23. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 2. 2007

Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika

Bursíkovi se najednou nelíbí materiál, který před měsícem nechal sám utajit

odpověď Egonu T. Lánskému na jeho úvahy o zločinnosti libyjského režimu a protest proti nečinnosti české zahraniční politiky při obhajování bulharských sestřiček a palestinského lékaře v článcích "Mezistátní kšefty s nevinnými životy" a "Libye: odlišné vnímání a odlišné skutečnosti"

Bezpečnsotní rada státu přesně před měsícem diskutovala a vzala na vědomí semnáctistránkový materiál, připravený pracovní skupinou pro energetickou bezpečnost Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí , který se stal na žádost ministra životního prostředí a předsedy Strany zelených Martina Bursíka neveřejný. Mohl - podle jeho slov - totiž způsobit trhlinu v jednotě vládní koalice, která žádála parlament o důvěru. No aby ne. Bursík utajil před svými romanticky zelenými poslanci před hlasováním o důvěře vládě Mirka Topolánka, že materiál požaduje výrazný nárůst jaderné energetiky.

Po měsíci se "tajný" materiál BRS "dostal na veřejnost" - kupodivu po návštěvě Martina Bursíka u mikrofonu ČRo 1 - Radiožurnálu. A najednou ministr životního prostředí Martin Bursík "ostře kritizuje tento materiál"...

Materiál požaduje dostavby dvou bloků Temelína i vybudování elektrárny v lokalitě Blahutovice a určuje jako jdu z privorit orientaci na jádro, požaduje opuštění nerealistických úvah o obnovitelných zdrojích větrných elektráren a nastoluje úvahu o obnovení těžby uranu v lokalitě Rožná a spuštění těžby v lokalitě Hamr. Energetická koncepce požaduje také prolomení limitů těžby uhlí a akceptuje jako danost fakt, že Česká republika je vystavena rizikům energetické závislosti na zdrojích z Ruska (plyn 74%, ropa 71%, jaderné palivo po roce 2010 100%) a zpracovatelských kapacitách, které se do ruských rukou mohou dostat nákupem zprivatizovaných energetických podniků.

Materiál vyzývá k pragmatickémiu pohledu na energetiku i zahraniční politiku, respektující geostrategické danosti v Evropě - německou nadstandardní spolupráci s Ruskem (Schroeder) a z toho vyplývající určující roli Německa v energetické politice EU, dále nemožnost vlády jakkoliv ovlivnit majetkové uspořádání i chování včetně případného prodeje českých aktivit dominantních operátorů RWE Transgas (80% trhu plynu. 3/4 dovozu z Ruska přes Gazexport) či Vemex-Gazprom. Materiál konstatuje, že není možno dovážet suroviny ze "západní" Evropy EU15, vypočítává ropnou závislost na zemích bývalého Sovětského svazu (Rusko 71%, Azerbajdžán 18,7%, Kazachstán 3,7%, Turkmenistán 0,9%) a například Libyi (3,4%) či Sýrii (0,5%). Vyzývá vládu k pragmatické zahraniční politice a udržování vztahů výhodných pro ČR se zeměmi, z nichž jsou v současnosti importovány strategické nerostné suroviny - plyn, ropa a jaderné palivo. Konstatuje na mnoha místech takřka s lítostí, že stát nemá jakoukoliv možnost zasahovat či regulovat dodávky ropy do ČR vzhledem k plné privatizaci ropného průmyslu (polská PKN Orlen).

Materiál kritizuje americkou firmu Westinghouse za dodávky jaderného paliva, které se kroutí (což sice neznamená ohrožení bezpečnsoti a riziko havárie JETE, ale prodražuje provoz) a poukazuje na nutnost 100% dovozu ruského paliva pro stávající reaktory JETE a nutnost diverzifikace technologií z EU pro další bloky - a z toho vyplývající snížení rizik.

Zajištění energetické bezpečnosti ČR - materiál pro BRS ARCHIV BL

"Je dobře, že se o problematice energetické bezpečnosti začalo jednat," řekl pro média před měsícem Alexander Vondra, místopředseda vlády nominovaný ODS.

EnviWeb 22. 1. 2007: Energetika: úspory nebudou stačit ZDE

K většímu využívání jaderné energie vyzývá podle časopisu Technik také německý odborník a bývalý člen Evropského poradního výboru pro energii Erich Tenckhoff. Podle něj vykazuje jádro nejnižší množství skleníkových plynů na vyrobenou kWh v porovnání s ostatními využívanými způsoby výroby energie. Např. roční produkce CO2 z uhelné elektrárny o výkonu 1000 MWe činí 6,5 mil. tun. provozem všech jaderných elektráren ve světě se tak každoročně ušetříme kolem 2,1 mld. tun CO2, které by jinak putovaly a do ovzduší. "Evropský kontinent potřebuje nové jaderné reaktory, aby mohl mít ekonomicky dostupnou a ekologicky přijatelnou elektřinu", argumentoval na vědecké konferenci v Mnichové Roland Schenkel, generální ředitel Společného výzkumného střediska Evropské unie. Poukázal na to, že unie je dnes z 50% závislá na dovozu energetických surovin, zejména ropy a zemního plynu, z jiných částí světa. A tato závislost se podle předpokladů zvýší do roku 2030 na plných 70 %.

Technik: Atomová budoucnost světové energetiky ZDE

Technik: Svět se vrací k atomu - renesance jaderné energie ZDE
Technik: Evropští energetičtí bossové podporují jadernou energii ZDE

To jsou faktory, které určují politiku. Možná to není morální, ale zajišťuje to zemím přežití i ekonomický rozvoj. Největší evropské clearingové centrum Euroclear, minulý týden oznámilo, že bude při vypořádání obchodů akceptovat platby v rublech.

Budapest Business Journal: Ruble may gain as Putin uses oil, gas to lift exports ZDE

Stejně naivní, jako je Lánského požadavek na tlak Evropské unie vůči lybijské vládě ve věci aplikace její výsostné pravomoci na vlastním území je současná romanticko anarchistická snaha ministra zahraničí Schwarzenberga uměle vyvolat konflikt s Čínou kvůli požadavku na samostatnost Tibetu. O samostatnosti už neuvažuje ani dalajláma, protibetským aktivismem je ale posedlý bývalý český prezident Havel. Snad to souvisí s obavou amerických průmyslníků z toho, že by Česká republika, která má v Číně tradičně dobré vztahy, mohla stát pro země Evropské unie mostem k vyšší formě ekonomické spolupráce a mohla by tak ohrozit americký průmysl. Dalajlamova "Střední cesta" má za úkol ujistit Číňany, že spíše než o nezávislost Tibetu dalajlama usiluje o autonomii v rámci Číny. O to samé jde nyní i čínským politikům. Nedávno na otázku německého týdeníku Der Spiegel odpovídal Zhang Qingli, hlava komunistické strany v Tibetu.

Spiegel: Pane Zhangu, Tibet je tradičně hluboce náboženská země, zatímco čínská komunistická strana je světská. Marx označil náboženství za opium mas. Jak tyto dva přístupy chcete smířit?

Zhang: Příroda je různorodá. Různé formy života koexistují a svět je barvitý. Totéž také platí ,když přijde na ideologii. My zdůrazňujeme harmonii, aby různé ideologie a myšlenky mohou žít spolu v míru.

Spiegel Online: Dalai Lama "Deceived his Motherland" ZDE

Prohlášení Jana Rumla, Karla Schwarzenberga, Michaela Žantovského "Výbor pro pořádání Letních olympijských her 2008 v demokratické a svobodné zemi" ZDE

Z tohoto důvodu je americkou administrativou koordinovaná aktivita senátora a nyní ministra zahraničí Schwarzenberga nepochopitelná. V takto citlivé zahraničně politické věci vystupovat aktivisticky může pouze člověk, který nemá odpovědnsot za nikoho jiného než za sebe. To může dnes souromník (i když bývalý senátor) Lánský. Ministr zahraničí ovšem musí respektovat zájmy občanů své země. A zde vidím v případě Schwarzenberga problém. Je více českým ministrem nebo americkým emisarem pro Asii?

Štěpán Kotrba: Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu ZDE

18.1. 2007 Martin Kunštek, Štěpán Kotrba: Chceme čínskou Evropu? ZDE

9. 1. 2007, Lukáš Zádrapa: Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická ZDE
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi? ZDE
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím ZDE
4. 1. 2007, Miloš Pick : Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti ZDE
20. 12. 2006 Číně zřejmě už vadí její obrovské rezervy slábnoucího amerického dolaru ZDE
5. 12. 2006, Štěpán Kotrba : Čína dokončila vývoj vlastního operačního systému pro velké servery ZDE
4. 12. 2006 James Wolfensohn: Světu budou vévodit Čína a Indie ZDE
2. 11. 2006 Miloš Balabán, Antonín Rašek: Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války ZDE
17. 10. 2006, Bohumír Štědroň, Peter Mikulecký: Svět 2050: Nová supertechnologie ZDE
16. 10. 2006, Štěpán Kotrba: Čína má nejvyšší devizové rezervy na světě ZDE
4. 8. 2006, Martin Kunštek: Druhá supervelmoc se vrací na scénu ZDE
                 
Obsah vydání       23. 2. 2007
25. 2. 2007 Smrt dr. Davida Kellyho "nebyla sebevražda", tvrdí britský poslanec
25. 2. 2007 Železniční neštěstí způsobila nedbalá inspekce výhybek
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 ...a neuveď nás v pokušení... Zdeněk  Bárta
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Ovečky?
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
24. 2. 2007 Volejte šestku ! ...
23. 2. 2007 Drážďany
23. 2. 2007 Klaus a klima, to je prima - ekomomika a změna podnebí, aneb Nikdo by vám neměl opékat čápa... Uwe  Ladwig
23. 2. 2007 "Studená válka" Putinova, republikánů či českých médií? Miroslav  Polreich
24. 2. 2007 Iracionální propaganda v deníku Právo
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Svět na rozcestí? Petr  Schnur
23. 2. 2007 "Dezinterpretace" v Lidových novinách
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
23. 2. 2007 Vzkaz panu Štětinovi Břetislav  Olšer
23. 2. 2007 Dopis Jaromíru Štětinovi Michal  Rusek
23. 2. 2007 Monitor Jana Paula: Brdy, země vojákům zaslíbená... Jan  Paul
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
23. 2. 2007 Egyptský blogger byl uvězněn na čtyři roky za "urážku prezidenta a islámu"
23. 2. 2007 Veřejná debata o diskriminaci v médiích
23. 2. 2007 V rakouské velké koalici to skřípe Richard  Seemann
23. 2. 2007 Mše za Karla Kryla
24. 2. 2007 Ecce homo economicus!
22. 2. 2007 Český král? Pavel  Weigel
23. 2. 2007 Zpráva o stavu lidských práv v ČR
23. 2. 2007 České chuligánství na začátku roku 2007 Vít  Hinčica
25. 2. 2007 Jakmile hnutí uzná svou avantgardu jako autoritu, směřuje k politické straně
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
22. 2. 2007 Otevřený dopis ministru vnitra, nejvyšší státní zástupkyni a ČTK k "vyšetřování" CzechTeku
23. 2. 2007 Své bezpečí rádi svěříme metodám vyspělé moderní zpravodajské techniky
23. 2. 2007 O prázdné Mladé frontě Dnes
22. 2. 2007 Senátor Štětina: Vojenská síla USA je pro mě »záštitou míru« Andrea  Cerqueirová
22. 2. 2007 Rusové a americká základna Milan  Valach
23. 2. 2007 Kritika bez argumentů
22. 2. 2007 ČSSD jednala s iniciativou Ne základnám Andrea  Cerqueirová
22. 2. 2007 Odkryjeme kartu Gabal? Jiří  Mašek
22. 2. 2007 Financial Times: Zvýší americká základna riziko pro Polsko a ČR?
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku
22. 2. 2007 Lambert je především oběť
22. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem I. Bohuslav  Binka
21. 2. 2007 Opočenský, Svoboda a nevinný drogový dealer František  Schilla
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Ecce homo economicus!   
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
14. 2. 2007 Marx je mrtev, ať žije Marx! Martin  Škabraha
31. 1. 2007 Byl komunismus lepší než kapitalismus? Uwe  Ladwig
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
23. 1. 2007 Šéfredaktor deníku Daily Mail obvinil BBC z "kulturního marxismu"   
15. 1. 2007 Jak se chodí po vodě? Martin  Škabraha
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
18. 12. 2006 I v marxismu je to jinak   
14. 12. 2006 I marxističtí diktátoři jsou diktátoři Miroslav  Šuta
25. 9. 2006 Marx protestuje v naší době - a to právem Uwe  Ladwig
10. 1. 2006 Věk dezinformací Jiří  Stehlík
17. 10. 2005 Karel Marx a jeho dědictví Jiří  Stehlík
24. 8. 2005 Humanistický prorok Milan Machovec Pavel  Žďárský
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec

Energetické úspory RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
7. 7. 2003 Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba

Competitive intelligence RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
11. 12. 2006 Bezpečnost korporací Ladislav  Žák
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
19. 7. 2006 Jak zkoumat věci a jevy kolem sebe Ladislav  Žák
12. 6. 2006 Kdo koho živí ?!? Ladislav  Žák
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
28. 3. 2006 Bezpečnost jako moderní zaklínadlo Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba