13. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bratislava
13. 2. 2007

Slovensko, genius loci

Obecně se soudí, že za vlády Vladimíra Mečiara nežilo Slovensko demokratickým životem a nesměřovalo do evropských integračních uskupení. Možná je na tom kus pravdy, ale rozhodně to není pravda celá. Slovensko od získání samostatnosti v roce 1993 mělo tři výrazné premiéry - a za vlády každého z nich vybočovalo z běžného evropského standardu.

Období, kdy v Bratislavě vládly kolice pod vedením Mečiarova Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS), budou jednou historici hodnotit jako hledání vlastní, slovenské cesty postsocialistické transformace. Privatizace upřednostňovala slovenské vlastníky, diskutovalo se o neutralitě, byla tu snaha vytvořit vlastní informační prostor. Mečiar byl nestandardní politik ve chvíli, kdy Evropská unie a NATO hledaly politiky co nejvíce vzájemně podobné, aby kolečka do sebe co nejlépe zapadla. Nebylo proto obtížné zformovat slovenskou opozici a vytvořit jí podporu v zahraničí. Dá se říci, že právě tehdy se rodil model tzv. barevných revolucí známých později z Jugoslávie, Ukrajiny či Gruzie.

Doba koaličních vlád Vladimíra Dzurindy ze Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU-DS) je pokládána za návrat do evropské rodiny. Nadnárodní monopoly se svým kapitálem a kontakty ukázaly, že se na svobodném trhu pohybují snadněji než narychlo vyrobení domácí kapitalisté. K privatizaci bylo vše, včetně důchodů, pacienti si začali připlácet, objevila se jednotná daň. Není divu, že v oné době americký institut Freedom House hodnotil stav demokracie na Slovensku výše než v Česku, kde vládla sociální demokracie. Slovensku se otevřely dveře do Evropské unie i do NATO. Jenže radikální liberalismus byl na Slovensku praktikován ve chvíli, kdy Unie hledala cesty k naplnění Lisabonské strategie a snažila se dát tvar evropskému sociálnímu státu. Slovenské reformy připomínaly více Latinskou Ameriku konce minulého století než Unii na začátku 21. století.

Příchod koaliční vlády Roberta Fica ze strany Směr-sociální demokracie vyvolal u mnoha lidí rozpaky z jiných důvodů. Na první pohled kvůli složení, kdy vedle sociálně demokratické strany zasedly LS-HZDS a Slovenská národní strana (SNS). Následovala kampaň, snažící se dokázat, že na Slovensku je národnostní nesnášenlivost. Jistě jen náhodou v téže době byla v Evropském parlamentu otevřena výstava o tzv. poválečném vyhánění Maďarů ze Slovenska. Poté, kdy se ukázalo, že široce medializované útoky na studentku maďarské národnosti byly zinscenovaným divadlem, Národní rada přijala rezoluci o národnostní toleranci (kterou podpořila SNS i Strana maďarské koalice, proti bylo SDKU-DS) a v Maďarsku propukly pouliční bouře z vnitropolitických důvodů, kampaň ustala.

Výtky proti straně Směr ale zůstaly. V říjnu Strana evropských socialistů (PES) na deset měsíců pozastavila členství Směru v tomto uskupení právě kvůli koalici se stranou SNS. Pravdou ale je, že skutečný přesah současné politiky Bratislavy není v národnostní oblasti, ale sociálně-ekonomické: Směr je socialističtější stranou než většina z těch členů PES, kteří při svém říjnovém rozhodování vycházeli více z myšlenkových stereotypů než z věcné analýzy situace na Slovensku.

Snad nejoriginálnější je Ficův zápas s zahraničními monopoly, které za minulé vlády získaly Slovenský plynárenský průmysl a Slovenské elektrárny. Výsledkem dobře připraveného jednání s francouzskými (Gaz de France) a italskými (Enel) představiteli těchto firem a tvrdého nátlaku vlády na Úřad pro regulaci síťových odvětví je rozhodnutí snížit letos pro domácnosti ceny plynu a udržet cenu elektřiny na loňské úrovni - přestože zahraniční vlastníci původně chtěli zvýšit cenu plynu o 17 % a elektřiny o 12-13 %. Skončily platby u lékaře, probíhají nové reformy daňového a zvažují se nové reformy důchodového systému. Byl zpochybněn pronájem Gabčíkova Enelu a diskutuje se výstavba dvou bloků jaderné elektrárny. Přitom zůstal zachován záměr přijmout euro už v roce 2009.

K pozoruhodnostem patří, že strana Směr získala spojence v podobě české sociální demokracie. Tyto vztahy se začaly formovat před brněnským sjezdem ČSSD v roce 2005, kdy Zdeněk Škromach v Bratislavě hledal porozumění pro svůj zápas proti posunu ČSSD k tomu, co nazval »program modré šance s lidskou tváří«. V loňské předvolební kampani na Slovensku aktivně působili Jiří Paroubek i Miloš Zeman, Robert Fico jezdil do Česka. Ostatně k obdobné česko-slovenské nadstandardní výpomoci docházelo i na pravici. Dnes ČSSD aktivně lobbuje za návrat Směru do PES - jak to ukazuje i nedávné setkání Paroubka a Fica s Gerhardem Schröderem v Praze.

Ficovi pomáhá, že předsedové SNS a LS-HZDS postupně utlumili radikální rétoriku. Novinářům se obtížně hledají rozpory uvnitř vládní koalice. To vede k posilování důvěry ve Fica a jeho Směr, ubírá ale na viditelnosti LS-HZDS. Je otázkou, jak se s touto situací vyrovná Mečiar v předvečer prezidentských voleb. A to není jednoduchý problém: poprvé od svého vzniku má totiž Slovensko vládu a prezidenta, kteří si vzájemně rozumějí.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       13. 2. 2007
13. 2. 2007 Ako Cigáň v mojom byte kradol, alebo humanizmus do vrecka Sylvia  Rychlá
13. 2. 2007 Opakování je dcerou hlouposti Milan  Nápravník
13. 2. 2007 S okenou do politiky Erazim  Kohák
13. 2. 2007 Svou pravdu nebudeme skrývat Jiří  Jírovec
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením
13. 2. 2007 Když jdou děti zabíjet Nikola  Čech
13. 2. 2007 Demonstrace iniciativy Ne základnám v Římě
13. 2. 2007 Evropská unie v české politice Egon T. Lánský
13. 2. 2007 Oddávající Jaroslav  Kovanda
13. 2. 2007 Otázka otcovství a židovská moudrost, aneb Fraškovitá situace před soudem Uwe  Ladwig
13. 2. 2007 Jsme občané -- a české zpátečnictví? Petr  Kužvart
13. 2. 2007 Slovensko, genius loci Oskar  Krejčí
13. 2. 2007 Odepnutý pásek jako nejsilnější argument? Jan  Májíček
12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
12. 2. 2007 Teroristka RAF Mohnhauptová bude propuštěna na svobodu Richard  Seemann
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007
12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu
12. 2. 2007 Trokavcem proti Teheránu Michal  Vimmer
12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
12. 2. 2007 Z pamětí idiota Martin  Maděra
12. 2. 2007 Malé české Vlastimil  Marek
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
12. 2. 2007 Strašidelná politizace Bohumil  Kartous
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006