24. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 10. 2006

ANALÝZA

První krok ke globální úloze NATO?

V minulých dnech byla v Bruselu podepsána dohoda mezi Izraelem a NATO o vzájemné vojenské spolupráci ve 27 oblastech. Je to první ujednání tohoto druhu s nějakým mimoevropským státem.

Spolupráce se bude týkat nejenom společného boje proti terorismu, ale také vojenské doktríny, výcviku a nasazení, nekonvenčních zbraní i spolupráce oboru vojenského zpravodajství. Tato dohoda má být prvním krokem k úzkému partnerství židovského státu s Atlantickou aliancí, jež by bylo na stejné úrovni jako podobné partnerství s evropskými státy. Dohoda NATO s Izraelem je také první tohoto typu na Blízkém východě a znamená, že tato aliance se tak fakticky zapojuje do vojenských a politických problémů, kterým Izrael čelí v této části světa.

Snahu postupně prosadit plné členství Izraele v Atlantické alianci již dlouho projevoval generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer, bývalý španělský pravicový premiér José Maria Aznar a někteří pravicoví politici v Itálii. O dnešním generálním tajemníkovi NATO je všeobecně známo, že jeho postoje k činnosti aliance jsou souběžné s názory Pentagonu a amerického ministerstva zahraničí, které by uvítaly globální úlohu NATO. Proto nepřekvapí, že v minulých měsících navštívil Jaap de Hoop Scheffer Austrálii, Nový Zéland a Japonsko, aby tam domluvil vojenskou spolupráci aliance s těmito zeměmi, z nichž některé již aktivně přispěly svými jednotkami do akcí NATO, ku příkladu v Afghánistánu.

Dohoda s Izraelem ukazuje, jakým způsobem by se mohla postupně měnit činnost NATO, jež se má podle zakládající Washingtonské smlouvy týkat pouze zeměpisné oblasti členských států. Ovšem zakládající dohoda již byla modifikována na pražském summitu v tom smyslu, že aliance může zasahovat i mimo svůj regionální prostor, pokud se na tom dohodnou všechny členské státy. Příkladem tu je letecké a raketové bombardování někdejší Jugoslávie kvůli Kosovu, převážně letectvem a raketami USA, bez schválení orgány OSN, což stálo život na tři tisíce civilistů včetně dětí a rozbití velké části srbské dopravní a průmyslové infrastruktury.

Podle plánů mnoha vlivných členů Bushovy administrativy by bylo optimální, kdyby se Atlantická aliance přeměnila z regionálního vojenského svazku, původně vytvořeného na obranu před Sovětským svazem, na vojenskou alianci, jež by mohla zasahovat na celém světě. Jinými slovy na jakéhosi " světového četníka". Vzhledem k tomu, že od svého zrodu je vrchním velitelem aliance vždy americký generál a že Američané mají v tomto svazku největší vliv, NATO by se tak mohlo stát vhodným nástrojem globální politiky USA.

Tato snaha USA není nového data. Bývalý francouzský prezident Francois Mitterand konstatoval již počátkem led devadesátých minulého století, že USA nikdy nebyly ochotny použít k jakémukoliv politickému řešení alianci nebo instituci, ve které by neměli převažující vliv. Napsal to Mitterandův dlouholetý minstr zahraničních věcí Hubert Védrine ve své knize "Les Mondes de Francois Mitterand", která je politickou a diplomatickou kronikou let 1981 až 1995. Podle Védrina se to projevilo jak v otázce sjednocení Německa tak v období rozpadu Jugoslávie. Takovou nejvhodnější organizací k prosazování americké politiky v Jugoslávii se tehdy stalo NATO.

Nyní jsou vojenské jednotky NATO v Afghánistánu, ale pouze proto, že Washington uplatnil po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum New Yorku příslušný článek Washingtonské dohody k zásahu proti agresorovi, tedy proti výcvikovým centrům Talibanu v Afghánistánu. Tento článek ovšem již nemohl být aplikován na americké tažení proti Iráku Saddáma Husajna a proto tam nejsou spojenecké síly USA z titulu Atlantické aliance, ale jen na základě rozhodnutí vlád a parlamentů jednotlivých zemí. Česká republika, jak známo, nikdy nebyla součástí vojenské aliance USA bojující proti Iráku.

V NATO se podle Washingtonské smlouvy rozhoduje pouze na základě jednomyslnosti. To si tam kdysi prosadili Američané, aby se tam nemohlo nic dít proti jejich vůli. Nyní ovšem USA často vadí, že by některý člen mohl tak vetovat akci, kterou chtěl Washingtonu prosadit.

Americký tisk nedávno napsal, že tato zásada jednomyslnosti se prý v menších případech v orgánech aliance obchází tak, že velvyslanci států, které se nechtějí k některým akcím Američanů připojit, se hlasování nezúčastní a pak jednomyslné rozhodnutí druhých jen berou na vědomí. Je-li to pravda je to nebezpečný precedent. A je na místě se ptát, jaké je tu stanovisko naší diplomacie i vojenských zástupců v alianci, zda je jejich loajalita na první místě k zem, jež je tam vyslala, či k převládající americké většině v orgánech NATO.

O akcích Atlantické aliance a jejich orgánů, především o cestách a jednání jejího generálního tajemníka Jaapa de Hoop Scheffera, se v naši sdělovacích prostředcích téměř nepíše a podle všech se tím ani příliš nezabývají volení zástupci lidu. A to by se mělo změnit, protože žijeme ve světě plném konfliktů v dalekých zemích, jež se Střední Evropy vůbec netýkají. Bylo by nešťastné, kdyby se měl někdy v budoucnu opakovat případ orgány OSN neschváleného vojenského útoku NATO na Jugoslávii, který pod tlakem orgánů aliance většina ministrů Zemanovy vlády schválila, ačkoliv podle všech průzkumů s tím při nejmenším tři pětiny obyvatel nesouhlasily.

Všechny snahy o rozšíření NATO na další, především neevropské členy, nebo změna jeho všeobecného zaměření by se proto měly projednávat otevřeně i v jednotlivých členských státech, tedy také u nás a neponechávat tyto věci jen nejvyšším představitelům a orgánům aliance. Zvláště když nyní je u mnoha z nich nepokrytá snaha v souladu se záměry některých vlivných představitelů USA prosazovat nové, globální zaměření Atlantické aliance.

Autor je analytikem serveru Res Publica

                 
Obsah vydání       24. 10. 2006
24. 10. 2006 Irák: Britští voliči požadují návrat britské armády do konce letošního roku
24. 10. 2006 Publikovala firma Makro na titulní stránce Lidovek své PR? Fabiano  Golgo
24. 10. 2006 O sněhulákovi z PVC též v Českém rozhlase Bohumil  Kartous
24. 10. 2006 Svoboda tisku v ČR a na Slovensku je "větší než v Británii a v USA" :)
24. 10. 2006 Česká televize opět předvedla, co "umí" Petr  Baubín
24. 10. 2006 V Česku zuří válka policajtů, přiznává už i Mladá fronta Dnes
24. 10. 2006 Mejdan ODS Josef  Vít
24. 10. 2006 O mejdanu mezi hroby v českých novinách
24. 10. 2006 Zakažme bibli a Platóna Ondřej  Slačálek
24. 10. 2006 Stát dotoval časopis KSM, pak ho zakázal
24. 10. 2006 Stokrát ne jednomu otvíráku Petr  Dušek
24. 10. 2006 Reprodukce jako zaměstnání Ivan  Brezina
24. 10. 2006 Kandidátka do Senátu Sekaninová za ČSSD skrývá svůj rasismus za nejasná tvrzení Martin  Marek
24. 10. 2006 Co to znamená, být mistrem světa v exportu? Uwe  Ladwig
24. 10. 2006 Němci účtují po šedesáti letech Richard  Seemann
24. 10. 2006 I slova jsou nebezpečná Petr  Hušek
23. 10. 2006 Stát právem trestá navádění k trestnému činu
23. 10. 2006 Bude nám stát určovat, co si máme myslet? Jan  Čulík
24. 10. 2006 Co by snad být nemuselo Miloš  Dokulil
24. 10. 2006 Exercicie říjen Theodora  Žurková
24. 10. 2006 Nic než holá pravda o Iráku Daniel  Veselý
24. 10. 2006 Paroubkův styl politiky Přemysl  Houda
24. 10. 2006 První krok ke globální úloze NATO? Jiří G. Müller
24. 10. 2006 Chcete se podívat do sněmovny?
24. 10. 2006 Proč budu volit já, komunista, Táňu Fischerovou Roman  Janouch
24. 10. 2006 Citát dne - včerejšího
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Ministr Říman (ODS) chce škodit klimatu výrazně více Miroslav  Šuta
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Zrušte ústavu, stačí nám prezident Bohumil  Kartous
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
11. 10. 2006 Vynikající Taneční hodiny v Praze!