19. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ernst Zündel
19. 2. 2007

Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu

Německo nezapomíná se vyrovnávat s holocaustem

Koncem minulého týdne se v Německu udály dvě na prvý pohled protichůdné události, mající však jeden společný základ, a to vyrovnávání se s dědictvím holocaustu. V pátek obdržel čestný doktorát berlínské Humboldtovy univerzity 87 letý Marcel Reich-Ranicki a den před tím v Mannheimu pětiletý trest vězení 68 letý Ernst Zündel. Zatím co prvý na vlastní kůži prožil, co je to holocaust, druhý jej tvrdošíjně již desítky let popírá. Německo tak znovu potvrdilo, že na oběti nacistické hrůzovlády nezapomíná, ale rovněž na straně druhé se zásadně na základě zákona vyrovnává s těmi, který ji popírají.

Marceli Reichu-Ranickému, který patří k nejznámějším literárním kritikům Německa, bylo téměř před sedmdesáti léty zabráněno, aby se kvůli svému židovskému původu zapsal jako student Humboldtovy univerzity. Rodák z polských Wloclawek se narodil ve vzdělané židovské rodině. Vyrůstal tenkráte v nepřátelském německo-židovském ovzduší tehdejšího Polska, což donutilo nakonec jeho rodinu počátkem třicátých let přesídlit do Německa. Zde se jako mladík začal zabývat divadlem a německou literaturou, což ho pak provázelo celý život.

Po převzetí moci Hitlerem, kdy se postupně utahovala smyčka na židovské pospolitosti, Marcel nacházel svou životní sílu v dílech Shakespeara, Thomase Manna, Goetha, Lessinga a dalších, kteří nepatřili k žádné národnosti, ale k lidství. Koncem třicátých let, kdy byl jako židovský student odmítnut, po vypuknutí války nacistický stát udeřil plnou silou. Rodina Reichů byla deportována do Polska, kde jeho rodiče byli zavražděni a on sám se svou ženou Tosií našel úkryt u polských sedláků, kde se mu podařilo přežít. Později s ženou vypravoval, jak překonával dlouhé zimní večery mezi strachem a nudou četbou světových dramat a románů jako Král Lear a Úklady a láska.

Po vstupu Rudé armády v roce 1939 na tehdejší východní část Polska se již nemusel ukrývat a stal se komunistou. Jako spolupracovník stranického a státního aparátu byl vtažen do soukolí špiclování a sílícího podezření. I když se tomu pokoušel vyhnout, jako literární kritik a recenzent propadl čistkám, byl zatčen a ze strany vyhozen a nakonec se v roce 1958 vrátil zpět do západního Německa. Jako téměř čtyřicetiletý si ani on sám, ale ani jeho okolí nedovedlo představit, jakou bájnou kariéru nakonec dosáhne. Otevřely se mu dokořán všechny dveře a on se dostal do redakce prestižního konzervativního deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ, kde mohl svobodně psát a vyjadřovat své názory v recenzích. To mu umožnilo vstoupit na půdu rozhlasu a rok poté dostat smlouvu na literárního kritika uznávaného týdeníku Zeit.

Začátkem šedesátých let se stal velmi rychle součástí literární scény, která byla reprezentována tzv. Skupinou 47, ve které byl mimo jiných Grass a Walser. Spřátelil se s Hansem Joachimem Festem, který se stal začátkem sedmdesátých let vydavatelem FAZ, za kterým pak přešel do jeho sídla ve Frankfurtu, kde se stal jeho literárním šéfem. V tomto postavení, ačkoliv již před tím byl uznáván, se stal neomezeným literárním vládcem německého jazyka, kterému dodnes vládne a určuje. Udělením čestného doktorátu se tak uzavřel kruh, což však neznamená, že to má být balzám na rány a vyhlášení jakéhosi falešného míru, jak prohlásila Jacquelina Boysenová. Klaus Wowereit, berlínský starosta, tento akt označil za pozdní se přihlášení k německé minulosti a prezident Humboldtovy univerzity Christoph Markschies za jasné odsouzení nelidského bezohledného totalitního systému. Historická vina není vinou bankovní, která by se dala zaplatit několika haléři.

V tomto světle se pak nachází oprávněnost rozsudku nad Ernstem Christofem Friedrichem Zündelem, německým rodákem, patřícím ke skupině revizionistů, popírajících holocaust. Ten již jako 19 letý emigroval do Kanady, aby se vyhnul vojenské službě. Zde se stal přívržencem tamního fašisty Adriena Arcanda a začátkem sedmdesátých let se setkal s různými mezinárodními odpůrci holocaustu, mezi jinými s Thiesem Christopherem, jehož smutně proslulé dílko "Osvětimská lež" přeložil do angličtiny.

V roce 1976 založil v Torontu samizdatové nakladatelství a s pomoci různých darů rozšiřoval četné spisy označující vyvražďování Židů nacisty za nesmysly. V osmdesátých letech pak začal rozšiřovat různé videofilmy, mezi jinými "Němec a Žid navštěvují Osvětim", ve kterém se snažil dokázat, že k holocaustu zde nemohlo vůbec dojít. Po jednom procesu v Kanadě natočil životopisný film "Důsledky osvětimské lži pro Ernsta Zündela", kterým rozšiřoval své tvrzení. V devadesátých letech si pak pronajal vysílací čas v jednom americkém krátkovlnném vysílači a zde rozšiřoval své antisemitské názory v německém jazyce . Pak přešel na internet, který rovněž provozoval z USA, protože v Kanadě je popírání holocaustu trestné.

Proti Zündelovi se tak v Kanadě vedla řada procesů, kde v jeho prospěch svědčila řada jeho ideových souvěrců, mezi jinými i David Irving. Nakonec byl začátkem roku 2003 v USA zatčen a předán zpět do Kanady. Ve stejném roce státní zastupitelství v Mannheimu na něho vydalo zatykač a Zündel byl dva roky poté vydán do Německa, kde byl obviněn ze systematického popírání nacistických vražd na Židech a vydávání spisů, které ve více jak deseti případech jsou antisemitskými štvanicemi. Od března téhož roku pak seděl ve vazbě a několikráte byl proti němu zahájen proces, který byl jeho obhájci takovým způsobem obstruován , že i oni se po prvé v německém právní řádu stali trestně stihatelní.

15. února 2007 byl vynesen rozsudek, který Ernsta Zündela odsoudil k nejvyššímu možnému trestu za šíření nenávisti proti skupině obyvatel, a to k pětiletému vězení nepodmíněně.

Zatím co Marcel Reich-Ranicki je znám u nás nanejvýše u odborné veřejnosti, Zündel, jak se ukázalo při loňské demonstraci před pražským německým velvyslanectvím proti jeho kriminalizaci, má u nás své přívržence. Ti mají proti svému guru jednu velkou výhodu, že jim u nás hrozí maximálně podmíněný trest, protože v Česku na rozdíl od různých zemí není popírání holocaustu trestné.

Reportáž z vynesení rozsudku nad Ernstem Zündelem
Höchststrafe für Zündel nach bizarrem Prozess - Jochen Schönmann
Spielgel Online, 15. 2. 2007 - v němčině ZDE

                 
Obsah vydání       19. 2. 2007
19. 2. 2007 Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Vnitro si podmanilo OSUD Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 Německý ministr zahraničí kritizuje americké plány na raketové základny Tomáš  Krček
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit
19. 2. 2007 Putin: "Dobře vidíme, jak se změnil svět, realisticky hodnotíme své vlastní možnosti a svůj vlastní potenciál" Vladimír Vladimirovič Putin
19. 2. 2007 Od Středomoří až po indický subkontinent: Hicham Ben Abdallah El Allaoui
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 To už raději ty komunisty, chtělo by se říci Milan  Daniel
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 Bursík poškozuje jméno evropských Zelených
19. 2. 2007 Na Ruzyni za celý svet Gustáv  Murín
19. 2. 2007 Jahnovo pozdní přiznání Vojtěch  Filip
19. 2. 2007 Jak vytvořily Spojené státy krizi v Severní Koreji Miloš  Kaláb
17. 2. 2007 Svět morálních jistot a preemptivních útoků jako svět nočních můr Jana  Ridvanová
19. 2. 2007 Uhl Janečkovi: "Snažíte vyhnout se své právní odpovědnosti za porušování zákona a činíte to na úkor České televize a jejího dobrého jména" Petr  Uhl
19. 2. 2007 Lambert: Proč jsem byl milicionářem František  Lambert
16. 2. 2007 Jak vyřešit případ příslušníka Lidových milicí ve funkci vrchního ředitele České televize Jiří  Janeček
19. 2. 2007 SKANDÁL: Česká televize si dělá databázi politické orientace občanů, které zve do pořadu Štěpán  Kotrba
19. 2. 2007 Dům sem, dům tam, nám už je to všechno jedno Jan  Paul
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
19. 2. 2007 Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu Richard  Seemann
19. 2. 2007 Senzace ve fotbale, aneb Konečně se něco dělá proti fotbalovému chuligánství Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
19. 2. 2007 Podivná kouzla s penězi Václav  Dušek
19. 2. 2007 K čemu ten radar vlastně je? Hynek  Hanke
19. 2. 2007 K výročí Pankráce Krkošky Pavel  Kopecký
19. 2. 2007 Do jaké míry je americký systém protiraketové obrany systémem obranným?
19. 2. 2007 To opravdu není legrace Jan  Polívka
19. 2. 2007 Canaletto v Londýně
19. 2. 2007 Přijeďte do Krnova na festival 70 mm filmu
19. 2. 2007 Americká armáda začala rozmísťovat neviditelné bitevní letouny F-22 Raptor u Japonska
18. 2. 2007 Bývalý generální ředitel BAWAGu ve vídeňské věznici Richard  Seemann
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
17. 2. 2007 DNES: Občané, poslanci i ministryně obrany o americké základně v Parlamentu
18. 2. 2007 Príroda v chápaní náboženstva Číny Štefan  Šrobár
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
18. 2. 2007 Tamáš promluvil ve Vicenzi
16. 2. 2007 Debaty o radarech a evropské Ústavě jsou o stejném tématu Lída  Rakušanová
17. 2. 2007 Ó běda bláznivým masopustníkóm - aneb Hus, Luther a chvála internetu Zdeněk  Bárta
17. 2. 2007 Cesta zpět až ke kořenům slev Jiří  Vlasák
16. 2. 2007 K nótě Velvyslanectví USA ve věci radarové základny Pavel  Čámský
16. 2. 2007 Obstojí psychotronická argumentace? Miloš  Dokulil
16. 2. 2007 "Raketový hřebec" z BBC je nyní v Al Džazíře
16. 2. 2007 Leden 2007 opět rekordem ve čtenosti Britských listů - počet stažených stran překročil milion
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Hitler a historie nacismu RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu Richard  Seemann
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
29. 1. 2007 Pochod na Rím Peter  Greguš
18. 1. 2007 Byl únor 1948 nevyhnutelný? Otto  Drexler
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
11. 12. 2006 Esesák učitelem dalajlámy Richard  Seemann
26. 9. 2006 Vynucené cesty - mnichovská zrada nebo úmysl? Lubomír  Molnár
18. 11. 2005 Proces s neonacistou Zündelem byl odročen Richard  Seemann
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
27. 7. 2005 Sudetoněmecká otázka Radomír  Luža
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
15. 7. 2004 Martin Bormann -- pravá ruka Adolfa Hitlera sovietskym špiónom? Vladimír  Mikunda
21. 6. 2004 Tajné stránky dňa D Peter  Greguš
24. 9. 2003 "Krása" a "styl" Hitlerovy pracovny a problematika mezinárodního copyrightu   

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu Richard  Seemann
26. 9. 2006 Vynucené cesty - mnichovská zrada nebo úmysl? Lubomír  Molnár
20. 9. 2006 Pro Angelu Merkelovou zemské volby dopadly špatně Richard  Seemann
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher, Štěpán Kotrba
28. 8. 2006 Pane prezidente, umožněte jim to! Ondřej  Slačálek
15. 6. 2006 Jako neofašisté, ani vaše komunistická strana není demokratická Miroslav  Šuta