30. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 11. 2006

Dva zásadní průlomy v umění mučit

Není tak velkým překvapením, že kongres dal CIA právo mučit ne-občany USA: smyslová deprivace a sebetrýznění

Velmi špatné je již to, že nový americký zákon "Military Commissions Act" ruší pro všechny ne-občany USA základní lidské právo habeas corpus. Bohužel to však není vše, co je v tom zákoně špatné: tento zákon také dává americké vládě právo ne-občany USA mučit. Přesněji, podle organizace amerických právníků Center for Constitutional Rights: "Poté co americká vláda někoho zadrží, může jej podle tohoto zákona přinutit setrvávat v nepohodlných pozicích, vystavit jej extrémním teplotám, spánkové deprivaci a možná také "waterboardingu" [což je simulované topení osob během výslechů]. Sexuální trestné činy pak definuje tak úzce, že některé případy z Abu Ghraib, např. nucení vězňů k nahotě, by vůbec nebyly trestné." Na první pohled se může zdát velmi zvláštní, či dokonce nevysvětlitelné, že kongres schválil zákon, dávající CIA právo používat vyšetřovací techniky, které, když v dubnu 2004 obletěly svět fotografie týraní vězňů z Abu Ghraib, pohoršily snad každého. Avšak, jak vyplývá z rozhovoru s Alfredem McCoyem, profesorem historie na prestižní University of Wisconsin-Madison, americká vláda má s praxí mučení dlouhý a složitý vztah.

McCoy, který se zkoumání a psaní o CIA věnuje již přes 30 let, říká, že když byly publikovány fotografie z Abu Ghraib, měl úplně jiný dojem než většina lidí v USA i ve světě, kteří předpokládali, že jde o mimořádnou událost, a nikoli o normální americkou praxi. McCoy na těch fotografiích neviděl činy několika sadistických vojáků na noční směně, jak událost charakterizovala americká vláda a média, nýbrž "učebnicové příklady" výslechových technik CIA.

V rozhovoru pro americký rozhlasový program Democracy Now McCoy tvrdí, že na známé fotografii vězně, který má na hlavě pytel a je nucen stát s napřaženýma rukama, je možné vidět dvě hlavní metody mučení, které používá CIA: zakrytí hlavy pytlem je prvním krokem ke smyslové deprivaci; být nucen stát dlouhou dobu v nepohodlné pozici je příkladem využití metody, kdy dojde k bolestem nezpůsobeným přímým násilím vyšetřovatelů - v tomto smyslu jsou nazvány sebetrýzněním ("self inflicted pain"). "Jde o dvě velmi jednoduché, základní techniky CIA, jejichž vývoj stál obrovské peníze." V letech 1950-1962 CIA pracovala na masivním výzkumném projektu, "a veritable Manhattan Project of the mind", na nějž vláda dávala víc než 1 miliardu USD ročně. Cílem projektu bylo "rozluštit kód lidského vědomí". Nejprve se dělaly pokusy s LSD, mezkalinem a dalšími drogami, jako je sodium pentathol (takzvané "sérum pravdy"), a také s fyzikálními technikami, jako jsou např. elektrošoky. Žádná z těchto metod však se neukázala jako příliš účinná.

Nakonec byla část výzkumu převedena na behaviorální laboratoře na hlavních univerzitách, jako je Harvard, Princeton, Yale a McGill University v Kanadě. Prvního úspěchu dosáhl psycholog Donald O. Hebb z McGill University, který ukázal, že navodit stav psychózy je vlastně velmi jednoduché. "Dobrovolníci z řad jeho studentů posadil do kabiny, požádal je, aby si nasadili ochranné brýle, rukavice, a klapky na uši, takže byli odříznuti od svých smyslů. Během 48 hodin bez smyslové stimulace u pokusných osob nastaly nejprve halucinace a nakonec došlo k dezintegraci osobnosti." Taktéž tuto techniku můžeme vidět na fotografiích z Guantanáma.

Že vězeň na fotografii je nucen stát tak podivně - s nataženýma rukama a na krabici tak malé, že kdyby trochu posunul nohu, spadl by - poukazuje na druhý důležitý úspěch výzkumného programu. Dva neurologové na Cornell University v městě New York zkoumali metody mučení KGB a soudili, že nejúčinnější technikou KGB byla ta, při které si mučený sám přivodil bolesti (anglicky "self-inflicted pain"). Tuto techniku pak CIA rozvinula. "Jde o velmi jednoduchou techniku - stačí přinutit někoho jeden nebo dva dny stát," vysvětluje McCoy, "a zatímco vězeň stojí, věznitelé mu nic dalšího nečiní, nabijí ho apod., jen mu říkají: "Sám si ubližujete. Kdybyste s námi spolupracoval, mohl byste si sednout." A zatímco vězeň stojí, tekutiny v těle mu tečou do nohou, nohy mu natékají, tvoří se léze, které pak praskají, nastávají halucinace, přestávají fungovat ledviny."

Výsledky těchto pokusů byly kodifikovány v roce 1963 příručce CIA, KUBARK Counterintelligence Interrogation, (předchůdce Human Resource Exploitation Training Manual [Učebnice pro výcvik k exploataci lidských zdrojů] - obě byly zveřejněny v roce 1997 podle amerického Zákona o přístupu k informacím) [viz BL 9.11.05, http://www.blisty.cz/2005/11/9/art25682.html], která podle McCoye po mnoha stoletích znamenala první opravdovou revoluci v "vědě mučení". Tato specifická americká forma mučení - psychické týrání - se od té doby osvědčila jako velmi účinná a adaptabilní metoda.

Tyto techniky mají tu výhodu, že si lidé o nich často myslí, že jde "lehké mučení", a vládní úředníci toto mylné přesvědčení rádi podporují. McCoy však tvrdí, že psychické mučení je obvykle destruktivnější a způsobuje mnohem déle trvající poškození lidské psychiky než klasické tělesné mučení. V té souvislosti cituje výrok arizonského senátora Johna McCaina, který byl mučen jako válečný zajatec ve Vietnamu. McCain řekl, že kdyby si musel vybrat mezi fyzickým násilím a psychickým mučením, vybral by si fyzické násilí.

Na konci rozhovoru McCoy dodal, že kvůli hrozivé realitě psychického mučení byly tyto metody zakázány konvencí OSN proti mučení (1994). Pro americkou vládu je však psychické mučení tak důležité a základní, že americký kongres, když tuto konvenci ratifikoval, učinil pro americké metody psychického mučení z konvence výjimku.

Ke slovům McCoye, který rozhovor poskytl před tím, než byl schválen Military Commissions Act, je možné dodat, že tato "tradice" psychického týrání v USA byla zřejmě jedním z důvodů, proč americký kongres minulý měsíc tyto techniky novým zákonem legalizoval (byť jen pro cizince). Jde totiž o rozdíl stupně, a nikoli druhu: nyní může agent CIA mučit vězně osobně, zatímco předtím mohl jen dohlížet na agenta cizího státu, kterak mučí vězně.

Nebude však nyní, když po letošních kongresových volbách ovládli Sněmovnu reprezentantů i Senát demokraté, Military Commissions Act zrušen? Bohužel, tato pravděpodobnost není velká. Ačkoliv někteří Američané proti novému zákonu protestují, např. píší dopisy do redakcí novin, téměř žádný politik proti tomuto zákonu nevystoupil ve své předvolební kampani. Demokraté totiž nechtějí vypadat slabí ve "válce proti terorismu" - tak totiž v současné Americe vypadá každý politik, který hájí základní lidská práva. Větší nadějí je, že nejvyšší soud - po mnoha letech, na konci dlouhých odvolacích řízení - prohlásí tento zákon za protiústavní.

Podrobnosti v angličtině:

Democracy Now: Professor McCoy Exposes the History of CIA Interrogation, From the Cold War to the War on Terror ZDE

Center for Constitutional Rights: Military Commissions Act a Blow to Democracy and the Constitution ZDE

                 
Obsah vydání       30. 11. 2006
30. 11. 2006 Mikrokredita -- možný úpadek patriarchátu? Věra  Říhová
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Dva zásadní průlomy v umění mučit Greg  Evans
30. 11. 2006 Amerika v barevné fotografii 1939 - 1943
30. 11. 2006 Záhada počítače z roku 65 př. Kr. vyřešena
30. 11. 2006 Bojovat se nedalo František  Hájek
30. 11. 2006 Mělo se v roce 1938 bojovat, nebo ne? Michal  Kolář
30. 11. 2006 Totální neznalost
30. 11. 2006 Žádná "totální neznalost"
30. 11. 2006 Výsledek politiky Neue Mitte v Německu : voliči zůstali doma Tomáš  Krček
30. 11. 2006 Mezinárodní konference o protektorátním filmu
30. 11. 2006 Guido Gambetta: Dubček bol symbolom etiky v politike Radovan  Geist
30. 11. 2006 František Josef, člověk, co přežil svoji dobu Daniel  Rovný
30. 11. 2006 Vstanem z mrtvých Jana  Štroblová
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
30. 11. 2006 Alfa, beta, gamma: kupte si radioaktivní materiál se slevou Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Polonium-210 nalezeno v letadlech British Airways
30. 11. 2006 Konzervativní? Ani náhodou Meike  Snijder
30. 11. 2006 Conservative, my ass! Meike  Snijder
30. 11. 2006 Kohout snesl vejce Václav  Dušek
30. 11. 2006 Co tím chtěl autor Václav Dušek říci? Bohumír  Tichánek
30. 11. 2006 Stíny Tomáš  Koloc
30. 11. 2006 Soukromé vlastnictví pana Bláhy
30. 11. 2006 James Bond nám zase píše Josef  Vít
30. 11. 2006 Marek Eben a Plovárna Josef  Vít
28. 11. 2006 Marek Eben na dně své plovárny s Lenkou Reinerovou Miloslav  Vrána
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
29. 11. 2006 Editor britského bulvárního listu shledán vinným, že odposlouchával královské mobily
29. 11. 2006 Británie a USA "viděly sovětskou okupaci Estonska, Lotyšska a Litvy jako jedinou správnou možnost"
29. 11. 2006 Nietszcheho Lilith, Jungova židovka a Freudova přímluvkyně u Hitlera Jan  Stern
29. 11. 2006 Přináší svou zahraniční misí Jeho Svatost papež Benedikt XVI. světu nebo aspoň Turecku požehnání? Miloš  Dokulil
29. 11. 2006 Státní zástupci znovu proti Pavlu Němcovi Zdeněk  Jemelík
29. 11. 2006 "Dobrovolnost" podle ministra Gandaloviče Stanislav  Křeček, Radko  Martínek
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce