15. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2007

Voják a voják

Poplivej sám sebe, pokud si nebyl majitelem modré knížky! Komu si přísahal, komu sloužil a proti komu?! Dnes chytří hovniválové hlásají pravdu o vojenské službě, i dnes o vojácích vědí málo -- ale huby jim jedou po generálsku, přitom se váleli za pecí a modrá knížka jim byla požehnanou spásou.

Nevyhledávat vlastní slávu je obtížné, zvláště pro ty, co se potřebují zviditelnit čímkoli -- protože v minulosti, zdá se jim, že zůstali odstrčeni, a nyní nastala doba rozkvětu a pravých možností. Sami odpůrci režimu by mohli doložit, jak pravda nemusí být beze zbytku nutně pravdou. Bezideové krajiny neexistují, snad na pár míst a zapomenutých obyvatel ještě stále svobodných -- jenže my už se postaráme a civilizační kanalizaci vám zavedeme! Nikdo prý nechce přiznat vlastní vinu -- takže ona se rozptýlí do společnosti. Zpytovat sebe ne druhé se nenosí. Máme dobu čarodějnickou, heslo pacholků zní: Zachvátí- liš mě, zahynu, zachvátím-li tě, nezahynu.

Okolní hlupáctví přináší zisky připravených ke všemu. Slova sv. Augustina ztrácejí prý smysl, navíc nějaký svatý?! Kdo je svatým?! Augustýn mj. pravil: odstraníme-li spravedlnost, co zůstane z vlád, ne-li veliké loupežnické podniky?

Války a hrdinové.Oblíbená četba o válečných operacích, o vojevůdcích krvavých lázní, o liškách (ne Bystrouškách) unikajících z obklíčení, o chlapácích ženoucích do hladové tlamy tetičky smrti kloučky v uniformách, o bitvách měnících svět na kosmickou půlvteřinu, vojenské písně a halekačky, metály a řády, parádní uniformy -- ale i hromadné hroby zabitých, povražděných a umučených; uniforma, civil, nevadí, Válka sežere s chutí každého, kam se hrabe pohádková sedmihlavá saň! Nápodoba je nebezpečná pro povahy náchylné ke kolektivním službám a jednoduchým výkladovým řádům. Dnes chlapec a zítra muž! Přijď mezi nás a staň se obráncem práva a míru -- semotam si krapítko zastřílíme, ale kdopak by si Boha bál?

Žádné společenství nesmí utlačovat jiná společenství a vměšovat se do jeho záležitostí. Jak nepohodlné. Přece nemít armádu znamená poraženectví. Zkoumat osud, když mě už někdo drží pod krkem je bláhovost a kdo zná strategické plánování (koho asi, že) ví, že velký prostor k omylům vytváří předpolí nepříteli. Přeceńování vlastního významu je vražedné, ale na naší planetě stále přítomné. Propadliště na jevišti života straší nejednoho lovce pozemského štěstí. Křehké vztahy můžeš změnit na velmi křehké vztahy a nemusí to postřehnout ani v Suzhou, kde mají jiný názor na nerovné rozdělení statků.

Lidská práva -- dekorace?! Nadvláda dravců potřebuje stále nová mladá a vycvičená těla -- cínoví vojáčci nejsou v módě. I proto existují po zeměkouli zakázaná pásma, postřelovaná pásma, utajené krajiny, nepřístupné vojenské újezdy, hraniční oraniště s remízkami odchytavačů; a tihle zelení muži za sebou mají přísahu, možná podpis pod žoldnéřskou smlouvou. Poflakovali se a poflakují před cvičením na územích vybydlených, připravují se morálně a fyzicky k likvidaci nepřítele a nepřítel se opodál cvičí ve stejném. Válka potřebuje zdravá těla, kriplové jsou vyvázáni, a jedno, zda-li mají v kapse modrou knížku či knížku jiné barvy. A čekáme!

Pokud naši armádu neprověří, pak ta naše armáda je hure

Hojnost myšlenek z oblasti intelektuelního plevele je nežádoucí. Musí se regulovat nálady nevstřícné pro budování armádních celků podporovaných laboratorními výzkumy a technikou třetího tisíciletí utajenou v podzemních silech. Založit Mezinárodní a národní úřad smíření?! Podobný nápad mohou mít jen klerikální hýřilové a roztěkaní míroví ochránci práv snesitelného bytí.

Budoucí obraz světa je abstraktní model hlubokých rozkolů a nedostižného blaha pro právě přítomné obyvatele v zahradě zvané Svět. Vojska a jejich generalita bude muset zajišťovat rovnováhu mezi rozkazujícími a ovládanými. Vytrvalý tlak podvracečů víry řízených rozmanitostí různými katany, tyrany, zbohatlíky, nevěřícími, rozmařilci, to bude vyžadovat zanícené vojáky seskupení tří možná dvou mocností, aby odolali tlakům výborů veřejného blaha, návratu ke státním celkům a hraničním zvyklostem. Nezbytná opatření budou přínosem pro státní a soukromý kapitalismus. Zákulisí generálních štábů je promořeno vždy tuhými a jednoduchými názory -- mapy obrany a útoku rozezná pouze velmi školený supervoják. Vojenský život by byl krásným, nebýt umrněných civilistů a věčných protestů pacificky chorých věrozvěstů! Mírové přímluvce je lépe vymýtit, než snášet jejich okázalé žaloby na nemodernost a neudržitelnost vojenského myšlení a taktiky. Otravují jako mouchy (finanční mucholapky nefunkční) a nevynechají vteřinu k dráždění.

V poslední době býváme svědky hněvivostí a stařeckých vznětlivostí různých politických vepříků. Školení honci bývalých vojáků zametají stopy pro nové strategické nápady současníků. Poskytují nám klam a neustávající bloudění v rozporuplném nahlížení na svobodu člověka, křiklavé rozpory nahrazují zápalem, zanícením, promluvami o uskrovnění a vzdání se rozkoší (sami nic takového nechystají, to dá rozum a touha po penězích), káží mlhavou rovnost sociálních vztahů.

Opožděné hony za pomoci školených honců za svobodou svede labužník i lazebník. Vlivná postavení stále ještě k dispozici šikovným. Umíš chlácholit davy, vzbuzovat chtivost, spoléhat na pošetilost obětin, okázale vyjevovat vlídnost, předvádět znalosti o skromnosti, pozdržet před veřejným míněním rozkoše a zahrát pozdní lítost nad všemi možnými nepravostmi? Pak si muž či žena na svém místě, vítej v klubu znalých přežívání za všech okolností. Voják je Pán.

                 
Obsah vydání       15. 1. 2007
15. 1. 2007 Lyžování končí
15. 1. 2007 Downing Street: Bush prý začne jednat proti globálnímu oteplování
15. 1. 2007 Irák a Vietnam: Zase jsme se stali obětí arogance
15. 1. 2007 Jak se chodí po vodě? Martin  Škabraha
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů
15. 1. 2007 "Reprezentativní anketa", aneb Kdo by si myslel něco špatného Uwe  Ladwig
15. 1. 2007 Je v Čechách právo více než politika? Jiří  David
15. 1. 2007 Miluj Vladimír  Holan
15. 1. 2007 Oriana Fallaci a umění rozhovoru
15. 1. 2007 Když měl Martin Luther King svůj sen
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
15. 1. 2007 Britské listy i pro chytré telefony a PDA
15. 1. 2007 Politikova sexuální aféra jako "nic proti ničemu" František  Schilla
15. 1. 2007 Voják a voják Václav  Dušek
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní
15. 1. 2007 Sarkozy byl zvolen kandidátem na prezidenta Simone  Radačičová
15. 1. 2007 Wikipedie není encyklopedie Tomáš  Stýblo
12. 1. 2007 Rostoucí vulgarita, bulvarizace, senzacechtivost a naivní PR Britských listů
12. 1. 2007 Palivově nejneefektivnější automobily budou zřejmě v EU cenově nedostupné
12. 1. 2007 Chystá se americká íránsko-irácko-izraelsko-syrská válka?
13. 1. 2007 Bushova taktika je vyhlášením války Íránu
13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace
13. 1. 2007 Chcete lepší přístup do Británie? Zaplaťte
11. 1. 2007 Václav Havel: O kom je vlastně jeho příběh? Pavel  Černý
12. 1. 2007 Den u britského soudu Jan  Čulík
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce