17. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 1. 2007

Gusenbauer obhajoval velkou koalici

Pět dnů po jmenování nové rakouské spolkové vlády předstoupil její desátý poválečný kancléř Alfred Gusenbauer s hodinovým programovým prohlášením před poslance Národní rady, dolní komory parlamentu. Stalo se tak téměř na stejný den, kdy před deseti lety tak učinil před ním poslední sociálně demokratický spolkový kancléř Viktor Klima.

Poukázal nejprve na těžkosti při více jak tříměsíčním jednání mezi sociálními demokraty a lidovci na vytvoření velké koalice. Nepřímo však odmítl kritiku, podle které jeho sociálně demokratická strana se při jednání s lidovci nechala "přetáhnout na jejich stranu". Nakonec na základě vůle spolupracovat a kompromisu došlo k "ambicióznímu programu",nesoucímu rukopis obou stran, který má především ve svém popředí sociální potřeby rakouského obyvatelstva.

Jde o boj proti chudobě, který se projeví v odstranění nezaměstnanosti, rozvoj vzdělání, penzijní a zdravotní reformu a zlepšení podmínek pro práci žen a těžce pracujících. Dále přislíbil velkorysou daňovou reformu s cílem snížit finanční zatížení obyvatelstva.

Zvláště se pak zabýval otázkou zrušení poplatků za studium na vysokých školách, které vzbudilo konfliktní situaci mezi vysokoškoláky. Prohlásil, že má pochopení pro jejich rozhořčení, a proto souhlasil s tím, aby tato situace byla kompromisně vyřešena možností odpracovat veřejně prospěšné práce za zrušení těchto poplatků.

Proto je sám připraven jednou týdně na vídeňských školách pomoci při doučování studentů. Slíbil přitom více spravedlnosti při zajištění legální celodenní služby sociální péče. Zvýšení zdravotního pojištění o 0,15 procent a stanovení horní hranice u dlouhodobě nemocných za léky na 12 procent jejich příjmů považuje za přiměřené.

Gusenbauer zdůraznil, že politiku týkající se žen považuje za zvláště důležitou. Jejich zaměstnanost by se měla zvýšit do roku 2010 na 65 procent při zvýšení celodenních pracovních míst. Počítá se zavedením minimální mzdy ve výši 1 000 euro, která se především týká zaměstnávaných žen. Přídavky na děti budou pak flexibilní. Mládeži by se měla snížit volební věková hranice na 16 let. V oblasti vzdělání upozornil, že se počítá s poklesem počtu žáků ve třídě na 25 osob a vyslovil naději, že bez ideologických názorů bude zajištěn dětem ten nejlepší systém. Též na univerzitách by mělo dojít k znatelnému zlepšení studijních podmínek. Vyzdvihl přitom zásady pomoci studentům a vytvoření modelu jejich podpory prostřednictvím půjček Zvýší se i podpora rodinám na děti, a to ve výši 35 euro na třetí a 50 eur na další děti.

Pozornost pak nový spolkový kancléř věnoval spolkovému vojsku a otázce stíhaček Eurofighter, za jejichž nákup ostře kritizoval předchozí vládu. Prohlásil však pouze, že musí být dobře vyzbrojeno, což "platí i pro hlídání vzdušného prostoru". Pokud jde o zahraniční politiku, vyzdvihl, že Rakousko bude stále stát "na základě stálé neutrality" a bude solidárním partnerem pro rozvoj evropské bezpečnostní a obranné politiky, na které se bude podílet. Pokud jde o politiku vůči přistěhovalcům, podmínil možnosti jejich uplatnění situací na pracovním trhu.

Opatrně se vyjádřil k otázce partnerství stejných pohlaví. V současné době se považuje za základ rodina, pokud jde o společenství stejných pohlaví, bude se o tom diskutovat. Gusenbauer obhajoval spolupráci své strany s lidovci. "Velká koalice není ani dobrá ani špatná", záleží na tom, co oba partneři dělají, jak spolu vycházejí a jak otevřená bude velká koalice vůči iniciativám opozice v parlamentě i mimo něj. Upozornil , že právě parlament má své kontrolní funkce a vláda proto bude vést intenzivní dialog s opozicí.

Vláda bude hledat i kontakty s jednotlivými spolkovými zeměmi a obcemi a sociálními partnery a především s obyvatelstvem. Politiku je nutno prosazovat jako požadavek občanek a občanů, což zajistí její nejlepší výsledky. Námitky budeme brát na vědomí, protože pokud kritika je nenásilná, pak je nejen legitimní, ale je důležitou součástí živé demokracie. Oznámil, že bude provedena státní a správní reforma s cílem posílit demokracii a základní práva občanů.

Jak se dalo očekávat, došlo během zasedání k tvrdým výměnám slov s opozicí. Jako první opoziční řečník vystoupil šéf zelených Van der Bellen, který napadl vládní program jako "neinspirativní" a "zklamaných nadějí". Poslanci Zelených rozvinuli transparent, který s narážkou na sociálně demokratický předvolební slogan nesl nadpis "Zde odlétá váš slib o zrušení studijních poplatků".

Od poslanců Svobodných a Spojenectví pro budoucnost Rakouska BZÖ obdržel Gusenbauer "čestné občanství lidové strany" ve formě tabulky a knihy se zdůvodněním, aby prováděl "trénink své paměti". Šéf FPÖ Strache pogratuloval Gusenbauerovi k "historickému výkonu", kdy se stal prvním lidoveckým kancléřem s rudou stranickou knížkou. K přímému narušení zasedání z řad veřejnosti nedošlo, protože policie ještě před zahájením zasedání uzavřela neprodyšně prostor před parlamentem proti možným demonstracím zejména vysokoškoláků.

Nový lidovecký šéf vicekancléř a ministr financí Wilhelm Molterer obhajoval společnou politiku velké koalice. Dějiny obou stran a tradice jsou sice rozdílné, ale obě chtějí pracovat pro Rakousko. Jako ministr financí chce pokračovat v předchozí politice vlády a pokračovat v úsporném rozpočtu a správnými investicemi.. Následovala překvapivá výměna názorů mezi nově zvolenými předsedy obou poslaneckých klubů velké koalice Josefa Capa a Wolfganga Schüssela.

Ta se týkala kritiky finanční politiky předchozí vlády, kterou tvořili lidovci se Svobodnými a Haiderovci. Schüssel si neodpustil dát radu svému nástupci, aby myslel na mládež a ne na "hesla zítřka". Jinak ministři bez rozdílu vládních stran hájili program velké koalice. V této souvislosti bylo zajímavé vystoupení ministryně zahraničí Plassnikové, která v příštích dnech navštíví Srbsko a vyslovila se pro jeho budoucí zapojení do Evropské unie.

O České republice se hovoří přímo v souvislosti s Temelínem. Ve vládním programu stojí, že vláda je přesvědčena, že jaderná energie není zárukou pro zajištění formy zásobování energií. Dohodnuté závazky na uzavření problematických reaktorů je nutno dodržet. U příhraniční české jaderné elektrárny Temelín zůstává v platnosti nulová varianta, tedy požadavek uzavření této elektrárny - jak stojí ve vládním prohlášení. Citlivou otázkou zůstává již vzhledem ke Slovinsku stále nevyřešený problém dvojjazyčných místních silničních tabulek v korutanských obcích, ve kterých žije nejméně 10 procent slovinsky hovořících Rakušanů. Proti rozhodnutí ústavního soudu se stále staví tamní zemský hejtman Jörg Haider. Vláda se zavázala, že celou otázku vyřeší do léta letošního roku.

Parlamentní jednání, které bylo zahájeno v devět hodin skončilo večer , když v diskusi se vystřídalo několik desítek řečníků. Návrh Svobodných zrušit poplatky studentů byl ve jmenovitém hlasování odmítnut. K hlasování o novém kabinetu nedošlo, protože podle rakouské ústavy nikdo o to nepožádal. Opozici bylo jasné, že se svými 49 hlasy ze 183 nemůže žádným způsobem spolkovým prezidentem ve čtvrtek jmenovanou vládu odvolat.

                 
Obsah vydání       17. 1. 2007
17. 1. 2007 Menzelův Anglický král: přese všechno dílo z rodu královského Tomáš  Koloc
16. 1. 2007 Ukázka nezávislosti České televize a ignorování Kodexu ČT místopředsedou Rady ČT
17. 1. 2007 Izraelský šéf armády rezignoval
17. 1. 2007 Totožnost, tradice, suverenita Jan  Čulík
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy
17. 1. 2007 Elvis žije!
17. 1. 2007 Michael  Marčák
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
17. 1. 2007 Mlýnek na sníh Jan  Skácel
17. 1. 2007 Ukrajina: Hrdinovi "oranžové revoluce" odebral parlament moc
17. 1. 2007 Gusenbauer obhajoval velkou koalici Richard  Seemann
17. 1. 2007 Volební právo pro děti, aneb Ochrana mládeže v přestárlém světě Uwe  Ladwig
17. 1. 2007 Poslední Kotrbův článek - moc hezké, jen co je pravda... Karel  Dolejší
16. 1. 2007 Evropa končí zkoumání GM kukuřice
16. 1. 2007 Paroubek píše Melčákovi a Pohankovi
16. 1. 2007 Antifa: omlouváme se a škody se pokusíme uhradit Jindřich  Lacina
17. 1. 2007 Nepříjemná pravda v kině Světozor
16. 1. 2007 Lidská práva a Česko Egon T. Lánský
16. 1. 2007 Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu Štěpán  Kotrba
15. 1. 2007 Je v Čechách právo více než politika? Jiří  David
16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous
16. 1. 2007 Povolební krize a ústava III. Zdeněk  Jemelík
16. 1. 2007 Guantánamo - americký gulag naší doby Jiří G. Müller
16. 1. 2007 Problémy utváření, nebo změna paradigmatu? Sir Roderic Lyne, Strobe  Talbott, Kodži  Watanabe
15. 1. 2007 Jak se chodí po vodě? Martin  Škabraha
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006