7. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2006

Kmenové buňky - nesdílím váš entusiasmus

Nesdílím Váš entuziasmus týkající se použití kmenových buněk v moderní medicíně. Po éře monoklonálních protilátek nyní nastupuje další éra buněčné biologické terapie. Odkaz monoklonálních protilátek je takový, že byly sice uvedeny do praxe, ale jejich používání ani zdaleka nesplňuje očekávání, která se do monoklonálních protilátek vkládala. Jsou výjimky: jako například použití Gleevecu u chronické myeloidní leukémie Ph+, Avastinu u makulární degenerace sítnice, lék zvaný Glatiramer acetát u léčby roztroušené sklerózy (i když zde se nejedná o monoklonální protilátku), ale vesměs monoklonální protilátky ve svých hlavních indikacích nepřinesly takový léčebný efekt, aby to stálo za tu mediální kampaň, která se v rámci propagace těchto léků vede, píše čtenář - lékař , chirurg ve velké pražské nemocnici, který se podepsal "Challenger"

Podle mého názoru, ani aplikace kmenových buněk či jiných nanobiotechnologií nebude znamenat žádný zásadní obrat - zvláště pokud buňky používáme k léčbě něčeho, jako je poškození centrálního nervového systému - tedy struktury nejkomplikovanější co to cytoarchitektoniky a procesu buněčné diferenciace.

Autoři studie předpokládají, že pokud aplikují kmenové buňky do defektní nervové tkáně - ať už je to po úraze, ischemickém defektu nebo při léčbě některých psychóz (i tam se předpokládá deficit nervových buněk ve smyslu neadekvátní sekrece některých neuromediátorů), dojde jaksi sui sponte k diferenciaci těchto buněk do podoby nervových buněk a ty budou dále regenerovat ve smyslu zapojení původních nervových drah.

To je ale velký omyl, resp. velká odvaha. (U krys se to údajně skutečně děje, pozn. JČ) Představa je to stejná, jako kdybychom si mysleli, že mikroprocesor Intel Dual-Core opravíme tím, že do něj budeme šťourat šroubovákem. Když to budeme dělat na myším modelu, který se dá přirovnat k tranzistoru, můžeme podobnou technologií dosáhnout i částečných úspěchů. Ale když to uděláme u mikroprocesoru, nemáme šanci.

Pokud bych si měl představit blízkou budoucnost, spíš bych si ji představil tak, že budeme schopni manipulovat s kmenovými buňkami ve smyslu "in vitro" změny jejich HLA systému (tedy systému, který je hlavním komplexem, podle kterého se regulují mechanismy rozpoznávání vlastního a cizího u imunitních reakcí) a že budeme tudíž tyto buňky umět použít například u transplantace kostní dřeně, kde je proces diferenciace jednotlivých buněk vyzkoumán podstatně podrobněji nebo u urychlení hojení rozsáhlých defektů kůže nebo pojivové tkáně. Úplně by se tím dala vyřadit imunosupresíva a pacient by neměl po trenasplantaci žádná omezení, protože by se dala dosáhnout 100% HLA shoda. U léčby poruch nervové tkáně jsem ale velmi skeptický.

Přesto všechno nesdílím námitky náboženských fundamentalistů o zneužívání nenarozeného života. Racionální námitky proti podobným studiím jsou jiné, například že můžete způsobit dysregulaci genové exprese v samotných kmenových nebo okolních buňkách a způsobit tak zhoubné nádorové bujení. Nebo samotnou procedurou způsobíte nereálná očekávání pacienta, který bude zbytečně duševně traumatizován místo toho, aby se s trvalými následky vyrovnal.

Přes to všechno jsem osobně pro podobné experimenty. Abychom se totiž mohli dočkat vyspělejší technologie , musíme nutně projít stadiem pionýrským, kdy budou do "mikroprocesoru" vědci "vrtat šroubovákem". Ovšem vše má své ekonomické a etické hranice, pacient musí být o účelu a reálných šancích, že experiment uspěje, plně informován. Podle mých osobních zkušeností se tak často neděje a to z velmi prozaických důvodů.

Chtěl bych se ještě zastavit u mediální prezentace podobných superobjevů. Zdá se mi, že poslední dobou je těch zázračných léků nějak moc, což je v ostrém kontrastu s reálnými výsledky. Důvod v tom spatřuji čistě ekonomický. Když se nějaká firma podobně pochlapí v médiích, její akcie raketově vzrostou, protože se zvýší očekávání investorů. Tento růst je však není postaven na reálné hodnotě firmy a vede pouze ke spekulativním majetkovým přesunům. Nevím, kdo koho v tomto kolotoči senzačních zpráv více zneužívá: zda firmy média, která nejsou schopna a snad ani ochotna si ověřit informaci z důvěryhodného zdroje (kterým jsou například impaktované odborné publikace) anebo média veřejnost, která si publikací senzačních zpráv živí své konzumenty a odborné téma se tím mění v lidovou zábavu, každý má pocit, jak dobře tomu rozumí.

Asi před rokem se vrcholila celosvětová mediální kampaň týkající se tzv. "ptačí chřipky" a s ním spojený výprodej zásob léku Tamiflu. Nyní po roce můžeme sčítat "cost a benefit". Celosvětově zemřelo na chřipku způsobenou virem H5N1 asi 50-100 lidí. Efekt léku Tamiflu na profylaxi a terapii se nedá nijak vyčíslit, nejspíš byl zcela nulový, protože v postižených endemických oblastech se nijak masově nepoužíval. Zato akcie firmy Roche šly nahoru. Vlády pod tlakem médií, která předestírala apokalyptický obraz smrtící epidemie kosící celé národy, kupovaly Tamiflu jako divé a lidé zrovna tak. Kdo neměl alespoň 2 balení doma, nebyl in. Nyní lék Tamiflu spokojeně expiruje v zdravotnických skladech a v domácích lékárničkách. Nevím, jak Vám, ale mě to nepřipadá jen jako obyčejná konfabulace potrhlého vědce chtivého grantů, ale jako promyšlený podvod na občanech v globálním měřítku. Ty miliony z veřejných peněz, co se utratily za Tamiflu jen v České republice, by se totiž mohly využít smysluplněji. Třeba na péči o nevyléčitelně nemocné a umírající, kde se financí často nedostává. Takto byly peníze bez efektu použity k hrazení osobní spotřeby managerů firmy Roche. I přes slogan GWB, že Tamiflu patří do každé americké rodiny (prý to řekl, zdroj bohužel neznám), to americké ekonomice stejně moc nepomohlo.

Nyní je zase v kurzu jiná kampaň - kampaň za plošné očkování dívek proti HPV 8 a 18 v rámci prevence karcinomu děložního hrdla. Sice to nemohu 100% dokázat, ale mám dojem, že rodiče těch dívek platily vakcínu zřejmě zbytečně. Pokud se to prosadí - a v médiích je silná tendence, že ano, někde se peníze na vakcínu musejí vzít (jedná se řádově o stovky milionů až miliardy). Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem s českým systémem zdravotnictví mě přesně napadá, kde to bude. Nicméně z toho vyplývá: kupujte akcie americké firmy Merck. Půjdou na dračku.

                 
Obsah vydání       7. 12. 2006
7. 12. 2006 Pražská výzva: obrana proti Neffovým pomluvám cestou práva Vladimíra Al-Maliki Levá
7. 12. 2006 Nikoliv naším jménem
7. 12. 2006 Tři otázky pro Vladimíru Levou
7. 12. 2006 Mohla by se "protiirácká" konference konat na půdě anglického parlamentu?
7. 12. 2006 Iráčtí vládní úředníci obviněni z týrání - kdo je vlastně v Iráku zločinec? Štěpán  Kotrba
7. 12. 2006 Demonstrace za práva bezdomovců
7. 12. 2006 Jak vyřešit konflikt v Dárfúru? Petr  Matyáš
7. 12. 2006 Nepřípustný nátlak na prezidenta republiky
7. 12. 2006 Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu de iure neexistuje
7. 12. 2006 Soukromé, příliš soukromé, aneb internet jako léčka na kariéristy Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Bez názvu Bogdan  Trojak
7. 12. 2006 Co Vojtěch Filip o komunismu řekl a říci nemusel Vojtěch  Filip
7. 12. 2006 Vadasův film o Hučínovi: Chaos emocionálních, neartikulovaných útržků Jan  Čulík
7. 12. 2006 Pravdě podobný příběh České republiky
7. 12. 2006 Příhody s různými anděly a jinými konzervativními nápady z Kanady Miloš  Kaláb
7. 12. 2006 Plný dům jako skutečné terno Meike  Snijder
7. 12. 2006 Full House Meike  Snijder
6. 12. 2006 Stáhněme americká vojska z Iráku
7. 12. 2006 Naučte své děti šifrovat Petr  Nachtmann
7. 12. 2006 Nový svět na obzoru Václav  Dušek
7. 12. 2006 Fata Morgana Eduarda Chmelára Pavel  Urban
7. 12. 2006 Filosofové Dostojevskij a Einstein Bohumír  Tichánek
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
7. 12. 2006 Množství spamů se zdvojnásobilo - nalezl nové způsoby, jak se doručovat
7. 12. 2006 Kmenové buňky - nesdílím váš entusiasmus
7. 12. 2006 Proč jsem ten článek o kmenových buňkách přeskočil?
7. 12. 2006 Přitažlivá implantace kmenových buněk do mozků novinářů Ivan  David
6. 12. 2006 Britská firma chce kmenovými buňkami léčit mrtvici
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk
6. 12. 2006 Lákavost a zajímavost univerzity Boris  Cvek
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce