14. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2007

Protestuji, že MŠMT používá monopol Microsoftu

Evropská komise publikovala (Leden, 2007) zprávu o ekonomickém dopadu open source software. Podle závěrů studie může přechod na free/open source ušetřit peníze i přes náklady na školení uživatelů. Studie nabízí i zajímavé údaje o OpenOffice.org.

Podle výsledků se OOo používá v 21% z 900 dotazovaných evropských institucí. Průzkum zjišťoval používání i mimo EU - v Brazílii se používá OOo v 91% vládních institucí, v Indii je to 73% a v Argentině 58%. Studie zmiňuje výsledky o používání jednotlivých aplikací - podle Forrester Research měl OpenOffice.org v roce 2004 podíl 8,5% ve velkých severoamerických firmách, v Německu je zastoupení OOo odhadováno na 8%.

Otevřený dopis a protest proti podporování monopolu Microsoftu ze strany českého ministerstva (MŠMT) při utrácení peněz daňových poplatníků České republiky a peněz z fondů Evropské unie.

Podávám osobní oficiální protest proti jednání MŠMT ohledně podpory akreditovaných rekvalifikačních kurzů dotovaných evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Ministerstvo jednoznačně podporuje pouze jednoho monopolního dodavatele operačního systému, kterým je společnost Microsoft. Pokud to na ministerstvu nikdo neví, tak bych chtěl tímto dopisem informovat o alternativních operačních systémech. Existuje množství jiných kvalitních operačních systémů uživatelsky přívětivých pro běžného uživatele, které poskytnou stejné i lepší vlastnosti, zejména co se týká bezpečnosti. Například Linux, *BSD, Mac OS X. K tomuto dopisu přikládám kopii inzerátu, který mě vedl k sepsání tohoto protestu.

Vyučování ovládání operačního systému jednoho monopolního dodavatele z peněz daňových poplatníků a z fondů Evropské unie je do nebe volající.

  1. Vyučuje se MS Windows, kterýžto operační systém způsobuje dnes na internetu obtěžování uživatelů nevyžádanou poštou. A to tím způsobem, že MS Windows je špatně zabezpečený systém pro běžného uživatele a je ve statisícových množstvích infikován spamovacími roboty, které způsobují podle statistik 80% generované nevyžádané pošty na dnešním internetu. Doporučeno je používat jiný bezpečnější operační systém např. Linux, *BSD, Mac OS X.
  2. Vyučuje se MS Internet Explorer, jeden z nejhorších a nejnebezpečnějších způsobů jak se procházet po webu. Bezpečnostní chyby tohoto prohlížeče jsou záplatovány s velkým zpožděním a některé méně závažné chyby nejsou záplatovány vůbec. Doporučeno je používat webový prohlížeč Firefox.
  3. Vyučuje se E-mail, o čemž si nedělám iluze, že by se vyučovalo něco jiného než MS Outlook. V historii se již objevily tak závažné bezpečnostní chyby tohoto produktu, že žádný rozumný člověk s alespoň základními znalostmi o bezpečnosti, jej nebude používat. Konkrétně se v minulosti jednalo o bezpečnostní chybu, která pouhým přijetím e-mailu, aniž by ho člověk otevřel, způsobila havárii systému a v některých případech dokonce ztrátu kontroly nad celým systémem ve prospěch útočníka z internetu.
  4. Vyučují se kancelářské aplikace MS Word a MS Excel. V rozsahu v jakém se vyučují a k účelům k jakým se používají k výuce, plně postačí volně dostupný kancelářský balík OpenOffice.org.
  5. Další prováděná výuka je též plně spojena s monopolním operačním systémem MS Windows i když dnes existují plnohodnotné náhrady open source aplikací na danou problematiku.

Několik let se aktivně účastním dění okolo open source a free software a důrazně protestuji proti tomuto diskriminujícímu jednání českého ministerstva a žádám o oficiální podporu českých organizací, které mají k problematice co říct.

Tímto nabízím svoje kapacity a žádám o schválení jako oficiální školící středisko pro alternativní operační systém Linux pro region Krkonoše, abych mohl za peníze daňových poplatníků ze státního rozpočtu a fondů evropské unie provádět ZDARMA školení použití a ovládání počítače založené na systému Linux. Mám roční praxi jako vyučující výpočetní techniky na střední průmyslové škole. Tímto také žádám o podklady, podle kterých je prováděna certifikovaná výuka, abych mohl vytvořit vlastní kompatibilní vyučovací plán.

* * *

Odpověď z MŠMT na můj protest proti podpoře Microsoftu potvrdila vztah Microsoft - MŠMT.

V textové odpovědi v e-mailu jsem se nedozvěděl vůbec nic. Bylo tam napsáno, že odpověď je v příloze e-mailu. A příloha je důkazem o závislosti ministerstva na technologiích Microsoftu. V příloze byl soubor DOC. Kdyby tam bylo aspoň něco, kvůli čemu by bylo nutno ten formát použít, tak bych to pochopil. Ale v tom dokumentu byly DVĚ věty a tři jména kompetentních pracovníků s telefonními čísly a e-maily! Minimálně by měli projít školením úředníci na ministerstvu, aby se naučili využívat informační technologie správným způsobem. Co z toho všeho plyne?

1. Interně se pracuje na systémech MS Windows, za které se platí z našich daní. Interně se pracuje s MS Office, za které se platí z našich daní. Aktualizace za tento software budou placeny v budoucnu z našich daní.

2. Interně se pracuje s formátem DOC (což není žádná norma), který vytváří proprietární závislost na MS systémech. Jakákoliv změna formátu všech dokumentů na ministerstvu by vyžadovala nějaké náklady, které zase zaplatíme z našich daní. Přechod na standardní formát podle normy ISO by se měl udělat co nejříve. Čím déle se bude otálet, tím bude přechod dražší a zase to zaplatíme ze svých daní.

3. Ministerstvo nutí nebo automaticky předpokládá, že každý vlastní MS Office a dokáže soubor DOC otevřít. Tímto vytváří poptávku po MS Windows a MS Office, čímž podporuje Microsoft. Takže nejen, že z našich daní platíme MS software na ministerstvu, ale ministerstvo nás nepřímo nutí, aby jsme si ze zbylých peněz po zdanění koupili i pro sebe MS software.

4. Na ministerstvu mají zřejmě dost peněz, což všichni víme, když vidíme deficit státního rozpočtu. Nikoho tam zřejmě nezajímají současné náklady na využívání informačních technologií. A to ani nemluvím o nákladech, které z rozhodnutí používat MS software do budoucna vyplývají.

Kdo je za tato rozhodnutí zodpovědný? Vedení ministerstva? Samotný ministr? Kdyby za tato rozhodnutí nesli odpovědní úředníci osobní finanční zodpovědnost, asi by rozhodovali jinak.

Úředníci, kteří komunikují s okolím tím, že rozesílají DOC soubory, za to evidentně zodpovědní nejsou. Tito úředníci dostali pracovní nástroj ve formě PC s MS Windows a MS Office. Dostali nařízení "shora" jaké nástroje mají na PC používat od odpovědných pracovníků ministerstva, kteří zodpovídají za nasazení informačních technologií při zpracování dokumentů.

Co říci závěrem? Na ministerstvu MŠMT rozhodli, že se nakoupí MS software a finanční zodpovědnost a důsledky tohoto rozhodnutí ponesou daňoví poplatníci. Evidentně chybí vztah mezi rozhodnutím a osobní finanční zodpovědností za důsledky tohoto rozhodnutí.

A abych tu jenom nekritizoval, zde jsou další informace a návrhy řešení:
1. Operační systém nemusí být jen od Microsoftu: např. to může být Linux, který lze zdarma stáhnout z internetu.
2. Kancelářská aplikace nemusí být jen MS Office: např. lze použít OpenOffice.org, který lze opět zdarma stáhnout z internetu a umí zpracovat i Microsoft formát dokumentu DOC, XLS atd.
3. Informace o nasazení open source technologií ve veřejné správě si přečtěte na webu společnosti pro výzkum a podporu Open Source, sekce veřejná správa.

Evropská komise publikovala (Leden, 2007) zprávu o ekonomickém dopadu open source software. Podle závěrů studie může přechod na free/open source ušetřit peníze i přes náklady na školení uživatelů. Studie nabízí i zajímavé údaje o OpenOffice.org.

Podle výsledků se OOo používá v 21% z 900 dotazovaných evropských institucí. Průzkum zjišťoval používání i mimo EU - v Brazílii se používá OOo v 91% vládních institucí, v Indii je to 73% a v Argentině 58%. Studie zmiňuje výsledky o používání jednotlivých aplikací - podle Forrester Research měl OpenOffice.org v roce 2004 podíl 8,5% ve velkých severoamerických firmách, v Německu je zastoupení OOo odhadováno na 8%.

                 
Obsah vydání       14. 3. 2007
14. 3. 2007 Greenpeace žádá ukončení tajné diplomacie ve věci radiolokační základny
14. 3. 2007 Odstraňte segregaci romských dětí ve školství, zajistěte spravedlnost pro sterilizované romské ženy, zřiďte nezávislý orgán pro šetření stížností na policisty
9. 3. 2007 Jací jsme?
14. 3. 2007 Diskuse o americkém radaru se Zaorálkem v Ostravě
14. 3. 2007 Co nějak ("absolutně") nechápu? Miloš  Dokulil
14. 3. 2007 BBC: Polsko přijme americkou raketovou základnu kvůli penězům
14. 3. 2007 Propuštění na svobodu o půl roku dříve Miloš  Kaláb
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?
14. 3. 2007 Američtí Demokraté nebudou blokovat Bushe při případném útoku na Írán
14. 3. 2007 Nechci rakety, chci vojáky!
14. 3. 2007 Myš Emanuel  Frynta
14. 3. 2007 Arogancia Yankeeov nemá hraníc Karol  Dučák jr.
14. 3. 2007 Viacom chce žalovat YouTube o odškodné ve výši miliardy dolarů
13. 3. 2007 Učitelé, pro vás peníze nejsou Jana  Maříková
14. 3. 2007 Dlouhé sezení před počítačem způsobuje trombózy
13. 3. 2007 Otázka pro stoupence extremního liberalismu Darina  Martykánová
13. 3. 2007 Otázka paní Martykánové
14. 3. 2007 Všechno nevyřeší trh Jan  Čulík
14. 3. 2007 Mám právo konzumovat prošlé potraviny
14. 3. 2007 Zákony na ochranu spotřebitele jsou jednostranné
14. 3. 2007 Demonstrace na záchranu chrámu sv. Michaela Archanděla
14. 3. 2007 Protestuji, že MŠMT používá monopol Microsoftu Pavel  Chalupa
14. 3. 2007 Necháme si to líbit?
14. 3. 2007 Dohnat a předehnat Pavel  Kopecký
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
14. 3. 2007 Konec mužské civilizace Wenzel  Lischka
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Pokud Čunek nebude odsouzen, bude souzena policie? Bohumil  Kartous
13. 3. 2007 Spadnou nám zbytky raket na hlavy? Stanislav  Kaucký
13. 3. 2007 Íránské rakety nikdy nebudou přesné; útok na radar může zničit cokoliv do vzdálenosti 2,5 km a více Stanislav  Kaucký
13. 3. 2007 Ameriko, jdi příkladem
13. 3. 2007 Kameňák jako pozoruhodné svědectví o české společnosti Jan  Čulík
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 112 let soudních výpovědí v Čechách Stanislav  Křeček
12. 3. 2007 Renčův film Rebelové - ukázka naprostého neporozumění české kulturní minulosti Jan  Čulík
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce