhnutelný? Otto  Drexler
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
11. 12. 2006 Esesák učitelem dalajlámy Richard  Seemann
26. 9. 2006 Vynucené cesty - mnichovská zrada nebo úmysl? Lubomír  Molnár
18. 11. 2005 Proces s neonacistou Zündelem byl odročen Richard  Seemann
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
27. 7. 2005 Sudetoněmecká otázka Radomír  Luža
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.