27. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Michael Moore
27. 11. 2006

Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku

Mail, který subskribentům rozesílá Michael Moore

Přátelé, zítra je den, kdy budeme v Iráku déle, než jsme byli v celé druhé světové válce.

Ano, je to tak. Dokázali jsme porazit celé nacistické Německo, Mussoliniho a celé japonské impérium za KRATŠÍ dobu, než po kterou trvalo jediné světové supervelmoci zajistit silnici z letiště do centra Bagdádu.

A nám se nepodařilo ani to.

Po 1347 dnech, za stejnou dobu jsme prošli celou Severní Afrikou, provedli jsme invazi na pláže v Itálii, dobyli jsme jižního Tichomoří a osvobodili celou západní Evropu. Teď ale nedokážeme po více než tři a půl letech ovládnout ani jedinou silnici a ochránit se před podomácku vyrobenou bombou ze dvou plechovek, umístěnou v díře v silnici. Není divu, že pětadvacetiminutová cesta taxíkem z letiště do Bagdádu nyní stojí přibližně 35 000 dolarů. A součástí ceny není ani zatracená helma.

Je toto naprosté selhání vinou našich vojsk? To sotva. To proto, že žádné množství vojsk ani vrtulníky ani demokracie, vystřelovaná z hlavně zbraně, nepovede v Iráku k válečnému vítězství. Je to prohraná válka, protože jsme nikdy neměli právo ji vyhrát, prohraná, protože ji zahájili muži, kteří nikdy ve válce nebyli, muži, kteří se schovávají za jinými, které posílají bojovat a umírat.

Poslouchejme, co říkají Iráčané, podle nedávného průzkumu, který provedla University of Maryland:

  • 71 procent všech Iráčanů si nyní přeje, aby Spojené státy z Iráku odešly
  • 61 procent všech Iráčanů nyní PODPORUJE povstalecké útoky proti americkým vojákům.

Ano, drtivá většina iráckých občanů je přesvědčena, že naši vojáci by měli být zabíjeni a mrzačeni. Tak co tam proboha ještě děláme? Jak to, že nám to nedochází?

Je celá řada způsobů jak osvobodit nějakou zemi. Většinou povstanou obyvatelé té země a osvobodí se sami. Tak jsme to udělali my. Lze to také udělat nenásilnou hromadnou občanskou neposlušností. Tak to udělala Indie. Můžete taky donutit svět, aby určitý režim bojkotoval, takže začne být v takové izolaci, že kapituluje. Tak to udělala Jihoafrická republika. Anebo prostě můžete jen čekat a dříve nebo později královy legie prostě odejdou (někdy proto, že je jim příliš zima). Tak to udělali v Kanadě.

Jediným způsobem, jak se to NEDĚLÁ, je provést invazi do nějaké země a říct tamějším lidem: "Jsme tady, abychom vás osvobodili!" -- když oni sami NEUČINILI pro své osvobození nic. Kde byli všichni ti sebevražední atentátnici, když je Saddám utiskoval? Kde byli všichni ti povstalci a proč neumisťovali na silnice bomby, když tam jezdily zločinecké konvoje Saddáma Husajna? Jasně, starej Saddám byl krutej despota -- ale nebyl natolik krutý, aby v boji proti němu riskovaly tisíce lidí svůj krk. "Ale ne, Miku, přestaň! Saddám by je býval zabil!"

Opravdu? A vy si myslíte, že anglický král Jiří nezabil žádné z povstalců proti anglické vládě v amerických koloniích? Vy si myslíte, že bojovníci za americkou nezávislost Patrick Henry anebo Tom Pain se nebáli? Ale nepřestali. Když nejsou desetitisíce lidí ochotny obětovat svou krev za svržení diktátora, to by mělo být prvním varováním, že se nebudou ochotně účastnit na tom, když se rozhodnete je osvobodit.

Země může jinému národu POMOCI svrhnout tyrana (to udělali pro nás Francouzi během naší revoluce), avšak poté, co jim pomůžete, odejdete. Okamžitě. Francouzi u nás nezůstali a nenařizovali nám, jakou si máme vytvořit vládu. Neříkali "zůstaneme tady, protože chceme vaše přírodní zdroje." Nechali nás na pokoji a nám to trvalo šest let, než se v Americe konaly první volby. A pak jsme tu měli krvavou občanskou válku. To se holt děje a historie je plná takovýchto příkladů. Francouzi neřekli: "Jo, my budeme muset v té Americe zůstat, jinak se ti Američané navzájem vyvraždí kvůli té otázce otroctví!"

Osvobozovací válka má naději na úspěch jen tehdy, pokud utlačovani lidé, kteří jsou osvobozováni, mají za sebou vlastní občany -- a skupinu washingtonů, jeffersonů, franklinů, ghandích a mandelů, kteří jim stojí v čele. Kde jsou v Iráku tyto majáky svobody? Vždyť je to vtip a je to vtip na náš úkor, ale 655 000 Iráčanů (zdroj John Hopkins University) je v důsledku naší invaze mrtvých, takže holt je ten krutý vtip na jejich úkor. Aspoň byli natrvalo osvobozeni.

Takže nechci slyšet ani jediné další slovo o tom, že vyšleme další vojáky (Ameriko, probuď se, John McCain zešílel) anebo že je "zaměstnáme jinak", anebo že počkáme čtyři měsíce, než je začneme "pomalu odvolávat". Existuje jen jediné řešení a tím je: Odejít. Teď. Začněme dnes večer. Odejít z Iráku co nejrychleji. I když to lidé dobrého srdce a svědomí nechtějí přijmout, i když je to hrozné, přijmout porážku, nedá se udělat nic jiného než odčinit ty škody, které jsme způsobili. Co se stalo, nedá se odestát. Kdybyste jeli autem v opilosti a zabili jste dítě, to dítě už nevzkřísíte. Jestliže provedete invazi do země a zničíte ji, vyvoláte v ní občanskou válku, nemůžete nic dělat, dokud se kouř neusadí a krev někdo nevytře. Pak možná můžete činit pokání za zvěrstva, která jste spáchali a pomoci žijícím navrátit se k lepšímu životu.

Sovětský svaz opustil Afghánistán za 36 týdnů. Učinili to a při odchodu neutrpěli skoro žádné ztráty. Uvědomili si chybu, kterou udělali, a stáhli svá vojska. Následovala občanská válka. Vyhráli zločinci. Později jsme zločince svrhli a skončilo to happy endem. Vidíte? Nakonec to všechno funguje.

Odpovědnost ukončit tuto válku nyní leží na Demokratech. Kongres ovládá finance a ústava praví, že jen Kongres může vyhlašovat válku. Reid a Pelosiová nyní mají moc ukončit toto šílenství. Neučiní-li to, vyvolá to hněv voličů. Demokraté, my to myslíme vážně, a jestli nám nevěříte, jen si tu válku veďte další měsíc. Budeme proti vám bojovat usilovněji než proti Republikánům. Na úvodní stránce mého serveru jsou fotografie Nancy Pelosiové a Harryho Reida, vyrobené z koláže fotografií amerických vojáků, kteří zemřeli v Bushově válce. Ale brzo to už bude i válka amerických Demokratů, pokud se neprovede razantní akce.

Požadujeme toto:

1. Stáhněte vojska teď. Ne za půl roku. TEĎ. Přestaňte hledat způsob jak vyhrát. Nemůžeme vyhrát. Prohráli jsme. Někdy člověk prohraje. Teď se to stalo. Buďte odvážní a přiznejte to.

2. Omluvte se našim vojákům a napravte to. Řekněte jim, že litujeme, že jich bylo zneužito k vedení války, která neměla NIC společného s naší národní bezpečností. Musíme se o ně postarat, aby trpěli co nejméně. Duševně i tělesně zmrzačeným lidem se musí dostat nejlepší péče a podstatného finančního odškodnění. Rodiny usmrcených vojáků si zaslouží nejhlubší omluvu a musí být o ně postaráno po zbytek jejich života.

3. Musíme učinit pokání za zvěrstva, která jsme napáchali na lidu Iráku. Je málo horších zel, než je vést válku založenou na lži, provést invazi do země proto, že chcete to, co tam mají pod zemí. Teď zemře mnoho dalších lidí. Jejich krev je na našich rukou, bez ohledu na to, pro koho jsme hlasovali. Pokud platíte daně, přispěli jste na ty tři miliardy dolarů týdně, které se nyní vydávají na to, aby se Irák stal skutečným peklem. Až občanská válka skončí, musíme pomoci znovuvybudovat Irák. Nemůže se nám dostat odpuštění, pokud neučiníme pokání.

Závěrem chci říct, že je jedna zásadní věc, kterou vím. My Američané jsme lepší než to, co se provádělo a provádí naším jménem. Většina z nás byla nešťastná a rozhněvaná po 11. září a zbláznili jsme se. Neuvažovali jsme racionálně a nikdy jsme se nepodívali na mapu. Protože nás udržují v nevědomosti naše zoufale trapné školství a naše líná média, nevíme nic o historii. Nevěděli jsme, že Saddáma jsme financovali a vyzbrojovali po dlouhá léta právě MY, a to i v letech, kdy masakroval Kurdy. Byl na naší straně. My jsme nevěděli, co je to sunnita či šiita, v životě jsme ta slova neslyšeli. Osmdesát procent našich mladých dospělých lidí (podle časopisu National Geographic) nedokázalo Irák najít na mapě. Naši vedoucí politikové zneužívali naší stupidity, manipulovali nás lžemi a vystrašili nás k smrti.

Ale v jádru jsme dobří lidé. Možná že se učíme pomalu, ale heslo "Mise byla úspěšně dokončena" se nám zdálo divné a brzo jsme začali vznášet otázky. A pak jsme začalí být chytřejší. A 7. listopadu letošního roku jsme se opravdu rozčílili a pokusili jsme se napravit své chyby. Většina z nás nyní zná pravdu. Většina má nyní silný pocit smutku a viny a doufá, že se nám to nějak všechno podaří zase napravit.

Bohužel se to nepodaří. Takže přijmeme následky svých činů a uděláme, co je v našich sílách, abychom byli k dispozici, kdyby se kdy Iráčané znovu odvážili nás v budoucnosti požádat o pomoc. Prosíme je o odpuštění.

Požadujeme, aby nás Demokraté poslouchali a stáhli okamžitě americká vojska z Iráku.

Váš

Michael Moore

www.michaelmoore.com

                 
Obsah vydání       27. 11. 2006
27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku
28. 11. 2006 Polonium-210 nalezeno v Londýně na několika místech
27. 11. 2006 Poláci už splnili v Iráku svou misi
27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí
27. 11. 2006 Jak a kdy osvobozovat lidi od diktátorů, a kdy ne Vladimír  Rott
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka
25. 11. 2006 Z hviezdy médií prezidentka? Radovan  Geist
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
27. 11. 2006 Post-doctoral fellowship at Oxford University
24. 11. 2006 Putin: Rusko je přirozeným členem evropské rodiny Miroslav  Polreich
27. 11. 2006 Opravdu byl bývalý špión otráven poloniem 210? Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Smrt ruského špiona spojena s krádežemi jaderného materiálu
25. 11. 2006 Smrt ruského špiona: Vážné zdravotní riziko veřejnosti
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD
27. 11. 2006 Multipolarizace zahraniční politiky pokračuje Miroslav  Polreich
27. 11. 2006 Daleká cesta František Emanuel Zelenka
27. 11. 2006 O loajalitě a únicích informací Jan  Polívka
26. 11. 2006 Říjen 2006: rekordní čtenost stránek Britských listů
27. 11. 2006 Co s cizincem, který už není cizinec Uwe  Ladwig
27. 11. 2006 "Štětinova" senátní komise Stanislav A. Hošek
27. 11. 2006 Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Vojtěch Filip dal najevo, že KSČM není slušná strana Jan  Čulík
27. 11. 2006 Svět bez komunistů by byl světem nacistů Lubomír  Novotný
27. 11. 2006 Antikomunismus a dnešní komunisté Boris  Cvek
27. 11. 2006 Filip: Popřením nejzákladnějších lidských práv je antikomunismus Vojtěch  Filip
27. 11. 2006 Antikomunismus a (ne)udržitelný život Miroslav  Prokeš
27. 11. 2006 Antikomunismus všedního dne Kateřina  Konečná
27. 11. 2006 Přestaňte myslet na to, jak hrozné to bylo za socialismu Miloslav "Kraken" Junek
27. 11. 2006 Gottwaldovo místo v dějinách komunistického hnutí Miloslav  Ransdorf
27. 11. 2006 Tenkrát ve Frývaldově 25. 11. 1931... Vladislav  Černík
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
27. 11. 2006 Rath prohrál soud s Julínkem?
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"
27. 11. 2006 Čeští vojáci v Afghánistánu a ... mrtví Španělé v madridských vlacích? Vladislav  Černík
27. 11. 2006 Poslední dny Christianie?
27. 11. 2006 Varlata ztracená a znovu nalezená František  Schilla
27. 11. 2006 Reklama z Nového Zélandu
27. 11. 2006 Válka proti prezidentovi pokračuje Zdeněk  Jemelík
27. 11. 2006 Viscontiho Tadzio Boris  Cvek
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
25. 11. 2006 Maji ženy povinnost chlapům vařit? Lenka  Vytlačilová
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2006 Jiří Karas jedná jako zákoníkové a farizeové Boris  Cvek
24. 11. 2006 "Když umíral Říman ve svém domě, přijal nejstarší syn v jeho polibku jeho vydechnutí a zavolal jej jménem" (conclamatio) Jan  Paul
24. 11. 2006 Vrtění Hučínem a zakroucené paragrafy Filip  Rožánek
25. 11. 2006 Kto postaví nedobytnejšiu pevnosť Británia? Tomáš  Mrva
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí   
27. 11. 2006 Poláci už splnili v Iráku svou misi   
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
20. 11. 2006 Novinári urobili pri Iraku chybu -- a ja som bol jedným z nich Branislav  Ondrášik
18. 11. 2006 Blairovo přiznání, že je Irák "katastrofa", vyvolalo v Británii mediální bouři   
14. 11. 2006 Úspěch mladé demokracie Ladislav  Žák
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý
8. 11. 2006 Reakce návštěvníků stránek BBC na odsouzení Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
7. 11. 2006 Tony Blair donucen veřejně říci: Jsem proti trestu smrti   
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví   
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem   
6. 11. 2006 "Neokonzervativcovo pozdní pokání" nebo jen další pokleslé dějství? Michal  Brož

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
14. 11. 2006 Úspěch mladé demokracie Ladislav  Žák
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Saddám, trest smrti a vyšší princip Milan  Daniel
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý
8. 11. 2006 Reakce návštěvníků stránek BBC na odsouzení Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
7. 11. 2006 Tony Blair donucen veřejně říci: Jsem proti trestu smrti   
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví   
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem   
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením   
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen Jakub  Rolčík
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán   
22. 9. 2006 Mučení v Iráku je "horší než za Saddáma"   
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
9. 9. 2006 Saddám neměl žádné styky s al Kajdou