9. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2007

Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, Přiznám se, že tu dnes vystupuji s jistým pocitem zadostiučinění. Na předminulém sjezdu koncem března 2003 jsem pomohl prosadit rezoluci, v níž jsme odsoudili invazi do Iráku, kterou prezident Bush, Tony Blair, ale i Cyril Svoboda či Václav Havel ospravedlňovali poukazem na údajný fakt, že Irák má zbraně hromadného ničení a že představuje nebezpečí pro USA a svět. Byl jsem v té době předsedou VS OSN a OSN tehdy odmítla nátlak USA a nedala mandát k válce. Nyní je jasné, že se inspektorům OSN podařilo donutit irácký režim zničit ZHN už v 90. letech, a tak tam v době invaze nebyly, i když Cyril Svoboda ujišťoval český parlament, že o jejich existenci má "osobní poznatky".

Toto je plný text projevu, který si Jan Kavan napsal pro jednání ÚVV ČSSD dne 10.února 2007. Z časových důvodů mu předsedající schůze povolil přečíst asi 60% tohoto textu.

Válka proti Iráku byla klasickou ukázkou americké tzv.preventivní války, jejímž dosavadním výsledkem je více než 3000 mrtvých Američanů a mnoho desítek tisíc mrtvých Iráčanů a vytvoření v Iráku daleko většího ráje pro mezinárodní terorismus než byl kdykoliv Afghánistán. Irák je dnes největší líhní i cvičištěm teroristických bojůvek. Jsem rád, že naprostá většina delegátů sjezdu ČSSD podpořila naši rezoluci a odmítla argumenty typu, že musíme podpořit amerického spojence i proti OSN a bez mandátu NATO, že nesmíme být zbabělí, že musíme odmítnout údajný mnichovanský postoj většiny Evropanů, že nesmíme lavírovat, že musíme být schopni přinést oběti na oltář světového míru apod. Dnes můžeme být hrdi na jednoznačný postoj našeho sjezdu, bohužel méně už na jisté lavírování tehdejší naší koaliční vlády.

Dnes jsme znovu bombardováni podobnými argumenty. LN píší o "základně v zemi srabů" neochotných cokoliv obětovat. V MfD nedávný titulek hlásal, že "nechtít se podílet na obraně je zbabělost". V září 2002 mne prezident Bush v osobním rozhovoru vyzval, aby OSN podpořila jeho válku a odkazoval právě na Mnichov a na nebezpečí appeasementu. Dnes Martin Hekrdla v Právu správně připomíná, že z mnichovanství jsou obviňováni ti, co u nás odmítají protiraketový deštník a jednostranné kroky USA bez podpory NATO. Znovu čelíme nebezpečí, že budeme asociováni s politikou převádění doktríny "preventivních válek" do reality.

Václav Havel znovu varuje před šířením ZHN a před mezinárodním terorismem. (Mimochodem souhlasím s Janem Eichlerem, že by se měl omluvit za svůj podpis na Dopise Osmi, jehož podpora pro "koalici ochotných" byla silná káva i pro Špidlu, který jej odmítl podepsat. Ani Cyril Svoboda se dosud neomluvil za matení českých poslanců a veřejnosti). Václav Havel umístění amerického radaru u nás bagatelizuje s tím, že jde "pouze o radar" a ne o rakety s hlavicemi. Je udivující, že nepochopil, že jde o dvě stránky jedné vojenské mince. Naváděcí radar v ČR bude očima raket v Polsku a je pochopitelné, že nepřítel bude chtít rakety co nejdříve oslepit ať už protiradarovou střelou, o níž hovoří náčelník gener.štábu Pavol Štefko, nebo nějakým sebevražedným komandem. Je pochopitelné, že Američané při útoku na Bagdád nejdříve vyřadili irácké radary. Ladislav Henek z TV Prima nás zas chlácholí ujištěním, že "radarová stanice zvýší bezpečnost protože bude úměrně své důležitosti také střežena". Někteří Poláci navrhují, aby jejich základna byla střežena americkými raketami Patriot s doletem do Běloruska a Ruska. Myslí si obyvatelé Brd, že takový přístup zvýší jejich bezpečnost?

Havel chápe, že základna by byla přijatelnější kdyby nešlo jen o česko- či polsko-americký projekt a tak zdůrazňuje, že jde o "pasivní komponent budoucí společné obrany", o americký "první krok k obraně celého euroatlantického prostoru". Je to však pravda? I důsledně proamerický předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím jen velmi opatrně spekuluje, že "lze předpokládat, že dojde-li v rámci NATO v budoucnosti ke shodě o výstavbě aliančního systému protiraketové obrany, bude tento americký systém jeho synergickou součástí." Bohužel NATO spíše předpokládá, že k takové shodě nedojde, v žádném případě ne v dohledné budoucnosti. Vyplývá to jak z prohlášení mluvčího Aliance Jamese Appathuraie,že "NATO se v této věci neangažuje ani v žádném ujednání do budoucna". Totéž vyplývá i z velmi mlhavých formulací summitu z Rigy, kde se pouze slibuje, že NATO povede o systému diskusi.

Ti, kteří už pochopili, že základna bude americká a ne alianční, se nás snaží přesvědčit, že takových základen je v Evropě mnoho, prý jsou v 16 členských státech EU. To je zavádějící informace, zavádí ještě více než tvrzení, že základna je v Dánsku místo přiznání, že je spíše v nehostinném prostředí dánského Grónska. Ne každá americká základna je přece součástí protiraketového deštníku. Pokud vím tak tyto střely jsou zatím jen na základně Fort Greely na Aljašce a na základně Vandenberg v Kalifornii.

Pamatuji se na schůzi ministrů zahraničí Aliance v Bruselu, které jsem se poprvé zúčastnil jako ministr nové členské země NATO v dubnu 1999. O potřebě evropské podpory pro americký protiraketový deštník tam pohovořil Colin Powell. Velmi vášnivě na něj reagoval tehdejší britský ministr zahraničí Robin Cook, který se jednoznačně distancoval od všech forem nebezpečných "hvězdných válek", které povedou k dalšímu zbrojení, napětí a nestabilitě. Nikdo z Evropanů mu neoponoval. Mám obavu, že měl Robin tehdy stejnou pravdu jakou měl pak v březnu 2003, kdy na protest proti invazi do Iráku rezignoval jako předseda britského parlamentu. Nevím odkud bere Václav Havel tu jistotu, že pokud my a Poláci tuhle základnu odmítneme, že ji přijme Velká Británie, kde mimochodem ještě zcela nevybledly vzpomínky na velké demonstrace proti raketám Cruise a Pershing v britském Greenham Common a i proti SS20 u nás. Nejčastějším heslem bylo heslo, že "žádná raketa není mírová". Vím to. Byl jsem tam.

Značnou vypovídací hodnotu má zjištění, že ti, kteří odmítají návrh evropské ústavy a celý proces prohlubování evropské integrace současně důrazně prosazují bilaterální dohodu s USA o jejich základně na našem území. Patří mezi ně pochopitelně i současná vláda. Chci věřit, že ČSSD naopak podpoří německé předsednictví v úsilí oživit diskusi o euroústavě a současně odmítne ignorování našich evropských spojenců jak v EU, tak v NATO tím, že by arogantně předjímala výsledek diskuse v Alianci a podpořila instalování americké základny. Tedy základny budované proti hrozbám, kterým nečelíme či přinejlepším nás může chránit před hrozbami, které sama vytvoří. Evropské spolupráci, o níž tak často hovoříme, dáme palec dolů, pokud budeme považovat jakoukoliv formu euroústavy za mrtvou a dáme zelenou americké základně na evropské půdě mimo rámec NATO.

Václav Havel píše, že pokud odmítneme "nabízenou spolupráci a ochranu", tak si musíme "položit otázku, co vlastně v tomto světě chceme". To je správně položená otázka. Lituji, že nemám čas na detailnější odpověď. Snad stačí když vyjádřím své přání, abychom v sobě našli odvahu nebýt vazaly žádného Velkého Bratra, odvahu říct své rozhodné NE unilaterální silové politice jakékoliv velmoci či zbrojařských lobby, odvahu odmítnout mnichovanství, tedy ustupování nebezpečné politice mocných, a tedy odvahu podpořit multilaterální politická řešení konfliktů ve spolupráci s EU či OSN, podpořit kolektivní obranu v rámci NATO i budoucí společnou evropskou obranu, jak ji mimochodem chce zakotvit i evropská ústava.

Pokud je pravda, že systém není namířen proti Rusku, ale proti dosud nevyrobeným iránským raketám (nechme stranou otázku proč by Irán střílel na ČR nebo na USA přes ČR) či proti anonymním teroristickým skupinám, které již vlastní rakety dlouhého doletu s jadernými hlavicemi (jejich existence je pro mne novinkou, ale prý je o nich něco známo ministryni Parkanové), tak by mělo dojít k dohodě nejen uvnitř Aliance, ale i v multilaterálním rámci probíhajících diskusí NATO-Rusko. Snížilo by to napětí, podezírání, mohlo by to zamezit nové spirále zbrojení.

Souhlasím s Havlem, že se staneme vazaly, "nebudeme-li včas připraveni na skutečná budoucí možná nebezpečí". Tímto nebezpečím je pro mne slepý unilateralismus, preferování řešení konfliktů vojenskou silou spíše než diplomacií a citlivými sociálními projekty, preferování preventivních válek před odzbrojováním či společnou politikou jako výsledkem rovnoprávné spolupráce se všemi našimi spojenci.

                 
Obsah vydání       9. 2. 2007
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Odbory v ČT: Janeček i Rada ČT o Lambertovi věděla
9. 2. 2007 Milicionář Lambert Jiří  Janeček
9. 2. 2007 Rada ČT: Nevyzývejte nás k rezignacím
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Názor dne - včerejšího
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 ČeRT - dosavadní průběh diskuse o možné spojení České televize, rozhlasu a tiskové kanceláře
9. 2. 2007 Válka není valčík a není to budování kašen nebo škol, aneb Co s německým ministrem obrany, když nemluví pravdu? Uwe  Ladwig
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
9. 2. 2007 Proč to před lidmi utajovat?
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
10. 2. 2007 Omluva Martin  Škabraha
9. 2. 2007 Falešní proroci nové levice - případ Monbiot Michal  Brož
9. 2. 2007 Svět mírových válek Václav  Dušek
9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
8. 2. 2007 Co se stane, když v Anglii napadne sníh Alena  Damijo
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku   
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod   
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
7. 2. 2007 Základna se bude řešit mezi USA a Ruskem, v NATO i v Moskvě   
6. 2. 2007 Ne!   
5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Pomůcka nerozhodnutému občanovi - ANO v otázce radarové základny   
5. 2. 2007 Zásadní otázky o základně, které je třeba zodpovědět Pavel  Čámský
5. 2. 2007 Proti základně, ne proti Americe! Ivan Odilo Štampach

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
30. 1. 2007 Občanská debata o míru a válce není seminář z matematiky pro první třídu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
25. 1. 2007 Radarová základna: dezinformace znehodnocují občanskou debatu Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Pod raketovým cedníkem Česko a Polsko jedno jsou Milan  Daniel
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich