29. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2006

Aféra odposlechů politiků a novinářů

Milan Bouška

Čas běží jak splašená herka a diváky pranic nezajímá zápletka prvního aktu. Tak nějak odpověděl Miloš Kopecký alias Horác Badman ve slavném filmu Limonádový Joe na námitku svého filmového bratra Douga Badmana, jestli už zapomněl, že i oni měli někdy milující rodiče.

Podobně krutě by se dalo často odpovědět i mnoha politikům, kteří si stěžují na to, že média se honí za aktuálními informacemi a každá nová informace pak nutně překryje informaci předešlou, která tak zhyne v zapomnění, byť by se jednalo ještě před hodinou o zprávy mimořádné důležitosti. a tak není nic divného na tom, že například aféru s údajnými odposlechy překryje o pár hodin později aktuální nebezpečí teroristických útoků, a to aniž by byla před tím kauza odposlechů dovedena k nějakému konci.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty 26. 9. 2006 od 18:10 DOWNLOADSTREAM

další komentáře pořadu Události a argumenty na téma aktivit nového ministra vnitra Langera:

Martin Schulz: Šaškárna v Praze ZDE
Irena Ryšánková: Kouřové signály odposlechů ZDE

Ti, kterých se pak taková záležitost osobně dotýká, se cítí být mediálně poškozeni. Paradoxně se však nezřídka stává, že jsou to právě oni, kdo způsobí svým jednáním to, že nová událost překryje tu starou. Takový případ se v minulých dnech přihodil i předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Začalo to poměrně ostrou reakcí na tiskovou konferenci vlády, na které ministr vnitra odpovídal na novinářskou otázku týkající se odposlechů a zcela v duchu našeho úvodu o tom, že diváky nezajímá počátek, ale sledují probíhající děj, posunul celé vyznění tiskové konference vlády Jiří Paroubek tak, že byl Ivanem Langerem obviněn z toho, že organizuje fízlování politiků a novinářů. Že se tento mediální posun ujal, dosvědčuje například i úvod komentáře Ireny Ryšánkové, který zazněl včera v našem vysílání, ve kterém se říká: "Jiří Paroubek podle ministra Langera odposlouchává novináře a politiky, taky Poslaneckou sněmovnu a byty - kvůli Kubiceho zprávě." Nic není tak vzdáleno pravdě, jako toto tvrzení.

Stačí se podívat na stenozáznam z této tiskové konference, aby bylo jasné, že o nějakém fízlování či o politické objednávce Ivan Langer vůbec nemluvil, když odpovídal na otázku novináře Českého rozhlasu, zda má nějaké informace o tom, že je odposloucháván Inspekcí ministra vnitra. Nikde ani slovo o tom, že by se jednalo o nějaké politické zasedání, ba ani náznak toho, že za tím stojí bývalá vláda. Teprve ze slov Mirka Topolánka je možno vyvodit nějakou souvislost s bývalou vládou, ale je také nutno připomenout, že to nebyl Mirek Topolánek, ale dotazující se novinář, který v souvislosti s odposlechy použil jako první slovo fízlování. Z uvedeného je zřejmé, že to nebyl Ivan Langer, který, byť nepřímo, obvinil Jiřího Paroubka z toho, že by odposlouchával novináře a politiky, jak se to snaží ve včerejším komentáři posunout Irena Ryšánková.

Je sice možná pravda, že lidi nezajímá zápletka prvního dějství, ale to zároveň neznamená, že si nepamatují, co a jak se v něm odehrálo. A ještě jeden moment ze včerejšího komentáře stojí za opravu, a sice slovní spojení "vyzrazení Kubiceho podvrhů". Vše, co se zatím okolo zprávy děje, je zjišťování toho, jak mohla tato tajná zpráva uniknout na veřejnost. Obsah této zprávy však zatím zůstává předmětem šetření a nedá se tak zatím ani potvrdit, ale ani vyloučit pravdivost zjištění, která zpráva obsahuje. Mluvit v této souvislosti o podvrhu, je pak opravdu silné kafe, protože na rozdíl od nejrůznějších materiálů, které politici nacházejí na svých stolech, v kufřících nebo jim je někdo neznámý nezištně předá, za touto zprávou stojí konkrétní osoba a obsah zprávy je pak výsledkem práce policejního útvaru.

Je jistě možné pochybovat o všem, co obsahuje, ale hovořit o celku jako o podvrhu, se zcela jistě nedá. Přes skutečnost, že nikdo nebyl na zmíněné tiskové konferenci konkrétně označen, vztáhl toto obvinění Jiří Paroubek nejen na bývalou vládu, ale i na sebe a na následné tiskové konferenci k této události prohlašoval: "Prokažte, že byl někdo odposloucháván na můj návrh nebo na návrh vlády protiprávně, nebo pokud to neprokážete, tak se omluvte." Ve chvíli, kdy toto říkal, mu bylo jasné, že nic takového se nemůže prokázat, protože jakékoliv šetření může dát maximálně odpověď na otázku, zda se jednalo o legální či nelegální postup, nic více a nic méně a žádný z těch, kteří se na jakýchkoliv odposleších podílejí, nesdělí, kdo a co vše může za použitím operativní techniky stát.

V tomto směru byl také zajímavý tah, který Jiří Paroubek provedl, aby si pojistil svá slova. Vyzval dopisem nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, aby vnesla jasno do celé aféry s únikem informací s takzvanými odposlechy a zároveň aby řekla jasné slovo, zda byly stanoveny na příkaz bývalé vlády, včetně Paroubka. Renátě Vesecké tuto otázku položil Václav Moravec a zajímavé bylo pozorovat reakci Renáty Vesecké a její viditelné úsilí, jak si dávala opravdu záležet na tom, aby neřekla více, než bylo možné v tu chvíli říci, a celou odpověď vztáhla toliko na svou osobu, aby se tak vyhnula zobecňujícímu výkladu. Její slova stojí skutečně za zaznamenání, cituji: "Já pevně doufám a věřím, že pan předseda tuto svoji výzvu k mému veřejnému prohlášení nesměřoval snad k tomu, aby mě zatáhl do nějakých rozmíšek. Já doufám, že byl veden pouze snahou skutečně osvětlit zákulisí těch informací, které probíhají v současné době, a proto také takto veřejně reaguji, a proto také takto veřejně prohlašuji, že jsem nikdy nebyla vtažena nebo jsem nikdy nebyla takto úkolována." A Renáta Vesecká si nechala otevřena i další dvířka ve vztahu k odposlechům, když dodala následující: "Já stále hovořím za státní zastupitelství, za orgán činný v trestním řízení a informace související s trestním řízením. Pokud se týká nějakých odposlechů, zpravodajské techniky použité nebo dokonce nelegálních odposlechů, tak tam státní zastupitelství není schopno zjistit takovéto informace a samozřejmě je nemůže ani kontrolovat." Jinými slovy řečeno, nejvyšší státní zástupkyně sice nepotvrdila podezření, že by byly odposlouchávány některé prostory a podle ní není ani pravda, že by bylo odposloucháváno dvacet politiků a novinářů, ovšem jen v souvislosti s úkony konanými v trestním řízení.

Vše ostatní ani nepotvrdila, ale ani nevyloučila. A stejně elegantně se vyhnula jasným slovům na adresu dotazu Jiřího Paroubka. Nu a stejně tak dopadne s největší pravděpodobností i páteční mimořádná schůze sněmovny, která byla na návrh sociálních demokratů k odposlechům svolána. Vraťme se však k protestům Jiřího Paroubka a k jeho nespokojenosti s tím, že kauza odposlechů byla překryta "silnější" mediální událostí, kterou je hrozba teroristického nebezpečí. Svým způsobem si za tuto medializaci může Jiří Paroubek sám. Pokud by se k opatřením, které v souvislosti s teroristickým nebezpečím přijala vláda Mirka Topolánka přihlásil, média by sice dále hrála terorismus jako událost číslo jedna, ale nespojovala by ho s vyjádřením Jiřího Paroubka a případ odposlechů by tak byl dále v pozornosti.

Ale Jiří Paroubek, hnán touhou jakkoliv a kdekoliv zaútočit na svého protivníka, si nenechal tuto příležitost ujít a zpochybnil kroky vlády. Nesmí se proto divit, že se média soustředila na tuto novou přestřelku a poněkud upozadila téma, které jistě předsedu ČSSD pálí více. Inu, jak bylo řečeno, nikoho nezajímá zápletka prvního aktu, obzvláště pak, když se sami aktéři snaží přilákat diváka na nové kousky.

zveřejněno se souhlasem redakce ČRO 6

ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ ČRo 6

                 
Obsah vydání       29. 9. 2006
30. 9. 2006 ODS projevuje totalitní tendence a Česká televize ji v tom podporuje Milan  Valach
1. 10. 2006 Bílý dům v krizi ohledně "lží o válce v Iráku"
30. 9. 2006 Elektrárna špiní skoro tolik jako všechna auta
30. 9. 2006 Pákistánská rozvědka "se podílela na bombových atentátech v Bombaji"
30. 9. 2006 Saša Vondra zřejmě není příliš populární mezi Čechoameričany v New Yorku
30. 9. 2006 U nás v Brazílii Josef  Mikovec
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán
29. 9. 2006 Britská armáda požaduje stažení britských vojsk z Iráku
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Helena Šulcová není moderátorkou Radiožurnálu Jan  Pokorný
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
29. 9. 2006 Kuba povede Hnutí nezúčastněných zemí Karel  Wichs
29. 9. 2006 Nepohodlní hrdinové Václav  Dušek
29. 9. 2006 ■ ■ ■ Sylvia  Rychlá
29. 9. 2006 Letní dětský tábor "za Ježíše!"
29. 9. 2006 Americký novinář obvinil Bushe ze zatajování informací
29. 9. 2006 Jeden nekorektní ... a jeden korektní
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové
29. 9. 2006 Velká menšina, o které se nemluví Uwe  Ladwig
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství
29. 9. 2006 Dopis Městské policii v Praze Jaromír  Kohlíček
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
29. 9. 2006 Na trh přichází elektronická čtečka knih
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...
29. 9. 2006 Ruský dluh? Nemluvme už o tom! Martin  Ondreját
29. 9. 2006 Žasnu Boris  Cvek
29. 9. 2006 Brazilské zápisky Josef  Mikovec
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
27. 9. 2006 Rasismus a terorismus - každodenní problém Uwe  Ladwig
28. 9. 2006 Západ ve válce proti terorismu prohrává
28. 9. 2006 Nuly a nuda Alex  Koenigsmark
27. 9. 2006 Jak se (ne)opakují dějiny Martin  Škabraha
27. 9. 2006 "Nikdy jsme nebyli svobodnější!"
27. 9. 2006 "Zpráva" Transparency International? Nebrat! Stanislav  Křeček
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
26. 9. 2006 Zneužití jména České televize - pozor na neznámé   
26. 9. 2006 Reakce managementu ČT na prohlášení odborářů k logu televize   
22. 9. 2006 Stav médií je iba prejavom fungovania spoločnosti Igor  Daniš
20. 9. 2006 Výzkumníci Factum Invenio se nic nenaučili Josef  Baxa
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Technická novinka ve vysílání zápasů v kopané na obrazovce ČT   
12. 9. 2006 Švédská veřejnoprávní televize kritizovaná vlastními novináři za chamtivost Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Princip známe, ale co je příčinou? Bohumil  Kartous
7. 9. 2006 Žurnalistická škola v počátcích Miroslav  Polreich
2. 9. 2006 Média a politika v ČRo 6   
25. 8. 2006 Opravdu může za všechny problémy v ČT David Borek? Jan  Richter

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...   
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
26. 9. 2006 Zelený fašismus Milan  Valach
26. 9. 2006 2007: 1 000 000 000 000 -- poprvé přes bilion Michal  Rusek
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...   
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík
22. 9. 2006 Porušení zákona v Kladně potvrdil ÚOHS   
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba