13. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2006

Jeden den blízko horkého politického dění

Všechny rysy špatného špionážního románu začíná mít jednání o vedení sněmovny a nové vládě. Včerejší jednání přineslo Bursíkovu "tajemnou" SMS a pozoruhodnou pružnost Zelených a lidovců, kteří náhle zjistili, že mají komunisty rádi - konkrétně liberálního ekonoma Jiřího Dolejše. Doba, kdy modří, černí i zelení kvičeli, že oni nebudou ve vládě, kterou by byť i jen jedinou špičkou prstu podpořil jakýkoliv komunista, patrně definitivně skončila.

Holá kůže bližší než košile, košile bližší než kabát, zejména je-li nejen v parlamentu čtyřicetistupňové vedro.

Sociální demokraté na tiskové konference bezprostředně po jednání předsedů parlamentních stran nechodí, neb pořádají vzápětí své vlastní. A tak sestava čelných figur ODS, komunistů, lidovců a zelených působí docela roztomile. Téměř jako čtyřkoalice. Zvláště za situace, kdy opatrnému manévrování uvyklá KSČM koketovala s myšlenkou nominovat svého kandidáta na předsedu sněmovny též. Třeba by jej bývali mohli podpořit koaliční poslanci v touze ukončit Topolánkovo trápení. Nestane se. Předseda sněmovní volební komise Petr Tluchoř z ODS nedostal do včerejší 16.00 hodiny, kdy byl poslední termín pro nominace poslaneckých klubů, žádné jméno pro volbu předsedy sněmovny. Až se sejde Poslanecká sněmovna na pokračování své ustavující schůze, vyhlásí volební komise další termín nominací a schůze bude opět přerušena. Zajímavé je, že pokud se objevuje s komunisty Jiří Paroubek, ozývá se ryk vůkol, zatímco barevná směsice, která sociální demokraty neobsahuje, působí klidem Betléma.

Při jméně Jiří Dolejš jihnou i lidovci, koneckonců "dočasný" předseda sněmovny byl jeho nápad. Předseda ODS Mirek Topolánek si stěžoval, že ČSSD odmítá všechny návrhy koaličních partnerů.  Sociální demokraté ale nemají povinnost podporovat možnou budoucí koaliční vládu, neb jsou prozatím stávající vládou i stávající opozicí. Vzhledem k tomu, jak si komunisté s trojkoalicí padli demonstrativně do náruče navzdory předešlému antikomunismu všech, patrně jedinou opravdovou. Že by se opakoval scénář z volby prezidenta Klause?

Zelený předseda  a patrně polyglot Martin Bursík, který přijel do sněmovny s kufrem, se pochlubil, jak v Bruselu převáděl nemožné návrhy ČSSD agendy REACH do srozumitelné formy. Jemu srozumitelné podoby. Jak hluboce lidské. Nejspíš ale odborníci stávající vlády neměli touhu formulovat myšlenky stejně jako Bursík. To by měli ve sněmovně šest poslanců... Kromě toho, že v Bruselu musel opravovat ty nemožné evropské normy (co by tam bez něj asi dělali?), brojil proti nové opoziční smlouvě, protože pochopil, že zelených by se patrně netýkala. Také se pochlubil, že dostal SMS od "osoby blízké Jiřímu Paroubkovi". To by se Topolánkovi stát nemohlo... "Informoval mne, že viděl koncept smlouvy o velké koalici, který obsahoval ujednání o změně volebního systému ve většinový," řekl Bursík. "Zároveň informace obsahovala výzvu, že je ještě čas, aby byla podpořena vláda ČSSD."  Existují prý paralelní aktivity ČSSD ve vztahu k Zeleným. Víc ale odmítl říci, čímž sám sebe uvrhl v podezření, že se dělá jen zajímavým.

Filip byl daleko sdílnější: stojí o odblokování jednání, variantu, které se zatím nikdo nehodlá chytit. Princip je opravdu jednoduchý a logický: pokud by byla vláda ODS, měla by předsedu sněmovny ČSSD a naopak. Komunisté by byli oním strážcem parlamentní demokracie: "Návrh je jednoduchý, takto zvoleného předsedu bychom mohli i odvolat."

Sobotka preferuje konstruktivní přístup.  Situace povolební je okamžitě řešitelná umožněním zvolit sociálního demokrata do čela ČSSD a podpořit jej bez dalších podmínek -- situace by v tu chvíli byla odblokována. "Navrhli jsme, aby se volba nekonala. Prezident avizoval setkání s pěti stranami, chce vnést nové světlo a přijít s novou iniciativou,  chceme tedy  počkat." ČSSD znovu požádala ODS o setkání programových týmů  a vyzvala ODS, aby také nominovala programový  tým. ODS chce volbu bez jakékoliv politické dohody, je to podle ní plýtvání časem. Politika v tuto chvíli je opravdu plýtvání časem. Strategické plýtvání časem.

Prezident Václav Klaus zahájí ve čtvrtek povolební rozhovory s lídry pěti stran zastoupených ve sněmovně. V první fázi pozval na Pražský hrad předsedy zelených, lidovců a komunistů. Martin Bursík, Miroslav Kalousek i Vojtěch Filip pozvání přijali. Aby ne... K jednacímu stolu s předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem má prezident zasednout v pátek. Podle nepotvrzených zákulisních informací chce Klaus v pátek po předpokládaném negativním výsledku sondáží zasáhnout do procesu sestavování vlády a odejmout Topolánkovi pověření k  jejímu sestavování a nebo jej přimět, aby svůj mandát složil sám. Druhým mužem ODS a druhým pokusem prezidenta Klause by ovšem neměl podle téhož zdroje být pražský primátor Bém, o kterém se v médiích spekuluje, ale ústecký primátor a stínový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, protivník Jiřího Paroubka v parlamentních volbách. Tím by započal odchod Topolánka a jeho nejbližších z čela ODS -- jedna z nevyřčených podmínek všeobecně smírného řešení povolebního patu, která by měla u Klause skrytě radostnou podporu. I senátorský klub ODS setrvává na svém odmítavém stanovisku k jakékoliv formě velké koalice. Prázdný a falešný Topol... Politika se nedá dělat se všemi dveřmi zavřenými. Klaus musí ukázat ODS, že si jako svého předsedu vybrala politika, který není politikem. Protože politik nikdy neříká nikdy.

Likvidace cestou vyzdvihnutí na piedestal možnosti a příležitosti je efektní a efektivní - zvláště, když Gandalovič je vášnivým obráncem amerického protiraketového deštníku, o kterém tvrdí, že je jedním z řešení, jak lze efektivně čelit současným mezinárodněpolitickým rizikům a potenciálním hrozbám, které musí každá odpovědně koncipovaná strategie obranné politiky předvídat. Ale prezidentem není už Havel. Klaus, povinen být "prezidentem všech občanů", včetně těch oranžových a rudých, oproti tomu už jednou řekl, že by americká základna ohrozila bezpečnost České republiky. Srovnal možnost existence americké základny v Česku se sovětskou vojenskou okupací Československa v srpnu 1968. Budoucí existence či neexistence základny Bushových hvězdných válek by mohla být oním zákulisním katalyzátorem politického uklidnění v českém parlamentu. Pro současné ultrapravicové polské diplomaty je získání základny jednou z nejvyšších priorit posledních let, třešničkou na dortu odměny za své angažmá v Iráku. Američané si své loutky umí vodit na provázku stejně dobře, jako umí Klaus počítat do 200 a 281.

                 
Obsah vydání       13. 7. 2006
13. 7. 2006 Na prahu budoucí války Milan  Valach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Štěpán  Kotrba, Irena  Ryšánková
13. 7. 2006 Fotbal a politika Alex  Koenigsmark
13. 7. 2006 Nový zákon o silniční dopravě může mít významné následky Vladimír  Mikuša
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
13. 7. 2006 Přání mladosti Antonín  Sova
13. 7. 2006 Googlování - heslo ve slovníku
13. 7. 2006 Cenzura po íránsku Josef  Provazník
13. 7. 2006 Televize pro mobily Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Předává ČR nezákonně Spojeným státům soukromé informace o českých občanech?
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
12. 7. 2006 Zájem o muzejnictví? Spíše provokace Stanislav  Kliment
13. 7. 2006 Do rizika pay-TV
12. 7. 2006 Británie se vrací k jaderné energetice
12. 7. 2006 Když hoří mozek: Česko jako pervitinová velmoc Zdeněk  Moravčík
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
12. 7. 2006 Partneři v rozděleném světě Oskar  Krejčí
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Duhová koalice je nesmysl Jiří  Pehe
11. 7. 2006 Duhová koalice? Byl by to trik
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
11. 7. 2006 Zidane, Macek, Kubice Ladislav  Žák
22. 11. 2003 Adresy redakce

Socialistická politika a ekonomika RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
15. 6. 2006 Rozdíly mezi ODS a ČSSD   
9. 6. 2006 ČSSD nemůže podpořit vznik vlády "Panské koalice" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
1. 3. 2006 Joker Blonde v roce 2005 Irena  Ryšánková
23. 2. 2006 Sociální ekonomie a sociální podnikání jako nástroje politiky zaměstnanosti Václav  Novotný
17. 2. 2006 Klausovi: Z chybných premis plyne Váš chybný závěr Jiří  Paroubek
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
28. 9. 2005 Paroubek dal sociálním demokratům jasně najevo, jak vypadá a jak jedná konzervativní levicový lídr Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
14. 4. 2005 Slovenské zdravotnictví - reforma k horšímu Ivan  David
25. 3. 2005 Škromach: Nejsme ODS s lidskou tváří Zdeněk  Škromach
18. 3. 2005 O chybách konštruktívnej utópie alebo úpadok sociálnej demokracie Egon  Matzner

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Prosím vás, vy jdete na Čechy se svobodou!   
13. 7. 2006 Na prahu budoucí války Milan  Valach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
4. 7. 2006 Vojenská základna USA v ČR? Řekněte NE!   
3. 7. 2006 Dnes ještě zapadá slunce nad Zónou... Vladislav  Černík
30. 6. 2006 Pane Topolánku, odmítat referendum je s demokracií neslučitelné Bohumil  Kartous
28. 6. 2006 Co když spojenec nemluví pravdu Oldřich  Průša
28. 6. 2006 Manipulativní MFDnes   
28. 6. 2006 Co si myslí Michal Kocáb?   
5. 6. 2006 Raketová základna USA v ČR a referendum o Evropské ústavní smlouvě Oldřich  Průša
2. 6. 2006 Veřejná zpráva se stala tajnou. Proč? Až po volbách...   
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
16. 6. 2006 Podněcuje ODS občanskou válku?   
15. 6. 2006 Rozdíly mezi ODS a ČSSD   
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
23. 5. 2006 Jak obhájci facky pro Ratha užívají mýtu proti vnitřní nejistotě Bohumil  Kartous
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 Kasal v prvním kole nezvolen, Topolánkova "koalice" má opět méně hlasů, než čekala Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Neviditelný člen opozice v koalici - že by Patera? Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Topolánkova rodina se propůjčila k reklamnímu článku Štěpán  Kotrba
4. 7. 2006 Vojenská základna USA v ČR? Řekněte NE!   
4. 7. 2006 Mohlo to být horší Egon T. Lánský
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
3. 7. 2006 Že by se ta předběžně odtroubená demise ještě neodtrubovala? Miloš  Dokulil
3. 7. 2006 Likvidační zákon Josef  Vít

REACH nejen podle Zelených RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 6. 2006 Z buše chomutovského zooparku do parlamentní džungle Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Výsledky anket "Ropák 2005" a "Zelená perla 2005"   
29. 3. 2006 Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila   
21. 3. 2006 Nová regulace chemikálií (REACH) může každoročně zabránit desítkám tisíc nemocí z povolání   
17. 2. 2006 Nová chemická politika EU může ušetřit desítky miliard euro   
30. 1. 2006 Komunisté životní prostředí nechrání Miroslav  Šuta
15. 11. 2005 Anonym si prostě vymýšlí Ivan  Brezina
2. 11. 2005 Zaplať nám, nebo zemřeš! Ivan  Brezina
1. 11. 2005 Ivan Brezina: Opět evidentně nepravdivé informace   
10. 10. 2005 Reuters: Mnoho nebezpečných chemikálií v krvi Evropanů Miroslav  Šuta
9. 9. 2005 Toxický "Dárek do života" novorozencům Miroslav  Šuta
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
29. 7. 2005 Kolik nebezpečných chemikálií má v těle Vaše dítě Miroslav  Šuta