6. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2007

Mezistátní kšefty s nevinnými životy

Napsal jsem nedávno v článku Lidská práva a Česko, po vstupu Bulharska do Evropské Unie, že je třeba, aby se Evropa a OSN angažovaly za bulharské zdravotní sestry a palestinského lékaře, držené osmým rokem v libyjském vězení a dvakrát odsouzené k trestu smrti. Dovolil jsem si též vyjádřit názor, že by takový požadavek měli představitelé nové české vlády v sídlech OSN, EU a Rady Evropy hlasitě přednést.

Požadavek je tím samozřejmější, že už jsem několikrát slyšel a četl, že náš nový ministr zahraničí Schwarzenberg byl údajně předsedou Mezinárodního helsinského výboru. Ať už je to pravda, nebo ne, několikrát jsem v době mého exilového života stál spolu s nim na barikádě za nejen československé oběti totalitního režimu. K nim tehdy patřil i Saša Vondra, v současné české vládě nesoucí titul náměstka jejího předsedy pro evropské otázky.

Mělo by to pro jmenované, ba pro všechny členy české vlády být velmi jednoduché. Stačilo by opřít se o novoroční slova předsedy Evropského parlamentu Borrela a komisaře pro rozšíření Rehna, kteří v bulharské televizi jasně řekli, že sestry byly obviněny falešně a nespravedlivě a Bulharsko má v jejich záležitosti plnou evropskou podporu a solidaritu. Nejste sami, dodal komisař Rehn. Tak tedy dělejte něco, mohli a měli by říct ti naši.

Obávám se ale, že slova komisaře Rehna bulharské sestry ani palestinský lékař neslyšeli a že blízkou naději navázat na svobodě na své, již beztak zničené životy nevidí.

Na svůj stručný článek jsem obdržel pár posměšných a cynických českých ozvěn, nějaký oficiální, či tiskový komentář k věci jsem si dosud nevšiml. Zato se minulý týden ozval -- vypadá to, že jaksi jménem libyjské vlády, či alespoň svého tatínka, Muamara Kadáfího, jenž má v Tripolisu s okolím větší slovo než celá vláda -- mladý fotbalista kteréhosi italského ligového klubu Kadáfí. Ten měl bulharským novinářům údajně říct, ba přislíbit a zaručit se, že - musím citovat '..nepopravíme je, věřte mi...` Média ani politici se takovým 'lidským` jazykem popuzeni necítili, a tak nereagovali vůbec. Fotbalista-diplomat a snad i pověřenec svého otce pak podle ČTK měl nepřímo naznačit, že by Tripolis kromě 'finanční kompenzace` mohl ještě požadovat propuštění libyjského teroristy Meghrabího, odsouzeného ve Skotsku na doživotí, za atentát na letadlo společnosti PanAm ve vzduchu nad skotským Lockerbie.

Všech 270 lidi na palubě letadla v prosinci 1988 zahynulo. Režim fotbalistova tatíka se relativně nedávno, v jakémsi pozdním hnutí svědomí, zavázal odškodnit pozůstalé -- chce se prý smířit se Západem. Teď se mu asi cena smíření zdá příliš vysoká. Má ale rukojmí, dokonce většinou nyní již občanky evropského unijního státu. Jakýsi jeden arabský rukojmí navrch -- to už přece nehraje žádnou roli. V Iráku, v Gaze i jinde se Arabové mezi sebou dost často masově vraždí, kohopak to zajímá, myslí si asi Kadáfíové, starý i mladý a jejich poddaní. Arabové se i sebevraždí často a údajně rádi, jen když se jim přitom podaří vzít sebou i nějaké nepřátele, 'věřící, nebo nevěřící`, na tom tolik nezáleží, hlavně ať jich je hodně. Jejich matky, manželky a příbuzní jim to, podle vlastních slov, jen schvalují.

Takže, cituje ČTK mladého Kadáfího, '... jako vy máte právo žádat návrat vašich zdravotnic, my máme právo naléhat na vydání Meghrabího.` Dodal však údajně hned, že o výměnu nejde. Jde tedy zřejmě o zcela nevinný mezinárodní obchod, o obchod po libyjsku. My povraždíme nějaké lidi, letící zrovna v civilním letadle, jež spadne ve Skotsku, naštěstí ne na vesnici, ale kousek od ní. Po letech dokonce zaplatíme pozůstalým po obětech vysoké odškodné. Pak si od vás vezmeme rukojmí a žádáme -- vlastně celkem nic, jen návrat našich peněz a našince, vraha. Rukojmí vám poté vrátíme, nepopravíme je, věřte mi...

Takřka takto hovoří jménem otce, libyjského diktátora, zaměstnanec fotbalového klubu v Itálii. Co na to zaměstnavatel - italský klub, co Italský fotbalový svaz, italská vláda, Evropská unie, Rada Evropy a OSN? A co na to my a naše vláda?

Jsme přece řádnými členy všech jmenovaných mezinárodních organizací; ty přece mají lidská práva v náplni práce... A naši zahraničně-političtí představitelé mají s lidskými právy a se zahraniční politikou odedávna zkušenosti. I bez evropské ústavy snad máme nějaké mezinárodní zájmy a etické principy společné? Solidarita s občany jiných členských států by k nim měla nepochybně patřit..

V reakci na můj předešlý text o zničených životech bulharských sester mi kdosi namítl, že teď jde o to, zastavit ilegální proud přistěhovalců z Afriky do jižní Evropy. Snad jde dokonce i o ropu? Se vším by prý měla Libye pomoci, a tak je nutná tichá diplomacie. Cosi o diplomacii vím a odpovídám, že rukojmí sedí v libyjském vězení osmým rokem a tichá diplomacie mu zatím na svobodu nepomohla. Řečeno po pravdě, nezastavila ani ilegální imigraci do Evropy, ani naši zemi k lybijské ropě.

Existují příklady, že jiná diplomacie může být v jednání s diktaturami úspěšnější. Izraelcům se například podařilo dosáhnout mnohem víc, když s únosci a teroristy nevyjednávali. Nyní, po neúspěšné letní 'válce`, s libanonským Hizb'alláhem tiše vyjednávají o tři své unesené vojáky. Dosud marně. Zato obdrželi několik nabídek na výměnu těchto rukojmí za odsouzené teroristy.

Naši vládní představitelé by se mohli pokusit rozpomenout i na nepříliš tichou diplomacii francouzského prezidenta Mitteranda. Ta zafungovala když si v znormalizované Praze pozval na ambasádu ke snídani skupinu disidentů. Informace o 'tiché snídani` se rychle rozletěla světem.

                 
Obsah vydání       6. 2. 2007
6. 2. 2007 Elita české žurnalistiky aneb na jakou milenku mi stačí peněženka Darina  Martykánová
6. 2. 2007 Gaussovy křivky spotřebitelských vábniček Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Chvála mrzáků, negrů a vtipů o ženských Štefan  Švec
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení
6. 2. 2007 Nezaviněně jsem upadl do dluhů -- pomůže někdo? Pavel  Burda
6. 2. 2007 Část Zelených odmítá postoje Karla Schwarzenberga Milan  Daniel
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku
6. 2. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
6. 2. 2007 Mezistátní kšefty s nevinnými životy Egon T. Lánský
6. 2. 2007 Michael  Marčák
6. 2. 2007 Prestiž Antonín  Hubený
6. 2. 2007 Oni a my aneb proč je tak málo demonstrantů a tolik nesouhlasících Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Plošné zvyšování nájmů zasáhne statisíce lidí Jakub  Mračno
6. 2. 2007 Kauza Mlynář & spol. jako důkaz bulvarizace a neprofesionality českých médií Zdeněk  Jemelík
6. 2. 2007 Jak se stát českým klimaskeptikem Ladislav  Metelka
6. 2. 2007 Mudrování českých vědců...
6. 2. 2007 Mlčet by bylo nefér k pravdě Jan  Rovenský
6. 2. 2007 Dr. Pretel by měl být odpovědným vědcem Karel  Dolejší
6. 2. 2007 Spor o všudypřítomný technologický optimismus bez rezervy Karel  Dolejší
3. 2. 2007 BBC informovala o zprávě o globálním oteplování poněkud jinak než česká média...
6. 2. 2007 Stručně panu Brezinovi Ladislav  Metelka
6. 2. 2007 Fredu Singerovi se "nezdá divné, že přijímá peníze od firmy Exxon"
6. 2. 2007 Ivan Brezina protestuje
6. 2. 2007 Ivan Brezina "už nebude psát pro Britské listy" Ivan  Brezina
6. 2. 2007 Když politik chce vyhrožovat, alespoň by měl mít alternativu - aneb ministrem může být mlynář, ale proč to vlastně má být Glos? Uwe  Ladwig
6. 2. 2007 Komenský nebo Amerika, slepice nebo vejce Wenzel  Lischka
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Tři videa z Iráku Jakub  Rolčík
6. 2. 2007 Ne!
6. 2. 2007 Bude záležet na tom, jak ta mikrovlnná trouba bude velká
6. 2. 2007 Kto stojí za svetovým terorizmom? Násilie západnej "kultúry" Milan  Šupa
6. 2. 2007 Ivan  Votava
5. 2. 2007 Nakonec to nebude tak strašné?
5. 2. 2007 Zimní klauzury na VŠUP, aneb promarněná příležitost Jan  Paul
5. 2. 2007 Kdo je poslední? Tomáš  Koloc
5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Peníze nebo život, aneb bezdomovcem snadno a rychle Věra  Říhová
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
4. 2. 2007 Martin Komárek: "Komentáře nikoho nepoškodí, protože to jsou názory" Jan  Čulík
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce