Zdroje energie: Rusko hrozbou pro Spojené státy

1. 9. 2006 / Jakub Rolčík

O skutečnosti, že vysoce postavený americký senátor postavil Rusko na roveň Venezuele a Íránu, informoval ve středu 30. srpna washingtonský zpravodaj RIA Arkadij Orlov. Uvedl, že na jednání Summitu o energetické bezpečnosti konaného ve West Lafayette (Indiana, USA) vystoupil předseda senátního výboru pro mezinárodní záležitosti, republikán Richard G. Lugar. Ve svém referátu věnovaném povaze nových "energetických hrozeb" pro národní bezpečnost Spojených států prohlásil: "Nepřátelské režimy od Venezuely a Íránu po Rusko používají dodávky energie jako prostředek pro vyvíjení nátlaku na své sousedy."

"Zvykli jsme si uvažovat v pojmech spjatých s vedením obvyklých válek mezi státy, ale energie se v současnosti stává přednostní zbraní pro ty, kdo jí disponují," uvedl dále senátor Lugar a upozornil na nebezpečí "silového" využívání energetiky v mezinárodních vztazích. Omezení dodávky energie nebo hrozba tohoto omezení podle něj zvyšuje riziko vzniku ozbrojeného konfliktu, terorismu a ekonomického kolapsu.

Senátor vyzval k vypracování nové americké politiky v oblasti energetických zdrojů, která by Spojené státy zbavila geopolitických hrozeb ze strany "režimů bohatých na energii". Upozornil rovněž na vysokou cenu, kterou americká ekonomika platí za dovoz ropy ze zahraničí. V letošním roce půjde o 320 miliard dolarů, což je podle Lugara přibližně táž suma, kterou Spojené státy utratily za válku a rekonstrukci v Iráku za první tři roky konfliktu.

Senátor dále uvedl, že (podle konzervativních odhadů) vojenské výdaje Spojených států související s ropou z Blízkého východu dosahují až 50 miliard dolarů ročně, přičemž neexistují záruky, že americké vojenské síly jsou schopny zabránit energetické katastrofě.

V závěru svého projevu senátor Lugar připomněl nutnost zbavit americkou ekonomiku závislosti na ropě. Pro tento cíl je k dispozici dostatek finančních a průmyslových prostředků i technologické zdatnosti. Jediné, co podle Richarda Lugara chybí, je koordinace a politická vůle.

Celý článek v ruštině ZDE

Text referátu Richarda G. Lugara v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.9. 2006