4. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Václav Klaus
4. 10. 2006

DENÍK JE SONDOU DO DUŠE

Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky

Topolánkovi občanští demokraté, stejně jako Kalouskovi lidovci, se svým voličům zapřísahali, že nikdy nepromluví s komunisty ani slovo (pokud bude na blízku někdo, kdo by je slyšel). Kdyby náhodou se jediný občanský či křesťanský demokrat opřel o komunistu (byť by to bylo v nouzi nejvyšší), byl by ve své straně navždy vyřízen. Opravdu?

Prezident Václav Klaus, čestný předseda ODS, odjel na návštěvu Mongolska, Vietnamu a Singapuru a pracovní návštěvu v ruské gubernii Omsk a čínské provincii Šen-si ne proto, aby zde řešil otázku bezplatného vývozu amerických představ o lidských právech, o tibetské autonomii, o zločinech předsedy Maa, Ho Či Mina či Josifa Visarionoviče Stalina, nebo nedejbože vnucoval jako Václav Havel své představy o demokracii druhým zemím humanitárním bombardováním. Václav Klaus jel do Ruska, Vietnamu a Číny udělat dobrý kšeft. Obchod za několik desítek miliard. Dobrý kšeft pro Českou republiku. Dobrý kšeft pro české kapitalisty. Dobrý kšeft i pro české zaměstance. Dobrý kšeft s komunisty, postkomunisty i bývalými komunisty, dnes kapitalisty. A to je dobře. Česká hlava státu ukázala opět po čase, že některé zapšklé ideologické floskule pro politika, který chce být zároveň státníkem, neplatí. S antikomunisty se kšeft udělat nedá...

Jestli jsem býval různými komentátory v té době za něco kritizován, pak to byla má nadměrná kritika různých tendencí na Západě, zejména evropský socialismus, evropská unifikace, americké spasitelské koncepty a naopak mé přátelské jednání s různými politiky Východu, od Východu blízkého, tedy visegrádského až po Rusko a Východ Dálný.

zdroj Václav Klaus: Co Klaus neřekl o Visegrádské čtyřce ZDE

Až na Uralu a dokonce i v Číně hodlá propagovat region krajské hejtmanství. Příští rok se chce kraj zúčastnit veletrhů cestovního ruchu v ruském Jekatěrinburgu a zřejmě i v čínském Pekingu.

zdroj Právo ZDE

Omsk - zakrytyj gorod

Miliónový a dnes opět průmyslový Omsk leží na křižovatce mohutného Irtyše a transsibiřské magistrály. Ve vyhnanství tu byl Dostojevskij a právě tady napsal Zápisky z mrtvého domu. V době občanské války zde Kolčak na dva roky vyhlásil hlavní město Ruska (ale pozor, znovu mu tady zdejší gubernátor chce postavit pomník) a stopu tu zanechali i naši legionáři, včetně Jaroslava Haška. Proto je tu i restaurace U Švejka.

zdroj Zápisník Václava Klause ZDE

Zástupci českých firem podepsali dnes v ruském Omsku smlouvy na zakázky v hodnotě asi šest miliard korun. Největší z nich je kontrakt na dodávku linky na výrobu bioetanolu za asi 150 milionů eur (asi 4,275 miliardy Kč). Dodavateli jsou firmy Alta a Chemoprag. Obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě Bohuslav Strejc řekl, že jde o jednu z největších českých zakázek v Omsku. V úvahu připadá i výstavba dalších dvou linek v Rusku. Čeští podnikatelé navštívili ruskou gubernii Omsk v rámci dvanáctidenní zahraniční cesty prezidenta Václava Klause.

zdroj Finance.cz ZDE

Mongolsko - rodiště velké koalice

V roce 2004 měli v Mongolsku patové volby a kompromis byl nalezen v rovnoměrném rozdělení funkcí ve vládě a parlamentu mezi dvě hlavní politické strany. (Dodávám, že jim to vydrželo zhruba rok, pak se malá většina našla.)...

Současné Mongolsko je dynamickou zemí. Slovo změna je asi to nejpatřičnější. ...

... od 1. ledna 2007 jako prostředek k urychlení ekonomického rozvoje země v Mongolsku zaveden systém rovné daně ve výši pouhých 10 %. Stejných 10 % bude mít i sazba daně z přidané hodnoty. V EU by s tím určitě neobstáli.

zdroj Zápisník Václava Klause ZDEZDEZDE

Čína - rodiště revoluce

Provincie Šen-si, jedna z "kolébek Číny", má 37 miliónů obyvatel. Sídlilo v ní 13 čínských dynastií a v letech 1935-48 se znovu stala -- jak oni říkají -- "rodištěm revoluce". Myšleno komunistické. Její hlavní město Si-an má 6,7 miliónů obyvatel a svou ekonomickou i vědecko-výzkumnou základnou se v Číně řadí hned za Peking a Šanghaj. Město je v pohybu, moderní nadjezdové dálniční křižovatky, mrakodrapové domy a obchodní centra jsou na každém kroku. Číně to, zdá se, nevadí. Nevadí jí globalizace a modernizace, nebrání se -- na rozdíl od islámských zemí -- vstupu nového, jiného. Dokonce se tím pyšní a zastává názor "čím více, tím lépe". Smutný z mizení staré Číny začíná být už jen zahraniční návštěvník.

Od guvernéra provincie se dozvídáme, že se jeho vláda pustila už i do privatizace velkých státních podniků, a současně přiznává, že je největším problémem narůstající rozdíl města a venkova. Na můj dotaz, co s tím dělají, odpověděl, že např. žáci na venkově neplatí školné, čímž jsem přišel na to, že ve městech platí nemalé školné i žáci základních škol. I to je metoda omezování porodnosti.

zdroj Zápisník Václava Klause ZDE

Novinář Tomáš Etzler, který pracoval pro americkou CNN, je od neděle zaměstnancem České televize. Bude zastávat post zpravodaje ČT v Číně.

zdroj Marketing&media / iHNed ZDE


  • statisticky vykazovaný ekonomický růst je vidět na každém kroku (není to žádná hra čísel);
  • tento růst se neomezuje na známé pobřežní zvláštní zóny (nejsou to jen Slušovice), ale týká se i vnitrozemí. Město Si-an je toho důkazem;
  • ekonomický růst osvobozuje milióny lidí od subsistenčních mezd a rozšiřuje jejich životní možnosti, ale politická svoboda v našem chápání není v dohledu;
  • srovnám-li své návštěvy v letech 1994, 2004 a 2006, kola jsou nahrazována auty, kvalita oblečení se radikálně mění, znalost angličtiny roste, mrakodrapů začínají být stovky;

zdroj Zápisník Václava Klause ZDE

Wen Ťia-pao řekl, že Čína bude dodržovat státní politiku otevírání se světu. Wen uvedl, že po reformě a otevírání se světu došlo v uplynulých 30 letech v Číně k rychlému rozvoji ekonomiky, v různých společenských stránkách Čína udělala velký pokrok. Čínští lidé mají pevnou důvěru v budoucnost. ...
Wen řekl, že bez světa se Čína nedokáže rozvíjet, Čína bude pevně dodržovat cestu vědeckého rozvoje, dráhu otevírání se světu, bude nadále pilně pracovat, aby vytvořila ještě krásnější budoucnost státu.

zdroj CRI ZDE

Odborníci z Číny a z Evropy prodiskutovali strategii rozvoje informatiky. Čínskoevropské roční zasedání týkající se rozvoje informatiky bylo dnes zahájeno v Pekingu, odborníci si vyměnili názory na strategii v této sféře. Jde o první roční zasedání mezi Čínou a Evropou poté, co byl odstartován společenský informační projekt Číny a Evropy.

zdroj CRI ZDE

28. 9. 2006 se v Pekingu konal první "Strategický dialog mezi Čínou a Ruskem". Strategie energetického vývozu Ruska pozitivně ovlivňuje energetickou spolupráci mezi Čínou a Ruskem. Odborníci obou stran se domnívají, že energetická spolupráci mezi oběma zeměmi má skvělou perspektivu. Více než 50 čínských a ruských odborníků diskutovalo o spolupráci v energetice a v boji proti terorismu.

zdroj CRI ZDE

Maďarský prezident Solyom Laszlo jednal s čínským vicepremiérem Zeng Peiyanem

zdroj CRI ZDE

Čína věnuje velkou pozornost rozvoji přátelských vztahů mezi Čínou a Albánií

zdroj CRI ZDE

Francouzský finanční průmysl lákají investice v Číně

zdroj CRI ZDE

Litevský prezident Valdas Adamkus řekl, že rozvoj Číny je dobrou příležitostí pro posilování vztahů mezi oběma zeměmi

zdroj CRI ZDE

MMF posílil hlasovací práva Číny

zdroj Právo ZDE

Čínský vicepremiér Zeng Peiyan: Střední a malé podniky v Číně i Itálii můžou společně pokrýt trh

zdroj Právo ZDE

Časopis Ekonom (č. 35, 2006) otiskl článek nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha E. Stiglitze, který je v mnohém opakováním a pokračováním jeho dlouhodobého tažení proti trhu a ve prospěch moudrého a spravedlivého řešení ekonomických problémů. Po několikaleté nadšené obhajobě parciálních ekonomických reforem v Číně (při naprosté absenci reforem politických) a po autoritativním dávání nám Číny za příklad, se tentokrát zaměřil na Bolívii.

zdroj Václav Klaus: Když se zapomíná na ekonomii, Ekonom ZDE

Mluvčí čínského ministerstva zahraniční Qin Gang dnes v Pekingu na tiskové konferenci řekl, že Čína si přeje, aby Japonsko udělalo kroky, které přispějí ke zlepšení a rozvoji čínsko-japonských vztahů, aby proneslo slova, které přispějí ke zlepšení a rozvoji čínsko-japonských vztahů. Téhož dne Qin na tiskové konferenci reagoval na slova nového japonského šéfa obrany Koumy Dumka o tom, že čínské navýšení prostředků na vojenské účely ohrožuje Japonsko. Qin řekl, že Čína podporuje mírový rozvoj, a Čínský rozvoj neohrožuje žádnou zemi.

zdroj CRI ZDE

Čínský vicepremiér Hui liang-yu na konferenci konstatoval, že Čína bude vynakládat více usilí ve snaze přilákat zahraniční inteligenci a talentované osoby.

zdroj CRI ZDE

USA viní Čínu z prodeje zbraní problémovým zemím . Agentura AP informovala, že američtí činitelé ve čtvrtek obvinili Čínu, že prodává zbraně do problémových zemí a svou krátkozrakou politikou učinila svět mnohem nebezpečnějším.

zdroj iHNed ZDE

Někteří američtí úředníci bezdůvodně odsoudili Čínu, že šíří zbraně hromadného ničení. V posledních dnech někteří američtí úředníci odsoudili Čínu, že pomáhá některým zemím při rozvoji techniky balistických raket. Prohlásili, že Čína nerespektuje mezinárodní pakty, možný prý také rozvíjí biologické a chemické zbraně. Požádali Čínu, aby posílila opatření proti šíření zbraní hromadného ničení. V souvislosti s tím Qin Gang řekl, že čínská vláda se rozhodně staví proti šíření zbraní hromadného ničení a jejich nosičů

zdroj CRI ZDE

Vietnam - francouzská Indočína s českým samopalem

Během pátku jsme se přesouvali z Číny do Vietnamu, do země, kde si komunistická strana dosud zachovává dominantní postavení, kde je všude Ho Či Minův portrét či socha, a kde se -- v oficiální terminologii -- buduje "socialistické tržní hospodářství". ...
Člověk si nedovede představit, jak tato země mohla vést mnohaletou válku s nejmocnější zemí světa. A vyhrát ji.

zdroj Zápisník Václava Klause ZDE

Během podnikatelského fóra vyjádřil Klaus naději české strany, že opět zaujme významné místo na vietnamském trhu, jak tomu bylo v minulosti. Věří také ve změnu obchodní bilance, která je značně nevyrovnaná - český vývoz do Vietnamu činil loni 18,7 milionu USD, Vietnamci vyvezli ve stejném období do ČR zboží v hodnotě asi 92,9 milionu USD, především textil a obuv.

zdroj ČTK/Haló noviny ZDE

Země s 83 miliony obyvateli podle Klause skýtá značný potenciál pro ekonomické vztahy. "Nesmíme být jen uzavřeni do Evropy, je třeba hledat, dívat se do okolí," uvedl Klaus. ...
Klaus se během dneška sešel rovněž s předsedou Národního shromáždění Nguyenem Phuem Trongem, šéfem komunistů Nongem Ducem Manhem a premiérem Nguyenem Tanem Dungem. Setkal se také s česky mluvícími Vietnamci.

zdroj ČTK/Aktuálně ZDE

Špičkoví američtí politikové jsou tu každou chvíli. Přede mnou se do hotelové VIP knihy podepsal americký ministr Rumsfeld (před ním Kofi Annan) a v listopadu přijede prezident Bush. Přesto minulost zapomenuta není. ...
Při jednání s prezidentem tři náměstci ministrů mluvili česky. A předseda vlády připomíná, že ve válce deset let držel v ruce náš samopal. Byl s ním moc spokojen.

zdroj Zápisník Václava Klause ZDE

V hotelové lobby jsem chvíli vyhlížel greenovského "tichého Američana". A on tam byl. Nebyl však tichý, vážil asi 200 kg, pracoval pro jednu mezinárodní instituci a tvrdil mi, že je sever a jih Vietnamu stále ještě sjednocen jen formálně a že život se žije "tady", myslel na jihu.
Náš honorární konzul, který v letech 1981-88 studoval VUT v Brně, založil v severním Haiphongu v roce 1993 obuvnickou firmu, která má dnes 8000 zaměstnanců, úspěšně vyváží do celého světa a teď se bojí antidumpingových cen připravovaných v EU. Říkal jsem mu, že my je také nechceme a že pro ně ruku nezvedneme....
Svým třem dětem dnes platí školné na vysoké škole a říká, že on u nás vystudoval zadarmo.
Vidím-li tu neuvěřitelnou skupinu česky mluvících Vietnamců a jejich vztah k nám, říkám si, že poskytování stipendií je ta nejlepší investice.

Měl jsem přednášku na univerzitě. V socialistickém Vietnamu jsem jim říkal, že jsme zavedli kapitalismus.

zdroj Zápisník Václava Klause ZDE

České společnosti podepsali ve Vietnamu kontrakt za 3.6 mld.

zdroj Finanace.cz ZDE

Češi postaví ve Vietnamu pivovar a cementárnu.

zdroj Novinky ZDE

Klaus ve Vietnamu? Pokládá věnce. Prezident Václav Klaus je na třídenní návštěvě Vietnamu. Včera položil věnec k pomníku padlých bojovníků za svobodu národa v Hanoji. Poté se i s doprovodem zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, Svazu průmyslu a dopravy, České exportní banky a více než tří desítek českých firem a bank přesunul do jihovietnamského Ho Či Minova Města.

zdroj ČTK/AHA ZDE

Přestože Vietnam a Českou republiku dělí vzdálenost tisíců kilometrů, troufám si tvrdit, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou v mnoha ohledech výjimečné. Pojí nás desítky let mimořádně intenzívní všestranné spolupráce. V paměti našich národů zůstává podpora, kterou bývalé Československo poskytovalo vietnamskému lidu v tragických obdobích válečných událostí ve druhé polovině 20. století. Spojuje nás hustá síť mezilidských vazeb a kontaktů, které mezi občany našich zemí vznikly v minulosti a s neztenčenou intenzitou se rozvíjejí do dnešních dnů. Česká republika se stala domovem desítek tisíc vietnamských občanů, kteří svou pílí a pracovitostí přispívají k našemu rozvoji a představují trvalé pouto, které dává mnoho impulsů pro spolupráci v mnoha oblastech. ...

...Pozorně sledujeme velmi dynamický vývoj, který probíhá ve Vašem regiónu a ve Vaší zemi. Jsem přesvědčen, že úspěšný rozvoj ekonomik obou našich zemí spolu s tradicí našich dobrých vztahů vytvářejí velmi dobré předpoklady pro vzájemnou hospodářskou spolupráci. ...

...Dobře víme, s jak těžkým dědictvím nedávné historie se musela Vaše země vyrovnávat, jak náročné bylo překonávat důsledky rozdělení země a následky ničivých válek, které řadu dlouhých let pustošily území Vietnamu. ...

zdroj Projev prezidenta republiky Václava Klause u příležitosti státní návštěvy Vietnamu ZDE

Klaus: Vietnamský prezident je pro dořešení readmisní dohody.

zdroj ČTK/ČT24 ZDE

Dohodu o spolupráci mezi Burzou cenných papírů Praha a jejím vietnamským protějškem dnes podepsal v Hočiminově městě předseda burzovní komory a generální ředitel pražské burzy Petr Koblic, za vietnamskou stranu pak pan Tran Dac Sinh, generální ředitel Ho Chi Minh City Securities Trading Center.. ... "Je zřejmé, že české zkušenosti s rozvojem burzovního obchodování v transformující se ekonomice mohou být pro naše vietnamské partnery užitečné," dodává Petr Koblic.

zdroj Partia ZDE

Komentář místo závěru

Některé Klausovy postřehy jsou silně politické, jiné až dětsky upřímné. To není uhlazeně sarkastický profesor, poučující přítomné o vzorovosti české cesty ke kapitalismu. To není politik, ale nadšený cestovatel, objevující svět dosud nepoznaných dálek, svět velkých zemí, pro něž je Česká republika počtem obyvatel i veliksotí území průměrným okresem. A pro nás mohou být zlatým dolem - odbytištěm českých výrobků i výrobci zboží na export do třetích zemí.

Po jaké "staré" Číně se turistovi Klausovi stýskalo? Po Číně rubašek a kulturní revoluce? Po Číně Teng Siao Pchinga? Po Číně císařů a jejich hliněných poddaných? Nicméně Klaus vyjádřil obdiv čínskému pokroku i čínské tradici. Ne jako aktivista disidentských skupin a tibetského separatismu, živených z amerických nadací, ale jako vrcholný diplomat své země. Jako český prezident. Jako člověk, který se umí vrátit i ke svým kořenům.

Václav Klaus, podoben Alence, teprve nyní objevuje svět. Za zrcadlem svých dosavadních představ o cizině i svých dosavadních představ o ekonomice a kapitalismu.

Související informace

ANALÝZA : Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev ZDE

ANALÝZA : Energetická geopolitika 2006 ZDE
ANALÝZA : Afrika a její "čínská budoucnost ZDE
ANALÝZA : Jaderná nádivka energetického koláče ZDE
ANALÝZA : "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu" ZDE
ANALÝZA : Amerika se setkává s novou supervelmocí ZDE
ANALÝZA : Globální důsledky čínských hospodářských reforem ZDE
ANALÝZA : Tibet má větší možnosti rozvoje v rámci Číny než jako samostatný ZDE
Učte se čínsky, arabsky a španělsky ZDE
Nemají Indie a Čína právo se chovat jako západní země? ZDE
'Jak Čína spotřebovává svět ZDE
                 
Obsah vydání       4. 10. 2006
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora
4. 10. 2006 Nejednotní lidovci
4. 10. 2006 V Británii se už nesmí na veřejnosti demonstrovat
4. 10. 2006 Vinobraní Bohumil  Kartous
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci
4. 10. 2006 Siemens a BenQ nebo Jak se dostat z mizérie Uwe  Ladwig
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Obchod je důležitý, důležitější je však slušnost Jan  Čulík
4. 10. 2006 O návratu avantgardy ducha do katakomb Jan  Paul
4. 10. 2006 Přehájkováno... Ladislav  Žák
4. 10. 2006 Gruzie do NATO! Oskar  Krejčí
4. 10. 2006 Parlament je dav Oskar  Krejčí
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 V zemi je svoboda. Utěšujme se Oldřich  Průša
3. 10. 2006 Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích Stanislav  Kaucký
3. 10. 2006 Spojené státy nebudou ovládat internet
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
2. 10. 2006 Spain is different Darina  Martykánová
2. 10. 2006 Rakušané odmítli demontáž sociálního státu Richard  Seemann
2. 10. 2006 Niall Ferguson: Ignorovat Ženevské dohody není dobrý nápad
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Energetické úspory RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
7. 7. 2003 Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák

Competitive intelligence RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
19. 7. 2006 Jak zkoumat věci a jevy kolem sebe Ladislav  Žák
12. 6. 2006 Kdo koho živí ?!? Ladislav  Žák
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
28. 3. 2006 Bezpečnost jako moderní zaklínadlo Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
28. 11. 2005 Je to bezpečné...?!? Ladislav  Žák
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Competitive intelligence Josef  Provazník
30. 9. 2005 Vojáci stále na odstřel? Josef  Kovařík
19. 1. 2005 Stejně, nebo jinak? Oskar  Krejčí
18. 12. 2004 Rusko a Čína posilují svou vojenskou spolupráci   

Čína RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
5. 5. 2006 Afrika a její "čínská budoucnost" Mesfin  Gedlu
17. 3. 2006 Josef Vít kontra obránci Tibetu Pavel  Urban
16. 3. 2006 Tibet žil před čínskou okupací ve středověku   
13. 3. 2006 Rozvoj Tibetu na čínský způsob - děkuji, nechci Karel  Dolejší
10. 3. 2006 Tibet má větší možnosti rozvoje v rámci Číny než jako samostatný. Josef  Vít
8. 3. 2006 Kolik má Čína Tibetů Marian  Golis
26. 1. 2006 Jak Čína spotřebovává svět   
4. 10. 2005 Bude 21. století ve znamení Asie? František  Mrázek
20. 7. 2005 Asijská spolupráce v širších souvislostech Miroslav  Polreich
15. 6. 2005 Microsoft pomáhá čínským úřadům cenzurovat internet   
7. 2. 2005 Američané bojují na Blízkém východě, budoucnost je v Indii a v Číně   
19. 10. 2004 Svetlá a tiene čínskej revolúcie Peter  Greguš
7. 6. 2004 Čína: Největší experiment v dějinách Oskar  Krejčí