12. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2006

Volby v Rakousku jsou přede dveřmi

Předseda Národní rady (poslanecké sněmovny), lidovec Andreas Khol oznámil, že v "těchto dnech bude zodpovězena bolestná otázka, kdy se bude volit". Nejraději by byl, kdyby se tak stalo po skončení zákonodárného období parlamentu, tedy v listopadu. Současně uznal, že názor spolkového prezidenta, sociálního demokrata Ernsta Fischera, aby se konaly již v říjnu, nelze přehlédnout.

Šéfové poslaneckých klubů koaličních stran lidovců a BZÖ Wilhelm Molterer a Herbert Scheibner naznačili, že jsou připraveni i na takovou eventualitu, ale nechtěli vzbudit zdání, že s tím snad souhlasí. Je to podle jejich názoru otázka opozice, která navrhuje 1. nebo 8.říjen a s kterou jsou ochotni jednat. Z čistě statistického hlediska se v posledním půlstoletí konaly v Rakousku volby v říjnu šestkrát, v listopadu čtyřikrát a mimořádné v květnu třikrát. Proč právě lidovci by si přáli volby až v listopadu zdůvodňují tím, že právě v této době bude moci naplnit Schüsselova vláda s konečnou platností svůj program, který bezpochyby plní. Molterer přitom poukázal, že "Rakousko si dnes stojí mnohem lépe", protože hospodářství se vyvíjí skvěle a hospodářský růst se letos očekává ve výši 2,5 procenta, což je podstatně víc než ve většině zemí Eurozony.

V červnu se konečně podařilo zastavit růst nezaměstnanosti, která činila 200 tisíc a dosáhnout rekordu v zaměstnanosti 3,3 milionu osob. Pozitivní bylo i omezení kriminality, které následovalo po přijetí nového bezpečnostního zákona a sloučení policie s četnictvem. Podařilo se omezit po zavedení nových opatření v oblasti azylové politiky i počty uprchlíků, což dokazuje situace v táboře Traiskirchen, kde v současné době je kolem 500 osob, což je čtyřikrát méně než v minulých letech.

Lidovci proto považují problém stanovení dne voleb spíše za mediální otázku. Molterer přitom slíbil za lidovce, že se budou snažit najít společnou cestu se spolkovým prezidentem i s opozicí o stanovení dne voleb.

Hlavní problém, kterým je diskuse o nové ústavě, stejně přijde na pořad až nově zvoleného parlamentu. Jejím cílem má být upevnění rozhodování soudního systému a důležitých otázek při správě státu. Khol přitom neopomenul připomenout, že však ještě před skončením činnosti Národní rady se sejde "Jihotyrolský výbor". Jasně tím naznačil, že bude trvat na tom, aby do nově tvořeného základního zákona se zakotvila ochranná funkce Rakouska tzv.Schutzmacht nad autonomní italskou oblastí Alto Adige-Südtirol, kterou anektovala Itálie po první světové válce a kde v současné době žije na 70 procent německy hovořících občanů. Sociální demokracie se k této otázce staví zdrženlivě, protože podle jejího názoru, "nemůže být úkolem ústavy jednoho státu stanovit, co má tento stát činit ve státě druhém".

Pokud se lidovcům podaří prosadit do předvolebního klání tuto otázku, lze očekávat pokračující zjitření vztahů Rakouska a Itálie, kdy Berlusconiho strana Forza Italia zatáhla otázku Jižních Tyrol do předvolebního boje a tehdejší italský prezident odřekl státní návštěvu Rakouska. Bezpochyby během volebního boje se bude poukazovat i na problém Temelína a sudetských Němců, nebo s dvojjazyčných obecních tabulek se slovinskou menšinou v Korutanech jako vítaným tématem na získání nacionalisticky zabarvených voličů.

Politici i média věnují největší pozornost tomu, jaké případné koaliční kombinace nastanou po vyhlášení výsledků parlamentních voleb. Podle současných volebních preferencí mají lidovci 41 procent, sociální demokraté 37, zelení 11, Svobodní 6 a haiderovská BZÖ 4 procenta. To by sice naznačovalo, že všechny tyto strany se dostanou opět do parlamentu, ale současná černo-oranžová koalice ÖVP a BZÖ by neměla dostatek hlasů v parlamentě. Molterer sice chválil současnou spolupráci s BZÖ, ale o tom, co bude dále, by "chtěl hovořit až po volbách".

Teprve na základě jasných výsledků bude možno hovořit o případných koalicích. Scheibner sice nevěří, že by se sociální demokraté mohli opět po aféře s odborářskou bankou BAWAG a ÖGB opět vzchopit, Moltner však varuje před možnou rudo-zelenou vládou. Lidová strana proto učiní vše, aby se tak nestalo, a to zřejmě i za cenu, jak poukazují někteří komentátoři, že by zelené pozvala do vlády. Ze strany sociálních demokratů se ozvaly již hlasy, že kdo volí zelené, je pro Schüssela. Zelení sice prohlásili, že hlavním jejich odpůrcem jsou lidovci, ale jasně neřekli, s kým půjdou po volbách do koalice nebo zůstanou li nadále v opozici.Van der Bellen, předseda zelených upozornil, že "není naší vinou, když nevyjde rudozelená koalice" .Kritizuje však i sociální demokraty za jejich postoje k BAWAGu nebo i úhybné manévry v problematice dvojjazyčných německo-slovinských tabulek. Proti sociálním demokratům ostře vystoupil i nový šéf BZÖ Peter Westenthaler a vyzval je, aby odstoupili z pozice dělnické strany. Svobodní zase označili současnou vládní koalici ÖVP a BZÖ za minusovou, která by měla "z věšáku sejmout klobouk a odejít s rekordní nezaměstnaností, insolvencí a nejvyšším přistěhovalectvím". Generální tajemník FPÖ Harald Vilimsky označil BZÖ za zábavný spolek, který v současné době nelze brát vůbec vážně.

Předseda sociální demokracie Alfred Gusenbauer prohlásil, že v současné době jde o to, kdo bude v příštích čtyřech letech vládnout a zda něco učiní s nezaměstnaností, pokračujícím odbouráváním vzdělání nebo klesajícími důchody nebo zda bude existovat vláda sociální a politické obnovy. Proto musí být odstraněni lidovci z řízení vlády. "Jen sociální demokracie může Rakousko vést čestnou cestou". Proto byla uzavřena se sociálně demokratickými odboráři "Aliance pro sociální Rakousko", která byla vyhlášena minulý týden na shromáždění v Linci. Tím by měla skončit diskuse s odbory, poté co vedení SPÖ vyhlásilo, že v nastávajících volbách nebude na svých volebních listinách kandidovat funkcionáře odborů, jak bylo dosud. Podporuje přitom reformu odborů, která by měla směřovat k jejímu odpolitizování.

To by mělo podle Gusenbauera posílit pozici sociální demokracie v nastávajících volbách. Na pondělní letní slavnosti sociálních demokratů na zahradě Rennerova institutu za účasti řady prominentů Gusenabuer prohlásil :" Za prvé všechno bude jiné a za druhé jinak, než si myslíme". V úterý večer bylo oznámeno, že termín voleb bude sdělen v pátek. Generální tajemník lidovců Reinhold Lopatka prohlásil, že volební kampaň bude zahájena začátkem školního roku tak, aby termín voleb byl 24. září nebo 1. a 8. října. Pro šéfa poslaneckého klubu sociálních demokratů Josefa Capa je možný termín v první polovině října.

                 
Obsah vydání       12. 7. 2006
12. 7. 2006 Předává ČR nezákonně Spojeným státům soukromé informace o českých občanech?
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Nový zákon o silniční dopravě může mít významné následky
12. 7. 2006 Británie se vrací k jaderné energetice
12. 7. 2006 Partneři v rozděleném světě Oskar  Krejčí
12. 7. 2006 Šíření drbů zakázáno Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Jak pracují média Josef  Vít
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
12. 7. 2006 Zájem o muzejnictví? Spíše provokace Stanislav  Kliment
12. 7. 2006 Semelová podle inspekce nevinná, přesto ji ztrestali
11. 7. 2006 Duhová koalice? Byl by to trik
12. 7. 2006 Ekologické heslo dne: Zabij bobra, zachráníš strom
12. 7. 2006 Limity svobody slova a demokracie Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Pro Britské listy Eva  Vlčková
12. 7. 2006 Políček Rathovi, dva políčky Mackovi! František  Schilla
12. 7. 2006 Když hoří mozek: Česko jako pervitinová velmoc Zdeněk  Moravčík
12. 7. 2006 Hra na výdrž Oskar  Krejčí
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Duhová koalice je nesmysl Jiří  Pehe
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
11. 7. 2006 Irán: Kým sa pravda obuje, lož obehne pol sveta. Jaroslav  Drobný
11. 7. 2006 Zidane, Macek, Kubice Ladislav  Žák
11. 7. 2006 Že by Jiří Paroubek neznal základní platné právní zásady v ČR? Miloš  Dokulil
10. 7. 2006 Má liberalismus v České republice šanci? Jiří  Pehe
10. 7. 2006 Snížit plat a hladinu adrenalinu Bohumil  Kartous
10. 7. 2006 "...voni ty knihy by měly bejt jako chytrý do nějaký teda míry prostě..." Alex  Koenigsmark
10. 7. 2006 Hnědí a zelení: Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
11. 7. 2006 Nikola Tesla - život plný energie Filip  Rožánek
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
29. 6. 2006 Rekviem za ÖGB Richard  Seemann
8. 6. 2006 Pracovníci rakouského rozhlasu a televize volají SOS Richard  Seemann
1. 6. 2006 Rakousko: Westenthaler vystřídá Haidera Richard  Seemann
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
2. 5. 2006 Zaváté stezky antifašistické solidarity jižní Morava-Vídeň Pavel  Pečínka
21. 4. 2006 V rakouské armádě prudce vzrostla šikana Richard  Seemann
21. 4. 2006 Sociální demokracie (SPÖ) má velkou šanci opět vládnout v Rakousku Radek  Vogl
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann
3. 4. 2006 Lačnost Elfriede Jelinekové   
31. 3. 2006 Peníze rakouských odborářů zmizely v Karibiku Richard  Seemann
24. 3. 2006 Haider chce odsunout z Rakouska nezaměstnané cizince Richard  Seemann
10. 3. 2006 SPÖ se rozešla v Korutanech s Haiderem Richard  Seemann
24. 2. 2006 Haider je pro Svobodné Jidášem Richard  Seemann
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?