19. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Hlaveň - pointer  laserového zbraňového systému MTHEL SkyGuard
19. 9. 2006

PROTIRAKETOVÁ OBRANA NA ÚZEMÍ ČR - ANALÝZA

Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení

18. března 2003 je datum, které změnilo podobu moderních válek. V ten den poslala americká armáda systém ZEUS-HLONS, pohyblivé víceúčelové kolové vozidlo Humvee ozbrojené 10kW laserem s efektivním dosahem 300m a naváděcí elektronikou, do bojového prostoru Afghánistánu na podporu operace Trvalá svoboda. Poprvé se na bojišti objevila mobilní paprsková zbraň.

Laserovou zbraň, ovšem daleko výkonnější, určenou proti raketám krátkého doletu a křižujícím střelám, instaluje v tuto chvíli Izrael jako obranu proti Hizballáhu. Program THEL ukázal doposud mnohem více slibných výsledků a mnohem rychleji, než mnoho jiných, velmi ctižádostivých dlouhodobých programů protiraketové obrany, které jsou financovány Pentagonem a ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem v rámci Star Wars. Za cenu 1000 dolarů za výstřel je schopen zneškodnit jakýkoliv objekt na obloze do vzdálenosti 5 - 20 kilometrů. Budoucností bezpečné protiraketové obrany, nezneužitelné pro rozpoutání třetí světové války, jsou nyní decentralizované obranné systémy THEL a MTHEL, ovládané autoritami jednotlivých států NATO na základě společně sdílených dat výstražného systému .

Vládce Olympu

Systém ZEUS-HLONS měl oficiálně ničit miny a další expolzivní materiál. Účinný je ale i na tepelné ničení jiných cílů na krátké vzdálenosti. Systém byl v činnosti po dobu šesti měsíců u letecké základny Bagram. Během četných testů, ZEUS-HLONS zničil více než 1 400 cílů a úspěšně dokončil operace během těžkého deště a v extrémním teple. Nyní je systém Zeus na rozkaz Lt. Gen. Larry Dodgena z Army Space and Missile Defense Command (SMDC) nasazen znovu do operčaního prostoru americké armády, tentokráte v Iráku.

ZEUS-HLONS poskytuje schopnost posádce zaměřit cíle pomocí radarů a vyhledávacího systému C3I případně k navádění používat 3D joystickový řídící systém, vyhledat oblast, zaměřit koordináty cíle a ničit je v sérii. Používá systém virtuální mapy cílů. Jestliže zničí cíle v sérii, počítačový systém samočinně zbraň - pointer - přesune ze zničeného cíle k dalšímu, na který operátor zamířil před palbou. Automatické míření zvyšuje kadenci zbraně a poskytne dokumentaci pro ověření neutralizace cíle.

Laser systému ZEUS-HLONS, vyrobeného firmou Sparta, Inc., pracuje tak, že zaměří energii na vnější kryt cíle, "ohřívá" munici až do chvíle, kdy je zničena vnitřním spalováním výbušniny. Spalování vytvořené paprskem laseru produkuje nízkoúrovňové detonace spíše, než se aktivuje výbušná energie explozivní náplně nášlapných min či jiných cílů. Systém zahrnuje barevnou kameru pro lokaci cíle a zelený Nd:YAG laser pracující ve viditelném spektru pro zamíření vysoce výkonného CoBo laseru, pracujícího v neviditelném spektru, na cílový bod. Systém má potenciál k ničení letících cílů, používajících GPS navigaci. Systém používá na vytváření energie motorovou naftu a tak režie jeho provozu je zanedbatelná.

technické specifikace systému ZEUS ZDE

další podrobnosti o systému ZEUS ZDE

Oko do budoucnosti

Je to snad nejúspěšnější laserová zbraň v historii energetických zbraní. Nyní se může stát klíčem k obraně Izraele.

Na začátku tohoto desetiletí izraelská a americká armáda spolupracovaly s firmou Northrop Grumman na vývoji taktického vysoce výkonného laseru pod označením THEL - Tactical High Energy Laser. (Záliba americké armády v aakronymech odkazuje na slavný text Williama Blakea The Book of Thel (1789), do češtiny přeložený Zdeňkem Hronem, převedený na operu Dmitrijem Nikolajevičem Smirnovem). Systém demonstrátoru účinnosti vysoce výkonného laseru, který vymyslel Jeff Sollee, vznikal na základě dohody mezi Spojenými státy a vládou Israele, podepsané 18. července 1996. V roce 2000 proběhl první úspěšný test funkčnosti - systém sestřelil raketu. Nyní je hotov funkční celek, vhodný jako obrana proti dělostřeleckým a minometným granátům a raketám, křižujícím střelám, bezpilotním prostředkům, balistickým raketám krátkého doletu. Vyzkoušený. Úspěšný prostředek obrany. Na systému pro Izrael spolupracují firmy TRW - dceřinná společnost Northrop Grumman, Ball Aerospace , Elbit/El-Op, IAI/Elta které vyvíjí radarový systém a systém řízení palby systému C3I , RAFAEL and Tadiran.

Northrop Grumman vyvíjí pro americkou protiraketovou obranu i výkonný megawattový laser pro zabudování do speciálně upraveného letounu Boeing 747 v rámci programu MDA/ABL (Missile Defense Agency / Airborne Laser Programm).

videodokument testů mobilní paprskové zbraně MTHEL AVI

Zbraň to byla objemná; navrhovaná "zmenšená verze" byla v osmi přepravních kontejnerech, každý 40 stop dlouhý. Mobilní verze pak potřebovala několik těžkých kamiónů. Problém byl i v tom, že po několika výstřelech musely být lasery naplněny novou náplní chemikálií. Něco takového bylo prakticky nemožné přepravovat letecky a při bojovém použití vyžadoval systém neuvěřitelně komplikovanou logistickou podporu. Amerika se zaměřila na elektrické lasery. Nyní Northrop oprášil projekt pod názvem SkyGuard. Systém je vyvíjen jako pevná ochrana letiště před vypálenými raketami. SkyGuard je čtvrtinové velikosti oproti originálu THEL. Cena vývoje systému je přibližně 400 miliónů USD (cca 9 miliard Kč), každý komplet pak přijde na 50 miliónů USD plus 1 000 USD na výstřel. Původní cena za výstřel byla snížena oproti prototypům na třetinu. Což je ekonomika provozních nákladů, které se dá jen těžko odolat.

Na obranu izraelské hranice s Libanonem je třeba osm až devět kompletů, Jeden až dva jsou potřeba na celé pásmo Gaza. V květnu 1996, ministra obrany ve vládě prezidenta Clintona, William Perry nazval THEL neodkladnou záležitostí pro obě vlády a jeden z úkolů, kterému dával prvořadý význam. Wall Street Journal nyní tvrdí, že "šest baterií je v současné době rozmístěno po Iráku." Podle mluvčího společnosti, Northrop se domnívá , že může "zmáčknout" systém SkyGuard do tří standardních, 20 stopých ISO kontejnerů.

Hlavním problémem všech paprskových zbraní je ale samo bitevní pole, plné kouře a prachu. Hlavní ztrátový mechanismus je nelineární proces, nazývaný tepelný propad, ve kterém energie absorbovaná ze vzduchu vytváří negativní čočku, která rozostřuje paprsek. Od designu k vytvoření funkčního systému bylo plánováno 21 měsíců, následováno 12 až 18 měsíci testování v poli. THEL ACTD byl úspěšně dokončen v říjnu 2000. Testy během let 2000 a 2001, které se zaměřily na hrozbu raket, ukázaly vysokou úspěšnost. Během testů na raketové základně White Sands v Novém Mexiku chemická (ethylen či peroxid vodíku - NF3) deuterium-fluoridová energetická zbraň "sfoukla z oblohy" naráz 28 raket Kaťuša. Při jiném testu zasáhl systém za letu 18 dělostřeleckých a minometných granátů. Při testu v květnu 2004, THEL zničil velkou balistickou raketu. Systém byl převzat do výzbroje v rámci Program Executive Office for Air, Space and Missile Defense (PEO-ASMD) v roce 2003 k dalšímu zdokonalování. Na počátku roku 2005 byla tato fáze uknčena. Nastala fáze ostré instalace. Nejnovější systém MTHEL byl vzvinut pod názvem Hornet.

16. srpna 2006 oznámila televize Al-Jazeera, že izraelská vláda premiéra Ehuda Olmerta, překvapena měřítkem a účinností raketových útoků Kaťuší, projevila u amerického ministerstva obrany zájem o "Skyguard".

technické specifikace systému THEL ZDEZDE

další podrobnosti ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       19. 9. 2006
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
19. 9. 2006 Násilné protesty v Budapešti
19. 9. 2006 Zasloužil si papež tu bouři nevole? Miloš  Dokulil
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb
19. 9. 2006 Tramvaj číslo 13 Kateřina  Komorádová
19. 9. 2006 Guantánamo: Britští lékaři obviňuji britskou vládu z podílu na válečných zločinech
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
19. 9. 2006 Žurnalistika portálu iDnes: opiš co můžeš Štěpán  Kotrba
19. 9. 2006 Švýcarské řetězce zastavily prodej rýže z USA kvůli její ilegální kontaminaci GMO Miroslav  Šuta
19. 9. 2006 Našla se stovka - ne sto ku stu, ale 100:100:100 Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Nejen mediální následky slov studentky H. M. Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Bursík si nyní přeje, aby volby vyhrála ODS Pavel  Pečínka
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně
18. 9. 2006 Vole kampaň a Britské listy na jejím okraji Bohumil  Kartous
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož
24. 8. 2006 Al Džazíra pět let po 11. září   
24. 8. 2006 Nový Blízký východ nebude podle Bushova gusta   

Budoucnost NATO a OSN RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
24. 4. 2006 Pýcha moci Přemysl  Janýr
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
5. 4. 2006 Amerika ve válce Oskar  Krejčí
22. 3. 2006 NATO - Rusko v historických a politických souvislostech Miroslav  Polreich
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
20. 3. 2006 Spojené státy a Indie: noví nejlepší přátelé? Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2006 Vztahy NATO - Rusko : nová kvalita   
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 OSN: Pomoc třetímu světu je nedostatečná Simone  Radačičová

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   
5. 9. 2006 Přízrak "války o vodu"   
4. 9. 2006 Ptačí chřipka Ivana Gabala Štěpán  Kotrba
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
10. 8. 2006 Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
3. 7. 2006 Dnes ještě zapadá slunce nad Zónou... Vladislav  Černík
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
24. 4. 2006 Pýcha moci Přemysl  Janýr
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
24. 7. 2006 Virtuální Bush Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
21. 11. 2005 Bible proti zájmům církve Irena  Ryšánková
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
29. 9. 2005 Amerika by měla vrátit nakradené létající talíře Jiří  Míka
15. 9. 2005 Mobil útočí na knihy Marek  Kuchařík
8. 9. 2005 Firma Yahoo! "udala Číně novináře"   
29. 8. 2005 Jak Joe Pompei změnil náš svět Štěpán  Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti   
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"   
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
7. 9. 2006 Vojáci ve výslužbě proti válce   
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   
6. 9. 2006 Dopis americkému velvyslanci v ČR: Žádná česká vláda nemá mandát vybudovat americkou základnu   
6. 9. 2006 Dva v jednom Bohumil  Kartous
6. 9. 2006 Luboš Palata: Přítomnost cizích vojsk v ČR zaručí demokracii