26. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
ADS ACTD System 1
27. 1. 2007

LÉKAŘSKÉ EXPERIMENTY NA LIDECH

Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak

Sám o sobě byl experiment bezohledným vystavováním amerických vojáků a vojenských psů riziku poškození zdraví - nelidským stejně, jako byly nelidskými pokusy na lidech profesora Mengele.

Je úsměvné, kolik úsilí musí vynaložit PR oddělení firem, aby dostaly do mainstreamových médií jakoukoliv, byť zajímavou technologickou informaci bez negativních souvislostí. Dokud rozesílají technicky znějící, ale věcnými údaji nabité zprávy, nikdo se nestará. Nikdo se nestará, ani když informují poslance a protokoly ze zasedání výborů se stávají součástí veřejných archivů. Novináři jsou hloupí a líní. Ti čeští zváště.

"Americká armáda předvedla nové mikrovlnné superdělo", hlásí páteční deník Právo. Jedenáct let poté, co celý vývojový program US Department of Defense začal. V podobném barnumském duchu informují i další média s odkazem na německou agenturu DPA a další agentury... Novináři se tak díky vlastní lenosti a hlouposti stali oběťmi PR strategie americké armády.

Tucet reportérů a dobrovolníků se zúčastnil "technology demonstration" - předváděčky firmy Raytheon na Moody Air Force Base ve státě Georgia, aby "poznali na vlastní kůži" účinky nové neletální zbraně - mikrovlnného zářiče o výkonu 400 W v pásmu 95 GHz s názvem Silent Guardian, umístěného na vozidle Humvee. Pro novináře ho překřtili - stal se z něho Sheriff. Žádného superděla, ale mikrovlnného zářiče. Raytheon je přitom integrátor a může za montáž prototypu, samotnou zaostřovací anténu koupil od firmy SARA (US patent # 6,559,807 z května 2003, výkon do100 MW, 29 dBi) , zářič a vlnovody od jiné firmy... Opravdové mikrovlnné dělo o stotisíckrát větším výkonu Američané vyvíjejí také - jde o vysocevýkonný pulsní emitor mikrovln a plasmy v laboratoři Phillips na vojenské základně Air Force Kirtland v Novém Mexiku. "High power microwave" technologii vyvíjí Pentagon už řadu let - jako součást programů Active Denial Technology, Vehicle Stopper Program, či Shiva Star. Hvězda boha Šivy má vyvinout puls 120 kV po dobu jedné milióntiny sekundy. V roce 1975 byl výkon zářiče 1 MJ na puls, v roce 1979 2 MJ, v roce 1982 10 MJ. Dělo je určeno k zažehnutí a směrování plazmatu.

Britské listy na mikrovlnné dělo i onen neletální zářič poprvé upozornily 14. 2. 2003 v článku s rozsáhlým odkazovým aparátem "Paprsky bolesti už zabíjely - v moskevském divadle", když už v roce 2002 upozornily na vojenské využití mikrovlnné technologie v článku o neletálních a exotických zbraních "Umíme manipulovat s činností mozku?". Na technologie, zbraně, lidská práva a svobody v období nastupující čtvrté světové války jsme upozornili výňatkem ze studie dvou bezpečnostních expertů z knihy Svět 2050: "Padesátiletí čtvrté světové války".

Američané prováděli výzkum účinků mikrovln na lidský organismus na počátku osmdesátých let jako odapdový výzkum účinků nukleárních detonací (High Altitude Electromagnetic Pulse - HEMP). Varšavská smlouva už od konce padesátých let - jako produkt vojenského základního výzkumu radarů. V Československu se tímto problémem zabývaly mimo jiné výzkumné pracoviště VÚ A.S. Popova v Praze a vojenské nemocnice ve Střešovicích a výrobou pak speciální pracoviště ČKD Polovodiče. Jedním z produktů tohoto výzkumu je i spoeciální programovatelný mikrovlnný vysoušeč, který čeští vědci vyrobili na záchranu knih po povodních. Už odborná zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže z roku 1994 obrátila pozornost na mikrovlnné zbraně. , Generál Robert Schweitzer ve sslyšení před Kongresem v roce 1997 přiznal, že Rusko bylo už od osmdesátých let světovým lídrem ve výzkumu mikrovln.

26 U.S. Congress. Joint Economic Committee Hearing: Radio Frequency Weapons and Proliferation: Potential Impact on the Economy. 105th Congress, 17 June 1997. Opening Statement of Robert L. Schweitzer, Lt Gen, US Army (Ret). Radio Frequency Weapons and the Infrastructure.

"International Union Of Radio Science" v roce 1999 varoval před použitím elektromagnetických zařízení zločinci. Místo toho byl použit mikrovlnný zářič namontovaný na policejním vozidle 21. 3. 2003 v ulicích Baselu.

Až v půli roku 2006 ukončili Lt Col Dennis M. Scholl PhD. a Michael C. Cook PhD., lékařka Dr. Michelle Bryce a další experimentátoři svůj "experiment s demonstranty a jejich psy" v rámci projektu MOOTW, který začal v roce 1996 na základně Kirtland. To, co se dělo tam, bylo laboratorní přípravou nové technologie nelidského mučení zajatců. Dobrovolníci, kteří byli objektem testu, nebyli armádou za riziko zaplacení, ale dostali velmi zvláštní bonus: přímou znalost toho, že efektivní neletální zbraňový systém mohl brzy být v inventáři, jak tvrdí jedna z oficiálních zpráv o pokusech. Sám o sobě byl experiment bezohledným vystavováním amerických vojáků a vojenských psů riziku poškození zdraví - nelidským stejně, jako byly nelidskými pokusy na lidech profesora Mengele. Prahu bolesti bylo u většiny testovaných dosaženo za 3 sekundy, nikdo nevydržel déle než 5 sekund. Testem prošlo víc než 200 dobrovolníků. Testy na opicích makak rhesus, které tým prováděl v roce 2002, prokázali možnost poškození oční rohovky při ozáření 2 W/cm2 po tři sekundy.

To, co se dělo nyní, bylo už jen směšné divadýlko pro novináře, mající odůvodnit vynaložených 40 milionů dolarů během 10 let a udělat "oslí" můstek použité technologie v rámci "strategie boje proti terorismu".

Příští experimenty s vyššími výkony zářiče bude nejspíš dělat mariňáci a firmy Conceptual Mindworks,Veridian, General Dynamics, Aegis Technologies v Iráku, a nebo na výslechových pracovištích základny v zálivu Guantánamo. Vojáci si objednali úhrnem 15 vozidel. Budoucí verze, modulární ADS-2, v daleko silnějším provedení, by mohl také být použit na palubách tanků, letadel, vrtulníků a lodí. Hotov má být v létě 2007. Projekt je naplánován ještě přes rok 2008. HPM zbraně by mohly být zvětšeny až násobně - možná 100 m2 k produkci energetických pulsů terawattové síly. To je teoreticky dost velké množství energie k zničení systémů cizího křižníku, vrtulníku nebo tanku. Díky devastujícímu účinku na lidskou tkáň lze během krátké expozice přivodit rozsáhlé puchýře - uvařit pokožku člověka na různou vzdálenost a do různé hloubky - podle vysílacího kmitočtu a výkonu. Mikrovlnné zařízení není nutně neletální, snadno se může změnit v hrozivou masovou zbraň, pokud by byl výkon pulsu kolem 100 GW. V lednu 2007 vstoupil program Full Spectrum Effects Platform (FSEP) do fáze rozšířeného uživatelského testování a hodnocení prototypů námořní pěchotou. Raytheon nyní s pomocí Naval Surface Warfare Center integroval systém ADS do kolového bojového vozidla Stryker.

Mikrovlnný systém ovšem neslouží pouze k zastavování davu. Existují i jiné systémy, které využívají mikrovlnného záření k elektronické špionáži - k zjištění přítomnosti osob v budovách, k bezkontaktnímu průzkumu jejich struktury a vybavení, k zničení elektroniky v nich nebo k rušení. Mohou to být oči i uši. Mikrovlny jsou určeny i k zastavování vozidel či letadel či zneschopňování další techniky. "Paprsky bolesti" jsou určeny i k dalším speciálním operacím, které předvedli Američané a Rusové společně i v Moskvě, v divadle Nord-Ost. Systém na ochranu VIP vozidel před sledováním v přenosném provedení či systém na sledování pohybu osob v budovách vyvinula německá zbrojařská firma DIEHL BGT Defence GmbH & Co. KG, součást koncernu Rheinmetal. Cílem ovšem je přesunout mikrovlnné zbraně v "letální" podobě do vesmíru. Zbraňový systém, skládající se ze struktury satelitů, rozmístěných na nízké orbitě, by pak byl schopen likvidovat cíle na zemi, v atmosféře i v kosmickém prostoru v proměnném kmitočtovém rozsahu s proměnným stupněm poškození struktury zařízení i lidské síly. Tak to alespoň píše americký strategický dokument "Air Force 2025 Operational Analysis Technical Report" (kap. 5, Appendix A) 1996 .

Oficiální informace US Army určené ke zveřejnění

ADS - Fact sheet - zdroj: Joint Non-Lethal Weapons Program US Army ZDE
Active Denial System Presentation, 24 January 2006 ZDE
"Non-Lethal Weapons and Moral Preeminence in Peacekeeping Operations." by LTC J. B. Brown. Naval War College, 2005 ZDE
DoD Directive 3000.3, Policy for Non-Lethal Weapons ZDE
Council on Foreign Relations, "Nonlethal Weapons and Capabilities" ZDE
Dr. Stephen Adams, "Electrical Power and Thermal Management for Airborne Directed Energy Weapons," U.S. Air Force Research Laboratory, September 2001 ZDE
David Ruppe, "Directed-Energy Weapons: Possible U.S. Use Against Iraq Could Threaten International Regimes," Global Security Newswire, at , March 15, 2006 ZDE
Center for Strategy and Technology Air War College: Directed Energy and Fleet Defense Implications for Naval Warfare ZDE

Protokol o celém "vědeckém" experimentu US Navy s MMW - ARCHIV BL

Thermal Effects of Exposure to 400 W, 95 GHz, Millimeter Wave Energy ZDE
Effects of Exposure to 400 W, 95 GHz Millimeter Wave Energy on Non-Stationary Humans ZDE
Effects of Ethanol on Millimeter-Wave-Induced Pain ZDE
Perceptual and Thermal Effects of Millimeter Waves ZDE
Limited Military Utility Assessment of the Active Denial System ZDE
Effects of ADS Exposures on the Performance of Military Working Dog Teams ZDE
Military Utility Assessment of the ADS in an Urban Environment ZDE
Military Utility Assessment of the Active Denial System (ADS) in a Maritime Environment ZDE
                 
Obsah vydání       26. 1. 2007
28. 1. 2007 "Dopis z Ameriky": Jsme s Vámi -- Buďte s námi ! Petr  Frish
27. 1. 2007 Václav Havel inspiruje k boji proti základně Jiří  Jírovec
27. 1. 2007 Reportáž na Nově o základnách
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Americká strategie proti globálnímu oteplování: obří zrcadla ve vesmíru
27. 1. 2007 Co dělat? Petr  Furmánek
26. 1. 2007 Obsluhoval jsem amerického krále Jan  Sýkora
26. 1. 2007 Údiv mezinárodních studentů Jan  Čulík
27. 1. 2007 Jsem spíše PRO americkou základnu Boris  Cvek
27. 1. 2007 Veřejnosti musejí být přístupné politické informace Tomáš  Stýblo
27. 1. 2007 Ochránit kulturní svět Jan  Polívka
27. 1. 2007 Degradace demokratického systému Stanislav A. Hošek
27. 1. 2007 Dva systémy radarů a začarovaný kruh, aneb Není tam nikdo, kdo by se oficiálně zeptal nejen premiéra Topolánka? Uwe  Ladwig
27. 1. 2007 O sovětských raketách na československém území
27. 1. 2007 Zelená slova. A činy? Milan  Daniel
26. 1. 2007 Zelení, nebo Khaki? Milan  Daniel
26. 1. 2007 Zkusme to opačně
26. 1. 2007 Česká vláda: Neformální iniciativa ANO základnám Jakub  Rolčík
27. 1. 2007 Deštník Tomáš  Koloc
26. 1. 2007 Pondělní demonstrace proti americké základně byla zakázána
26. 1. 2007 Protestní shromáždění všech, kdo chtějí zemřít přirozenou smrtí
26. 1. 2007 Srdce kardiaka bije pro základnu Bohumil  Kartous
26. 1. 2007 Radarový systém rychle a snadno Michal  Mašín
26. 1. 2007 Česko-ruské jádro komunistického pudla Miroslav  Šuta
27. 1. 2007 Takhle se nedá diskutovat
27. 1. 2007 KSČM žádnou ekologickou politiku nemá Miroslav  Šuta
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
27. 1. 2007 Citát dne (včerejšího)
26. 1. 2007 Slušnost se bere automaticky jako projev slabosti
26. 1. 2007 Britská vláda chce soudit ruského podnikatele za vraždu špiona Litviněnka
26. 1. 2007 Do srpna 1968 jsme byli oázou bez základen, nepusťme sem raketový deštník ani dnes Miloš  Pick
26. 1. 2007 Citát dne (včerejšího) Miloš  Balabán
25. 1. 2007 Generále, ověřte si informace! Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Štěpán Kotrba straší lidi
26. 1. 2007 Američané ruší, co mohou
26. 1. 2007 Radar Česko neochrání, budeme cílem, varuje expert
26. 1. 2007 Primitivní antiamerikanismus Britských listů
26. 1. 2007 Primitivní amerikanismus pana Mezírky
26. 1. 2007 Stanovisko k rozsudku v kauze Testcom Vladimír  Mlynář
26. 1. 2007 Rozsudek zní - vinen Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Gorova Nepohodlná pravda rozzuřila amerického evangelikála
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
26. 1. 2007 2 Ivo  Fleischmann
26. 1. 2007 Neukončená kauza demokracie Juraj  Mesík
26. 1. 2007 Říman: Není radno tak důležitou funkci obsazovat výběrovým řízením Stanislav A. Hošek
26. 1. 2007 Bratrství, aneb Jen starý nebo také už zastaralý ideál? Uwe  Ladwig
26. 1. 2007 Česko-rakouské války o jádro pudla Miroslav  Prokeš
26. 1. 2007 O nás bez nás
26. 1. 2007 Americký protektorát Čechy a Morava
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
26. 1. 2007 STV: Manipulácia a škandalizácia na spôsob Kordu a Kyšku Alena  Behúnová
26. 1. 2007 Československá výzbroj byla v době mnichovské krize skutečně dobrá
26. 1. 2007 PPPO - pravá podstata protiraketové obrany
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku
25. 1. 2007 Radarová základna: dezinformace znehodnocují občanskou debatu Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký systém protiraketové obrany "nemá technický význam"
25. 1. 2007 Základna USA v ČR - a moje vládo, bez váhání, do toho! Oldřich  Průša
25. 1. 2007 Čím hůř, tím líp? Jindřich  Kalous
25. 1. 2007 Mlynář: Šok v soudní síni Zdeněk  Jemelík
25. 1. 2007 Evropská ústava: jak dál? Simone  Radačičová
24. 1. 2007 Je vůbec nějaká možnost zastavit svévolné jednání vlády?
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
16. 1. 2007 Impérium chystá úder Daniel  Veselý
16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous
15. 1. 2007 Irák a Vietnam: Zase jsme se stali obětí arogance   
13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace   
12. 1. 2007 Americká prezidentská kampaň začíná etnickými čistkami v Iráku   
12. 1. 2007 Izolovaný Bush čelí rebelii   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Islám jako ideologická zbraň v rukou Západu Daniel  Veselý
20. 1. 2007 Začalo další kolo závodů ve zbrojení Štěpán  Kotrba
16. 1. 2007 Problémy utváření, nebo změna paradigmatu? Kodži  Watanabe, Strobe Talbott, Sir Roderic Lyne
12. 1. 2007 Americká prezidentská kampaň začíná etnickými čistkami v Iráku   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 12. 2006 Základem světové bezpečnosti nemohou být jaderné ponorky ani střely Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
24. 7. 2006 Virtuální Bush Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
21. 11. 2005 Bible proti zájmům církve Irena  Ryšánková
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba