10. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2006

Strašidlo komunismu je zbytečné

Zase jste se strašili?, ptávali se dělníci v dílnách továrny, v níž jsem za socialismu pracovala. Ptávali se těch, kteří zrovna přicházeli ze stranických schůzí. Tehdy se strašilo imperialismem.

Nyní se straší komunismem. Výsměšně provokativní tón je stejný, realismus obav také. Světová revoluce nenastala tehdy, nenastala ani pak. Lenin se mýlil. Dnes jsou výkřiky o těch ošklivých komunistech jen laciné gesto. Doba, kdy mohli a možná i měli být zrušeni, je pryč.

psáno jako sobotní komentář ČRo 6 do pořadu Názory a argumenty

Zajímavé je, že nyní nejvíce proti komunistům křičí ti, kteří se za socialismu neměli špatně. Ti, kteří dostávali svazácká vyznamenání, případně cestovali po Sovětském svazu, přátelili se s tehdejšími generály či létali do Pchong-jangu. Nebo ti, kterým SSM platil studijní cesty a tvůrčí pobyty v devizové cizině. Ti opravdoví disidenti se nikdy politickými celebritami ani restituenty nestali a umírají v hořkosti nenaplněného snu.

Petice Zrušme komunisty, o níž se diskutuje v Senátu, je už zbytečná. Průměrný věk členů komunistické strany je už totiž vyšší než průměrná délka dožití v České republice. Jsou organizace KSČM, kde je všem mimo předsedy více než osmdesát let. Letos se komunistům nepodařilo sestavit kandidátku ve více než šesti tisících obcí. Stařečkové se prostě už na schůze nedošourají, o agitaci nemůže být řeč. O práci v zastupitelstvu také ne. Možná už jen ve vzpomínkách. Komunisty není třeba rušit. Vymřou sami, ač je to takto řečeno ošklivě cynické. Cynismus ale jen předjímá realitu, o které se hovoří i na stranických konferencích. Spolu s úbytkem členstva i voličů ubývá poslanců ve sněmovně. Z jednačtyřiceti je jich nyní dvacet šest. Agitace vedená podle příruček Světa socialismu nikoho mladšího neláká. I dnes ale hrají komunisté roli toho, kdo rozhoduje, zda se bude vládnout doprava či doleva, což začne co nevidět lákat kariéristy.

Demokraté občanští i křesťanští svorně prohlašují, že budou jednat jen s demokratickými politickými stranami - s důrazem na slově demokratický. Poslanci KDU-ČSL dokonce podepisují závazek, že nikdy nebudou podporovat vládu, která se opře o komunisty. Přitom se oni sami opírali o komunisty v letech předešlých a opírají se i dnes -- při prosazování rekonstrukce kapliček do státního rozpočtu či hlasování o rodinných přídavcích. Nicméně oficiálně dávají najevo, že komunisté demokratičtí nejsou. Jako kdyby lidovecký požadavek podepsat a nebo se vzdát mandátu demokratický byl. Není. A dokonce je protiústavní. Lidovci zdá se, rychle zapomněli na svou národně frontovní minulost. Byli totiž jen ve frontě.

Nakonec ale patrně nezbude než s komunisty jednat. Skupinka šesti nezařazených a někdy nezařaditelných zelených je názorově nestabilní. Každý vystupuje sám za sebe. Zatímco 26 komunistů tvoří nerozborný blok, ať už se uvnitř klubu děje cokoliv. A občas se děje. Cokoliv.

S odchodem předsedy Miroslava Grebeníčka se hysterie uklidnila a případné konflikty se staly skrytými. Boj konzervativních "ještěrů" a progresivních "oportunistů" pokračuje. Je to totiž názorovým tříbením mezi generacemi. Jedna, která zažila ještě v plné síle socialismus reálný, nazývaný stranickým teoretikem Hellerem protosocialismus a druhá, která žije globálním alterglobalismem, jehož heslem je "Globalizujte odpor". Či smířlivěji v duchu Světového sociálního fóra - "Jiný svět je možný". Ten jiný svět ale ve světě sdružuje zelené vedle komunistů či odborářů. V Čechách ne. Zde jsou zelení modří a odboráři k ničemu. Pod vedením uhlazeného právníka Vojtěcha Filipa jsou vnitřní animozity ve straně vidět méně. Nový předseda, na rozdíl od starého, nepíše dopisy. O tom, jaký je vnitrostranický nepřítel, soudruh Jiří Dolejš, ideově nepevný. Grebeníček, ač odešel sám a vlastní vinou, se pokusil svému nástupci napsat několik takto veřejných dopisů -- jako memento mori či politickou závěť. Ale to bylo vše, co navenek udělal. Nyní se snaží si svůj prostor získávat v poslaneckém klubu. Nestal se jeho předsedou, ač mu bylo místo nabízeno. Nicméně si dosti agresivně hlídá parketu, o níž si myslí, že mu může zpět přinést moc. Výbor pro školství, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálou komisi pro sdělovací prostředky. Na hodnocení jeho nové role školského, kulturního a mediálního experta je však brzy. Dejme mu šanci.

Nejmladší poslankyni KSČM je sice nějakých pětadvacet, ale je sama. Na rozdíl od ostatních stran nejsou komunisté partají, která by extrémně přitahovala mladé. Kariéra se tam udělat přinejmenším do šedesáti nedá, platy pracovníků aparátu a funkcionářů jsou skromné až hanebně nízké. Bohatých a tím pádem ekonomicky nezávislých, nebo asketicky skromných, ideově nadšených romantiků příliš mnoho není. Pokud pomineme 200 "Martiných dětí" z Komunistického svazu mládeže, zvaného jinak výstižně KOMSOMOL. Jejich patronka Marta Semelová je známá svým obdivem ke Gottwaldovi a Stalinovi. Ještěři v aparátu i dědoušci v důchodu dryáčnickou Semelovu milují. Zvláště jako vyvolavačku hesel na Prvního máje. Ale přeci jen ji nemilují dost na to, aby se dostala se svými názory do sněmovny. Starší dámy pro změnu milují svého "Vojtíška". Mateřská hrdost. Nové voliče ona ostalgie komunistům nepřinese. Zejména tehdy, kdy levicoví voliči dávají svůj hlas spíše racionálně. Straně zprava ohroženější víc - sociální demokracii. Mají pocit, že tak bude jejich hlas použit účelněji. Tak reaguje většina střední a mladší generace voličů levice. Komunistům zůstávají jen konzervativní přestárlí voliči, mizející v domech s pečovatelskou službou a v dějinách. Jedinou výjimkou byly volby evropské. Charismatického Miloslava Ransdorfa proti liberální kandidátce Falbr et Rouček volila i značná část sociálních demokratů. Včetně některých členů předsednictva ČSSD.

Na druhé straně je pravda, že 46 poslanců, které komunisté získali v roce 2002, bylo od roku 1992 nejvíce. Důvodem byla frustrace sociálnědemokratických voličů ze Stanislava Grosse i Vladimíra Špidly, vyznávající liberálně demokratické ideje v praxi levo-pravé vlády s KDU-ČSL a Unií svobody. A tak sociální demokraté raději volili komunisty než nečitelné vedení ČSSD. Sociálně demokratičtí voliči se vrátili loni z vandru domů. Prozatím vše svědčí, že Paroubkova ráznost stmelila jejich řady.

Jak jinak si vysvětlit, že v minulosti komunisté získávali zhruba tolik křesel, jako nyní? V období 1992 až 1996, kdy část protestních hlasů vzali komunistům Sládkovi republikáni, bylo rudých poslanců dokonce jen jedenáct.

Komunistické straně mimo jejího vedení ghetto vyděděných v příznačně nazvané ulici Politických vězňů možná vyhovuje. Utvrzují se totiž v myšlence, že boj proti všem kapitalistickým stranám včetně ČSSD je správný. Věří, že ze svých idejí zvolení poslanci neustoupí ani o píď. Paradoxně je to jinak. Jen o tom nepíší v Haló novinách...

ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ ČRo 6

                 
Obsah vydání       10. 10. 2006
10. 10. 2006 Demokracie není posvátná kráva, je daleko víc Bohumil  Kartous
10. 10. 2006 Guardian o "provokativním aktu" Severní Koreje
10. 10. 2006 Vojenská rozvědka si vyřizuje účty prostřednictvím Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Bush požaduje zásah proti Severní Koreji
10. 10. 2006 V Afghánistánu vybuchují nálože, povstalce živí obchod s drogami
10. 10. 2006 Česká armáda přiznala, že každý stý uchazeč o službu je pravicový extremista
10. 10. 2006 Krok USA směrem k totalitě
10. 10. 2006 10. 10. 2010 - hysterie na Invexu Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Kuba popírá, že má Castro rakovinu
10. 10. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
10. 10. 2006 Strašidlo komunismu je zbytečné Irena  Ryšánková
10. 10. 2006 Súdán: nejnovější fronta intervenční hegemonie USA? Mesfin  Gedlu
10. 10. 2006 Díky za každou špetku slušnosti Jiří  Havel
10. 10. 2006 Blažený svět fotbalistů - jen aby tam nebyli rasisté a chuligáni Uwe  Ladwig
10. 10. 2006 35 států s vysokými příjmy vydávají na vojenství čtyři pětiny světových výdajů Oskar  Krejčí
10. 10. 2006 Nové pochybnosti o Darwinově teorii evoluce Stanislav  Heczko
10. 10. 2006 Mezinárodní měnový fond v Iráku: druhá invaze
10. 10. 2006 Brazílie: Jsme zase u geniálního Gramsciho Josef  Mikovec
10. 10. 2006 Nevládní organizace skrývají za bohulibé cíle prosazování partikulárních zájmů
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
10. 10. 2006 Lesní moudrost II. Věra  Říhová
9. 10. 2006 Četl Rovenský Lomborga? Ivan  Brezina
8. 10. 2006 Ne, nejsme na kolenou - ryjeme držkou v zemi
9. 10. 2006 David Blunkett: Ohledně války v Iráku byly v britské vládě vážné rozpory
9. 10. 2006 Zástupkyně Veřejného ochránce práv jednala v rozporu se zákonem Ivan  David
9. 10. 2006 O útoku na Írán se dozvíte až z tisku, vážení spojenci Michal  Brož
9. 10. 2006 Strach z parlamentní demokracie? Bohumil  Kartous
9. 10. 2006 Nosí islámské ženy roušku na obličej dobrovolně?
9. 10. 2006 Parametry hrdinství Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2006 Strašidlo komunismu je zbytečné Irena  Ryšánková
28. 8. 2006 Ideologická neústupnost za každou cenu? Jan  Čulík
15. 6. 2006 Jako neofašisté, ani vaše komunistická strana není demokratická Miroslav  Šuta
9. 5. 2006 Zrušení komunistů nemusí přinést kýžený výsledek Vít  Horák
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
21. 4. 2006 František Lambert "Finančním ředitelem roku 2005"   
12. 4. 2006 Ani po více než měsíci Ministerstvo vnitra mladým komunistům neodpovědělo Milan  Krajča
10. 1. 2006 Potřeba mezinárodně zavrhnout zločiny totalitních komunistických režimů   
21. 12. 2005 Nahrávka na smeč komsomolcům Pavel  Pečínka
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Jsem antikomunista, a proto jsem proti zákonu "proti propagaci komunismu"   
8. 10. 2005 Zdeněk Bárta v Senátu: Budu hlasovat proti iniciativě "Zrušte komunisty" Zdeněk  Bárta
8. 10. 2005 Cejch Oldřich  Průša