20. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 9. 2006

Václav Klaus obětí amerických PR společností

Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon

Motto:

"Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce," řekl Klaus a dodal: "Dá se naopak předpokládat, že když se oteplí oceán, nad Antarktidou bude více sněžit a masa ledovců naroste." (Právo 19. 9. 2006)

Léta tvrdí síť falešných občanských organizací a vědeckých institucí, že jsou vědecké důkazy o globálním oteplování nepřesvědčivé. Je dobře známo, že je financovala naftařská firma Exxon, méně známá je podivná role tabákových velkofirem, píše v deníku Guardian George Monbiot. George Monbiot vydal o šokující, bizarní kampani tabákových firem, jejímž účelem je zpochybňovat globální oteplování, novou knihu.

Firma Exxon vydělává na prodeji ropy a na opatřeních proti podnebným změnám by prodělala. V zájmu svých zisků musí Exxon vyvolávat pochybnosti o tom, zda je globální oteplování reálným jevem. Má velký problém: vědecký konsensus ohledně existence globálního oteplování je tak silný jako vědecký konsensus, že kouření způsobuje rakovinu plic či že HIV způsobuje AIDS. Takže jaká je jeho strategie?

Na stránkách Exxonsecrets.org jsou informace získané z tajných dokumentů tohoto podniku. Je tam seznam 124 organizací, které dostaly od této firmy peníze anebo těsně spolupracují s institucemi, které Exxon financoval. Tyto organizace tvrdí, že neexistují pevné důkazy o globálním oteplování, že jsou ekologové šarlatáni, lháři a šílenci.

K těmto organizacím patří lobbistické skupiny jako TechCentralStation, Cato Institute a Heritage Foundation. Exxon financuje velké množství organizací, a tak se snaží vytvořit dojem, že pochybnosti o globálním oteplování jsou široce rozšířené. Pokud si lidé neuvědomují, že lze důvěřovat jen vědeckým zjištěním, publikovaným v akademických, "peer-reviewed" časopisech (kde jsou příspěvky před vydáním podrobovány kritice odborníků z daného oboru), mohou si myslet, že jména institucí, financovaných Exxonem, zpochybňují přijatý vědecký konsensus o existenci globálního oteplování.

Tyto organizace nepoužívají jen nepravdivé informace. Většinou používají výběrově zvolená fakta, nikoliv výmysly. Naleznou jednu spornou studii a dělají ji systematicky reklamu. Například, John Christy, autor studie o ochlazování troposféry, přiznal v srpnu 2005, že jeho údaje byly nesprávné. Přesto však "protiekologické" organizace jeho původní studii pořád citují.

Předsedou organizace zvané Science and Environmental Policy Project je Frederick Seitz. Je to fyzik, který napsal v roce 1998 dokument, známý jako Oregonská petice, který citují všichni novináři, tvrdící, že je globální oteplování mýtem. Spoluautorem tohoto textu, který popírá existenci globálního oteplování, je křesťanský fundamentalista Arthur B. Robinson. Není to profesionální klimatolog. Dalšími spoluautory tohoto dokumentu byl Robinsonův dvaadvacetiletý syn a dva zaměstnanci Institutu George C Marshalla, jehož ředitelem je Frederick Seitz. Text vydala Robinsonova instituce Oregon Institute of Science and Medicine a podnik zvaný George C Marshall Institute, který od Exxon Mobilu obdržel od roku 1998 630 000 dolarů. Dokument byl záměrně vytištěn podobnou grafickou úpravou, jakou mají dokumenty americké Národní akademie věd. Ta vydala dementi, že nemá s tímto dokumentem nic společného.

Avšak bylo příliš pozdě. Petice byla široce rozšířena a podepsalo ji asi 17 000 absolventů univerzit, většina z nichž nemá nic společného s klimatologií. Opakovaně je tato petice citována v tisku jako petice, kterou prý vydali klimatologové. Firma Exxon ji šíří jako důkaz, že ohledně globálního oteplování neexistuje vědecký konsensus.

Toto všechno je nyní mezi ekology dobře známo. Avšak George Monbiot zjistil, že podnikatelské financování lobbistických skupin nezahájil Exxon, ale tabáková společnost Philip Morris.

V prosinci 1992 vydal americký Úřad na ochranu životního prostředí pětisetstránkovou analýzu nazvanou "Zdravotní důsledky pasivního kouření". Studie zjistila, že "časté vystavování osob tabákovému kouři v prostředí má vážné zdravotní důsledky. V Americe způsobuje ročně rakovinu plic u přibližně 3000 nekuřáků. U dětí sekundární kouření zvyšuje riziko infekcí dolního dýchacího traktu, jako jsou bronchitida a zápal plic. Těmito chorobami je v Americe v důsledku sekundárního kouření postihováno 150 000 -- 300 000 dětí až do 18 měsíců věku."

V roce 1998 byla firma Phillip Moris donucena vydat své interní dokumenty na internetu. Během dalších dvou měsíců si Philip Morris, největší tabáková firma na světě, vypracovala strategii jak zpochybnit analýzu o pasivním kouření. Účelem bylo zabránit tomu, aby americká města a státy zavedly zákaz pasivního kouření, praví se v dopise Ellen Merloové, vysoké činitelky firmy Philip Morris z února 1993.

Firma si najala PR firmu jménem APCO. Ta ji varovala: "Bez ohledu na to, jak silné jsou argumenty, mluvčí daného průmyslového odvětví nejsou důvěryhodnými či vhodnými nositeli zpráv."

Tak musel být boj proti zákazu pasivního kouření spojen s jinými lidmi a jinými otázkami. Firma APCO doporučila podniku Phillip Morris, že je nutno vytvořit dojem "lidového" hnutí, které vzniklo spontánně a vytvořili ho znepokojení občané, kteří bojují proti "přílišné státní regulaci". Nebezpečí tabákového kouře musí být bagatelizováno jako jiné "nepodložené obavy", například obavy z pesticidů či mobilních telefonů. Firma APCO navrhla vytvořit "celostátní koalici, která bude poučovat média, státní úředníky a veřejnost o nebezpečí 'nekvalitní vědy' (junk science)".

APCO navrhla, že tuto koalici založí, vypracuje její dokumenty a "bude umisťovat články, formující veřejné mínění, na klíčových trzích". Účtovala si za to 150 000 dolarů a dalších 75 000 dolarů na provoz "koalice".

Jak dokazuje další dokument od APCO firmě Phillip Morris, v květnu 1993 měla tato falešná občanská organizace už jméno -- Koalice na podporu solidní vědy. Je důležité, psala firma APCO, aby za koalici hovořila "široká skupina různých lidí". Je nutno, aby byly vědecké studie, které ukazují kouření ve špatném světle, spojovány s "širšími otázkami ohledně vládního výzkumu a vládní regulace", dále s otázkami, jako je "globální oteplování", "likvidace jaderného odpadu" a "biotechnologie". APCO bude "vyvíjet intenzivní úsilí a verbovat známé představitele z podnikatelské sféry, vědce, státní činitele a další osoby, které mají zájem na šíření solidní vědy."

Existují silné podobnosti mezi přístupem firmy Exxon a firmou Phillip Morris. Obě firmy používají lobbistické metody, které vypracovali poradci firmy Phillip Morris. "Nekvalitní věda" (junk science), to byly pro ně odborníky recenzované (peer-reviewed) studie, z nichž vyplývalo, že kouření způsobuje rakovinu a další nemoce. "Kvalitní věda" -- to jsou studie, které financoval tabákový průmysl a které dokazovaly, že spojení mezi kouřením a nemocemi je neprůkazné.

Při lobbování si obě firmy uvědomily, že nejefektivnější způsob, jak se vyhnout regulaci, žje zpochybnit vědecký konsensus. Jak konstatoval dokument tabákové společnosti Brown and Williamson: "Pochybnosti jsou naším výrobkem, protože je to nejlepší způsob jak bojovat proti 'faktům', která existují v mysli veřejnosti. Také je to dobrý způsob jak vyvolat kontroverzi." Obě velké průmyslové firmy se přitom od svých vlastních PR kampaní distancovaly a vytvářely dojem, že jde o spontánní hnutí profesionálů či obyčejných občanů.

Ale ta vazba je ještě silnější. "Koalice pro solidní vědu", kterou vytvořila tabáková firma Phillip Morris, byla první a nejdůležitější z průmyslem financovaných organizací, které popíraly, že dochází ke globálnímu oteplování. Tato koalice na doporučení APCO získala finanční zdroje i od jiných firem. V letech 2000 -- 2002 dostala od Exxonu 30 000 dolarů. Financovala internetové stránky JunkScience.com, které systematicky popírají globální oteplování. Jejich argumenty se odtamtud dostávají do mainstreamového tisku. Tyto stránky činí rovnítko mezi ekology, nacisty, komunisty a teroristy. Obsahuje obvinění, která platí pro samotné tyto stránky: bojují proti "falešným vědeckým údajům".

Tyto internetové stránky řídí Steve Milloy. Od roku 1992 pracuje pro APCO -- PR firmu pro podnik Phillip Morris. Jeho koalice i jeho internetové stránky dostávaly nejméně do konce roku 2005 peníze od firmy Phillip Morris. Koalice TASSC mu v roce 2004 vyplatila 126 000 dolarů za to, že pro ni pracoval 15 hodin týdně.

Milloy také píše týdenní sloupek Junk Science pro internetové stránky Fox News. Zpochybňuje tam nebezpečnost kouření a tvrdí, že globální oteplování neexistuje, aniž by informoval o svém konfliktu zájmů. I když byly Fox News informovány, že je Milloy placen firmami Phillip Morris a Exxon, zaměstnávaly ho dál, aniž by to sdělily svým čtenářům.

Argumentace osob, popírajících existenci globálního oteplování, které financují firmy Exxon a Phillip Morris, se šíří po celém světě. Jejich argumenty dominovaly mediální debatě o podnebných změnách během sedmi či osmi kritických let, kdy se měla konat naléhavá mezinárodní jednání. Tito placení lidé systematicky zpochybňovali vědecké závěry autoritativních studií. Podařilo se jim oddálit efektivní globální opatření proti globálnímu oteplování stejně, jako se jim podařilo oddálit zásahy proti tabákovým společnostem.

Kniha George Monbiota "Heat" vyšla v nakladatelství Allen Lane.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       20. 9. 2006
20. 9. 2006 Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon
20. 9. 2006 Britská Královská vědecká společnost požaduje, aby Exxon přestal financovat popírače globálního oteplování
20. 9. 2006 "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce Ivan  Brezina
20. 9. 2006 "Snaha zmírnit globální oteplování je ztráta času a peněz"
20. 9. 2006 Polský poker o základnu Štěpán  Steiger
20. 9. 2006 Čípak je ten rozpočet a proč je takový "nasoleně nemastný"? Miloš  Dokulil
20. 9. 2006 iDnes: Armáda nakoupila nový radar za 1,5 miliardy Štěpán  Kotrba
20. 9. 2006 Irácká nezávislost soudu v americké režii
20. 9. 2006 Linka Washington -- Bagdád -- Kábul Daniel  Veselý
20. 9. 2006 Venkov Martin  Reiner
20. 9. 2006 "Soukromý" Rusnok opět ve veřejných financích aneb žluťácká koalice Vladislav  Černík
20. 9. 2006 U snědeného krámu Michael  Kroh
20. 9. 2006 Největší bohatství Ladislav  Žák
20. 9. 2006 Úskalí lékové politiky Jan  Mertl
20. 9. 2006 Slovenský problém Josef  Vít
20. 9. 2006 Výzkumníci Factum Invenio se nic nenaučili Josef  Baxa
20. 9. 2006 Mýty a axiomatizace společenské a politické reality Petr  Sak
19. 9. 2006 Co říci o českém školství Eduard  Zeman
20. 9. 2006 Švédsko po volbách Vojtěch  Tělupil
20. 9. 2006 Katolická korespondence
20. 9. 2006 Madona v katedrále sv. Víta Bohumil  Kartous
20. 9. 2006 Co věřit věřícím? Uwe  Ladwig
20. 9. 2006 Koupíme rakety země vzduch Pavel  Pečínka
20. 9. 2006 Pro Angelu Merkelovou zemské volby dopadly špatně Richard  Seemann
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
19. 9. 2006 Zasloužil si papež tu bouři nevole? Miloš  Dokulil
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon   
20. 9. 2006 "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce Ivan  Brezina
20. 9. 2006 "Snaha zmírnit globální oteplování je ztráta času a peněz"   
20. 9. 2006 Britská Královská vědecká společnost požaduje, aby Exxon přestal financovat popírače globálního oteplování   
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů   
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude   
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?   
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika