8. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2006

Mezi rakouskými socialisty a lidovci vládne mrazivá nálada

Úterý ještě více zkomplikovalo povolební situaci v Rakousku, kdy na schůzi, kterou svolala prezidentka Národní rady Barbara Prammerová, bylo rozhodnuto, že ještě tento týden zahájí jednání oba parlamentní výbory na prošetření koupi stíhaček Eurofighter a bankovní aféry BAWAGu. To ještě více zmrazilo vztahy mezi sociálními demokraty a lidovci, kteří pozastavili jednání o velké koalici.

Lidovci obviňují sociální demokraty, že vlastně na tomto uspořádání nemají vůbec zájem a dávno směřují k ustavení menšinové vlády vedené předsedou SPÖ Gusenbauerem. Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Wilhelm Molterer prohlásil, že tento postup je sice zcela legitimní, ale sociální demokraté by jej veřejně měli oznámit. Současně odmítl návrh šéfa poslaneckého klubu SPÖ Josefa Capa, aby koaliční jednání pokračovala i v době, kdy vyšetřovací výbory se budou seznamovat s příslušnými dokumenty.

To si podle Molterera měli sociální demokraté, Zelení a Svobodní rozmyslet, když protlačili v parlamentě návrh na vytvoření těchto výborů. Není přece možno jednat o vládě, když si nedůvěřujeme, prohlásil v rozhlase. Cap na to okamžitě reagoval, že zřejmě lidovci spekulují vyhlášením nových voleb. Jako důkaz pro své tvrzení uvedl odmítnutí svého návrhu lidovci, protože jen studium dokumentů obou parlamentních výborů bude trvat tři až čtyři týdny a teprve poté budou moci být vyslechnuti svědci.

A právě tento čas mohl být věnován uzavření jednání o velké koalici, zejména když dosluhující kancléř Wolfgang Schüssel prohlásil, že na zásady koaliční dohody stačí tři týdny. Ukazuje se současně, že ani na úrovni vedoucích činitelů obou stran není situace přátelštější. Výzva sociálních demokratů k obnově koaličních jednání, přednesená spolkovými vedoucími Doris Buresovou a Norbertem Darabosem, nechala generálního tajemníka Reinholda Lopatku zcela chladného. Na tiskové konferenci prohlásil, že nejde o podanou ruku, ale úder přes ni a oba funkcionáři z ústředí SPÖ by měli čestně připustit, že mají jedině zájem na menšinové vládě sociálních demokratů.

Lopatka k tomu poznamenal, že linie jeho strany je jasná. Nejprve chceme, aby vyšetřovací výbory intenzivně pracovaly a poté pak můžeme obnovit jednání o utvoření vlády. Jako jeden z mála lidoveckých představitelů tyrolský zemský hejtman Herwig van Staa se vyslovil i za této situace východisko ke zřízení velké koalice. Nejprve by podle jeho názoru měla být zřízena úřednická menšinová vláda podporovaná oběma velkými stranami jako předstupeň k vytvoření velké koalice.

Ministr financí Karl-Heinz Grasser vyjádřil své rozhořčení nad vzniklou složitou situací a žádá rychlé řešení. "Strany nejsou od toho, aby se přely, ale aby pracovaly."

Současně však prohlásil, že to není výzva k tomu, aby se lidovci vrátili zpět k jednacímu stolu. Přesto vídeňský sociálně demokratický starosta Michael Häupl znovu vyzval lidovce k jednání, aby byla vytvořena "velká, stabilní vláda".

Pozvali jsme lidovce k obědu, ale ten jim nechutnal, tak vstali a odešli. Pozvání k jídlu stále platí, ale trpělivost voličů je však u konce. Zelení a Svobodní však naznačili, že nemají chuť podporovat menšinovou vládu a o zřízení trojkoalice nemají zájem. Šéf Svobodných Heinz-Christian Strache prohlásil, že je lépe udělat konec veškerým jednáním, než utvořit vládu, která by přinesla pouze destabilizaci.

Též spolkový mluvčí Zelených Alexander Van Bellen zcela jasně prohlásil, že jeho strana není ochotna spolupracovat ani se Svobodnými ani s Haiderovou BZÖ. Její předseda Peter Westenthaler prohlásil, že je však rozhodnut za všech okolností zabránit novým předčasným volbám, protože by to bylo to nejhorší řešení. Gusenbauer prohlásil, že spolkový prezident Heinz Fischer vyzývá ještě k trpělivosti, a proto by se lidovci koncem týdne měli rozhodnout, zda obnoví jednání. Nikdo v sociální demokracii nemyslí na nové volby, prohlásil předseda SPÖ, ale obyvatelstvo ztrácí trpělivost, a proto by lidovci koncem týdne měli učinit konečně něco rozhodujícího.

Rakousko se nyní jeden měsíc staralo o problémy lidovců, nyní však nastal čas, aby se lidovci začali starat o Rakousko - prohlásil Gusenbauer.Není přece možno čekat na skončení jednání vyšetřujících výborů, která potrvají průměrně dvacet měsíců. Navíc k tomu není ani formální důvod, protože jejich jednání se z drtivé většiny účastní osoby, které nejsou ve vyjednávajících týmech obou stran.

Lze proto pokračovat v koaličních jednáních, protože ta se nebudou překrývat parlamentními výbory. Odmítl přitom tvrzení Schüssela, že při vzájemném setkání se spolkovým prezidentem bylo dohodnuto, že výbory budou urychleně pracovat. Lidovci však opět opakují, že sociální demokraté ztratili jakýkoliv zájem o koalici s nimi a připravují zřejmě jinou formu vládnutí.

Podle jejich názoru SPÖ neprovedla žádný pozitivní krok vůči lidovcům, naopak téměř denně v médiích eskaluje situaci. Dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll prohlásil, že nejde o to si navzájem předávat Černého Petra, ale SPÖ musí přestat tahat obyvatelstvo za nos tak, jak učinilo krátce po volbách tvrzením, že lze utvořit menšinovou rudo-zelenou vládu za podpory Svobodných. Gusenbauer za této situace pohrozil, že pokud lidovci nebudou mít chuť dále jednat, pak. zde existuje ještě alternativa odvolat dosluhující Schüsselovu vládu, která se sestává z lidovců a BZÖ.

Spolkový prezident pak může na základě vyslovené nedůvěry ostatních politických stran ji odvolat. Stane se tak poté, co lidovci nebudou alespoň vydávat signály, že nemají zájem převzít vládní odpovědnost za Rakousko. A takové signály hovoří pak zcela jasně za ně, prohlásil Gusenbauer. Novináři a politologové, jak napsal týdeník Profil, míní, že za této situace nastala "hodina prezidenta?".

Je jasné, že pro Heinze Fischera bylo od samého začátku riskantní upřednostnit spolupráci mezi oběma velkými stranami.Nyní po měsíci od skončení voleb nastala složitá situace, kdy cesty mezi oběma stranami jsou zabetonovány. Obdobná situace nastala v roce 1999 a vzniku tehdejší koalice lidovců s krajními Haiderovými pravičáky nedovedl tehdejší prezident Thomas Klestil zabránit.

Fischer proti svému předchůdci má výhodu, že není diplomatem, ale aktivním politikem, který čtyřicet let pracoval v parlamentu a zde nabyl velkých zkušeností a známostí s politiky. Odtud také pramení jeho přátelské styky se Schüsselem, kterému pomohl jako předseda parlamentu v době, kdy jeho spojenectví s Haiderem bylo kritizováno Evropskou unií. Schüsselovu taktiku má dobře přečtenou a nyní bude mít dostatek času na vlastní hru.Dnes již nikdo nevěří, že do vánoc bude sestavena vláda a ani Fischer proto nespěchá . Je ve stálém telefonickém spojení s Gusenbauerem i Schüsselem a v příštích týdnech je bude zvát na společná setkání. Nyní leží na Hainzi Fischerovi odpovědnost, aby obě strany přesvědčil, že je v zájmu Rakouska uzavřít velkou koalici.

                 
Obsah vydání       8. 11. 2006
8. 11. 2006 BBC: Demokraté triumfovali během těžké volební noci pro Bushe
8. 11. 2006 Volby 2006: tolik procent, kolik si zaplatíš Michal  Brož
8. 11. 2006 Británie je rozhodnuta hájit své právo zabíjet náhodně civilisty
8. 11. 2006 Reakce návštěvníků stránek BBC na odsouzení Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Od babičky z Ratibořic ke gravidní hopsandě Věra  Říhová
8. 11. 2006 Nezaměstnanost v ČR v říjnu klesla
8. 11. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
8. 11. 2006 Zda zásah do pokojného stavu je zásahem zřejmým
8. 11. 2006 Je to o horkém bramboru nebo spíš gordický uzel? Miloš  Dokulil
8. 11. 2006 Saddám, trest smrti a vyšší princip Milan  Daniel
8. 11. 2006 Nemarxistické levičáctví v postmoderním hávu Stanislav  Holubec
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Citát dne - včerejšího
8. 11. 2006 Podruhé do téže řeky Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 "Dětská prostituce v pohraničí" - je konec roku, žebrá se o granty a ani o prostitutky není nouze Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 V zájmu maximální bezpečnosti Michal  Vimmer
8. 11. 2006 Školní výlet do Prahy Wenzel  Lischka
9. 11. 2006 Účinné argumenty, aneb proč volit ODS
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Jiří David: Nesouhlasím s výběrem projektu pro benátské Bienále Jiří  David
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý
8. 11. 2006 Zbytečná Sekaninová ve zbytečném Senátu Jan "Matt" Hájek
8. 11. 2006 Mizí peníze -- prostě jen tak. V Německu Uwe  Ladwig
8. 11. 2006 Mezi rakouskými socialisty a lidovci vládne mrazivá nálada Richard  Seemann
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Emigrovat je právo, které musí být respektováno
8. 11. 2006 Zavile rudý a nebo zavile modrý sen?
7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví
7. 11. 2006 Arogance a šlendrián v O2
7. 11. 2006 Rozostření hranice mezi normalitou a deviací Petr  Sak
6. 11. 2006 Na mediální konferenci v Krumlově bylo po dva dny horko Štěpán  Kotrba
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mezi rakouskými socialisty a lidovci vládne mrazivá nálada Richard  Seemann
6. 11. 2006 Iluze bezpečí... A pak najednou zhasla světla... Uwe  Ladwig
18. 10. 2006 Gusenbauerův dlouhý pochod Richard  Seemann
2. 10. 2006 Rakouská opozice zvítězila ve volbách   
2. 10. 2006 Rakušané odmítli demontáž sociálního státu Richard  Seemann
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
5. 9. 2006 V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň Richard  Seemann
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
26. 7. 2006 Causa Grasser Richard  Seemann
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
29. 6. 2006 Rekviem za ÖGB Richard  Seemann
8. 6. 2006 Pracovníci rakouského rozhlasu a televize volají SOS Richard  Seemann
1. 6. 2006 Rakousko: Westenthaler vystřídá Haidera Richard  Seemann