Independent

Pět let po 11. září: Bushova válka způsobila epidemii globálního terorismu

5. 9. 2006

Před pěti lety tento týden učinili spojenci Talibanu z al-Kajdy poslední přípravy na ničivé útoky na Spojené státy které vyvolaly "válku proti terorismu", Američany vedeou invazi do Afghánistánu a pak do Iráku, píše britský deník Independent.

Taktika George Bushe vůbec terorismus neporazila. Naopak, jeho rozhodnutí systematicky používat drtivé vojenské síly bylo kontraproduktivní a vyvolalo epidemii globálního terorismu, která si od roku 2001 vyžádala podle odhadů 72 265 lidských životů. Většinou byli obětmi Iráčané.

Asi 30 626 osob bylo podle oficiálních amerických údajů usmrceno teroristickými útoky a při protipovstaleckých akcích amerických vojáků a jejich spojenců. Tyto údaje sestavila americká instituce National Memorial Institute for the Prevention of Terrorism.

Američany vedená invaze smetla režim Talibanu v Afghánistánu během několika týdnů a totéž se stalo režimu Saddáma Husajna v Iráku v roce 2003, avšak americké akce zdaleka nepřinesly do Afghánistánu ani do Iráku stabilitu. Tento týden se stovky vojáků NATO, podporovány válečnými letadly a bojovými vrtulníky, podílely na válečné ofenzívě v Afghánistánu, jihozápadně od Kandaháru. Oblast je centrem odporu Talibanu.

NATO konstatovalo, že bylo v krutých bojích usmrceno více než 200 bojovníků Talibanu. Zahynuli také čtyři kanadští vojáci. 80 bojovníků Talibanu bylo uneseno.

Situace v této oblasti, kde se narodil šéf Talibanu, mullah Omar, totiž jihozápadně od Kandaháru, má obdobu v mnoha jiných částech Afghánistánu. Vláda Hamida Karzaie ovládá jen určitá města na jihu země, zatímco jednotky NATO v Kandaháru a v Helmandu vedou proti Talibanu totální válku.

V okresech Pundžwai a Džerai jihozápadně od Kandaháru úspěšně odráží od letošního května přibližně 1500 bojovníků z Talibanu opakované útoky afghánských a kanadských vojsk. Jejich odpor charakterizuje novou etapu v povstaleckých bojích Talibanu. Nyní velké počty bojovníků z Talibanu znovu ovládají značné části země.

Operace Medusa, poslední pokus porazit vojáky z Talibanu, začala minulou sobotu a účastní se jí asi 2000 vojáků. Silnice číslo 1, která spojuje Kandahár s Laškargarem, je už od června přerušena. V neděli oznámily jednotky NATO, že je civilistům zakázáno používat tuto silnici. Vrtulníky, letadla a dělostřelectvo útočily společně na to, co vojska NATO považují za pravděpodobná postavení Talibanu.

V Iráku tři a půl roku po invazi je situace stejně katastrofální. Počet iráckých raněných a mrtvých se podle amerických údajů zvýšil o 51 procent. V současnosti umírá v Iráku každý měsíc asi 3000 osob, konstatuje Pentagon.

Prezident Bush změnil způsob, jímž hovoří ve snaze získat pro svou válečnou politiku podporu americké veřejnosti. Už nezdůrazňuje pozitivní důsledky zajištění míru v Iráku, ale varuje před nebezpečím selhání vojenské invaze do Iráku.

V posledních týdnech začíná prezident Bush hovořit stále pesimističtěji, když popisuje, co by bylo důsledkem stažení amerických vojsk. "Můžeme dovolit Blízkému východu, aby pokračoval na své cestě, jíž směřoval před 11. září," řekl minulý týden Bush. "A o generaci později budou naše děti čelit regionu, kde budou vládnout teroristické státy a radikální diktátoři, ozbrojení jadernými zbraněmi. Anebo tomu můžeme zabránit, postavit se ideologii nenávisti a poskytnout lidu Blízkého východu budoucnost naděje."

Situace v Iráku se však zhoršuje. Podle deprimující analýzy Pentagonu trpí iráčtí civilisté stále více v důsledku násilí a chaosu.

V posledních měsících radikálně stoupl počet obětí - civilních i vojenských - o 51 procent. Tato úmrtí jsou důsledkem intenzifikace sektářských bojů a zintenzivňujícího se povstání proti americké a britské okupaci. Průměrně nyní dochází každý týden v Iráku k 800 povstaleckých útoků.

"I když počet útoků ve všech kategoriích vzrostl, procento útoků zaměřených proti civilnímu obyvatelstvu vzrostlo podstatnou měrou," uvedla zpráva z Pentagonu. "Vraždíci čety a teroristé proti sobě navzájem bojují. Sunnitští i šiitští extremisté se charakterizují jako obhájci své vlastní sektářské náboženské skupiny."

Ve zprávě se uvádí, že od utvoření irácké vlády v polovině května do 11. srpna je každodenně zabíjeno asi 120 iráckých civilistů i vojáků. Předtím, v období od února do poloviny května, bylo usmrcováno asi 80 osob denně. Před dvěma lety bylo zabíjeno 30 osob denně. Za jeden celý rok by zabíjení 120 osob denně znamenalo celkový počet 43 000 iráckých mrtvých.

Ve zprávě Pentagonu "Jak měřit bezpečnost a stabilitu v Iráku" se dodává: Jádro konfliktu v Iráku se změnilo v boje mezi sunnitskými a šiitskými extremisty, kteří se snaží ovládnou klíčové oblasti v Bagdádu, vytvořit tam a ochraňovat sektářské enklávy, odklánět hospodářské zdroje a vnutit těmto oblastem svou vlastní politickou a náboženskou agendu."

Pentagon také přiznává, že povstání proti západní vojenské okupaci je také silné.

Z jiných údajů, které letos v létě zveřejnila americká armáda, vyplývá, že se útoky proti americkým a iráckým jednotkám od ledna zdvojnásobily. V červenci 2006 musely americké jednotky čelit na silnicích 2625 bomb, z nichž 1666 explodovalo a 959 bylo neutralizováno. Během ledna 2006 to bylo "jen 1454" bomb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.9. 2006