8. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2006

Školní výlet do Prahy

Návštěva nádražního WC je vskutku nezapomenutelný turistický zážitek, který domorodci již vůbec nevnímají. Málem mi zaskočilo podruhé. U vchodu mi nějaké zevlující strašidlo prodalo za 5,- Kč kus natrhaného toaletního papíru.

Vyrazil jsem do Prahy, jako rodičovský doprovod na školní výlet vlakem. To proto, abych pomáhal paní učitelce, aby se dítka školou povinné v matičce měst při prohlídce pamětihodností neztratily.

Se školní mládeží je potíž. Vím to dobře, neboť moje maminka byla učitelkou zvláštní školy. A dnes jsou všechny děti zvláštní. Například jsem jim chtěl při jízdě vlakem vyprávět pohádku o Jeníčkovi a Mařence. Ale ony se rozesmály a šly kouřit na chodbu vagonu nějaké balené cigarety. Nechtěl jsem jim bránit ve svobodném rozvíjení osobnosti, tak jsem se raději díval z okna na pokročilý poločas rozpadu české krajiny a měst, připomínající pohřebiště.

Než jsme vyjeli, tak jsem z okna vagonu krmil havrany zevlující po peronu rohlíkem. Byli ostražití. Konečně se jeden z nich odhodlal a rychle sebral kus rohlíku do zobáku. Okamžitě se s ním rozletěl pryč. Ostatní havrani, zbabělí na to, ukrást kus rohlíku sami, se v letu vrhli za ním. Příznačná vlastnost hrobařů se nezapřela.

Vlak byl plný venkovanů. Zatímco Pražáci, kteří žijí z českého venkova celý pracovní týden, prchají na víkend na venkov, venkované jezdí o víkendu do Prahy nakupovat. Pražáci mají asi menší platy a tak je kvůli tomu v Praze levněji než na venkově. Praha má takto z buranů díky jejich víkendovým nákupům dvojnásobný příjem. Přesto jsou tam chudáci. Kdo by neznal starý pražský pozdrav: "My bychom rádi, ale nejsou peníze!" Dodejme, že ty, které se tam podivně ztratily, jako ten kus rohlíku na peronu.

Konečně jsme dojeli s obvyklým zpožděním do Prahy. Hned při prvním průchodu hlavním nádražím zjistíte, že se zřejmě jedná o výjimečně ojedinělou státem chráněnou archeologickou památku. Nejen, že zde můžete spatřit vykopávky z doby tzv. totalitní, ale patrně i z mladší doby kamenné. Soudě podle vzhledu hlavního nádraží, pan Wilson, jemuž vděčí nádraží za název, musel být velmi hnusný, škaredý, špinavý a páchnoucí člověk. Všudypřítomný zápach moči, cigaretového kouře a bůhví čeho, zůstává po opuštění nádraží ještě dlouho součástí vašeho osobního odéru.

Teprve, když si uvědomíte, jak je obyvatelům Prahy ukradený hlavní železniční uzel střední Evropy a zoufalé lidské fosilie, které se tam bídně potulují, zjistíte, jak mnohonásobně více je jim asi ukradený celý zbytek českého venkova. Matka příroda, dala zelenou přemnožení havranů (myslím těch ornitologických). Jestli jedeme do konečné stanice, tak budou mít dost potravy.

Za celý den jsme absolvovali prohlídku ještě mnohých jiných zřícenin a pamětihodnosti. Ale s hlavním nádražím si žádná z nich nezadala. Viděli jsme s dětmi dokonce i Václava na koni. Byl zahleděn v dál. Asi raději nechtěl vidět, co si dal národ sobě, co se děje tam dole kolem pod kopyty jeho koně.

Před odjezdem zpět, jsme čekali s dětmi v hale nádraží na přistavení naší vlakové soupravy. Zatímco jsem stál s nedopitým kelímkem piva v ruce, někdo mi do něj hodil nějaké drobáky. Patrně díky mému ošuntělému a lítostivému zjevu nepoznal, že nepatřím ke špalíru všudypřítomného a podivného nádražního panoptika žebrajících individuí. Drobných v pivu jsem si pro pochopitelné slzy v očích ihned všimnul. Až při dopíjení piva. Zaskočilo mi, tak jsem rychle běžel na nedaleké WC.

Návštěva nádražního WC je vskutku nezapomenutelný turistický zážitek, který domorodci již vůbec nevnímají. Málem mi zaskočilo podruhé. U vchodu mi nějaké zevlující strašidlo prodalo za 5,- Kč kus natrhaného toaletního papíru. Domníval jsem se, že provozovatelé WC si patrně o návštěvnících WC myslí, že jsou dementi, neschopni si v kabince utrhnout papír samostatně. Že tomu tak nebylo a že jejich řešení je naopak velmi prozíravé, jsem zjistil až v kabince. Zde totiž toaletní papír scházel. Mimo kompletního toaletního prkýnka jsem zde v chvatu marně hledal háček na odložení věcí. Měl jsem tedy plné ruce věcí a předem natrhaný papír se mi tudíž hodil. Nejvíce mne na WC nadchnul jeden umolousaný hadr vydávaný za ručník, který visel na automatu prodávajícím kondomy. Zřejmě to byla nějaký aktuální art performance, která měla náš vymírající národ odradit od používání antikoncepce.

Zatímco jsem smutně a zádumčivě seděl v hale a koukal do podlahy, tak děti jak u vytržení kulily oči na příšerné kulisy. Po chvíli jsem zjistil, že to, co jsem všude po nádraží považoval za původní historicky malovanou dlažbu, je pouze zašlá a zažraná špína.

Konečně náš vlak přistavili. Cestou na nástupiště, jsem si uvědomil, že v davu kolidujícím po Praze, po Václaváku, kolem nádraží i na nádraží, marně celý den hledám nějakého normálního člověka. Při nastupování do vlaku se mi málem podlomila kolena, jak jsem se lekl. Uvědomil jsem si totiž, že ten pitoreskní, zakouřený, popelavý, nafoukaný, sebevědomý, ponížený, špinavý, navoněný, močí páchnoucí a těžce se vlekoucí a belhající kompars Prahy, je totiž NORMÁLNÍ! Že normální nejsem já!

Jako jediní normální lidé mi v Praze připadali jen holubi, kteří se všude možně proplétají turistům suverénně mezi nohama a vyzobávají zbytky, které jim ještě nestačili ukrást bezdomovci.

Cestou zpět ve vlaku, se paní učitelka dětí zeptala: "Tak, co se vám děti v Praze nejvíce líbilo?"

"Hlavní nádraží!" Zařvaly všechny děti jedním hlasem.

Děti zvyklé z televize na krvavé horrory, něco tak úžasného nečekaly. Byl totiž zrovna halloween. Výlet do Prahy spolu se všemi turistickými průvodci vřele doporučuji. Děti byly z výletu do Prahy úplně nadšené. Vůbec nezlobily a omámené nestačili ani zírat na to, co se kolem nich děje. Zatímco v jiných velkoměstech mají v zábavních parcích pro atrakci jenom jeden nebo dva domy hrůzy, my máme dokonce celé město hrůzy -- a navíc to hlavní. Ale, jak říkám, nejsem normální, tak na moje slova nedejte.

                 
Obsah vydání       8. 11. 2006
8. 11. 2006 BBC: Demokraté triumfovali během těžké volební noci pro Bushe
8. 11. 2006 Volby 2006: tolik procent, kolik si zaplatíš Michal  Brož
8. 11. 2006 Británie je rozhodnuta hájit své právo zabíjet náhodně civilisty
8. 11. 2006 Reakce návštěvníků stránek BBC na odsouzení Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Od babičky z Ratibořic ke gravidní hopsandě Věra  Říhová
8. 11. 2006 Nezaměstnanost v ČR v říjnu klesla
8. 11. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
8. 11. 2006 Zda zásah do pokojného stavu je zásahem zřejmým
8. 11. 2006 Je to o horkém bramboru nebo spíš gordický uzel? Miloš  Dokulil
8. 11. 2006 Saddám, trest smrti a vyšší princip Milan  Daniel
8. 11. 2006 Nemarxistické levičáctví v postmoderním hávu Stanislav  Holubec
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Citát dne - včerejšího
8. 11. 2006 Podruhé do téže řeky Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 "Dětská prostituce v pohraničí" - je konec roku, žebrá se o granty a ani o prostitutky není nouze Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 V zájmu maximální bezpečnosti Michal  Vimmer
8. 11. 2006 Školní výlet do Prahy Wenzel  Lischka
9. 11. 2006 Účinné argumenty, aneb proč volit ODS
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Jiří David: Nesouhlasím s výběrem projektu pro benátské Bienále Jiří  David
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý
8. 11. 2006 Zbytečná Sekaninová ve zbytečném Senátu Jan "Matt" Hájek
8. 11. 2006 Mizí peníze -- prostě jen tak. V Německu Uwe  Ladwig
8. 11. 2006 Mezi rakouskými socialisty a lidovci vládne mrazivá nálada Richard  Seemann
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Emigrovat je právo, které musí být respektováno
8. 11. 2006 Zavile rudý a nebo zavile modrý sen?
7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví
7. 11. 2006 Arogance a šlendrián v O2
7. 11. 2006 Rozostření hranice mezi normalitou a deviací Petr  Sak
6. 11. 2006 Na mediální konferenci v Krumlově bylo po dva dny horko Štěpán  Kotrba
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce