2. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2007

11. září 2001:

BBC byla informována o pádu mrakodrapu v komplexu WTC půl hodiny předem

Kopie archivních záběrů televizní stanice BBC World dokládají, že informace o budoucím kolapsu 47 patrového mrakodrapu "Salomon Brothers Building" (WTC 7), nezasaženého letadly či zbytkem trosek ve fatálním měřítku jako se stalo mnohem blíže stojícím menším budovám kolem dvojčat WTC 1 a 2, byla opakovaně předána médiím. V tomto případě přibližně již půl hodiny před samotným pádem, mezi další podobně předem informované organizace patří například CNN.

Spektakulární v případě BBC je až konečná pasáž živého přenosu ve kterém reportérka Jane Standley informuje v minulém čase o proběhlé zkáze této budovy zatímco na také živě snímaném panoramatu Manhattanu za ní tato budova stále stojí a nejeví známky výrazného poškození. Prvotní masivní cenzura videí a následná hbitá reakce vedení BBC o které včera ne zcela korektně informovaly BL, je rovněž pozoruhodná sama o sobě.

Nejprve k časové ose, zpráva o právě proběhlém zřícení je několikrát zopakována a to prvně před pátou hodinou odpolední amerického východního času zprávařem stanice BBC World Philipem Haytonem z Londýna, ten informaci opakuje v bulletinu po celé hodině (po páté) a dále zpřesňuje novým doplňujícím sdělením, že se tak nestalo přímo v důsledku útoků, ale došlo údajně k "oslabení" budovy (slova pozdější vyšetřovací zprávy o WTC).

Informace o WTC 7 je i součástí grafiky v přenosu BBC čili nešlo o chybu či přehmat, ale několikrát zpřesňovanou informaci od konkrétního hodnověrného zdroje! Přibližně do čtvrt na šest pak probíhá živá video linka do Ameriky se Standleyovou a stále stojícím WTC 7, načež šest minut před skutečným zřícením budovy se přenosová linka z NY najednou rozpadne a reportáž končí.

Za zamyšlení stojí také úryvek interview s bezpečnostním analytikem Danielem Pleschem před bulletinem o páté na samém začátku záznamu (odkaz v nestříhané delší verzi), který upozorňuje na vysokou organizovanost útoků a možný scénář státem sponzorovaného terorismu oproti buňce fanatiků.

Dnes diskutovaná kopie této nahrávky byla nalezena před pár dny na serveru Archive.org v sekci TV přenosů z onoho dne spolu s vysíláním dalších předních TV stanic v cca 45 minutových blocích. Tento server se zabývá archivací digitálních kopií nejrůznějších dokumentárních a historických nahrávek ve volné doméně, často získává materiály oficiální cestou od nadací, médií, vládních organizací apod.

Pozoruhodné, je že v průběhu několika hodin po zveřejnění segmentů z tohoto původního záznamu na serveru aktivistů 911Blogger.com začaly být tyto soubory okamžitě mazány na serverech hostujících videa jako Google-YouTube.

Vzápětí zmizela i celá původní strana na Archive.org. Podle následných dotazů na provozovatele zmíněných serverů k tomuto bleskovému zásahu došlo zřejmě na popud vlastníka práv, tedy BBC, případně i jiných médií. Ve skutečnosti "fair-use" provize legislativy o autorských právech umožňují nekomerční šíření podobných historicky či obecně veřejně důležitých děl a tak se nahrávky po několika dnech přestaly záměrně mazat. V čase tohoto vydání BL - v noci na pátek jedna kopie videa BBC na serveru YouTube generovala během posledních dvou dní přes 150.000 stažení, podobně jiné kopie na dalších místech.

V celé záležitosti byla ještě více zarážející okamžitá reakce šéfa zpravodajství BBC World Richard Portera již z 27. února na webu BBC, kde se poněkud hysterickým a zavádějícím způsobem k situaci vyjádřil, což mu také v záplavě drtivá většina reagujících diváků dala detailně najevo. Nejdříve nejapně obvinil kritiky, že BBC není "součástí konspirace" což ani nikdo netvrdil, v dalším bodu prohlásil, že to prostě BBC "zvorala" a kopie záznamu z onoho dne neexistuje a kdo jí má, ať ji laskavě pošle. Také dodal, že záznam vysílání, které běželo na sesterské stanici News 24 nic nového nepřináší. Porter autentičnost záběrů nezpochybnil.

Již následujícího dne bylo jasné, že pan Porter asi bude muset začít lépe lhát nebo zřejmě skončí kariéru jako venkovský korespondent. Jednak se na nahrávce stanice News 24 objevuje z onoho dne stejná informace ve stejný čas tedy před kolapsem budovy. Dále se ukazuje, že podle vnitřních směrnic BBC pro zacházení s archivním materiálem je povinnost udržovat minimálně 3-4 kopie a mastery po dobu několika let.

Také krátká konzultace s odborníky v oboru ukazuje, že v praxi je naprosto nemyslitelná ztráta podobně cenného materiálu, dále mimo vlastní podnikový archív také existují soukromé společnosti, které zálohují v několika kopiích provoz všech hlavních stanic, nonstop. Podobně, i náhodné amatérské videonahrávky z onoho dne se vykupují za velmi slušné sumy.

Jediné co se po panu Porterovi z BBC dnes žádá je dohledat, která tisková agentura, případně vládní složka tuto informaci o WTC 7 médiím předala a upřesňovala (ambasády mnoha zemí pomáhaly stahovat po útocích své občany z oblasti). Podle očitých svědectví záchranářů byla budova časně odpoledne vyklizena a označena z nějakého důvodu za nebezpečnou ve smyslu plánovaného brzkého ztržení.

Na závěr pro osvěžení paměti, budova WTC 7, tedy mrakodrap o 47 patrech stojící severně stranou od jádra komplexu WTC a přes ulici Vesey St., kromě Salomon Brothers budova hostila několik federálních vyšetřovacích úřadů a bunkr krizového štábu města New York. V mrakodrapu byl kromě jiného zničen důkazní materiál řady projednávaných investičních skandálů včetně vedeného proti spol. Enron a Worldcom. Zničení těchto materiálů je také citováno jako jeden z čelných důvodů pro pozdější jen limitované vyšetřování těchto kauz.

Budova WTC 7, "dvojčata" WTC 1,2 a další menší budovy komplexu byly součástí portfolia podnikatele Larry Silversteina, který několik měsíců před útoky kromě rozšíření pronájmu budov v areálu, pořídil také pojistku proti teroristickým útokům. Jeho původní lehce přehnaný požadavek na plnění ve výši sedmi mld. dolarů (za dva separátní útoky) byl v rámci pozdějších soudů s pojišťovnou snížen na 5 mld., původní investice byla v řádu milionů.

Rovněž několik měsíců před útoky padlo definitivní rozhodnutí (léta odkládaná kauza) o odstranění nebezpečného azbestu (protipožární ochrana) v budovách WTC 1,2. Pro finanční zátěž několika mld. ve zdlouhavé rekonstrukci byly tyto budovy veřejně známé jako jedna z nejhorších možných investic do nemovitostí na Manhattanu.

První vyšetřovací zpráva od FEMA označila svou vlastní hypotézu požáru za málo pravděpodobnou. Několikrát odložená finální vyšetřovací zpráva NIST o kolapsu WTC 7 směřující k hypotéze o "slábnutí" budovy z důvodu "hořícího inferna" o kterém však zatím neexistují žádné veřejně dostupné důkazy je očekávána v nejbližších měsících.

Ale podle jiných expertů, například přední holandské demoliční firmy Jowenko či akademiků stavařů ze švýcarské techniky ETH se v případě WTC 7 jednalo s největší pravděpodobností o klasickou řízenou demolici implozí. A to po posouzení průběhu tohoto sedmi sekundového symetrického kolapsu do vlastního základu, strukturální dokumentace k budovám a skutečnosti, že železobetonové budovy se takto nikdy nehroutí a to ani v důsledku několika dnů trvajících požárů (které v tomto případě nepřipadají do úvahy).

Odkazy:

Detailní časová linka a rozbor kontroverze BBC záznamu: (Organizace 9/11 Truth dlouhodobě spolupracuje s výborem rodin obětí): ZDE

Video BBC World (krátká verze hlavní momenty): ZDE

Video BBC World a News 24 (dlouhá verze bez střihu): ZDE ZDE

Video BBC News 24: ZDE

Video CNN: ZDE

Technická kritika NIST pro WTC 1,2 a dokumentace o WTC 7 včetně videa: ZDE ZDE ZDE

Prof. Jones - Scholars for 9/11 Truth and Justice kritika: ZDE ZDE

Zmínka o švýcarské ETH kritice: ZDE

Demo expert Jowenko pro holandskou TV Nederland 3, pořad Zembla (Eng. pasáže 1-3): ZDE

Vnitřní regule BBC o archivaci: ZDE

Reakce šéfa zpravodajství BBC World Portera: ZDE

Původní zpráva BL: ZDE

                 
Obsah vydání       2. 3. 2007
4. 3. 2007 Moravec řídil diskusi věcně a profesionálně Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Odpověď od Václava Moravce Václav  Moravec
4. 3. 2007 Bída akademické argumentace Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Americké antirakety se budou střílet do jiných zemí
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
4. 3. 2007 Generální prokurátor nechal soudním příkazem zakázat BBC, aby informovala o soudním slyšení o obviněních z vládní korupce
3. 3. 2007 Půst aneb filipika proti rituálům Zdeněk  Bárta
3. 3. 2007 Greenpeace: Zajistěte vyvážené informování veřejnoprávní České televize o amerických základnách, nebo odstupte!
3. 3. 2007 Přesun z IHT do Blesku? Michal  Brož
3. 3. 2007 Prohlášení starostů obcí a měst okresu Příbram k radaru USA
2. 3. 2007 Konečně reakce z České televize
3. 3. 2007 Václav Moravec: Propagandistické Britské listy nečtu
3. 3. 2007 Dopis Václavu Moravcovi Jan  Čulík
3. 3. 2007 Věc: Dopis Václava Moravce "jednomu čtenáři", bez data Milan  Nápravník
1. 3. 2007 Janečku, proč cenzurujete a zkreslujete v ČT veřejnou debatu?
3. 3. 2007 Doporučení Sašovi Vondrovi
2. 3. 2007 Proč Šiklová a Kocáb Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Prostá ideologie Jiřiny Šiklové
3. 3. 2007 Tři čtvrtiny obyvatel ČR chce referendum o základně, ČT jejich zástupcům neposkytne prostor
2. 3. 2007 "Nejvíce o americké základně dezinformují TV Nova a Britské listy"
2. 3. 2007 Petru Suchému: Prosím, vysvětlete, jak Britské listy dezinformují veřejnost
2. 3. 2007 Pokud bych to před volbami věděla...
1. 3. 2007 Nedělní Moravcova televizní debata bude zase propaganda
2. 3. 2007 Janeček a Šámal odmítají hovořit s iniciativou Ne základnám
2. 3. 2007 Nejde o názor, ale o to, zda jej někdo vůbec může vyslovit
2. 3. 2007 Smutný pád Václava Moravce Bohumil  Kartous
2. 3. 2007 Kdo vybíral účastníky vaší nedělní "debaty"?
3. 3. 2007 Úroveň Britských listů je stylisticky slabá
2. 3. 2007 Pozor! Nebavte se s televizí Nova Alex  Koenigsmark
2. 3. 2007 14. adar: Purim ad lo jada - až do ztráty vědomí Daniel  Mayer
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
2. 3. 2007 V práci mě diskriminují: Jsem žena
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 BBC byla informována o pádu mrakodrapu v komplexu WTC půl hodiny předem Michal  Brož
2. 3. 2007 Dojem z léta F. X. Šalda
2. 3. 2007 Základny a svoboda tisku, aneb Největší nebezpečí hrozí čtvrté mocnosti v demokratickém státě od těch, kterých se neptají... Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Ekologie nebo nový "vědecký světový názor"? Michal  Petřík
2. 3. 2007 Horečka rychlosti Michal  Rusek
2. 3. 2007 Poděkujme základnou Američanům, aneb kulturní maloměšťáctví v apelu Alexandra Vondry Jan  Paul
2. 3. 2007 Nejabsurdnější bankovní poplatek v ČR
2. 3. 2007 Bez okupace jsme ruské základny nepřijali, odmítněme dnes americké Miloš  Pick
2. 3. 2007 Svaz zlodějů požaduje od státu náhradu ušlého zisku Wenzel  Lischka
2. 3. 2007 ANO REFERENDU -- jako politická strana? Milan  Daniel
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
1. 3. 2007 Diskuse o radaru: Je na co být hrdý? Jan  Sládek
1. 3. 2007 Protestantské poselství MF Dnes: Andělé v tryskáčích Bohumil  Kartous
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce