13. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 10. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ráno zavraždili badristé v Bagdádu reportéra Ahmada Rijáda al-Karbúlího, stalo se tak cestou do práce v TV Bagdád, která je řízena sunnity. Jak uvedli svědkové, Karbúlímu šíité už několikrát vyhrožovali, aby zanechal práce v této satelitní televizi, která pravidelně přináší informace o vraždách páchaných šíitskými eskadrami smrti. Badristé mu dokonce jednou prohledali dům, tehdy mu ale jen pohrozili, že ho zabijí, pokud bude v práci pokračovat.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 16. září 2006

Kubajsahr

Město, ležící asi 290 km severozápadně od Bagdádu, a přilehlé vesnice obklíčili za úsvitu američtí vojáci,v celé oblasti s 50 000 obyvateli vyhlásili zákaz vycházení a zahájili svou obvyklou činnost -- prohledávání domů a zatýkaní civilistů. Akce byla odplatou za smrt pěti amerických vojáků, kteří byli ve městě předchozího dne zabiti. Mezi zatčenými byl též novinář, který se pokusil odeslat zprávu o situaci ve městě.

Fallúdža

Ve východních čtvrtích města Dubbat a Askarí po celý den pokračovala razie, při níž americké síly od páteční noci pátraly po zbraních a partyzánech. Američané přitom rozhlásili, že získali informace, podle nichž do města přišli ozbrojenci ze Saúdské Arábie a připravují útoky proti nim. V první etapě američtí vojáci spolu s kolaboranty vyslýchali obyvatele, ve druhé podrobně prohledávali domy a v rámci hledání zbraní dokonce rozkopávali zahrady a dvorky.

Podle informace poručíka místní policie měli Saúdští Arabové do města přijet se statisíci dolarů určenými pro odboj a na provádění sebevražedných útoků pomocí aut nebo vest naplněných výbušninami. Pátrání podle něho probíhalo na základě informací a nikoli náhodně.

Hlídka tzv. Irácké národní gardy, zřejmě ve snaze nezůstat pozadu, začala mezitím ve čtvrti Džumhúríja střílet na ulici na civilisty, jednoho z nich zabila a tři zranila.

Ramádí

V ranních hodinách zastřelil americký snajpr ve čtvrti Ta`mím muže a jeho matku. Dalšího muže zastřelil bez jakéhokoli varování v poledne další snajpr ve dveřích jeho domu.

Bagdád

Šíitské milice ráno ostřelovaly převážně sunnitskou Ámiríji devíti minometnými střelami ráže 82 a 120 mm, z nichž čtyři dopadly na ulici a pět zasáhlo obytné domy. Mezi 13 zraněnými obyvateli byly i ženy a děti, pět zraněných bylo ve vážném stavu.

V Durá během další z řady razií američtí vojáci odvedli 22 místních lidí včetně 50leté ženy.

Večer nemocnice soudního lékařství oznámila, že v průběhu posledních čtyř dnů bylo v Bagdádu nalezeno více než 200 zavražděných sunnitů, z toho v sobotu 48. Šlo o vládní zaměstnance, dělníky, obchodníky, duchovní osoby a studenty. Dalších 30 lidí bylo nezvěstných. I když tzv. ministerstvo zdravotnictví, v jehož čele stojí člen Sadrova hnutí, přiznalo pouze 80 mrtvých, jejich skutečný počet dosáhl podle celkových informací čísla 220.

Večer se v okrsku Karradá střetli partyzáni s americkými vojáky a loutkovými policisty. K těm se pak přidali také kurdští pešmergové a badristé. Boje tu pokračovaly až do noci.

Ozbrojené akce odboje

Kolem 7:00 zaútočilo asi deset partyzánů na policejní kontrolní stanoviště na hlavní silnici mezi Kirkúkem a Hawídžou a zastřelili dva policisty a tři další zranili. Zranění utrpěli rovněž dva z útočníků.

Ostřelování vojenských cílů

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly sídlo sil Magháwir v Sámarrá.

Bombové útoky

V centru Bagdádu zasáhl ráno výbuch bomby poblíž fotbalového stadionu policejní hlídku, poškodil dvě vozidla, jedno těžce a druhé lehce, zabil jednoho a zranil dva policisty.

V centru Ramádí explodovala dopoledne bomba pod americkou kolonou a zneškodnila Humvee, v němž zranila čtyři vojáky. Američané odpověděli střelbou po okolních obchodech, které však už jsou několik měsíců pro neustávající boje uzavřeny. Několik jich ovšem bylo střelbou zapáleno a čtyři zcela vyhořely.

Výbuch bomby ve vesnici Džurf al-Milh u Ba`qúby těžce poškodil jedno z vozidel policejní hlídky, dva policisty usmrtil a dva zranil.

V poledne došlo také v Kirkúku k výbuchu bomby pod policejní hlídkou, jejíž vozidlo bylo poškozeno a dva policisté zraněni.

Pozdě večer zasáhla exploze bomby americkou kolonu projíždějící Dudžajlem asi 55 km severně od Bagdádu, zničila Humvee a usmrtila celou jeho posádku.

Neděle 17. září 2006

Ramádí

Uprostřed města ostřelovali američtí vojáci auto a zabili v něm dva civilisty. Auto vzplanulo a vojáci zabránili pracovníkům sanitek, aby mrtvá těla z hořícího vraku vytáhli.

Fallúdža

Město prožilo další neklidný den:

Ráno pokračovaly ve východních částech města razie spojené se zatýkáním.

Kolem 11:00 otřásly silné exploze ležením amerických sil a kolaborantů v centru města.

V poledne narazily dvě americké hlídky ve čtvrtích Andalús a Džumhúríja na bomby, které zničily dvě jejich vozidla a zabily nebo zranily posádky. Po explozích došlo k bojům mezi partyzány a Američany doprovázenými loutkovou národní gardou.

Jen o něco později zaútočil další oddíl partyzánů na americkou hlídku ve čtvrti Risála na západě města, zničil další Humvee a rovněž zabil nebo zranil členy jeho posádky.

V poledne najeli téměř současně dva fidáíové s auty do americké základny, jeden do západní brány a druhý do hlavní brány. První zničil bránu a sedm policejních vozidel, druhý devět vojenských a civilních aut.

Celkem během dne explodovalo sedm bomb a tři auta, došlo ke dvěma útokům ostřelovačů, třem minometným a raketovým útokům a dvěma kratším přestřelkám s okupačními kolonami v centrálních a východních částech města, v nichž bylo podle informace policejního zdroje zabito 12 a zraněno 20 amerických vojáků a značné ztráty utrpěla též loutková armáda a policie. V odpověď na to Američané město uzavřeli a vyhlásili zákaz vycházení, nad Fallúdžou přelétalo šest bombardérů F-16.

Fotoreportáž z města viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDnews=125915

Bagdád

O půlnoci ze soboty na neděli se partyzáni střetli s americkými vojáky v Ámiríji, odkud bylo celou půlhodinu slyšet střelbu. Partyzáni během boje zničili jedno vojenské vozidlo a americké vrtulníky pak ještě po dvě hodiny létaly nad čtvrtí.

Ráno bylo v různých -- převážně šíitských - částech města nalezeno dalších 15 mrtvých sunnitů.

Za poledne vtrhli američtí vojáci do jednoho z domů v Ámiríji a zabili 17letého Mustafu a jeho mladšího bratra Zajda. Mustafovo tělo pak přivázali na kapotu Humvee a provokativně s ním jezdili po ulicích čtvrti. Matku obou chlapců postihl při pohledu na smrt synů záchvat mrtvice a na místě zemřela.

Skupina mahdistů vtrhla kolem 19:00 do mešity Sajjida Idríse v okrsku Karradá, kde se střetla s její stráží. Muezzin amplionem volal na pomoc lidí z okolí, ale loutková policie uzavřela veškeré přístupy a umožnila mahdistům, aby zmizeli a s sebou odvlekli sunnity, kteří se v mešitě právě modlili.

Sebevražedné útoky

Ráno najel v Kirkúku fidáí s autem do budovy kriminální policie, obsazené kurdskými pešmergy, kde podle oficiálních údajů zabil nejméně deset a zranil přes 50 lidí, většinou policistů a pešmergů. Další fidáí zaútočil o pár hodin později s autem na tamní sídlo kurdské strany vedené Džalálem Tálabáním, kde byla také řada lidí usmrcena nebo zraněna.

Ostřelování

Večer dopadly tři rakety S5K na americkou základnu v Tádží.

Bombové útoky

V Hítu zasáhl ráno výbuch bomby americkou kolonu, zcela zničil obrněné vozidlo a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

V okrsku Jarmúk na severu Mosulu explodovala dopoledne bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zničila jedno z jejích vozidel a zranila v něm dva kolaboranty.

K sérii bombových útoků došlo v Kirkúku. Při prvním z nich zničila dopoledne bomba vozidlo z americké kolony a zabila čtyři vojáky. O pět minut později těžce poškodila exploze auta vozidlo z další americké kolony, jednoho vojáka v něm zabila a dva zranila. Ve čtvrti Gharnáta zasáhl výbuch dalšího auta kurdské pešmergy a zabil nebo zranil 17 z nich.

Pondělí 18. září 2006

Kmenový vůdce dementuje lži západních médií

Jeden z kmenových vůdců v provincii Anbár, šajch Farhán Chalíl Chandžár prohlásil pro Mafkarat al-Islam, že "všechno, co západní média tvrdí o spojenectví kmenů proti al-Qá`idě a iráckému odboji, je laciná a prázdná lež. My jsme však takovými tvrzeními nebyli nijak překvapeni, protože naše provincie je dnes na vrcholu boje proti okupantům a okupační síly se proto snaží šířit tyto povídačky, aby zakryly vlastní ztráty. Žádný kmenový vůdce ani žádný kmen ani jeho část se v Anbáru nesetkali s osobou jménem Abd as-Sattár Buzajgh al-Rišáwí, který ve skutečnosti neexistuje a jeho jméno je vymyšlené. Bohužel k tomu použili jméno Buzajgh, což byl velký předek kmene Bú Rišá, známého svou věrností Bohu a mudžáhidům, a tak se snažili dodat věci zdání normálnosti."

Novinářka Bájatíová znovu zatčena

Jak oznámila webová stránka Albasrah.net, jen několik hodin po svém propuštění z vězení (13. září) byla novinářka Kulšan al-Bájatíová znovu zatčena a byly jí zakázány jakékoli návštěvy. Albasrah.net se obrátila s výzvou ke všem novinářům, aby v zájmu svobody slova intervenovali u loutkové vlády ve prospěch své kolegyně a zabránili tak tomu, že by ji potkal osud novináře Atwára Bahdžata, jenž byl ve vězení umučen.

Sebevražedný útok

V Ramádí najel odpoledne fidáí do objektu odvodního střediska loutkové armády, kde podle předběžných informací zabil nebo zranil 25 lidí.

Ozbrojené akce

V centru Hadíthy a v okrscích Subhání a Haqláníja došlo během dne ke třem útokům partyzánů na americkou námořní pěchotu, při nichž byla dvě Humvee zničena a další zneškodněno, pět mariňáků zabito a několik dalších zraněno. Americké síly pak město uzavřely a za doprovodu vrtulníků je začaly prohledávat.

Ostřelování

Za rozbřesku dopadly tři rakety Kaťuša na americkou leteckou základnu Bakr (nyní Camp Anaconda) u Jathribu.

O něco později zasáhlo pět minometných střel ráže 82 mm společný štáb amerických a loutkových sil v Latífíji asi 30 km jižně od Bagdádu.

Nejméně 11 minometných střel dopadlo na sílo sil Magháwir v okrsku Džihád ve východním Bagdádu. Podle svědků došlo při útoku k hmotným škodám i ztrátám na životech, na místo také dorazily čtyři ambulance.

Bombové útoky

Exploze bomby zasáhla ráno v Durá kolonu se zahraničními podnikateli a zničila jeden z automobilů, v němž zabila tři podnikatele, pracující pro americké síly, pravděpodobně Izraelce.

Americká vojenská kolona ráno najela na bombu východně od Qá`imu, kde byli ve zničeném Humvee čtyři vojáci zraněni.

Bomba ráno zasáhla také americkou hlídku projíždějící městem Ána, zcela zničila Humvee a celou jeho posádku zabila nebo zranila.

Další americká hlídka na bombu narazila na polní silnici u Hítu. Ve vážně poškozeném transportním vozidle byli nejméně dva vojáci zabiti a čtyři zraněni

Úterý 19. září 2006

Fallúdža

Ve městě, kde v posledních dnech dochází ke stále více útokům na americké vojáky a tzv. národní gardu, se kolem 8:30 partyzáni střetli s policejní hlídkou, přičemž dva policisty zranili.

Šíitští kolaboranti zavraždili reportéra

Ráno zavraždili badristé v Bagdádu reportéra Ahmada Rijáda al-Karbúlího, stalo se tak cestou do práce v TV Bagdád, která je řízena sunnity. Jak uvedli svědkové, Karbúlímu šíité už několikrát vyhrožovali, aby zanechal práce v této satelitní televizi, která pravidelně přináší informace o vraždách páchaných šíitskými eskadrami smrti. Badristé mu dokonce jednou prohledali dům, tehdy mu ale jen pohrozili, že ho zabijí, pokud bude v práci pokračovat.

Odpoledne uzavřely okupační síly tzv. Zelenou zónu, protože obdržely informaci, že někde uvnitř ní poblíž americké ambasády je auto naložené výbušninou. Za zpřísněných už tak striktních bezpečnostních opatření prohledaly všechna auta v jejím okolí a prověřily veškerý americký bezpečnostní personál, aniž ohlásily nějaký výsledek.

Sebevražedné útoky

V Bagdádu dopoledne najel fidáí do policejní stanice v okrsku Ámil a objekt vážně poškodil.

Kolem 16:45 najel v Mosulu fidáí s autem do hlídky čtyř amerických Humvee, jedno zničil a jeho posádku usmrtil.

Další sebevražedný útočník najel u Abú Ghurajb na dálnici vedoucí z Bagdádu do západního Iráku do kontrolního stanoviště tzv. Irácké národní gardy. Na stanovišti způsobil vážné škody, nejméně čtyři gardisty zabil a další zranil.

Ozbrojené akce

V Salmán Páku zastřelili partyzáni večer dva mahdisty -- velitele oddílu a jeho strážce. Velitel byl ve městě znám jako organizátor únosů, mučení a vraždění zdejších sunnitů.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo dopoledne na americký konzulát v Hillá.

Sedm stejných střel vypálil odboj na americkou základnu ležící severně od Ba`qúby.

V Basře zasáhly dvě rakety zeď kolem íránského konzulátu a poškodily tři policejní hlídková vozidla. Kromě toho došlo k minometnému útoku na objekt britského konzulátu, kde je také britská vojenská základna a úřadovny OSN. Podle AFP do tohoto komplexu dopadla jedna ze střel a britský mluvčí připustil, že "tyto útoky se čas od času stávají, zpravidla jednou za 4-5 dní".

Bombové útoky

Ráno zničil výbuch bomby blízko severního parkoviště v Mosulu auto policejní hlídky. Zranil dva policisty, jednoho těžce. O něco později zasáhla na jihozápadě Mosulu bomba americkou hlídku, zničila Humvee a celou jeho posádku zabila nebo zranila. V tamní čtvrti Jarmúk odpoledne současně vybuchly pod americkým obrněným vozidlem Bradley dvě bomby, celé je zničily a pětičlennou posádku usmrtily. Těla tří vojáků se Američanům podařilo vytáhnout, zbývající dvě shořela uvnitř na uhel.

Na západním okraji Hítu zničil výbuch bomby na silnici vedoucí ke kontrolnímu stanovišti americké obrněné vozidlo a zabil nebo zranil jeho posádku.

V ba`qúbské části Tahrír explodovala odpoledne v kanále uprostřed ulice pod americkým vozidlem silná bomba a zcela je zničila. Silný výbuch zabil čtyři vojáky, jednoho z nich, který stál na vozidle, přitom odmrštil a roztrhal na kusy. Vojáci pak prohledali okolní obchody a odvedli s sebou 12 místních lidí.

Středa 20. září 2006

Bagdád: další umučení sunnité

V převážně šíitských čtvrtích bylo během dne nalezeno 41 mrtvých sunnitů, kteří byli před smrtí páleni kovovými předměty, byly jim vytrhány nehty, imámům mešit vyříznut jazyk. Pět obětí mladších 18 let bylo znásilněno. Režim se neúspěšně snažil tvrdit, že jde o oběti al-Qá`idy.

Během poledních modliteb vpadlo více než 20 amerických vojáků se čtyřmi Humvee do sunnitské mešity Múlukí v Ámiríji, prohledali imámovu místnost a další prostory, ale neodvážili se vejít do modlitební haly. Počkali, až modlitby skončí a věřící začnou odcházet a pak začali vyslýchat je i imáma, zda na modlitby přicházejí partyzáni. Každý musel předložit své doklady a sdělit, kde pracuje, nikdo nebyl zatčen.

Sámarrá

V sámarrské čtvrti Mu`tazim najel kolem 16:00 neznámý útočník do domu místního kmenového vůdce šajcha Chálida al-Fáliha, vůdce místního sunnitského kmene Bú Baz, zabil dítě a zranil dalších 26 lidí.

Sebevražedný útok

Poblíž rafinérie v Durá najel dopoledne fidáí do policejního kontrolního stanoviště, zabil čtyři policisty a deset dalších zranil.

Ozbrojené akce

V Ramádí se kolem půlnoci partyzáni střetli na ulici Muháfaza s americkou námořní pěchotou. Zvuky střelby se odtud nesly po celém městě spolu s voláním muezzina "Alláhu akbar!"

Časně ráno zasáhl partyzánský ostřelovač v mosulské čtvrti Sumár na pravém břehu Tigridu vojáka z americké pěší hlídky. Když se ostatní vojáci snažili mrtvého odtáhnout do bezpečí, zasáhl týž ostřelovač dalšího z nich a usmrtil i jeho.

Při útoku na americkou vojenskou kolonu byl na jihozápadě Kirkúku zabit jeden a zraněni tři vojáci, zneškodněno bylo jedno Humvee a druhé poškozeno.

Pozdě večer přepadli partyzáni v severovýchodním Bagdádu americkou kolonu, těžce poškodili jedno z vojenských vozidel, dva vojáky přitom zabili a tři zranili.

K prudkému boji mezi partyzány a americkou námořní pěchotou došlo před půlnocí v obytném komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža, Američané utrpěli ztráty.

Ostřelování

Kolem 3:15 dopadly čtyři minometné střely ráže 120 mm do štábu tzv. národní gardy ve Fallúdže.

Ráno zasáhly dvě rakety Grad americkou základnu v centru Sámarrá.

Další tři minometné střely ráno dopadly do tábora amerických a loutkových sil ve vesnici Hasy u Fallúdže

Bombové útoky

Ve východní části města Ána ráno došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou, při němž bylo zneškodněno jedno Humvee, zabit jeden voják a zraněni tři další, z nichž jeden byl vážně popálen.

Další bomba zasáhla americkou kolonu blízko fallúdžské hlavní nemocnice, poškodila transportní vozidlo, zabila tři a zranila čtyři americké vojáky, dva z nich vážně.

V Miqdádíji zničil výbuch bomby hlídkové vozidlo tzv. národní gardy, jednoho gardistu v něm usmrtil a tři zranil.

Nový soudce vedoucí proces proti Saddámu Husajnovi má zajímavý životopis

Mafkarat al-Islam získal informace o kariéře Muhammada Urajbího, který byl jmenován novým soudcem v procesu se Saddámem Husajnem. Narozen v Basře 1960, absolvoval v roce 1982 soukromou školu. Pak chtěl nastoupit na vojenskou akademii, kam však nebyl přijat s tím, že jako homosexuál není profesionální vojenské služby schopen. Pracoval tedy v restauraci al-Azá`im v bagdádském okrsku Sa`dún, patřící jeho otci, zprvu jako pokladní, poté, co jej otec nachytal při krádeži, jako číšník. Po pěti letech byl odsouzen na rok do vězení za to, že okradl Egypťana, který v restauraci rovněž pracoval.

Po propuštění z vězení měl nastoupit vojenskou službu, ale místo toho se rozhodl přidat k Brigádám Badr. Utekl do Teheránu a po výcviku tam působil jako velitel oddílu badristů.

S brigádami se po okupaci Iráku vrátil do země a začal se mstít každému, o kom si myslel, že má na svědomí jeho uvěznění či jiná "utrpení". Zabil 60letého prodavače čaje, který jeho otci oznámil, že mu syn v podniku krade. Zabil i profesora, jehož podezíral, že je příčinou jeho nevalného závěrečného hodnocení na soukromé škole.

Za éry loutkového premiéra Džafarího získal místo generálního ředitele bývalého paláce Tašrífát v bagdádské tzv. Zelené zóně. Všechny, kdož znali jeho minulost, nyní neskonale překvapilo jeho jmenování "soudcem".

Čtvrtek 21. září 2006

Ramádí

Krátce po poledni začaly na několika místech města boje mezi partyzány a americkou námořní pěchotou. Povstalci zničili dvě její obrněná vozidla, zasáhli raketami a minometnými střelami dva americké štáby a v centru města přišli o život tři američtí ostřelovači. Odpoledne najel na západě města fidáí do domu zabraného americkými vojáky. Mohutný výbuch dvoupatrovou budovu zničil a všechny uvnitř usmrtil. Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam boje ve městě dosahovaly intenzity, jaká byla zaznamenána naposledy před měsícem.

Bagdád

Po poledni Američané na dvě hodiny uzavřeli bagdádské mezinárodní letiště. Podle informací zaměstnanců iráckých aerolinií tak okupační síly činí v případě příletu některé důležité osobnosti.

Kurdští kolaboranti popravili 11 kurdských příslušníků odboje

Místní televizní stanice Kurdistan oznámila, že proamerická kurdská separatistická vláda popravila za svítání 11 osob, obviněných z příslušnosti ke kurdské odbojové organizaci Ansar al-Islam.

Šlo vesměs o Kurdy - šajcha Ismata Abd al-Karíma, známého jako šajch Zana a jeho druhy, šajcha Dijára, šajcha Burhána a další příslušníky salafíjského muslimského proudu, kteří se podle oficiálního prohlášení provinili "zločiny zabíjení, bombovými útoky a znásilňováním".

Podle zákona č. 144 separatistického režimu je praktikování islámského salafíjského fundamentalismu v kurdském regionu zakázáno a kdokoli je z příslušnosti k němu obviněn, vydává se v nebezpečí, že bude v nejlepším případě uvězněn.

Sebevražedný útok

V Ámiríji na západní straně Bagdádu narazil fidáí s autem do kolony amerických a loutkových vojáků, zničil jedno americké vozidlo, zabil jeho posádku a vážně poškodil další Humvee.

Ozbrojené akce

Za úsvitu zaútočili fallúdžští partyzáni současně na tábory tzv. národní gardy na dvou místech města. Při jednom z útoků byli zabiti čtyři gardisté a policista.

V 6:00 přepadli partyzáni v Musajjibu americký konvoj obrněných vozidel a kamionů, zničili dva kamiony se zásobami pro americkou armádu, zneškodnili jedno Humvee, zabili tři vojáky a dva cizí žoldáky. Američané pak loutkové polici nařídili uvěznit větší počet lidí žijících v okolí, většinou rolníků.

Ve 21:00 zastřelil ostřelovač u nového fallúdžského mostu jednoho ze skupiny stojících amerických vojáků..

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly za svítání na kontrolní stanoviště tzv. Irácké národní gardy na příjezdové silnici do Fallúdže.

Bombové útoky

Dopoledne uničila bomba v Miškanu u Dulu`íje americké Humvee, tři vojáky v něm zabila a čtvrtého zranila. Američané pak na ulici pozatýkali 15 místních lidí a odvedli je neznámo kam.

V centru Miqdádíje zasáhl výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy, zničil její pickup, dva gardisty usmrtil a dva zranil.

Večerní exploze bomby pod americkým Humvee na východním okraji města Ána zničila vozidlo a všechny vojáky v něm usmrtila.

Pátek 22. září 2006

Bagdád

V ranních hodinách zapálili mahdisté v okrsku Hurríja dva domy nad hlavami spících sunnitských rodin. Tyto rodiny odmítly navzdory opakovanému nátlaku šíitských milic své domy opustit, proto mahdisté vylezli na zdi kolem domů, budovy polili benzínem, zapálili a pak rychle zmizeli. Lidem uvnitř domů se jako zázrakem podařilo v pyžamech uniknout z ohně, který domy zcela zničil. Protože shořela i jejich vlastní auta, museli přivolat taxi a čtvrť opustit.

Ráno bylo mezi odpadky nalezeno dalších 12 těl umučených sunnitů, které 19. září unesly z kontrolního stanoviště na západě Bagdádu síly Magháwir. Příbuzní identifikovali všechny oběti: Ahmada Abd al-Gháfúra al-Kubajsího, Muhammada Abd al-Gháfúra al-Kubajsího, Walída Táhá ad-Dulajmího, Umara Saláha Šákira, Chaldúna Ahmada al-Džabbúrího, Abdalláha Abd al-Wahhába al-Džannabího, Wásima Muhammada ar-Rawího, Alího Fádila al-Qajsího, Ámína Hárúna ad-Dájiního, Marwána Džásima al-Džámilího, Núr ad-Dína Umara al-Hajjálího a Ikramu Násira Rašída.

Tikrít

Po pátečních společných modlitbách vyšly stovky obyvatel města na pokojnou demonstraci, při níž žádali, aby americké okupační síly a loutková vláda propustily irácké vězně, držené v jejich zařízeních. Protestní pochod vyšel od velké mešity a zamířil k budově provinční správy, demonstranti stříleli do vzduchu a skandovali hesla, vyzývající k propuštění vězněných mužů a žen. V dalších odsuzovali nedávný výrok papeže proti islámu. Demonstrace se postupně rozšířila na všechny čtvrti města, obyvatelé požadovali rovněž propuštění Saddáma Husajna a proamerickou loutkovou vládu obviňovali z toho, že její členové jsou lokaji USA a Íránu.

Američtí vojáci se neúspěšně pokusili demonstraci rozehnat střelbou. Foto z událostí viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDnews=126475

Sadr: Američané chtějí zabránit příchodu Mahdího

Při pátečním kázání v kúfské mešitě prohlásil Muqtadá as-Sadr, že cílem americké invaze do Iráku byl boj se šíitskou eschatologickou postavou Mahdího čili Skrytého dvanáctého imáma, jehož druhý příchod na svět je součástí šíitské teologie. Svým posluchačům položil otázku, zda se někdy nezamysleli nad tím, jestli Američané veškerou zkázu Iráku nezpůsobili pouze proto, aby zabránili Mahdího příchodu. Podle jeho názoru Američané připravovali rychlý zásah z tohoto důvodu po celou dekádu od první války v Perském zálivu. Nicméně naléhal na to, aby odpor vůči Američanům byl pokojný a nekrvavý: "Nechci, aby byla prolita jediná kapka americké krve za to, co je nám drahé. Veďte s nimi pokojnou lidovou politickou válku, a pokojný odpor bude naší chloubou".

Zatímco nemá být prolita ani kapka americké krve, prolévají mahdisté v posledních měsících potoky krve iráckých sunnitů a nahrávají americkým a sionistickým plánům na roztrhání země.

Ozbrojené akce

Za svítání přepadli partyzáni ve fallúdžské čtvrti Džawlan americké vozidlo, zneškodnili je a zranili dva vojáky. O něco později, v 6:30 zasáhl ruční granát americkou hlídku uprostřed tržiště Nazíza, zapálil její vozidlo, zabil jednoho a zranil tři vojáky, jednoho těžce.

V Zubajru u Basry zastřelili partyzán tlumočníka, pracujícího pro britské okupační síly.

Ostřelování

Tři rakety dopadly časně ráno ve Fallúdže na budovu, v níž si Američané zřídili místní štáb.

V 9:00 zasáhly čtyři minometné střely americký štáb v Tikrítu.

Pět raket Kaťuša zasáhlo odpoledne britské velitelství v Šu`ajbě u Basry, u něhož je také britská nemocnice a věznice, kde jsou drženi zajištění Iráčané. Další čtyři rakety dopadly na britský štáb v hotelu Šatt al-Arab v okrsku Ma`qal.

Bombové útoky

Na východní straně Qá`imu zasáhl ráno výbuch bomby americkou hlídku a zničil Humvee, v němž tři vojáky usmrtil a čtvrtého zranil.

V Hillá byl dopoledne zabit plukovník Ahmad Husajn spolu se třemi členy své jednotky, když zneškodňovali bombu, která byla na silnici umístěna tak, aby ji bylo vidět. Partyzáni pak na ni ještě upozornili anonymním telefonátem. Když muži viditelnou bombu zneškodnili, chtěli ji vyhrabat ze země, tam však byla ukrytá druhá bomba, která vybuchla a plukovníka roztrhala na kusy.

Kolem 18:00 explodovalo auto naložené výbušninou na tržišti šíitské části Bagdádu Bú Dušajr, kde se soustřeďují mahdisté. Exploze desítky lidí usmrtila nebo zranila.

Večer zasáhl výbuch bomby v centru Kirkúku policejní hlídku, poškodil několik jejích vozidel a zranil dva policisty.

Sobota 23. září 2006

Hít

Ve čtvrti Ummál a přilehlém obytném okrsku proběhla večer několikahodinová razie, během níž američtí a loutkoví vojáci zatkli 50 mladých mužů a odvezli je na jednu ze svých základen v Baghdádí.

Sámarrá

Ráno po ukončení ranních modliteb zatkli američtí vojáci nejméně 17 z místních lidí, rozcházejících se z mešit, a odvedli je neznámo kam.

Sebevražedný útok

Uprostřed Mosulu najel těsně před západem slunce fidáí s autem do skupiny asi jedenácti příslušníků americké námořní pěchoty a všechny zabil nebo zranil.

Ostřelování

Pět silných minometných střel ráže 120 mm zasáhlo ráno provinční policejní ředitelství v Mosulu na pravém břehu Tigridu. Policie pak na několik hodin uzavřela pět mostů přes řeku a až po poledni dva z nich zpřístupnila.

Americký štáb v Saqlawíji zasáhly dopoledne minometné střely ráže 62 a 80 mm.

Bombové útoky

Na hlavní ulici Basry zasáhl časně ráno výbuch bomby britskou hlídku. Na místo exploze pak dorazilo asi deset obrněných vozidel, aby střežila blízké policejní velitelství. Britové kromě toho zrušili část svých hlídek po městě.

Velení dánské armády přiznalo, že při explozi bomby v Basře byl zabit jeden voják z dánské hlídky, která ve třech vozidlech projížděla městem, a osm dalších zraněno, z toho jeden vážně.

V bagdádském Madínat as-Sadr došlo k explozi auta naloženého výbušninou uprostřed skupiny šíitských ozbrojenců, z nichž bylo podle prvních zpráv 50 zabito nebo zraněno.

V centru Ramádí zničila exploze bomby americké obří obrněné vozidlo a zabila pět vojáků.

Uprostřed Habbáníje narazila v 9:00 na bombu americká pěší hlídka, z níž byl jeden voják zabit a druhý zraněn.

V Mosulu v 9:30 zneškodnil výbuch bomby americké Humvee, usmrtil jednoho a zranil tři vojáky. Mezi partyzány a americkými silami pak došlo k boji, v němž byli další dva Američané zraněni.

V 11:00 zničila exploze bomby v Mahmúdíji Humvee americké hlídky a čtyři vojáky v něm usmrtila nebo zranila.

Krátce před západem slunce zasáhl výbuch bomby pěší americkou hlídku v Haqláníji u Hadíthy, tři vojáky zabil a čtyři zranil.

U Hawídže večer zničila bomba Humvee americké hlídky, dva vojáky usmrtila a tři zranila.

Neděle 24. září 2006

Bagdád

Při večerní explozi auta u katedrály Panny Marie v okrsku Rijád na východě Bagdádu bylo večer nejméně 20 křesťanů zabito nebo zraněno, když po bohoslužbách vycházeli ven. Oblast pak obsadili američtí vojáci, vstoupili do chrámu a pověsili kříž, který při výbuchu spadl na zem.

Mahmúdíja

Odpoledne vpadli američtí vojáci spolu se silami Magháwir do města a začali je pročesávat a zatýkat. Podle zprávy odeslané v 17:00 bylo ve městě zatčeno 40 osob, razie však dosud pokračovaly jak tam, tak v nedalekých vesnicích Gharír a Sa'jdat.

Sebevražedné útoky

V centru Tal Afáru narazil v 9:30 fidáí s autem do kontrolního stanoviště loutkové armády a tam auto odpálil. Exploze zničila stanoviště, dva vojáky zabila a dva velmi vážně zranila.

Na východě Bagdádu najel další sebevražedný útočník ráno do policejní hlídky a tři policisty zranil.

Ozbrojené akce

Na východě Fallúdže přepadlo několik partyzánů ráno pětičlennou pěší hlídku loutkových vojáků, zabili je a zmocnili se jejich zbraní. O čtvrthodinu později dorazili na místo američtí a loutkoví vojáci, prohledali domy a zatkli přes 30 místních lidí.

Kolem poledne se partyzáni krátce střetli s americkými a loutkovými silami v okrsku Jarmúk v centru Bagdádu. Během přestřelky byl jeden americký voják zabit a dva zraněni; americká střelba usmrtila několik civilistů, i když se pohybovali poměrně daleko od místa boje.

K další srážce došlo na dálnici v západní části Bagdádu, kde partyzáni přepadli americký konvoj kamionů se zásobami pro americké síly, směřující k Fallúdže. Tři kamiony a tři pickupy při akci shořely, jedno Humvee bylo poškozeno. Svědkové nalezli asi 100 metrů od místa útoku mrtvolu zarostlého muže ve sportovním oblečení a vedle něho kulomet; šlo zřejmě o jednoho z partyzánů, který byl v boji zabit.

Ostřelování

Ve 22:30 zasáhlo současně několik minometných střel dvě policejní stanice v Tal Afáru.

Bombové útoky

Při explozi auta naloženého výbušninou v blízkosti policejní hlídky bylo ráno v centru Bagdádu zabito deset policistů a šíitských ozbrojenců.

Před polednem zasáhla exploze silné bomby jihozápadně od Fallúdže jedno z Humvee americké hlídky, zničila je, zabila tři příslušníky námořní pěchoty a iráckého tlumočníka.

Atentát

Ve fallúdžské čtvrti Askarí zaútočili v 18:30 partyzáni na dům předsedy loutkové městské rady Nadžma Abdalláha Mas`úda al-Isáwího a zastřelili jeho i jeho syna Irfána al-Isáwího (50). Nadžm al-Isáwí převzal vedení rady před rokem poté, co byl zavražděn jeho předchůdce šajch Kamál Šákir. Patřil ke kmeni Bú Isá, jednomu z největších místních kmenů.

Pondělí 25. září 2006

Bagdád

Kolem poledne proběhla další razie v Ámiríji, při níž Američané zatkli přes 20 lidí, mezi nimi i starého šajcha al-Hadždže Na`ima Abdalláha, muezzina mešity Múlukí.

Bajdží

Po té, co bylo v pátek na tržišti v Bajdží nalezeno v lepenkové krabici 11 hlav důstojníků loutkové armády a policie, vyhlásili v pondělí za úsvitu Američané v Bajdží a sousední rafinérii Siníja zákaz vycházení a veškerého pěšího i jízdního provozu po ulicích. Pak prohledali přes 40 obytných domů a zatkli 15 obyvatel.

Ozbrojené akce

Asi ve 22:00 usmrtil výstřel ostřelovače v Tádží amerického vojáka stojícího na pozorovatelně.

Ostřelování

Čtyři silné minometné střely dopadly dopoledne do štábu tzv. Irácké národní gardy v Chálidíji. Hned nato zaútočili na gardisty partyzáni přímo, tři z nich zabili a tři zranili, aniž sami utrpěli nějaké ztráty.

Pět minometných střel ráže 82 mm zasáhlo dopoledne jednu z amerických základen v Haqláníji u Hadíthy. Hadítha byla v posledních dnech dějištěm častých bojů partyzánů s americkými vojáky.

Patnáct minometných střel ráže 60 a 82 mm zasáhlo část Mahmúdíje, kterou zabrali mahdisté a zřídili si v ní svou základnu. Při útoku byly zabity nebo zraněny desítky mahdistů a z celého okrsku stoupaly sloupy kouře.

Večer zasáhlo několik minometných střel policejní stanici v Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu, kde byl jeden policista zabit a pět zraněno. Objekt stanice, který byl už dvakrát terčem útoku partyzánů a právě před týdnem byl po opravách znovu předán polici do užívání, byl opět poškozen.

Bombové útoky

V Mosulu došlo kolem poledne současně ke třem explozím, které zasáhly projíždějící americké hlídky ve čtvrtích Tahrír, Karáma a Malíja. Podle svědků způsobily všechny tři výbuchy značné škody, jejich přesný rozsah ale znemožnily zjistit americké kordony.

Kolem 14:00 zasáhl výbuch auta naloženého výbušninou hlídku amerických a loutkových vojáků v Džazíře u Ramádí.

Večer zasáhla exploze bomby americkou hlídku na fallúdžské ulici Džadíd, úplně zničila Humvee a usmrtila jeho čtyřčlennou posádku.

Kolem 21:15 zničil výbuch bomby v Mušáhadě Humvee americké hlídky a zabil dva vojáky.

Úterý 26. září 2006

Ramádí

V 15:30 zaútočila americká letadla na domy ve východním a severovýchodním předměstí, nad nimiž se objevily sloupy dýmu.

Hít

Američtí vojáci v pondělí zatkli 70letou al-Hadždžu Zakkíji v jejím domě ve čtvrti Džám`ija a odvedli ji s sebou s úmyslem přinutit tak jejího vnuka, kterého viní z bombových útoků na americké kolony, aby se jim vydal do rukou.

Poté, co byli Zakkíjín syn a jeho žena před rokem zabiti při americkém bombardování, zůstal vnuk jejím jediným příbuzným žijícím v Hítu; ostatní příbuzní město opustili.

Místní obyvatelé vyhlásili na úterý generální stávku na protest proti uvěznění staré ženy. Zůstaly uzavřeny obchody i státní úřady a lidé vyšli do ulic, aby požadovali její okamžité propuštění.

Bagdád: útok na komunisty, další umučení sunnité

Dopoledne vybuchlo na bagdádské ulici Abú Nuwás před sídlem proamerické Irácké komunistické strany auto naložené výbušninou. Protože americká Humvee a vozidla loutkových sil loutkového režimu okamžitě budovu obklopila a znemožnila přístup na místo výbuchu, nebylo možno zjistit, jaké škody a případné ztráty na lidských životech výbuch napáchal. Vedení Irácké komunistické strany přešlo na stranu USA a už od války v Perském zálivu v roce 1991 spolupracovalo s CIA proti vládě Saddáma Husajna, po invazi v roce 2003 se dalo do služeb Američany dosazené vládní rady. To mělo za následek, že mnoho iráckých komunistů a marxistů vytvořilo alternativní strany a organizace, které podporují irácký odboj proti okupantům. Mezi tyto organizace patří např. Ittihád aš-Ša`b (Lidová unie) vedená dr. Júsufem Hamdánem, Irácká komunistická strana (Kádr), nebo Komunistická strana -- Unie lidu, založená v červenci 2006.

Kolem 14:00 zaútočili mahdisté na domy sunnitů ve čtvrti Chadra v centrálním Bagdádu. Obyvatelé se jim postavili na odpor a tři z nich byli v boji zabiti, ostatním obráncům se podařilo jednoho mahdistu zajmout. Boje však pokračovaly až do večerních hodin.

Podle policejní informace bylo v Madínat as-Sadr, Kázimíji a Abú Dašír nalezeno dalších 16 umučených sunnitů, čímž jejich počet od sobotního začátku ramadánu stoupl na 152.

Podle zprávy vydané ve 20:00 se mahdisté zmocnili dvou sunnitských mešit ve čtvrti Ámil, když v půlhodinovém boji pobili všechny jejich strážce i místní lidi, kteří strážcům přispěchali na pomoc. Obě mešity pak polepili portréty Sadra a ájatolláha Sístáního.

Večer pak mahdisté v řadě sunnitských okrsků rozšiřovali letáky, v nichž vyhrožovali sunnitům, kteří do 72 hodin nevyklidí své domy, pobitím jejich žen a dětí.

Sebevražedné útoky

V ranních hodinách najel fidáí na motocyklu na bagdádském náměstí Andalús do policejní hlídky a odpálil na sobě vestu s výbušninou. Výbuch usmrtil jednoho policistu a několik dalších zranil.

Krátce před 12:45 najel nedaleko čerpací stanice Bajjá na dálnici v Bagdádu fidáí s automobilem do americké kolony. Tady exploze zapálila jedno z vozidel a usmrtila nejméně čtyři vojáky.

Ostřelování

V 19:00 dopadlo šest raket Kaťuša na americkou základnu uprostřed Fallúdže, která je pravidelným terčem podobných útoků.

Večer ostřeloval odboj kontrolní stanoviště loutkové armády na západním okraji Kirkúku několika minometnými střelami. Dva vojáci z 2. pluku 3. brigády loutkové armády byli přitom zabiti a tři další zraněni.

Bombové útoky

V Mahmúdíji zasáhly ráno dvě bomby kolonu tzv. ministra zemědělství Ja`raba Nazíma ad-Abbúda. Jedna z nich poškodila ministrovo auto, on sám však zůstal nezraněn.

Blízko kontrolního stanoviště na západním okraji Fallúdže explodovala před 10:00 bomba pod americkou hlídkou a poškodila jedno vozidlo. Protože vojáci z kontrolního stanoviště okamžitě okolí výbuchu uzavřeli, nebylo možno zjistit přesný rozsah ztrát.

Na jihovýchodě Ba`qúby zasáhla exploze bomby projíždějící policejní hlídku.

V Madá`inu explodoval večer zaparkovaný motocykl naložený výbušninou, když kolem něho projížděla policejní hlídka. Výbuch zničil jedno z policejních aut a usmrtil tři policisty.

Středa 27. září 2006

Hadítha

Už třetí den zůstávalo město pod záminkou pátrání po partyzánech uzavřeno. Trval zákaz vycházení a veškerého provozu, Američané dále prohledávali celé čtvrti.

Ramádí

Ráno ostřelovali Američané z těžkých děl na základně Habbáníja Súfíji východně od Ramádí, přičemž zabili pět vesničanů včetně žen a dětí a desítky dalších zranili. Zničena byla řada domů.

Krátce před 12:00 zabily americké bombardéry pět lidí v oblasti Bú Ithá severně od města a čtyři lidi zranily.

Nedlouho před 17:00 zastřelili američtí vojáci 60letou ženu, která prohrabávala hromadu odpadků ve snaze najít něco, čím by nakrmila svou čtyřčlennou rodinu, skládající se ze slepého manžela, dcery, s níž se před rokem rozvedl její šíitský manžel, a jejího synka Ahmada. Rodina do města uprchla před šíitským násilím. Okupanti se patrně domnívali, že žena do hromady ukrývá bombu.

Chálidíja

Američtí vojáci bez předchozího varování vyhnali obyvatele dvou vesnic u Chálidíje, Bú Ubajd a Bú Balí. Šlo většinou o vyšší domy, na jejichž střechách okupanti rozmístili své ostřelovače a snaží se tak zastavit zvyšující se útoky partyzánů. Podobné akce probíhaly v posledních dnech na řadě míst provincie Anbár.

Fallúdža

Za svítání uzavřela americká námořní pěchota v Humveech a dalších vozidlech čtvrť Ba`th na jihu města a betonovými zátarasy uzavřela všechny přístupové cesty do čtvrti. Vše trvalo do 10:00, kdy sebrali pět zajatců, odstranili zátarasy a odjeli.

Bagdád

Také během tohoto dne nalezla policie 25 mrtvých těl na několika místech, mezi nimiž byli i studenti a státní zaměstnanci, všichni zastřelení šíitskými ozbrojenci.

Mafkarat al-Islam kromě toho upozornil, že všechna zdravotnická zařízení v zemi včetně nemocnice soudního lékařství v Bagdádu jsou kontrolována mahdisty, protože ministrem zdravotnictví je stoupenec Muqtady as-Sadra. Řada sunnitů se proto bojí jít do nemocnic pro těla svých zavražděných příbuzných v obavách, aby nesdíleli jejich osud.

Okupanti vyvraždili rodinu

Za svítání, v době, kdy si věřící chystají poslední jídlo před zahájením denního půstu, vtrhli američtí vojáci do domu osmičlenné rodiny (pěti mužů a tří žen) ve vesnici Bání Zajd nedaleko Ba`qúby. V kuchyni pobili ženy a na dvoře muže.

Podle zprávy agentury Reuters, jejíž reportér je šíita, a jiných západních a arabských médií zabila všechny minometná střela. To ale svědkové rozhodně popřeli s tím, že k vraždě došlo 15 minut po útoku partyzánů na americkou hlídku v okolí. Dům nebyl nijak poškozen a žádné známky zásahu minometnou střelou nebyly patrné ani v okolí.

Kirkúk

QudsPress přinesl s odvoláním na zdroje blízké iráckému odboji zprávu, že ve městě působí pod různými záminkami téměř 40 různých organizací, z nichž některé jsou "izraelské". Tyto organizace se snaží provádět špionážní akce, propagovat pornografii a promiskuitu a zasahovat do demografického charakteru města. Zdroj přímo uvedl, že existují informace o tom, jak se tyto organizace snaží zasévat v Kirkúku sektářský šovinismus tím, že finančně podporují jisté "organizované gangy". Tyto organizace se už před nějakým časem za podpory kurdských proamerických činitelů pokusily převzít kontrolu nad většinou místních úřadů a institucí a snažily se odtud vypudit Araby a Turkmeny, aby pak toto na ropu bohaté město mohlo být připojeno ke kurdskému separatistickému státu. Tentýž cíl už několik měsíců sledují sionistické organizace.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm večer dopadly na americkou leteckou základnu (Camp Anaconda) u Jathribu.

Bombové útoky

Ráno zneškodnil výbuch bomby v okrsku Zajtún americké Humvee a zranil čtyři vojáky, jednoho těžce. Americké síly pak bez vysvětlení zatkly čtyři místní obchodníky.

Pozdě večer zasáhl výbuch bomby policejní hlídku v Tikrítu, dva policisty usmrtil a dva zranil, jednoho z nich vážně.

Čtvrtek 28. září 2006

Ramádí

Večer zasáhla v okrsku Thilá palba amerického vrtulníku malé auto s pětičlennou rodinou. V hořícím autě uhořeli všichni -- muž, žena, mladík a dvě děti. Protože kvůli zákazu vycházení nemohly na místo přijet sanitky a mrtvé odvézt, staly se ohořelé zbytky těl kořistí toulavých psů.

Bagdád: 61 umučených, okupanti vyslýchají děti

V okrsku Ámil zaútočili tamní sunnité krátce po svítání na jednu ze dvou mešit, které přede dvěma dny obsadili mahdisté, dva z nich zabili, ostatní zahnali a mešitu získali zpět. Strhali vylepené portréty Alího as-Sístáního a Muqtady as-Sadra a začali svolávat sunnity k ranním modlitbám. Někteří z místních obyvatel se rozmístili po střeše mešity, aby ji mohli bránit při případném novém šíitském útoku.

V rámci zahájení nového školního roku prohledali američtí vojáci v ranních hodinách 15 základních škol v těch částech Bagdádu, kde je aktivita partyzánů největší, a unesli děti, jejichž příbuzní jsou podezřelí z účasti na odboji. Podle ředitele jedné ze škol s sebou vojáci přinesli dary a sešity, vyrobené v USA a "Izraeli". Ty pak rozdávali dětem, vyptávali se jich na jejich jména, na to, co dělají jejich otcové a bratři. Americký důstojník pak kladl dětem otázku: "Kdo z vás má rád mudžáhidy?" a "Kdo má otce, bratra nebo strýčka, který je mudžáhid, abychom ho mohli dát třídě jako příklad?" Jeden z učitelů řekl dětem: "Neodpovídejte vůbec na tyhle otázky!" Vojáci jej odvedli na školní dvůr a ztloukli do bezvědomí. Pak odvedli jednoho žáčka z prvního stupně, který nevinně odpověděl, že jeho otec je velitelem oddílu džihádu. Co se s děckem stalo, ředitel nevěděl.

V Ámiríji zastřelili ráno neznámí ozbrojenci ředitele sunnitské školy Andalús dr. Bakra Hášima. Ředitel zasažený čtyřmi kulkami padl mrtev ve dveřích školy před očima vyděšených žáků.

Tzv. ministerstvo zdravotnictví odpoledne bez dalších podrobností oznámilo, že v různých částech hlavního města bylo za posledních 24 hodin nalezeno 61 mrtvých těl, na nichž byly vesměs patrné známky silného mučení. Podle lékařského zdroje šlo o sunnity povražděné šíitskými milicemi.

Neznámí ozbrojenci zastřelili v noci v Ghazálíji tři příbuzné soudce pověřeného řízením soudu nad Saddámem Husajnem Muhammada Urajbího -- jeho sestru, švagra a sedmiletého synovce.

Basra

Britské síly v počtu 1000 mužů zahájily podle svého mluvčího společně se 2000 vojáky loutkových sil operaci Sindibád s cílem "obnovit" bezpečnost ve městě. Operace je zaměřena proti šíitským milicím, které od počátku letošního roku získaly nad městem skutečnou kontrolu. Této rozsáhlé operaci předcházelo několik menších britských akcí, při nichž byli zatčeni velitelé mahdistické milice a zabaveno značné množství zbraní a munice, dodaných z Íránu.

Po oznámení britských sil o zahájení operace Sindibád ostřeloval odboj ve 22:00 a znovu o půlnoci britské štáby v Basře. Britské kulomety pak bylo slyšet až do 3:00.

Sebevražedné útoky

Do vjezdu tábora loutkové armády v okrsku Š`ab na severovýchodě Bagdádu najel fidáí s autem naloženým výbušninou, jehož výbuch zabil čtyři vojáky a 11 zranil, některé těžce.

V 18:30 najel fidáí do hlavní brány kirkúckého letiště, z něhož se nyní stala americká základna. Exploze jeho automobilu bránu zničila a usmrtila čtyři kurdské sluhy, pracující pro Američany jako strážci, a dalších pět zranila.

Ozbrojené akce

V A`zamíji na severu Bagdádu usmrtil ráno ostřelovač amerického vojáka stojícího na kontrolním stanovišti v centru čtvrti.

Bombové útoky

V 9:00 explodovala v bagdádském okrsku Jarmúk bomba pod americkou kolonou, těžce poškodila jedno z vozidel a zranila čtyři vojáky.

Současný výbuch dvou bomb na fallúdžské křižovatce u Sámarrá zasáhl konvoj amerických cisteren s naftou, z nichž dvě zcela shořely.

Ve fallúdžské čtvrti Šuhadá explodovala dopoledne bomba ukrytá v kontejneru na odpadky. Její výbuch zasáhl pěší hlídku tzv. národní gardy, dva gardisty usmrtil a třetího těžce zranil. Gardisté pak zatkli v blízkém domě tři stavební dělníky.

Na východě Fallúdže vybuchly krátce po sobě dvě bomby pod americkou hlídkou, zničily jedno z Humvee, zabily dva vojáky a několik dalších zranily.

V poledne najela na bombu policejní hlídka na ulici Sa`dún v centru Bagdádu. Irácké loutkové síly vzápětí nato kordonem místo uzavřely a znemožnily zjistit bližší podrobnosti.

Odpoledne zasáhla exploze auta v západním Bagdádu americkou hlídku a zničila Humvee, v němž uhořeli čtyři vojáci.

Pátek 29. září 2006

Fallúdža

Asi ve 2:30 zasáhla americká bojová letadla C-130 dům v západní části Fallúdže, srovnala ho se zemí a pohřbila v něm osm obyvatel včetně žen a dětí. Podle zdroje z loutkové armády byly tyto letouny do provincie Anbár poslány k provádění bojových operací.

Americká základna ležící 3 km východně od Fallúdže se stala dopoledne terčem 14 raket Grad a Kaťuša, jež byly podle výpovědí svědků vypáleny z centra města.

V centru Fallúdže najel odpoledne fidáí do americké vojenské kolony, zničil dvě vozidla a zabil nebo zranil celé jejich posádky -- minimálně osm vojáků.

Bagdád

V okrsku Šu`la bylo ráno nalezeno 11 dalších mrtvých, kteří byli identifikováni jako sunnité, unesení před několika dny na falešném kontrolním stanovišti mahdistů ve čtvrti Sihha. Byli mezi nimi dva chlapci, kterým nebylo více než 16 let.

Při explozi bomby v okrsku Mansúr bylo zneškodněno obrněné Humvee americké hlídky, zabit voják sedící v jeho dveřích a tři další lehce zraněni.

Ba`qúba

Při další razii spojené s vlnou zatýkání zatkli okupační vojáci doprovázení loutkovými silami ve městě přes 60 lidí ve věku od 19 do 60 let. Při raziích zastrašovali ženy a děti policejními psy a loutkoví vojáci mezitím kradli v prohledávaných domech peníze a zlaté šperky.

Ozbrojené akce

Na severu Fallúdže usmrtil v 10:00 ostřelovač amerického vojáka. Američané pak zapálili několik aut stojících před obydlími jejich majitelů v okolí a celou ulici na dvě hodiny uzavřeli.

V Jathribu asi 70 km severně od Bagdádu zaútočili Iráčané v noci na americkou hlídku. Zničili americké obrněné vozidlo, další podrobnosti nebyly zjištěny, protože Američané okamžitě uzavřeli okolí až do sobotního poledne.

Zabit americký velitel

Kolem 17:00 provedli partyzáni v Musajjibu asi 70 km jižně od Bagdádu bombový útok, při němž byl zabit americký velitel, kapitán námořní pěchoty Steven Mark (jméno nebylo možno ověřit). Podle informací kapitána loutkových sil Alího Hajdara Tu`my pod kapitánovou kolonou explodovaly tři bomby. Kapitán byl pověřen vedením operací námořní pěchoty v Musajjibu, Haswě, Džurf as-Sachru a Maháwílu, čili převážně sunnitské oblasti mezi Bagdádem a Hillá, kterou Američané někdy nazývají "Bermudský rojúhelník" nebo "Trojúhelník smrti", protože tu na strategické silnici z Bagdádu do jižního Iráku dochází k častým útokům odboje.

Bomby na místě usmrtily kapitána a jeho šest mužů, dalších pět zranily. Až do neděle pokračovaly americké síly v odvetných akcích -- raziích, zatýkaní, bití a ponižování místních lidí, především v okolí Džurf as-Sachr.

Sobota 30. září 2006

Bagdád

Od pátečního večera až do nedělního rána vyhlásil loutkový režim v hlavním městě zákaz veškerého provozu a nařídil obyvatelům z "bezpečnostních důvodů" zůstat doma.

Kolem poledne zamířily silné vojenské kolony Humvee a tanků s desítkami vojáků do Madínat as-Sadr, bašty Sadrovy Mahdího armády.

Basra

V okrsku Džám`ija v Basře zahájili neznámí ozbrojenci z automobilu palbu na kolonu guvernéra zdejší provincie Muhammada Musbiha al-Wá`ilího a zranili tři jeho strážce. Guvernér sám zraněn nebyl.

Není jasné, kdo za útokem stál, protože kromě partyzánů patřících k iráckému odboji v Basře operuje několik vzájemně znepřátelených šíitských frakcí, které sice společně podporují okupaci, ale bojují mezi sebou o nadvládu nad městem a provincií.

Sebevražedné útoky

V Tal Afáru narazil fidáí do policejního kontrolního stanoviště u objektu policejního ředitelství, kde se ho policisté marně snažili střelbou zastavit. Při explozi byli dva z policistů zraněni.

Večer projel fidáí s autem hlídkou iráckých vojáků kolem americké základny v Rawě, které přesvědčil, že má na základně co do činění. V bráně základny pak najel do amerických vojáků a mezi nimi auto odpálil, osm vojáků zabil a tři zranil.

Ozbrojené akce

Před polednem se v centru Hítu střetli Iráčané s americkou námořní pěchotou a během půlhodinového boje zničili jedno americké vozidlo.

V Tikrítu se partyzáni večer pokusili zaútočit na důkladně opevněné sídlo americké výzvědné služby v centru města, které současně také ostřelovali z minometů. Podle svědků byl útok tak prudký, že věřící v mešitách města zkrátili noční ramadánové modlitby.

U vesnice Muhajrídža východně od Fallúdže zastavili partyzáni auto se třemi americkými vojáky, donutili je vystoupit a všechny zastřelili.

Nedaleko Túz Churmátú u Kirkúku zastřelili krátce po západu slunce partyzáni okrskového policejního velitele Muhammada Qásima, který právě mířil do restaurace.

Bombové útoky

Kolem 1:00 explodovala na hlavní ulici čtvrti Dubbat ve Fallúdže bomba pod americkou hlídkou a zasáhla jedno Humvee, které shořelo.

V Mosulu zasáhl ráno výbuch bomby policejní hlídku projíždějící čtvrtí na levém břehu Tigridu, poškodil vozidlo a zranil jednoho policistu.

Kolem 9:00 došlo v Hadíthě k výbuchu bomby pod americkou kolonou, při němž bylo poškozeno transportní vozidlo, dva Američané zabiti a pět zraněno.

V Kirkúku explodovala pod policejní hlídkou bomba na ulici Kurniš poblíž domu plukovníka Džamála Kamála, pracovníka policejního ředitelství. Plukovník a jeho žena, stejně jako několik civilistů, byli při výbuchu zraněni.

Dopoledne zasáhl výbuch bomby kolonu amerických a loutkových vojáků projíždějící Chálidíjí, poškodil transportní vozidlo loutkových sil a všechny vojáky v něm zabil nebo zranil.

Za poledne došlo v bagdádské Ámiríji k explozi silné bomby pod kolonou pancéřovaných automobilů GMC, z nichž jeden byl zničen a cizinci v něm zabiti nebo zraněni.

Ve fallúdžské čtvrti Risála zapálil odpoledne výbuch bomby Humvee americké hlídky.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       13. 10. 2006
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji
15. 10. 2006 Václav Moravec selhal
15. 10. 2006 Činy současného prezidenta jsou protiústavní
13. 10. 2006 Proč si kupovat za dva miliony informace, které jsou dostupné na internetu? Michael  Kroh
15. 10. 2006 Letecká společnost British Airways čelí soudnímu sporu
13. 10. 2006 Několik poznámek ke kauze Doležel Michael  Kroh
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu
13. 10. 2006 Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně Michal  Brož
14. 10. 2006 A co budeme dělat teď, Mirku....? Irena  Ryšánková
13. 10. 2006 Vysoký armádní činitel: Britská vojska musejí odejít z Iráku
13. 10. 2006 Ústava úpí, bude ji demokracie následovat? Oldřich  Průša
13. 10. 2006 LangerTek: "Policista ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou" Michal "Wolf" Vlk
14. 10. 2006 Randák ke sloučení tajných služeb : diletantismus napomáhající totalitě Štěpán  Kotrba
13. 10. 2006 Reportér britské televize "protizákonně usmrcen americkými vojáky"
13. 10. 2006 Česká televize nejspíše ví už nyní, jak dopadnou senátní volby
13. 10. 2006 Pomník neznámé úřednici Petr  Kužvart
13. 10. 2006 Kritika Štěpána Kotrby vůči Petru Kužvartovi "je téměř závistivá"
13. 10. 2006 Colin Powell: Sloužil jsem špatnému prezidentu a vládě, která selhala
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
13. 10. 2006 Jan Beránek: Modrá Strana zelených diskredituje ekologickou politiku
13. 10. 2006 Spojené štáty nebudú "riadiť internet", ale... Matúš  Holý
13. 10. 2006 Nevada: Kam o víkendu? Pozorovat atomové výbuchy Miloš  Kaláb
13. 10. 2006 Bingo, za všechno můžou komunisti. I za bingo?
12. 10. 2006 Haiti: bezuzdné násilí v zemi desetitisíce mrtvých Daniel  Veselý
12. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina, Mann, McKitrick a hokejka Ladislav  Metelka
13. 10. 2006 Boj s větrnými mlýny Darina  Martykánová
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006
13. 10. 2006 Paranoidní představa o skutečnosti paní Martykánové Věra  Říhová
13. 10. 2006 Podotázky Jan  Polívka
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?
13. 10. 2006 Chuligáni, antisemité a rasisté Uwe  Ladwig
13. 10. 2006 2019: Spoveď sklamaného liberála Michal  Polák
13. 10. 2006 Balada 3 Jan  Vladislav
13. 10. 2006 Nevkus a devastace narůstají řadou geometrickou
13. 10. 2006 Obři z hoven, spousta andělů a květy zla Jan  Stern
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně
13. 10. 2006 Policejní bdělost a ostražitost v Bosně
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
11. 10. 2006 Golbální oteplování a sluneční aktivita Ladislav  Metelka
11. 10. 2006 Irák: 650 000 mrtvých od roku 2003?
12. 10. 2006 Česká politika: Existuje skutočný problém, alebo "narcisi" sa hrajú? Igor  Daniš
11. 10. 2006 Selhávání úřednictva pod nadvládou místních politických reprezentací a komunální volby Petr  Kužvart
11. 10. 2006 Žena, kterou miloval primář Sova Darina  Martykánová
12. 10. 2006 Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA Miloš  Kaláb
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006