12. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Putin říkal na mnichovské konferenci o bezpečnosti, co tam asi nikdo nechtěl slyšet, aneb Hloupé pobíhání kolem pozvání

Mnichov. Konference o bezpečnosti. Asi nejvýznamnější veřejná konference členů NATO s významnými hosty. Nesetkali se poprvé, po prvé ale pozvali ruského presidenta Vladimíra Putina. Mysleli si, že bude velebit spolupráci NATO s Ruskem. Mýlili se...

Když chtějí politikové a generalita NATO diskutovat, a to na veřejnosti, tak se jednou za rok setkají v Mnichově. Tentokrát si organizátoři asi mysleli, že by pozvání pro íránského zástupce Aliho Laridschaniho k jednání o atomových problémech by mohlo poskytnout nějakou kontroverzi, která by podpořila politiku amerického prezidenta Bushe. A stalo se to, co měli naplánováno, ačkoli Larischani dlouho se svou účastí dlouho váhal. Podle Spiegel online se ale dostavil a hovořil o tom, že holocaust je 'nevyřešená otázka'. A už ten vítaný problém byl na stole, protože celý neíránský svět mohl poznat, jak nerozumní lidé vládnou v Íránu.

Bohužel organizátoři ale pozvali také jiného a mnohem důležitějšího hosta, který jim svými slovy neudělal takovou radost. Od Vladimíra Vladimiroviče Putina asi očekávali, že tady v Mnichově bude velebit spolupráci NATO s Ruskem.

Prezident Putin byl na tuto konferenci pozván poprvé. Přijel a podle Spiegelu Online zdůraznil ve svém projevu, že Spojené státy americké usilují o monopolární světovládu, která se vyznačuje tím, že existuje podle jejich přání jen jediné centrum síly, moci a rozhodování.

Poukázal také na to, že takový svět s jedním vládcem a s jedním systémem nic nemá společného s demokracií. Podle něho patří k demokracii nejen moc většiny, ale také respektování menšin. Kdo by se divil, že ani generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer, ani americký senátor John McCain to neslyšeli rádi. Ale ukázali potom, že jsou zklamaní, ale vlastně je nezklamal Putin, zklamali se předem sami, když si mysleli, že Putin nebude hrát podle svého, ale podle jejich plánu.

Ale nechci tady poukazovat jen na to, že by si lidi měli předem rozmyslet, koho požádají o slovo, jestliže chtějí slyšet jen to, co chtějí slyšet. Chci hlavně navázat na to, co napsal Jan Kavan v BL pod titulem ' ' Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE' a na to, co já jsem ve svých poznámkách už naznačil ohledně radarové základny.

Proto se chci zmínit ještě i o tom, co Putin ve své laskavosti říkal k tomuto tématu. Upozornil, že NATO, se blíží se svou vojenskou infrastrukturou ruské hranici, ačkoli kdysi bylo přislíbeno, že východně od Německa nemají být umístěny žádné oddíly vojsk NATO. Proto také kritizoval plán Spojených států amerických, vybudovat ve východní Evropě americkou raketovou obranu.

Říkal, že Rusko bude muset na to reagovat ačkoli takový systém bude bez účinku na ruské zbraňové systémy, který ale nejsou zaměřeny proti Americe.

Použil jsem slovo laskavost, nejen proto, že Putin říkal o presidentovi Georgi W. Bushovi, že je jeho přítelem, který to nemá lehké, a je to slušný člověk, s kterým se jednat, ale použil jsem ho vůči tomu, co Putin neřekl. Neptal se, kdo jiní než Rusové by odpálili rakety právě přes Polsko do Ameriky, neptal se, proč pole a moře nejsou dost velké, aby obranný systém mohl být vybudován na pobřeží nebo na hranicích samotných Spojených států amerických, neřekl, že to všechno má pro Američany vlastně smysl jen tehdy, kdyby tu základnu by chtěli použít pro útok.

Pro mne byl Putin v Mnichově velice laskavý, ale zase ne tak laskavý, aby jen velebil spolupráci NATO s Ruskem. Já se tomu nedivím.

Ale Václav Havel by to asi udělal. On si asi také myslí, že radarový systém v ČR nic nemá společného s raketami v Polsku. To ani nepochopím, ani tomu nevěřím. Ale že by ta stará liška zase jednou měla pravdu?

Kdyby ty rakety nebyly obranné, tak by nepotřebovaly radarovou základnu. Já nemyslím, že Váš bývalý prezident Václav Havel nevěděl, co řekl. On asi ví, na co Američané chtějí tu raketovou základnu použít. To by rozřešilo ten zdánlivý rozpor v tom, co Havel řekl k tématu základna. Ale jako spisovatel to také mohl říci otevřeně, nebo myslíte že ne?

                 
Obsah vydání       12. 2. 2007
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR
12. 2. 2007 Putin říkal na mnichovské konferenci o bezpečnosti, co tam asi nikdo nechtěl slyšet, aneb Hloupé pobíhání kolem pozvání Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Teroristka RAF Mohnhauptová bude propuštěna na svobodu Richard  Seemann
12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu
12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
12. 2. 2007 Základna: Vlastizrada? Trestní oznámení na Topolánka, Vondru a Paroubka? Tomáš  Stýblo
12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
12. 2. 2007 Strašidelná politizace Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Čunek a "Amnesty International"? Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
12. 2. 2007 Malé české Vlastimil  Marek
12. 2. 2007 Trokavcem proti Teheránu Michal  Vimmer
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera
12. 2. 2007 Jde o základnu v ČR, anebo o členství ČR v NATO?
12. 2. 2007 Z pamětí idiota Martin  Maděra
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
22. 11. 2003 Adresy redakce