17. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 8. 2006

Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů

Jakub Rolčík upozornil na argumentaci astronoma Borise Valníčka ohledně potřebnosti protiraketové základny USA v ČR. Valníček v Právu 13. srpna tvrdil, že strategické rakety vyvinuté tzv. darebáckými státy jsou raketami středního doletu "spíše na pevná paliva" a z fyzikálního hlediska je ztěží představitelné, "že by některá země chtěla vypouštět balistické střely dalekého doletu jiným než východním směrem". Podívejme se tedy na obě tato tvrzení blíže.

Raketová technologie KLDR (předaná též do Pákistánu a Íránu) je založena na sovětských kapalinových raketách z 60. let, zejména typu označovaném v kódu NATO jako SCUD a patrně i námořním SS-N-4. Vlastní korejská raketa Nodong, pojmenovaná v Pákistánu Ghauri a v Íránu Šaháb-3, je jednostupňová kapalinová raketa středního doletu. V současnosti jde také o jedinou spolehlivě fungující íránskou raketu středního doletu; dosah tohoto prostředku je odhadován na 1.500 kilometrů. Další korejská raketa středního doletu Taep'o-dong-1 je také kapalinová, dvoustupňová, přičemž první stupeň tvoří Nodong a druhý raketa SCUD. I Taep'o-dong-2 o předpokládaném doletu zhruba 3.700 km je v základní verzi dvoustupňovou kapalinovou raketou. Třístupňová varianta s koncovým stupněm užívajícím pevné palivo vynesla v roce 1998 na oběžnou dráhu první korejský satelit. Tuto verzi užívá Írán jako Šaháb-6. Podobně jako korejské předchůdkyně, také íránské několikastupňové rakety mají spoustu dětských nemocí a dosavadní zkoušky byly z valné části neúspěšné. Strategické rakety poháněné pevnými palivy ani KLDR, ani Pákistán, ani Írán nepoužívají, protože tento typ pokročilejší raketové technologie ze zahraničí nezískaly a samy jej nebyly schopny vyvinout.

V době vzniku raket předaných Sověty KLDR heterogenní pevné pohonné hmoty (PPH), složené typicky z polybutadienu či polyuretanu, perchlorátu amonného a hliníkového prášku, teprve vznikaly v laboratořích. Starší PPH, černé či bezdýmné střelné prachy, poháněly prakticky jen dělostřelecké rakety krátkého doletu a bylo technologicky neproveditelné lisovat dostatečně velká homogenní prachová zrna pro rakety strategické. S vývojem heterogenních PPH došlo k dalekosáhlému vytlačení kapalných pohonných hmot (KPH) z pohonu strategických raket všech kategorií, tedy i raket mezikontinentálních. KPH se ve vyspělých zemích udržely převážně jen u raket používaných v kosmickém výzkumu. Optimální kombinace paliva a okysličovadla totiž zajišťuje větší specifický impuls, než u raket na PPH, což znamená i lepší poměr mezi celkovou a užitečnou hmotností prostředku (raketa "unese více a výše"). V kosmickém programu také nevadí, že rakety na KPH potřebují poměrně dlouhou předstartovní přípravu - což byl ve vojenství základní důvod jejich nahrazování raketami používajícími PPH, jež lze odpálit prakticky okamžitě. V době, kdy se objevily heterogenní KPH, se navíc podařilo zpřesnit a miniaturizovat jaderné hlavice, takže menší únosnost nových strategických raket příliš nevadila.

Mezikontinentální Minuteman 2, typ, od nějž jsou odvozeny americké antirakety rozmístěné na dosavadních základnách v USA (stejný typ by byl s největší pravděpodobností umístěn i v ČR), je také poháněn hybridní pevnou pohonnou hmotou - stejně jako jeho následník, raketa MX. Není tedy pravda, že rakety středního doletu používají zpravidla PPH, zatímco ty mezikontinentální KPH. Je třeba spíše rozlišovat různé poválečné generace velkých raket z hlediska typu jejich pohonu. Existovala celkem čtyři stadia: V prvním USA i SSSR používaly kopie německé rakety A-4 (V-2) poháněné ethanolem a kapalným kyslíkem. Ve druhém byly vyvinuty motory spalující letecký petrolej nebo benzín (s různými okysličovadly), které poskytují větší specifický impuls než ethanol. Třetí generaci pohonu představovaly prostředky využívající dlouhodobě skladovatelné kapalné pohonné hmoty, vesměs hydrazin, monomethylhydrazin nebo dimethylhydrazin, spalované s oxidem dusným. Tato směs má navíc tu výhodu, že je hypergolická (samozápalná). Čtvrtá generace strategických raket všech kategorií létá na PPH. Rakety "darebáckých států" však používají pohonné soustavy druhé či třetí generace.

Přejděme nyní k tvrzení, že odpalování raket dlouhého doletu jiným než východním směrem, tj. s využitím impulsu zemské rotace, je fyzikálním nesmyslem. V civilním kosmickém programu jsou skutečně rakety vesměs odpalovány východním směrem - ale i toto pravidlo má své výjimky. Například 26. března 1984 odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa severním směrem a ještě předtím, 4. listopadu 1983, došlo k retrográdnímu startu (proti směru zemské rotace, tj. západním směrem) rakety Kosmos-3M z kosmodromu Pleseck. Podrobnější popis a schematická mapka jsou k dispozici ZDE.

Podívejme se nyní na "domácí úlohu" pro plánovače amerického letectva (strategické raketové síly USA jsou organizačně přičleněny k letectvu). Mají spočítat jeden z palebných prvků pro následující zadání: "Představte si, že jste bezpečnostním šéfem při testu mezikontinentální balistické rakety. Odpalovací základnou bude Vandenberg Air Force Base severně od Los Angeles... Cílem je ostrov v jižním Tichém oceánu, ostrov Yap."

ZDE

Typická nesmyslná školní úloha? Uvidíme...

V elektronické podobě studie Geoffrey E. Fordena The Military Capabilities and Implications of China's Indigenous Satellite-Based Navigation System , která visí na webu Princetownské univerzity, lze na straně 20 objevit nákres předpokládané dráhy čínské rakety směřující z Xuanhua na Washington, vyhotovený v gnómické polární projekci. Raketa Dlouhý pochod-5A totiž prolétává přímo nad Severním pólem. Forden - fyzik, který v letech 2002-2003 pracoval pro Monitorovací, ověřovací a inspekční komisi OSN - ovšem psal svou studii ještě v roce 2004, takže neměl dosud možnost číst zásadní Valníčkův článek v Právu, aby pochopil, že něco takového jako start strategické rakety jiným než východním směrem je fyzikální nesmysl...

mapový podklad pro odpalovací základny v Íránu ZDE

Zdroj - mapový generátor ZDE

Článek Boost-Phase Defense Against Intercontinental Ballistic Missiles, zpracovaný American Physical Society a kritizující jednu z komponent americké protiraketové obrany jako nepraktickou, zase na obrázku 1 zachycuje útok íránských raket na Washington, Dallas a San Francisco. Neexistující íránské mezikontinentální rakety na něm startují retrográdně, tj. západním směrem.

Další fyzik, Ron Gilman, zase ve studii Anti-ICBMs dokonce doslova píše: "K uvedení do problému uvažujme nejprve pravděpodobné trajektorie raket přilétajících z nějaké země do USA... Zbylé identifikované země "osy zla" jsou Írán a Severní Korea. Proto trasy raket přilétajících z těchto zemí do kontinentálních USA obecně procházejí nad polárními oblastmi. Severokorejské rakety by měly tendenci letět nad Čínou nebo Ruskem nebo Japonskem. Protože házet rakety na něčí zemi je nezdvořilé, severokorejské raketové testy obecně směřují východně nad Japonsko, což vede po každém testu k japonským protestům.

Rakety z Íránu by letěly obecně severním směrem. Většina trajektorií do USA vede nad středoasijskými státy, jako je Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, pak Rusko a Kanadu. Trajektorie do východních USA mohou vést nad východoevropskými státy jako je Polsko."

Akademické úvahy teoretiků? Snad. Jenomže proč se pak i ve vládním dokumentu zkoumajícím možnosti obrany proti íránským a severokorejským raketám Performance Needed for an Operationally Effective BPI System píše o íránských raketách startujících západním směrem, které nebude vždy možno sestřelit ze základen v Afgánistánu?

A proč by někdo vůbec odpaloval rakety kolmo na směr zemské rotace, nebo dokonce částečně proti němu? Z jednoduchého důvodu: Čím delší dráha rakety, tím větší šance protiraketového systému protivníka na zásah. Zatímco po cirkumpolární trajektorii by raketa z Íránu do USA letěla nejkratší možnou cestou, potom směrem na východ, pokud by se příliš neodchýlila od rovnoběžky, by to podle Valníčkovy rady vzala velkou oklikou. Z Teheránu do New Yorku je to vzdušnou čarou po nejkratší spojnici necelých 10.000 kilometrů, do San Francisca asi 12.000 kilometrů. V případě východní "objížďky" však, jak píše Boris Valníček, "Ze Severní Koreje musí střela mířená na USA oblétnout čtvrtinu až třetinu obvodu Země, z Íránu např. do San Franciska je to asi polovina obvodu planety" - tj. cca 20.000 kilometrů, o dvě třetiny delší trasa. Velmi důležitý bonus pro operátory antiraket...

Patřím k odpůrcům výstavby americké základny v ČR, kvůli možné destabilizaci mezinárodní jaderné rovnováhy a kvůli skutečnosti, že by se Česká republika stala prvořadým terčem připadného napadení - přičemž plánovaný protiraketový systém, zasahující raketu na střední části dráhy, sám sebe před útokem neubrání. Údajná íránská hrozba je navíc podle dostupných informací značně přehnaná a lze se domnívat, že základna v ČR by mohla být ve skutečnosti určena proti ruským raketám. Nedomnívám se však, že ve snaze odvrátit výstavbu základny je namístě používat argumentů, které příznivci americké jaderné hegemonie vcelku bez obtíží rozcupují na kousky. A přesně takové - bohužel - jsou v tomto případě argumenty renomovaného astronoma Borise Valníčka.

                 
Obsah vydání       17. 8. 2006
17. 8. 2006 Američané by chtěli základnu v Česku či v Polsku, ale kvůli tamější opozici nyní žádají Británii
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
17. 8. 2006 Letecké společnosti chtějí žalovat britskou vládu o 300 milionů liber odškodného
17. 8. 2006 Evropská unie plánuje segregační kontroly cestujících
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Zrušte extremistické webové stránky
17. 8. 2006 CATO a bezpečnostní experti se shodují: pocit nebezpečí je falešný
17. 8. 2006 Za své funkční období vytvořil britský premiér 3000 nových trestných činů
16. 8. 2006 Hrozba "teroristických útoků": Lidé nevěří britské vládě
17. 8. 2006 George Bush četl letos na pláži Alberta Camuse
17. 8. 2006 Zastaralý formát? Ne. Nova vzdala boj o politickou diskuzi Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 V tomto okamžiku Ivan  Blatný
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
17. 8. 2006 V Edinburku si dělají legraci z islámu
17. 8. 2006 Hitem týdne se stal 79letý blogger
16. 8. 2006 Let Londýn-Washington odkloněn do Bostonu
17. 8. 2006 Pasti zeleného pragmatismu Pavel  Pečínka
17. 8. 2006 Odstíny české zelené politiky po roce 1989 Pavel  Pečínka
16. 8. 2006 Dopis osmnácti
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2
16. 8. 2006 Klima: O konečné podobě alokačního plánu proběhne veřejná diskuse
16. 8. 2006 Jak se řekne Sarajevo německy Richard  Seemann
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Pohádka o toulavém úvěru Ladislav  Žák
16. 8. 2006 Opozice je stejně důležitá jako vláda Petr  Pithart
16. 8. 2006 Právě probíhá v Torontu mezinárodní konference Miloš  Kaláb
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
17. 8. 2006 Vybrat si Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Jak psali deníky za Stalina Jan  Čulík
17. 8. 2006 Deníky Bohemia: Supi se rvou o majetek bývalé IPB Štěpán  Kotrba
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
17. 8. 2006 Američané by chtěli základnu v Česku či v Polsku, ale kvůli tamější opozici nyní žádají Británii   
16. 8. 2006 Dezinformací proti iniciativě NE základnám není nikdy dost Tomáš  Franke
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
14. 8. 2006 Referendum o americké základně potřebuje informace, ale pravdivé Jiří G. Müller
14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Protiraketová základna USA jako symbol změny Milan  Valach
11. 8. 2006 Americká základna v ČR ? NE !! Zdeněk  Bárta
11. 8. 2006 Promiňte, ale už není čas na referendum? Tomáš  Franke
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
11. 8. 2006 České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968 Jan  Žižka
10. 8. 2006 Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? Štěpán  Kotrba
9. 8. 2006 Neprůchodná cesta Milan  Dubský
9. 8. 2006 Česká debata o protiraketové základně: pozdě a chybně   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
1. 7. 2006 Korejská umanutost a mezilidské vztahy Jan  Čulík
26. 6. 2006 Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety Štěpán  Kotrba
10. 1. 2006 Potřeba mezinárodně zavrhnout zločiny totalitních komunistických režimů   
18. 10. 2005 Život v Severní Koreji -- bída, hlad a státní represe   
20. 9. 2005 Severní Korea chce civilní jaderný reaktor   
26. 8. 2005 Čína usiluje o stabilní vztahy se Spojenými státy   
14. 6. 2005 Milující péče otcovského vůdce - uprostřed harému   
18. 6. 2003 Severokórejská kríza a zbrane hromadného ničenia Tibor  Moravčík
6. 2. 2003 Severní Korea si vyhrazuje proti USA právo prvního, preventivního jaderného úderu   
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty