24. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 1. 2007

O americké základně v Ostravě

Na platformě veřejné besedy členů SZ (ZO Ostrava -- Mar. Hory) se účastnilo několik členů Levicového hnutí, pár rádobyanarchistů, jeden komunista a pár ostatních občanů v celkovém počtu jedenácti osob, a to v ostravském knihkupectví Fontána dne 22. 1. 2007 na téma Americké radary a rakety v ČR -- ano či ne?

Cílem bylo shromáždit názory a argumenty pro pozdější analýzu. Levicové hnutí schůzky využilo ke svolání následující "pracovní besedy".

(Volně a ne zcela chronologicky podle zápisu D. N, poznámkami v závorkách doplnil D. N. Názory jsem se snažil jen zachytit, besedující nikdo neusměrňoval, nemoderoval; neznamená to, že bych se se všemi identifikoval nebo, že by se s nimi identifikovala Strana zelených. Na začátku bylo přečteno stanovisko Republikové rady Strany zelených.)

J: (před besedou) Jsem spíš proti americké vojenské přítomnosti. Z jednoho chomoutu jsme se dostali a do druhého lezeme. To neodpovídá možnému politickému vývoji v reálné zemi. Není to politicky únosné ani příliš reálné. Takže tam můžeš můj názor tlumočit.

K: Nemají ty radarové systémy úspěšně odzkoušeny, říkali to dnes v rádiu. Proč nám to sem dávají, když to má spolehlivost 50%?

K: Jsme součástí EU nebo ne?. Proč se nepočká na stanovisko EU? To je přeci do značné míry také naše vláda. EU přeci do budoucna také plánuje obranný systém. Proč to není koordinováno?

K: Určitě je třeba udělat referendum. Na rakety i na radary. Ať se v budoucnosti nikdo nemůže na nic vymlouvat. Ať se nemůže nikdo vymlouvat, že něčemu nerozuměl, že se ho nikdo na nic neptal. (Ať je to transparentní.)

K: Divím se, že nám to navrhli v momentu, kdy byla teprve ustavena vláda, kdy nemá ještě svých pět pohromadě, když ještě není schopná rozumně rozhodovat. Nemohu se ubránit pocitu, že je v tom účelovost. A je to zase za zády lidí, večer si někdo zatelefonuje a je to.

K: Divím, se že to cpou k nám a do Polska, kde byli tolikých let Rusové a znají tu každý keř a kámen. To je nerozum.

C: Nejde nám o konfrontaci. Musíme konstruktivně shromáždit argumenty PRO a PROTI a navrhnout ze tři linie, jak dál. Vláda plánuje tzv. osvětovou kampaň ohledně radarové stanice USA, ale nám je jasné, že půjde o jednostrannou propagaci, že informovanost nebude vyvážená. My jsme nuceni udělat kampaň, která bude sledovat všechna možná důležitá hlediska a argumenty. Britské listy učinili nabídku, že vytisknou takový objektivní leták s argumenty PRO a PROTI, ale vláda to sabotovala. My nechceme být těmi manipulátory (co brání jen jedno stanovisko, třebaže opačné), my chceme, aby naše kampaň byla vyvážená.

C: Nemůžeme se dívat na svět se založenýma rukama, musíme se nějak vyrovnat s faktem, že nás může kupříkladu napadnout Írán.

A: Já jsem nikdy o Íránu nic neslyšel a nevím o žádném reálném nebezpečí z této strany. Nikdy jsem žádného teroristu u nás neviděl.

B: To můžeš být rád, protože jiní jej viděli, třebaže ne u nás.

A: Terorista tu přijde právě pro to, že tu uvidí ty radary. Naše babička říkávala: Vždycky se ptejte, komu to nakonec nejvíc prospělo. A když se díváme na dnešní svět, tak to americké policajtování nejvíce prospívá Americe. Rusové jsou v tomhle s Američany jedna ruka, každému jde jen o prospěch, oni se už na náš úkor nějak vždy dohodnou.

A: A Topolánek i s těma šmejdama kolem jim to za pár šupů sežerou.

A: Je ten systém válečný nebo ne? Samozřejmě, že je. Nám je jedno, jestli někdo napadne USA, je to policejní stát, který dělá bordel, kam přijde -- Somálsko, Irák, Vietnam -- a my se těch jejich krámů budeme chtít zbavit. Pálení amerických vlajek na našich demonstracích? Proč ne? To je normální happening. Já nejsem žádný antiamerikanista, ale je mi putna, co se v Americe děje, my teď musíme konečně začít hledat svou novou evropskou identitu.

C: S těmi radary je potíž, že mohou být použity nejen k standardní obraně, ale i tam, kde bude třeba se vměšovat, hájit zájmy třetí země apod. A to může být problém, to může někdo chápat jako útok z naší strany. (Přestože to třeba nebudeme moci ovlivnit.) Paroubek nemá pravdu, že jít s referendem proti jednomu radaru je jako jít s kanónem na vrabce. Jde o součást celého systému a jakmile je sem jednou pustíme, bude to tu fungovat. A teroristé to zaregistrují.

C: Pokud nám to naše milá vláda navrhuje, tak jedně přes referendum. Referendum je důležité i proto, že naše vláda není a nebude tak brzo plně funkční (je nová a síly ve sněmovně jsou příliš vyrovnané).

P: Za komunistů tu byly také rakety a nikomu to nevadilo, ani jsme o tom nevěděli.

K: I věděli, jezdilo nám to kolem chaty.

C: Není pravda, že za komunistů jsme to nevěděli a že se proti tomu nic nedělalo. Iniciativ po r. 68 bylo více, např. v roce 1978. Pokud byli někteří pasivní, tak to bylo často ze strachu z totality.

P: Pamatuji se, jak americký důstojník na konci války plakal, že nemůže jít osvobodit Prahu. Rozhodně se mýlí ti, co viní Američany z toho, že jsou jen tam, kde jim z toho něco kápne a že si nepálí prsty tam, kde je to opravdu třeba. Oni prostě v druhé světové válce měli možnosti otevřené (při slovech o pálení americké vlajky účastník besedy demonstrativně odchází). Co se týká radaru, nezapomeňme, že nám se Američané díky radaru přivezou balík peněz. Je to jejich investice i do naší bezpečnosti. Nebuďme nevděční.

C: Lidi jsou neustále přesvědčováni těmi médii, tak je třeba jim ukázat, že jsou i jiné názory než ty oficiální. Je třeba najít autentický občanský konsenzus.

R: Nevím, proč je tolik emocí. Zvolili jsme si vládu a ta nám zvolí řešení dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

X: To není naše vláda, to jsou lidé nám ve volbách podvodně podstrčení, je to vláda národní zrady. Mne naopak vadí, že jsou lidé pasivní, každý se stará jen o sebe. Má na tom velký podíl škola.

C: Škola snad ne, spíš rodina.

Y: Ne, velkou měrou i škola, lidé jsou vychováváni k občanské lhostejnosti, alibismu, nezdravé konkurenci, kariérismu atd.

Kdybychom se všichni domluvili, že chceme zpátky svoje dluhy, tak budou tákhle malincí.

A: Viděli jste ten film o Georgi Bushovi a irácké válce Fahrenheit 9/11?

C: Já jsem viděl analýz amerických chyb hromadu, ale to neznamená, že ten terorista neexistuje.

C: To se mi jevilo jako správný postup, když na Fildě svolali 4 experty PRO a čtyři PROTI, posadili je za jeden stůl a nechali je volně si vyměňovat názory. To je správná cesta. Musíme jednat, hledat cesty, vyměňovat si názory. Musí v tom být ovšem kultura. Na náměstích se už nic nevyřeší. Náměstí lze zneužít, když nebudeme připraveni. Profesionálové moci umějí sílu ulice vždy posléze zneužít ve svůj prospěch.

C: Oceňuji Klausův termín studená občanská válka. To je charakteristické pro dnešní společnost, ve které nikdo nikoho neposlouchá a nikdo s nikým nediskutuje.

C: Naše Levicové hnutí sdružuje 40 subjektů, ČSSD, Komunisty, humanisty a spoustu jiného, tohle šílené spektrum je schopno se čas od času dohodnout.

A: Žádné americké rakety, žádné radary, v tom má veřejnost navzdory číslům ze všelijakých zmanipulovaných průzkumů jasno. Systémy NATO, to je něco jiného. V NATO jsme a jsme vázáni určitými smlouvami, tam není o čem diskutovat.

C: Kdo chce, ať podepíše petici na internetu nebo mu mohu dát petici vytisknutou (patrně se jedná o petici Levicového hnutí nebo J. Maška, kterou snad je možné podepsat, ale jinak bych se příliš na tuto osobu nevázal). Měli bychom si domluvit další schůzku, myslím, že to může k něčemu směřovat. A pokud má být demonstrace, musíme být připraveni.

R: A co v Boomerangu?

D: Proč ne, anebo za rohem v Templu, pokud by v B. nebylo dost klidu. Nakonec, možná, že nám poskytne přístřeší i Strana zelených, která má kancelář za rohem na Nádražní; záleží na tom, jak to vyhodnotí. Takže v úterý 13. února v 16 hodin v Boomerangu. Děkuji za účast.

                 
Obsah vydání       24. 1. 2007
24. 1. 2007 Je vůbec nějaká možnost zastavit svévolné jednání vlády?
24. 1. 2007 Budou pacienti vězněni v nemocnicích?
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák
24. 1. 2007 Čeští politikové žádají o právo na první útok proti jejich zemi, aneb Co se z toho dá vyvodit? Uwe  Ladwig
24. 1. 2007 Byla chyba, že Petr Uhl vystoupil ze SZ Bohumil  Kartous
24. 1. 2007 Den naděje, den úzkosti Zdeněk  Jemelík
24. 1. 2007 Zde domov můj! Oldřich  Průša
24. 1. 2007 Ať žijí rakety! Oskar  Krejčí
24. 1. 2007 O americké základně v Ostravě Darius  Nosreti
24. 1. 2007 Amerického vojáka do každé domácnosti Tomáš  Gawron
24. 1. 2007 Současnou vládu pomohli vytvořit Špidla i Paroubek Stanislav A. Hošek
24. 1. 2007 Jak účinně demonstrovat Zdenka  Ulmannová
24. 1. 2007 Studená válka pokračuje! Věra  Flasarová
24. 1. 2007 Na postupu Vladimír  Holan
24. 1. 2007 Regulační úřad varuje před rozhodnutím BBC zpřístupnit veškeré své pořady "na přání"
24. 1. 2007 O hledání... Antonín  Hubený
24. 1. 2007 Přijela pouť Václav  Dušek
24. 1. 2007 Sociální nouze není důvodem k nařízení ústavní výchovy
24. 1. 2007 Pomník české blbosti Wenzel  Lischka
24. 1. 2007 Co horšího než fašismus napáchal skandinávský socialismus? Jakub  Rolčík
24. 1. 2007 Jen část Mládkovy odpovědi
24. 1. 2007 Rakouská politická scéna ve znamení Haidera a Stracha Richard  Seemann
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
23. 1. 2007 Eko-energie, rozpor slov a činů této vlády Petr  Petržílek
24. 1. 2007 Idiocie není v našich končinách trestná, tak ji respektujte, pane Jírovče
22. 1. 2007 Petr Uhl vystoupil ze Strany zelených Milan  Daniel
22. 1. 2007 Vážení členové strany Zelených! Petr  Uhl
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2007 Čeští politikové žádají o právo na první útok proti jejich zemi, aneb Co se z toho dá vyvodit? Uwe  Ladwig
24. 1. 2007 Zde domov můj! Oldřich  Průša
24. 1. 2007 Amerického vojáka do každé domácnosti Tomáš  Gawron
24. 1. 2007 Jak účinně demonstrovat Zdenka  Ulmannová
24. 1. 2007 O americké základně v Ostravě Darius  Nosreti
24. 1. 2007 Je vůbec nějaká možnost zastavit svévolné jednání vlády?   
23. 1. 2007 Pod raketovým cedníkem Česko a Polsko jedno jsou Milan  Daniel
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
22. 1. 2007 Objektivní informace formou tištěného letáku?   
22. 1. 2007 Osvícený despotismus Alexandra Vondry Bohumil  Kartous
22. 1. 2007 Na Američany oživený závod ve zbrojení ekonomicky doplatí Česká republika   
22. 1. 2007 Petice proti panujícím politickým poměrům a americké vojenské přítomnosti v ČR Jiří  Mašek
22. 1. 2007 Guardian: Češi schválili stavbu základny pro amerického "Syna Hvězdných válek"   
21. 1. 2007 Rusko se základny nebojí, ale české rozhodnutí nezůstane bez následků   
20. 1. 2007 IDnes: "USA se rozhodly umístit v Česku radar protiraketové obrany"