9. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 1. 2007

Otázky Haliny Pawlovské

Rybičky Václava Moravce

Je legrační sledovat elitního českého novináře, jak zasvěceně komentuje osobní a čistě soukromé rodinné problémy Mirka Topolánka. Od pitomých průpovídek kolegyně z branže, bavičky Haliny Pawlovské, jej odlišoval pouze lehce moralistní tón řeči, tématicky a obsahově identické. Neuvěřitelný kýč, nefalšované pokrytectví. Bavičky blednou závistí. No představte si moralizující Halinu Pawlovskou....Bylo to skutečně šťavnaté -- bulvár vyšňořený do róby rádoby intelektuálního zamyšlení nad nosným problémem uplynulého týdne, bulvár pojatý jako dějinná událost, která teď bude čnít z archivu ČT jako významná událost druhého týdne roku 2007.

ČT ve svém pořadu 168 hodin ukázala, že pokud jí něco jde stoprocentně, tak je to schopnost hrát schizofrenní roli ve vztahu k divákovi na jedné straně a ve vztahu ke svému statu quo na straně druhé. Chytrá horákyně uměla být nahá i oblečená a přinést dar nedar.

Protože ČT dělá tolik pohádek - a protože se z nich dokáže poučit -- umí něco podobného. Je sice potřeba zachovávat veřejnoprávní nóbl móresy, ale jinak je potřeba dělat něco masitýho. Veřejná služba přece může být i to, když je uspokojován veřejný zájem. A že tady je veřejný zájem sakra velký:)

Je politikovou chybou, že v době své nebývalé mediální expozice nechá vzniknout záminku, která posléze přeroste ve zcela nepokrytou "veřejnou" debatu o něčem tak intimním, jako je těhotenství. S trochou představivosti mohl předpokládat, že to lidsky ublíží mnoha lidem v okolí a že to skutečně může přerůst v nepokrytě primitivní zájem o diskrétní lidské záležitosti.

Kdyby někdo chtěl takové jednání rozebrat, asi by došel k názoru, že je to možná podvědomá snaha učinit soukromé veřejným a "vyřešit" tak něco, s čím se člověk nedokáže vyrovnat a poprat v osobním životě. Někdy je snadnější vydat tiskovou zprávu pro miliony lidí než říct něco do očí jednomu člověku. Je jistě možné dávat to do souvislosti se sestavováním vlády, v němž hraje postižený hlavní roli. Je pochopitelné, že kritická situace v osobním životě má podstatný vliv na chování člověka v ostatních vztazích. Je to ale natolik lidské, natolik to zasahuje do vnitřní sféry lidského já, že oproti tomu je současný "veřejný zájem" v podobě procesu sestavování vlády nicotný. Ne snad pro nízkou závažnost, jako pro svou mimodějnost.

Bulvár má plné právo na to, aby si svá témata hýčkal. Nejedná se o právo vycházející od běžného jádra všech postmoderních východisek, tedy od jednotlivce, ale jde o dávnověké právo vycházející z daleko hlubší podstaty lidského druhu. Ne snad, že by exponovaný člověk neměl právo na ochranu svého soukromí, ale zde stojí proti velmi silnému argumentu. Jeho status totiž potvrzují miliony rodných čísel představujících "veřejný zájem". Ten je, jak už bylo řečeno, velmi významný. Když se tak ale děje za asistence veřejnoprávního média, které se s nonšalancí sobě vlastní pustilo na pavlač, to už politikova chyba není. To je selhání v tom smyslu, že místo protiváhy bulváru dělá veřejnoprávní médium cosi jako bulvár pro lidi z "lepších rodin". Může být něco horšího, než je středostavovské pokrytectví?

                 
Obsah vydání       9. 1. 2007
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě
9. 1. 2007 Rybičky Václava Moravce Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 O stupeň Ivan  Diviš
9. 1. 2007 Právo zemřít, aneb Zákaz křesťanského pohřbu Uwe  Ladwig
9. 1. 2007 Úvodník Jana Čulíka do nového roku a pseudodiskuse Josefa Brože Václav  Chyský
9. 1. 2007 Klausovo druhé Sarajevo Boris  Cvek
9. 1. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
9. 1. 2007 To be or not to be law abiding? Martin  Ondreját
9. 1. 2007 Práce politikova a bída české žurnalistiky Stanislav  Křeček
8. 1. 2007 Přinášejí Otázky Václava Moravce něco nového, nebo jen opakují již někde řečené? Vladislav  Černík
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
8. 1. 2007 NOVA: "Těhotenství úzce spjato s Mirkem Topolánkem" Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
8. 1. 2007 Co novinář, to blbeček? František  Schilla
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
8. 1. 2007 Karel Schwarzenberg a česko-rakouské vztahy Přemysl  Janýr, Michal  Petřík
6. 1. 2007 Podepsal jsem výzvu "Jsme občané" Karel  Dolejší
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce