29. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 6. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ba'qúbská policie nalezla při kontrole aut na kontrolním stanovišti v automobilu Kia dvě lepenkové krabice od banánů, v nichž bylo osm uřezaných lidských hlav. Řidič auta utekl v okamžiku, kdy zjistil, že byl jeho náklad odhalen. V městské nemocnici bylo zjištěno, že jde o ostatky sunnitů, mezi nimi též imáma z Tárimíje a pěti studentů technické akademie. Podle lékaře byly hlavy obětem uřezány tupým nožem zaživa asi před dvěma či třemi dny.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. června 2006

Bagdád

V Bagdádu a Karbale bylo během dne objeveno pět mrtvých těl, která podle statistického odboru tzv. ministerstva zdravotnictví patřila mučeným a nakonec zastřeleným sunnitům.

Čtyři mrtví byli nalezeni v bagdádských okrscích Šurta a Chámisa. Páté tělo, patřící 73letému šajchovi Ibráhímovi al-Ubajdímu al-Basírovi, bylo nalezeno na okraji města Karbaly. Slepý šajch byl duchovním a před několika dny byl zatčen ve svém domě ve východní části Bagdádu silami tzv. ministerstva vnitra a obviněn, že zásobuje irácký odboj potravinami.

Ozbrojené akce

Na dálnici u Ghazálíje na západní straně Bagdádu zaútočili ráno partyzáni na hlídku sil Magháwir, zničili jedno vozidlo, zabili jednoho a zranili tři kolaboranty.

Při útoku na policejní hlídku v Bajdží poškodili partyzáni jedno z hlídkových vozidel, usmrtili čtyři policisty a dva zranili.

V Tikrítu byl při útoku partyzánů zabit podplukovník loutkové policie Abd Mahmúd při kontrolní objížďce místních policejních stanic. Zabiti byli rovněž tři jeho průvodci.

Na východě Mosulu usmrtil partyzánský ostřelovač dva členy americké hlídky.

V bagdádském okrsku Ámiríja zasáhl a usmrtil partyzánský ostřelovač dva členy sil Magháwir na kontrolním stanovišti spojující Ámiríji se čtvrtí Džihád.

Ostřelování

Ráno vypálil odboj dvě rakety středního doletu na štáb amerických okupantů a sil Magháwir v hotelu Buhajra na jižním okraji města Sámarrá.

O něco později zasáhlo pět minometných střel ráže 82 mm americkou leteckou základnu Bakr u Jathribu.

V 15:00 zasáhlo šest minometných střel ráže 82 mm štáb sil Magháwir v Madá'inu ležícím asi 25 km jihovýchodně od Bagdádu.

Tři rakety středního doletu zasáhly odpoledne americký štáb v prezidentském paláci v bagdádské Ridwáníji.

Bombové útoky

V noci na čtvrtek explodovaly v bagdádském okrsku Bajjá dvě bomby pod kolonou loutkové armády, zničily dvě transportní vozidla, zabily šest a zranily sedm vojáků.

Ranní výbuch bomby pod pěší americko-iráckou hlídkou ve východním Ramádí usmrtil jednoho amerického a dva loutkové vojáky a po dalších dvou zranil. Odpoledne vybuchla bomba na jihu města na okraji okrsku Ta'mím, zničila obrněné vozidlo americké hlídky a zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Při explozi bomby pod americkou kolonou několika obrněných vozidel Bradley a Humvee bylo na západě Mosulu zcela zničeno jedno obrněné vozidlo, zabiti v něm tři a zraněni dva vojáci.

Severně od Latífíje zasáhl výbuch bomby kolonu pancéřovaných automobilů užívaných bezpečnostními společnostmi, jeden z nich zneškodnil, usmrtil jednoho žoldáka v něm a další dva zranil.

Americkou pěší hlídku zasáhla odpoledne bomba v Saqlawíji severozápadně od Fallúdže, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Podezřelé výbuchy

Na ulici Tajrán ve významném obchodním okrsku v centru Bagdádu explodovala pod zaparkovaným autem bomba, usmrtila čtyři civilisty a 20 jich zranila.

Také uprostřed tržiště v Balád Rúzu došlo k explozi bomby, která poničila obchodní stánky v okolí a zranila šest civilistů, dva z nich těžce.

Odbojové a další irácké organizace prohlásily, že za výbuchy stojí stejně jako v ostatních podobných případech americké okupační síly, které se tak snaží odboj zdiskreditovat.

Pátek 2. června 2006

Bagdád

Kolem 8:30 vybuchly na tržišti Ghazál v centru Bagdádu, které bývá v pátek ráno plné lidí, těsně po sobě dvě bomby. Zůstalo po nich šest mrtvých a 49 zraněných civilistů.

V Džadídě na jihovýchodě Bagdádu došlo kolem poledne krátce po sobě k dalším dvěma záhadným explozím, jež usmrtily pět civilistů a 17 zranily.

Krátce před půlnocí byla do bagdádské hlavní nemocnice Adnán Chajralláh dopravena těla 22 umučených sunnitů, nalezená v bagdádském Madínat as-Sadr. 17 z nich bylo příslušníky sunnitských kmenů Zawbí, Dulajm, Džabbúr a Šamar.

Obležení Dulu'íje pokračuje

Americké okupační síly pokračovaly v blokádě města, které je už týden zbaveno přísunu potravin a léků. Američané rovněž zabránili 19 těhotným ženám dostat se do porodnic mimo obležené město a následkem toho 11 z nich zemřelo. Podle sdělení jednoho ze šajchů města partyzáni zabili nebo zranili v bojích za posledních pět dní 30 amerických vojáků, zničili šest vozidel a pět zneškodnili. Další ztráty Američanům způsobili raketovým a minometným ostřelováním.

Šajch pokračoval: "Chtějí po nás, abychom vydali bojovníky odboje, ale odpověděli jsme jim, že kdybychom je vydali, vzdali bychom se své cti, ale to by se mohlo stát jen přes mrtvoly naše a všech lidí ve městě." Prostřednictvím korespondenta Mafkarat al-Islam se šajch obrátil na všechna mezinárodní a arabská média, aby vyslala zástupce do města a informovala o jeho tragédii.

V Miqdádíji zabito 30 loutkových iráckých vojáků

Kolem 20:00 vydalo loutkové "Středisko spojené vojenské koordinace" prohlášení, v němž přiznalo, že při boji v miqdádíjských zahradách partyzáni pobili 30 loutkových vojáků z oddílu, který přišel zahrady prohledávat. Mezi zabitými bylo pět vyšších důstojníků.

Basra

Krátce před pátečními společnými modlitbami zastřelili šíitští ozbrojenci muezzina sunnitské mešity al-Hasanajn. Muezzin Ismat al-Dawsarí byl na cestě do mešity, když jej ze zaparkovaného auta u šíitské mešity zpozorovali ozbrojenci a zahájili palbu. Loutková policie na místo dorazila, ale nechala zraněného muezzina ležet na zemi. Imám jeho mešity jej svým autem dopravil do nemocnice, kde muezzin na následky zranění zemřel.

Ozbrojené akce

Při útoku partyzánů ručními granáty a americkou hlídku bylo v Hawídži zničeno Humvee a v něm zabiti čtyři vojáci.

Na hlavní ulici Latífíje zaútočili partyzáni na kontrolní stanoviště loutkové armády, poškodili dvě hlídková vozidla, zabili dva vojáky a další čtyři zranili.

Ostřelování

Pět minometných střel ráno zasáhlo americkou základnu Bakr u Jathribu.

Kolem 20:00 vypálil odboj 16 minometných střel na budovu provinční správy v Ramádí, zabranou nyní pro okupační štáb. Střely zničily jednu z pozorovatelen na západní straně budovy, na níž v té chvíli byli dva vojáci.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby americkou hlídku v Tádží na silnici do Tárimíje, zneškodnil jedno z Humvee, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

V Baládu poblíž čerpací stanice zničila exploze bomby americké Humvee, v němž usmrtila pět vojáků.

Další bomba vybuchla na silnici u Mušáhady pod konvojem cisteren s pohonnými hmotami pro americké základny, zničila jednu cisternu a usmrtila jejího řidiče.

Na západě Bagdádu zničila exploze policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty.

V Karradá na východě Bagdádu došlo k explozi bomby pod hlídkou pěti Humvee, která jedno z vozidel zneškodnila a zranila čtyři Američany, dva z nich vážně.

V západobagdádském okrsku Mansúr zasáhla bomba kolonu tzv. Irácké národní gardy, zničila transportní vozidlo, čtyři gardisty usmrtila a šest zranila. Další výbuch v tomto okrsku zasáhl šíitskou milici, osm ozbrojenců zabil a pět zranil.

Atentát

V centru Kirkúku zaútočila skupina partyzánů na štábního generála Táriqa Muhammada, zástupce velitele brigády loutkové armády ve městě. Zabili generála a jednoho z jeho průvodců a zmizeli.

Sobota 3. června 2006

V Bagdádu uneseni ruští diplomaté

Neznámí ozbrojenci ve třech automobilech zablokovali v bagdádském okrsku Mansúr nedaleko ruského vyslanectví cestu autu se čtyřmi ruskými diplomaty a jedním strážcem a střelbou zabili strážce. Diplomaty pak donutili vystoupit z auta opatřeného diplomatickou značkou a unesli je.

Kolem celého okrsku pak byla zřízena kontrolní stanoviště, na nichž byly ženy nuceny odhalovat tváře, ale podle názoru svědků se únoscům dávno předtím podařilo Mansúr opustit.

Šíitští kolaboranti vyplácejí peníze za uřezané hlavy sunnitů

Ba'qúbská policie nalezla při kontrole aut na kontrolním stanovišti v automobilu Kia dvě lepenkové krabice od banánů, v nichž bylo osm uřezaných lidských hlav. Řidič auta utekl v okamžiku, kdy zjistil, že byl jeho náklad odhalen. V městské nemocnici bylo zjištěno, že jde o ostatky sunnitů, mezi nimi též imáma z Tárimíje a pěti studentů technické akademie. Podle lékaře byly hlavy obětem uřezány tupým nožem zaživa asi před dvěma či třemi dny.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam citoval sdělení ba'qúbského partyzánského vůdce Abú Azzama, že odboj nedávno zajal člena Brigád Badr, který přiznal, že velitelé šíitských milic vyplácejí svým ozbrojencům odměny za hlavy mrtvých sunnitů. Odměna za sunnitského imáma či jiného duchovního činí milion iráckých dinárů a deset dní dovolené, za sunnitu známého svou zbožností půl milionu a za studenta, vládního zaměstnance nebo důchodce čtvrt milionu.

Basra

Před tržištěm Hamza, jedním z nejdůležitějších v centru Basry, kam přicházení i přijíždějí davy lidí, a to jak sunnitů, tak šíitů kupovat motocykly, mobilní telefony a elektroniku, vybuchlo kolem 18:00 auto naložené výbušninou. Exploze zabila 15 a zranila 30 civilistů, z nichž část byla ve vážném stavu. Některé z obětí usmrtily kusy skla, protože síla exploze roztrhla výklady obchodů a dveře vytrhala z pantů.

Ozbrojené akce

Ráno podnikli partyzáni na jihozápadě Ba'qúby útok na policejní kontrolní stanoviště, zničili dvě policejní vozidla, sedm policistů zabili a tři zranili.

V Džubajríji na jihu Sámarrá zastřelil ostřelovač na hlavní ulici amerického vojáka.

V okrsku Džámija na západě Bagdádu podobně zabil ostřelovač člena tzv. národní gardy. V okrsku Mahdíja v Durá partyzáni zastřelili dva členy tzv. národní gardy a současně příslušníky Brigád Badr. Další badrista byl zastřelen v okrsku Mikánik.

Při útoku partyzánů na americkou hlídku byla odpoledne ve čtvrti Thílá v centru Ramádí poškozena dvě Humvee, dva vojáci zabiti a čtyři zraněni.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 120 mm zasáhly štáb Brigád Badr v západobagdádském okrsku Šula a poškodily ho.

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo na tábor loutkové armády ve vesnici Kartan u Chálidíje, způsobily rozsáhlé materiální škody a zabily nebo zranily několik vojáků.

Bombové útoky

Kolem 7:00 zasáhl výbuch bomby v centru Qá'imu americké Humvee, v němž zranil čtyři vojáky, jednoho smrtelně.

Pěší hlídku loutkových vojáků zasáhla exploze ve čtvrti Sa'd v centru Tal Afáru, tři z vojáků zabila a tři zranila.

Kolem 14:00 najela na bombu americká hlídka v Salmán Páku. Výbuch zničil jedno Humvee, zabil dva a zranil tři vojáky.

Západně od Abú Ghurajb zničila exploze bomby americké vozidlo a zabila v něm dva vojáky.

Atentát

Ve čtvrti Gharnáta v centru Kirkúku zastřelili povstalci Dashada Ibráhíma Abdalláha, jednoho z vůdců Vlasteneckého svazu Kurdistánu.

Neděle 4. června 2006

Ramádí

Ve 22:15 oznámil zdejší korespondent Mafkarat al-Islam, že na západním a severním okraji města se rozmístily stovky amerických vojáků, nízko nad městem létají americká letadla a terorizují obyvatelstvo světly a hlukem. Na západní částí města přitom letouny shazovaly letáky nařizující obyvatelům, aby nevycházeli z domů a nepokoušeli se pomáhat "teroristům".

Abú Ghurajb

17 sunnitských obyvatel Abú Ghurajb, vycházejících z budovy tzv. ministerstva spravedlnosti, zastavili šíitští ozbrojenci ve třech policejních autech a unesli je neznámo kam. Pak se spojili s příbuznými unesených a prohlásili, že žádají vydání týmu kwondo složeného ze šíitů, uneseného před 14 dny na silnici mezi Fallúdžou a Ramádí, jinak jejich příbuzné usmrtí.

Bagdád

Ráno zaútočili neznámí ozbrojenci v převážně šíitském okrsku Tálibíja ve východním Bagdádu na vozidlo se zaměstnanci komunikací, asi čtyři z nich zabili a dva zranili.

Kolem 22:00 oznámilo bagdádské soudní lékařství, že převzalo 20 dalších těl zavražděných sunnitů. Několik z nich bylo nalezeno v Madínat as-Sadr na východě Bagdádu, další v okrsku Šáb a v nedalekém Durá. Na všech mrtvolách byly patrné známky tvrdého mučení, čtyřem byly amputovány sexuální orgány, pět bylo podřezáno. Mrtví byli ve věku 22-60 let.

Další masakr sunnitů v Ba'qúbě

Šíitští ozbrojenci zastavili odpoledne v jižní Ba'qúbě autobus se 22 studenty střední školy Ajn Lajla, cestující k závěrečným zkouškám, a 19 sunnitů z nich zabili, zatímco čtyři šíity (tři studenty a řidiče) propustili. Sunnitští duchovní a kmenoví vůdci začali pátrat po řidiči a třech studentech v naději, že jim pomohou najít vrahy.

Ozbrojené akce

V 6:00 usmrtil ostřelovač ve fallúdžské čtvrti Askarí amerického vojáka. Dělník, který se cestou do práce náhodou ocitl poblíž, vylíčil korespondentu Mafkarat al-Islam, že ho Američané zastavili a nabízeli mu 500 dolarů za jakoukoli informaci o střelci. Když jim odpověděl, že nic neví, ztloukli ho a pak ho nechali jít. Kolem poledne zastřelil blízko nového mostu na západě města další ostřelovač člena hlídky tzv. Irácké národní gardy.

Ve čtvrti Džawlan na severozápadě Fallúdže podnikli ráno partyzáni útok na hlídku tzv. národní gardy, zapálili jedno hlídkové vozidlo a druhé poškodili. Přitom zabili tři gardisty a čtyři zranili.

Skupina partyzánů přepadla na silnici v okrsku Sijáfa v Júsufíji kolonu amerických vojáků a tzv. Irácké národní gardy, zničila tři vozidla gardistů a americké Humvee. Při útoku byl zabit jeden americký a sedm loutkových vojáků, další tři Američané a šest gardistů bylo zraněno.

V okrsku Ma'arid na západě Ramádí přepadli odpoledne partyzáni americkou hlídku, zničili jedno Humvee, zabili tři a zranili další tři vojáky.

Ostřelování

Raketa středního doletu dopadla ráno na americký vojenský tábor známý jako "Camp Delta" západně od Kútu.

Pět minometných střel ráže 82 mm vypálil dopoledne odboj na tábor loutkové armády v Latífíji; tábor loutkové armády ve vesnici Bú Abdalláh u Júsufíje se stal současně terčem dalších pěti střel.

Bombové útoky

V 8:10 vybuchla na hlavní ulici kirkúcké čtvrti Wásit bomba pod policejní hlídkou, zničila jedno vozidlo, zabila dva policisty a dva zranila.

Na hlavní ulici města Ána zničila exploze bomby jedno z Humvee americké hlídky, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Ve čtvrti Nasr 3 km od centra Karbaly zasáhl kolem 21:00 výbuch bomby americkou kolonu, zcela zničil jedno Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Pondělí 5. června 2006

Okupanti poslali k Ramádí posily; pět Američanů zabito

Kolem 3:00 se do provincie Anbár začaly valit kolony amerických vozidel různých typů včetně nových obřích vozidel doprovázených letouny. Šlo o posily, které byly do Iráku přesunuty z Kuvajtu. Podle zpráv korespondentů Mafkarat al-Islam z Abú Ghurajb, Karmy, Fallúdže, Ramádí, Ámiríjat al-Fallúdža a Habbáníje šlo o stovky vojáků, kteří na sobě neměli obvyklé americké uniformy, řada z nich byla oblečena v tričkách a měla šátky kolem hlavy, všichni měli dlouhé vlasy a vousy. Velká část z nich mířila do Fallúdže, Habbáníje a Ramádí.

V Ramádí došlo kolem 7:00 k explozi bomby pod jedním z transportních vozidel těchto nových sil, která pět Američanů usmrtila a několik dalších zranila. Vozidlo podle očitých svědků hořelo celé dvě hodiny po explozi

Tábor loutkových sil na západě Ramádí zasáhly dopoledne čtyři silné minometné střely.

Americké letectvo kolem 13:00 bombardovalo různé části města, zasáhlo nádraží na severu města a obytný dům v okrsku Sisak. Během útoku bylo zabito pět lidí -- dvě děti, starší muž a dvě ženy, a dalších 15 školních dětí, které právě skládaly závěrečné zkoušky, bylo zraněno.

Sebevražedný útok

Na hlavní ulici čtvrti Jarmúk na západním okraji Mosulu najel fidáí s autem do americké kolony. Výbuch zničil obrněné vozidlo a zabil čtyři náhodné chodce.

Ozbrojené akce

V západní části Hítu podnikla skupina partyzánů útok na americkou hlídku. V půlhodinovém boji pak zničili americké obrněné vozidlo a poškodili dvě Humvee, zabili čtyři vojáky a další čtyři zranili.

V bagdádské Ámiríji usmrtili partyzáni střelbou dva badristy, kteří byli současně příslušníky tzv. Irácké národní gardy.

Na hlavní ulici čtvrti Sumár na východě Mosulu zastřelil ostřelovač amerického vojáka na Humvee.

Další ostřelovač usmrtil večer amerického vojáka na pozorovatelně ve fallúdžské čtvrti Dubbat. Rovněž ve čtvrti Džawlan zasáhl střelec vojáka z pěší hlídky tzv. národní gardy a na místě jej zabil.

Ostřelování

Ráno dopadlo pět minometných střel ráže 82 mm na štáb sil Magháwir ve čtvrti Wazíríja na východě Bagdádu.

Pět minometných střel ráže 60 mm zasáhlo štáb 2. praporu loutkové policie na východě Mosulu, způsobily značné škody na budově a zranily dva policisty.

V Karmě východně od Fallúdže vypálil odboj šest minometných střel ráže 82 mm na štáb amerických a loutkových sil.

Bombové útoky

Na silnici mezi mosulskými čtvrtěmi Muthanna a Zuhúr poškodil ráno výbuch bomby americkou hledačku min a zranil čtyři vojáky.

Na silnici k americké základně Bakr, přejmenované na "Camp Anaconda" v Jathribu najela ráno americká kolona na bombu, jejíž exploze úplně zničila jedno Humvee, dva vojáky zabila a dva zranila.

V poledne explodovala v Durá jižně od Bagdádu bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky.

Policejní hlídku zasáhl výbuch bomby v okrsku Chális asi 60 km severně od Bagdádu, zničil hlídkové vozidlo a zranil tři policisty.

Kurdové se snaží získat ropný Kirkúk

Irácké zdroje oznámily, že kurdští "velvyslanci" na některých ambasádách iráckého loutkového režimu v Evropě začali vydávat irácké pasy Kurdům z Turecka, Íránu a Sýrie, aby tak zvětšili počet kurdské populace severního Iráku. Jako místo narození v dokladech vesměs zapisují Kirkúk, u něhož jsou bohatá ropná naleziště a který leží mimo kurdské území. Toto falšování má umožnit prohlášení Kirkúku za kurdské město a připojení k jejich "státu".

Velvyslanci, kteří nejsou kurdského původu, odmítají tyto falšované doklady vydávat. V takovém případě jsou Kurdové směrováni jinam. Např. vyslanectví ve Vídni vydává denně desítky pasů Kurdům žijícím v Německu.

V roce 2007 se má konat referendum o osudu provincie Kirkúk. Držitelé těchto pasů budou jejich vydáním oprávněni k účasti na něm.

Úterý 6. června 2006

Okupanti zahájili blokádu Ramádí

Kolem 19:00 zahájili američtí vojáci blokádu města, uzavřeli všechny přístupy k němu, odřízli město od Eufratu a vodárny. Po městě se rozmístily stovky vojáků, přerušeny byly dodávky elektřiny a vody a uzavřeny všechny benzinové a naftové čerpací stanice. Současně americké síly bombardovaly sklady léčiv, uzavřely všechny kliniky a zkonfiskovaly jejich prostředky první pomoci.

Okupanti dobyli Dulu'íju

Během odpoledne americké síly získaly po dnech tvrdé blokády plnou kontrolu nad městem a okolními vesnicemi. Vojáci doprovázení jednotkami kurdských pešmergů vstoupili po nerovném boji, v němž partyzáni a místní dobrovolníci ztratili přes 60 mužů do poslední čtvrti města. Pak začali prohledávat dům po domu, přičemž zatkli přes 100 mužů. Korespondent Mafkarat al-Islam, jemuž se podařilo z města uniknout, prohlásil, že ženy a děti ve městě jsou nyní vydány na milost a nemilost okupantům, kteří si mohou ve městě dělat, co se jim zlíbí. Uvedl, že lidé ve městě vyzývají všechny muslimy, aby se obraceli k Bohu s prosbou o záchranu dulu'íjských žen.

Kolem 19:00 na sobě uprostřed oddílu amerických vojáků, kteří vpadli do jejího domu, odpálila nálož jedna z nich, Umm Chudajr.

Chális

Ve vesnici Hadída u Chálisu asi 60 km severně od Bagdádu nalezla policie v bednách od ovoce na hromadě odpadků hlavy devíti osob. Podle zdroje z ba'qúbské hlavní nemocnice patřily iráckým sunnitům: imámovi dijálské mešity šajchu Awwádovi Dahhámovi az-Zuhajrímu, třem věřícím z téže mešity a pěti dalším mladým sunnitům, kteří před týdnem zmizeli ze svých bydlišť.

Basra

Neznámí ozbrojenci ve dvou automobilech vyhrožovali v Basře skupině lidí, kteří se shromáždili před tamním centrem soudního lékařství, aby nepřebírali tělo svého syna a příbuzného, jenž byl téhož dne ráno zabit sektářskými milicemi. Členové rodiny hrozby ignorovali, ozbrojenci na ně skutečně zahájili palbu, nejméně sedm dalších členů rodiny zabili a minimálně 15 zranili.

Ozbrojené akce

Při odpoledním útoku na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Abú Ghurajb zničili partyzáni pickup, zabili čtyři loutkové vojáky a tři včetně jednoho kapitána zranili.

V Ba'qúbě zaútočilo několik partyzánů postupně na dva členy Brigád Badr, z nichž jeden byl současně policistou, a oba zastřelili.

V Durá jižně od Bagdádu se utkali partyzáni s americkými a loutkovými vojáky poté, co výbuch bomby zneškodnil pickup loutkových vojáků. Přestřelka trvala 20 minut, během nichž bylo poškozeno americké Humvee a zneškodněn další pickup.

Ostřelování

Tři rakety středního doletu zasáhly dopoledne americkou základnu Bakara u Hawídže jihozápadně od Kirkúku.

Tři rakety C5 středního doletu dopadly odpoledne na štáb sil Magháwir v Sámarrá.

Bombové útoky

V okrsku Latíf na severu Basry zasáhl ráno výbuch bomby britskou hlídku, zneškodnil tank, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

Pěší hlídku sil Magháwir zasáhla bomba na hlavní ulici na jihu Madá'inu, tři vojáky zabila a tři zranila.

Další bomba explodovala pod policejní hlídkou projíždějící Miqdádíjí, zničila vozidlo, zabila tři policisty a dva vážně zranila.

Při explozi bomby pod hlídkou tzv. národní gardy bylo v Sajjidíji na jihu Bagdádu zničeno hlídkové vozidlo, zabiti čtyři a zraněni tři kolaboranti.

Výbuch bomby v Isháqí zasáhl kolonu několika amerických Humvee a obrněných vozidel Bradley, zničil jedno Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby pěší hlídku amerických a loutkových vojáků v Džazírat al-Chálidíja, zabil dva americké a dva loutkové vojáky a další dva zranil.

Středa 7. června 2006

Rawa

Podle oznámení mluvčího loutkové armády došlo u starého mostu přes Eufrat k útoku partyzánů vyzbrojených protitankovými střelami na americké vojáky. Útok vyústil v dvouhodinový boj, v němž bylo šest amerických vojáků zabito a tři zraněni. Hodinu po zahájení boje přivolali Američané na pomoc bojové vrtulníky. Ty podle mluvčího několik partyzánů zabily, lékařské zdroje ve městě nicméně potvrdily, že k nim bylo dopraveno pouze sedm zraněných partyzánů, z toho jeden ve vážném stavu, ale žádný mrtvý. Mudžáhidové během boje využívali svého výhodného postavení a ukryti v papyrovém rákosí na břehu Eufratu mohli dobře útočit.

Povstalci se rozhodli opustit Ramádí

V očekávání velkého útoku na město se partyzáni rozhodli na základě zkušeností z Fallúdže z města stáhnout, aby mohli v okolí města podnikat krátké výpady proti vojákům a aby město nebylo vystaveno nelítostné zkáze a jeho obyvatelstvo utrpení a smrti. Zdroj z řad partyzánů informoval korespondenta Mafkarat al-Islam, že irácký odboj je mezi obyvateli Ramádí velmi populární, protože lidé věří, že dokáže pomstít krev jejich žen a dětí, zabitých americkými vojáky. Dodal, že stažení z města proběhlo úspěšně a partyzáni připravují řadu výpadů.

Šíitští kolaboranti terorizují Palestince

Proamerické šíitské milice vypálily čtyři minometné střely ráže 82 mm na obytný komplex Baládíjat, kde žije řada palestinských uprchlíků. Podle očitých svědků bylo několik Palestinců zraněno a zničena řada jejich bytů a několik aut. Šíitská skupina, která se nazývá Katá'ib al-ahrár (Liberální brigády) zdejším Palestincům před 12 dny pohrozila smrtí, pokud do deseti dnů neodejdou z Iráku.

Irácký loutkový režim propustil 594 vězňů

Irácký loutkový režim oznámil, že propustí z vězení 594 zatčených. Stalo se tak den po oznámení tzv. premiéra Málikího, že v rámci jakési národní dohody hodlá propustit 2 500 vězňů. Podle zprávy vydané OSN je v okupovaném Iráku uvězněno celkem 28 700 osob, z toho 5 000 v zařízeních tzv. ministerstva vnitra.

Dulu'íja

Den po obsazení města byl kolem 19:00 v Dulu'íji zabit "přátelskou střelbou" americký voják, když nečekaně vyšel z betonových zátarasů. Ostatní vojáci ho považovali za partyzána a bez varování zahájili palbu.

Balád Rúz

Američtí vojáci zatkli učitelku zdejší základní dívčí školy Sálimu Ahmad, která se pokusila položit bombu na ulici, jíž měla projet americká kolona. Uprostřed práce ji však překvapila jiná kolona, vojáci ji obklíčili, bombu zneškodnili, učitelce navlékli na hlavu černý pytel a odvezli do jejího domu. Tam podle líčení jejích sousedů našli zbraně a výbušniny; podle Američanů se jednalo o 40 bomb, kulomety a munici.

Sálimin manžel i její bratr padli v boji s okupanty; jejího syna americká střelba zmrzačila.

Ozbrojené akce

Při ranním útoku partyzánů na americkou hlídku bylo v centru Hawídže zcela zničeno Humvee, tři vojáci v něm zabiti a dva zraněni.

V Buhrízu jižně od Ba'qúby partyzáni přepadli hlídku tzv. národní gardy, dva gardisty zabili a osm zranili.

V okrsku Mansúr na západě Bagdádu zaútočili dopoledne partyzáni na policejní kontrolní stanoviště, zničili jedno a poškodili druhé policejní vozidlo, zabili čtyři policisty a tři zranili.

Ostřelování

Ráno dopadly dvě rakety středního doletu na budovu tzv. ministerstva vnitra ve východním Bagdádu a třetí raketa nedaleko ní. Podle informovaného zdroje byla budova zásahem vážně poškozena, zabit byl plukovník loutkové policie a zraněno šest zaměstnanců ministerstva včetně policejního nadporučíka.

Tři rakety Kaťuša zasáhly odpoledne britskou základnu Abú Nádží u Amáry a tři rakety téhož druhu dopadly na britský štáb v hotelu Šatt al-Arab v Basře. Podle právy TV al-Džazíra nezpůsobily v obou případech žádné škody.

Odpoledne zasáhlo pět raket americkou základnu ve čtvrti Džawlan na severu Fallúdže

Bombové útoky

V ranních hodinách explodovala na hlavní ulici mosulské čtvrti Jarmúk bomba pod zásobovacím konvojem americké armády, zničila jeden z kamionů a usmrtila jeho řidiče.

Pod policejní hlídkou explodovala ráno bomba v bagdádském okrsku Karradá blízko technologické univerzity. Zničila hlídkové vozidlo, zabila dva policisty -- kapitána a majora -- a další dva zranila.

V Dawru asi 150 km severně od Bagdádu narazila dopoledne americká hlídka šesti Humvee na bombu, která jedno z vozidel zničila a čtyři vojáky v něm usmrtila.

Další americkou hlídku zasáhl večer výbuch bomby na hlavní ulici v Miqdádíji 85 km severně od Bagdádu blízko kontrolního stanoviště. Ve zničeném Humvee byli dva vojáci zabiti a dva zraněni.

Hlídka tzv. národní gardy se večer stala terčem bomby na jihu Azímu asi 100 km severně od Bagdádu. Exploze zničila hlídkové vozidlo, tři gardisty usmrtila a tři zranila.

Čtvrtek 8. června 2006

Ve vesnici Habhab zahynul Abú Mus'ab az-Zarqáwí

Poradní rada iráckých mudžáhidů vydala odpoledne prohlášení, potvrzující zprávu o smrti Abú Mus'aba az-Zarqáwího a jeho sedmi společníků, k níž došlo za svítání ve vesnici Habhab. Současně ujistila, že operace odboje proti okupantům budou pokračovat.

Ba'qúbský korespondent Mafkarat al-Islam navštívil vesnici Habhab ležící severně od města krátce poté, co Američané ukončili její blokádu. Shlédl ruiny domu, v němž byl Zarqáwí zabit, a který byl zasažen dvěma raketovými útoky, jejichž exploze byly tak silné, že otřásly širokým okolím. Kromě toho rakety zničily přes 50 okolních domů, další domy ležící v okruhu 500 metrů kolem byly vážně poškozeny, takže vesnice je z velké části zničena. Muž žijící ve vesnici, který pozoroval Američany vytahující mrtvá těla z trosek, korespondentovi řekl: "Je to hanba pro lidi tohoto města, že jeden ze lvů Božích žil vedle nás a my jsme seděli a nic neučinili." Zveřejněné fotografie Zarqáwího označil za neuvěřitelné: "Překvapily mne fotografie, které ukazovaly jeho tvář nedotčenou, protože zásah domu roztavil železnou střechu a kovové rámy oken. Všechna (vytažená) těla byla úplně ohořelá, jak je možné, že Zarqáwí byl nedotčen a vypadal, jakoby zemřel v posteli?"

Počínaje 16:00 vyhlásily okupační síly a místní loutkový režim zákaz vycházení v celé provincii Dijála jako opatření, které mělo čelit případným útokům odboje v reakci na smrt Zarqáwího. V hlavním městě provincie Ba'qúbě bylo rozmístěno množství loutkových vojáků a americké hlídky pročesávaly ulice. Nejvyšší pohotovost byla vyhlášena v Bagdádu a dalších čtyřech provinciích.

V bagdádském Madínat as-Sadr se odpoledne odpálil fidáí v autě uprostřed šíitů oslavujících Zarqáwího smrt, nejméně 20 z nich zabil a 30 zranil.

Bagdád

Podezřelá exploze auta na tržišti v Džadídě na jihovýchodě města usmrtila 12 a zranila 30 civilistů.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Chadra na západě Bagdádu zastřelil ostřelovač příslušníka tzv. Irácké národní gardy na kontrolním stanovišti.

Nedaleko garáží v severozápadním Mosulu přepadli partyzáni policejní kontrolní stanoviště, poškodili hlídkové vozidlo, zabili jednoho a zranili dva kolaboranty.

Skupina partyzánů vyzbrojená lehkými a středními zbraněmi, raketomety a minomety zaútočila dopoledne na štáb loutkové armády v Buhrízu, zničila dvě obrněná vozidla, zabila čtyři a zranila osm loutkových vojáků.

Ostřelování

Dvě rakety Grad středního doletu zasáhly ráno americkou leteckou základnu Bakr (Camp Anaconda) v Jathribu.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly školní budovu v Haqláníji u Hadíthy, kterou americké síly zabraly pro svůj štáb.

Ve 23:00 vypálil odboj čtyři rakety Kaťuša na Brity okupovanou vojenskou základnu Abú Nádží u Amáry v převážně šíitské oblasti. Základnou otřásly silné exploze; podle sdělení zdroje z řad loutkové armády byli mezi britskými vojáky mrtví a zranění a Britové zabránili příslušníkům loutkové armády vstoupit na základnu s tím, že "iráčtí vojáci by novinářům prozradili informace o ztrátách britské armády".

Bombové útoky

Exploze bomby pod americkou hlídkou zneškodnila v mosulské čtvrti Intisár hledačku min, zabila jednoho vojáka a tři zranila.

Americká kolona narazila na bombu jižně od Júsufíje. Výbuch zničil obrněné vozidlo a zranil čtyři vojáky v něm.

Zničené obrněné vozidlo zůstalo také po explozi bomby pod americkou kolonou severně od Tárimíje. Jeden Američan byl přitom zabit a tři zraněni, jeden z nich vážně.

V Jathribu zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a pět vojáků v něm dílem usmrtil a dílem zranil.

Také na hlavní ulici Bajdží najela americká hlídka na bombu, která zničila Humvee, dva vojáky zabila a dva zranila.

Pátek 9. června 2006

Habhab

Ahmad Muhammad, který žije blízko domu, v němž byl zabit Zarqáwí, uvedl v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam, že dům byl už nějakou dobu na prodej včetně kusu půdy, na němž rostly datlové palmy a citrusy. Před 12 dny jej za 70 milionů dinárů i se zahradou koupil muž z Bagdádu, nazývající se Abú Umar. Prohlásil, že v 5:45 dům a zahradu úplně zničily dvě bomby nebo rakety. I Muhammadův dům byl z poloviny poškozen. Pokračoval: "Deset minut po bombardování jsme se - já, můj bratr a bratranec -- v oblacích dýmu vydali na místo. Našli jsme několik mrtvol a mužskou nohu několik desítek metrů od domu mezi stromy. Našli jsme úplně ohořelé tělo muže, jehož části byly rozházeny kolem. Pak tam byla těla dvou žen, které výbuch odhodil. Potom mne bratr zavolal a říkal, že slyší hlas muže, který ještě žije. Hledali jsme kolem a našli jsme šajcha Abú Mus'aba. Ještě žil. Poznali jsme ho podle fotografií v televizi. Hleděl k nebi, prstem ukazoval vzhůru a mumlal: 'Bůh je největší, není boha kromě Boha a Muhammad je Posel Boží.' Vytáhli jsme ho z trosek a on stále opakoval vyznání. Potom přijela sanitka. Řekli jsme řidiči, že jsme vytáhli muže, který potřebuje pomoc, ale neřekli jsme mu, že to byl kníže knížat a vůdce mužů Abú Mus'ab az-Zarqáwí."

Pokračoval: "Pak najednou přijeli Američani. My jsme drželi na rukou šajcha, můj bratr Hamíd a já. Vojáci k nám přiběhli, vzali šajcha a hodili ho na zem, ale on pořád mumlal jméno Boží. Nepřestával se usmívat a hledět na nebe. Vojáci si něco šeptali a pak jsem pochopil, že ho poznali. Tekla mu krev z hrudi, zad, nohou a břicha. Kolem se shromáždilo asi 20 vojáků a začali ho ze všech stran obracet. Pak do něho začali kopat a tlouct ho pažbami pušek. Potom ho asi pět minut tloukli do tváře, hrudi a do ran, až mu začala téct krev z nosu a úst a on zemřel. Potom nás zatkli, mého bratra a mne, bratrance a všechny kolem. Šajcha pak naložili do vrtulníku a odvezli, nevím kam, a ostatní mrtvé odvezli do nemocnice, jak jsem se později dozvěděl."

Nakonec dodal: "Všechno, co jsem vám řekl, jsem ochoten si zodpovědět před Bohem. Nebojím se uvést své jméno. Každý v Habhabu mne zná a každého se na mne můžete zeptat. Nebojím se říci pravdu o tom, co jsem viděl."

Kolem 18:00 probíhala ve vesnici razie, při níž američtí vojáci odvedli více než dvacet lidí. Mezi nimi byl i šajch Taríq al-Majmá'í, vůdce kmene Majmá, obviněný ze spolupráce se Zarqáwím.

Ramádí

Kolem 15:00 došlo k boji mezi americkými vojáky a členy několika odbojových skupin. Zničeno v něm bylo americké Humvee a dodávka. Boj sledovali ze dveří svých domů muži se ženami a dětmi, někteří se modlili za vítězství mudžáhidů, jiní plakali. Jeden z mužů vysvětlil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že důvodem jejich slz byly obavy, že členové Základny džihádu v Zemi dvou řek jsou po ztrátě Zarqáwího jako sirotci bez velitele, ale nyní se prý přesvědčili, že irácký odboj pokračuje dál.

Protože boj stále pokračoval, vtrhli kolem 18:00 do města další Američané v desítkách vojenských vozidel a do boje se zapojila bojová letadla a vrtulníky. Partyzáni přesto zničili další dvě vozidla a zabili nebo zranili několik vojáků. Vojáci vpadali do domů a lezli na jejich střechy, odkud stříleli po lidech. Nejprudší boje probíhaly ve čtvrtích Mal'ab a Dubbat.

V 19:00 vyzývali Američané ampliony partyzány v ulicích, aby složili zbraně a vzdali se: "Ozbrojenci, váš amír (kníže) je mrtev. Není už třeba bojovat. Složte zbraně a vzdejte se americkým a iráckým silám. Slibujeme vám, že se vám nic nestane." Odpovědí byla raketová a minometná palba na americké vojáky ve čtvrti Mal'ab a na americký štáb v budově provinční správy.

15 novorozených dětí dostalo jméno Abú Mus'ab

V reakci na zprávu o smrti Zarqáwího dali rodiče 15 dětem, které se během noci na pátek narodily v bagdádské nemocnici Rahíbát, jméno Abú Mus'ab. Matka jednoho z nich, křesťanka, řekla korespondentovi Mafkarat al-Islam: "Muž jako Abú Mus'ab az-Zarqáwí, který pokořil 16 armád z celého světa, je rozhodně hoden úcty. Doufám, že můj syn bude mít jeho odvahu."

Velitel Základny džihádu v bagdádském okrsku Rusafá, šajch Abú Nu'mán al-Azamí korespondentovi sdělil, že během čtvrtečního večera a noci se do jeho organizace přihlásilo 200 mladých dobrovolníků, z toho 30 je připraveno provést sebevražedné útoky.

Bagdád

V 5:00 zasáhlo bagdádskou tzv. Zelenou zónu devět raket, vypálených ve směru od Durá jižně od hlavního města, a zaměřených na budovy americké ambasády a amerického štábu a na Abbásův palác, v němž je sídlo loutkového prezidenta Tálabáního. Podle bezpečnostního zaměstnance, pracujícího uvnitř zóny, bylo přitom zabito nejméně šest amerických civilních zaměstnanců a osm iráckých kolaborantů; značný počet dalších osob včetně amerického novináře byl zraněn.

Od časného rána byl v celém Bagdádu vyhlášen přísný zákaz motorového provozu a úplná blokáda sunnitských okrsků Ámiríja, Azamíja, Ghazálíja, Bajjá, Mansúr, čtvrtí Džihád, Chadra a Šajch Umar, jakož i nedalekého Durá. Zakázáno bylo rovněž používání telefonů na ulicích. Ulice zaplnila vozidla americké armády a loutkových sil se stovkami vojáků doprovázená letouny, zatímco šíité pokračovali v oslavách Zarqáwího smrti.

Přesto vybuchla v 11:00 v Ámiríji pod americkou hlídkou bomba, která zničila Humvee, čtyři vojáky usmrtila a pátého těžce zranila.

Odpoledne zastavili ozbrojení muži v Azamíji auto s generálním ředitelem útvaru ropného plánování z tzv. ministerstva ropného průmyslu Muthannou al-Budajrím a unesli jej, zatímco jeho řidiče propustili.

Sobota 10. června 2006

Těžké pouliční boje v Ramádí

Kolem 9:00 zahájily americké síly dlouho očekávaný útok proti městu. Na řadě míst došlo k bojům s partyzány. Nasazené americké vrtulníky se setkaly s tak silným ostřelováním, že musely být staženy a nad městem se ve větší výšce objevila letadla F-16 a F-18.

Do města se v noci dostali lékaři-dobrovolníci ze zemí Perského zálivu, kteří s sebou přivezli léky a další zdravotnické potřeby.

V poledne zničili partyzáni vypálenou raketou jeden z amerických tanků.

Kolem 18:00 zasáhlo několik minometných střel bývalou budovu provinční správy, nyní štáb americké armády.

Pouliční boje k večeru přerostly v městskou válku, na některých místech docházelo k bojům v těsné blízkosti muže proti muži. Po 20:00 opustili Američané své pozice na severu města a stáhli se mimo město; partyzáni však zůstávali na svých místech v očekávání nočních bojů.

Badristé vraždí irácké Palestince

Palestinci žijící v Bagdádu obvinili imáma šíitské mešity Buratha v Bagdádu Džalála as-Saghíra, že je jako vůdce eskadry smrti odpovědný za desítky únosů, mučení a vražd Palestinců, k nimž došlo v týdnech po podezřelé explozi v sámarrské šíitské svatyni 22. února. Jeho mešita je sídlem Brigád Badr, terorizujících Palestince a snažících se je z Iráku vypudit. Palestinec al-Hadždž Mahmúd řekl pro Mafkarat al-Islam, že Saghír osobně dohlížel na vraždu Muhammada Sa'ída, jednoho z příbuzných palestinského vůdce Mahmúda Abú al-Abbáse.

Okupanti znovu zatýkali u Qá'imu

Vesnice Rúmmána a Ubajdí východně od města obklíčilo asi 40 amerických obrněných vozidel. Vojáci pak prohledávali jednotlivé domy, počínali si jako obvykle a bez jakéhokoli odůvodnění zatkli minimálně 45 lidí.

Suwajrá

Kolem poledne objevila zdejší policie na břehu řeky Málih západně od města sedm mrtvol, patřících sunnitům, z toho čtyři s uřezanými hlavami. Asi kilometr od místa nálezu leží věznice tzv. ministerstva vnitra, největší z věznic tohoto ministerstva v Iráku.

Chán Bání Sa'd

Krátce po poledni američtí vojáci pod ochranou vrtulníků vpadli do domu jednoho ze zdejších velitelů odboje. Ten se 15 minut bránil útočníkům střelbou a několik jich usmrtil, pak mu však došla munice, okupantům se podařilo vpadnout do domu a zajmout ho.

Američané předtím nabízeli odměnu 50 000 dolarů každému, kdo jim pomůže velitele dopadnout.

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Džaghífí na silnici vedoucí k vojenskému ležení usmrtil ostřelovač vojáka loutkové armády.

Blízko nového mostu v západní části Fallúdže zaútočilo několik partyzánů na kontrolní stanoviště tzv. Irácké národní gardy, poškodili dvě hlídková vozidla, čtyři gardisty usmrtili a čtyři zranili.

Kolem 13:00 zaútočili partyzáni v Ámiríji na západě Bagdádu na kontrolní stanoviště loutkové armády, střelbou usmrtili jednoho a zranili tři vojáky.

Poté, co se okupační síly stáhly z Ámiríjat al-Fallúdža, varoval odboj loutkovou policii, aby okamžitě přestala pro okupanty pracovat. Vážnost hrozby podtrhl večerním útokem na policejní hlídku, jejíž auto zapálil a tři policisty v něm vážně zranil. Ve 22:00 zaútočilo několik partyzánů ručními granáty na další skupinu policistů v Ámiríjat al-Fallúdža a vzápětí nato zasáhli jejich policejní stanici minometnou střelou. Podle svědků bylo z budovy stanice slyšet silnou explozi a na místo dorazily ambulance.

Ostřelování

Kolem 1:00 zasáhly čtyři rakety Kaťuša štáb britských okupačních sil v hotelu Šatt al-Arab v Basře.

Dvě rakety středního doletu zasáhly hotel Buhajra v Sámarrá, který americké a loutkové síly přeměnily na svůj společný štáb.

Bombové útoky

Americkou hlídku zasáhla exploze na silnici mezi Hawídžou a Rijádem, zničila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Další americká hlídka najela na bombu v Dawru asi 150 km severně od Bagdádu. Výbuch zničil jedno vozidlo, zabil jednoho a zranil dva vojáky. Američané pak zatkli několik lidí, kteří byli ve chvíli výbuchu náhodou poblíž, aniž je z něčeho přímo obvinili.

Severozápadně od Hítu zničila exploze bomby kamion z amerického konvoje, vezoucího munici pro americkou armádu, a usmrtila jeho řidiče. Přímo v Hítu vybuchly téměř současně dvě bomby pod americkou kolonou na ulici vedoucí k bývalému mládežnickém centru, nyní americkému štábu, zničily jedno a poškodily druhé Humvee. Při explozích byli tři vojáci zabiti a čtyři zraněni.

Odpoledne vybuchlo v okrsku Karradá ve východním Bagdádu vedle policejní hlídky auto naložené výbušninou, zničilo hlídkové vozidlo, zabilo jednoho kolaboranta a tři zranilo.

Večer došlo v Durá k explozi pod americkou kolonu, z níž bylo zničeno Humvee a v něm jeden voják zabit a tři zraněni.

Neděle 11. června 2006

Habhab

Američané zatkli majitele domu, v němž byl před několika dny zabit Abú Mus'ab az-Zarqáwí. Obyvatelé vesnice podle zprávy agentury QudsPress po zprávě o tom, že Američané chystají razii a zatýkaní, hromadně z oblasti prchali.

Mezi osobami v domě, zabitými spolu se Zarqáwím, měly být dvě ženy, z nichž jedna snad byla jeho manželkou, a dvě děti, z nichž aspoň jedno bylo rovněž jeho. Obě děti byly při náletu roztrhány na kusy.

Irácký bezpečnostní zdroj agentuře odhalil, že Američané podnikli v úterý na dům čtyři nálety, nikoli jeden, a že Zarqáwí nebyl v domě, který Američané médiím ukázali. Při náletu byly zasaženy také další domy a automobily a Zarqáwí mohl být v některém z nich. Zasažený dům patřil rodině z Bagdádu, která utekla před sektářským terorem.

Ramádí

Kolem 20:00 zasáhl odboj silnou palbou pět pozic amerických vojáků ve městě. Rakety Kaťuša, Sannab i Taríq a minometné střely dopadaly současně na štáby v budovách provinční správy, imigračního úřadu a zemědělské fakulty, na tábor Abú Džábir a na základnu Warrár. Šajch Abú Šajba pro Mafkarat al-Islam prohlásil, že 70 procent střel zasáhlo své cíle a otřáslo okupačními silami. Po palbě vzlétly nad město bombardéry a další americké letouny, křižovaly nad městem, vystřelovaly světlice a shazovaly zápalné bomby. Podle šajcha Američany nejvíce zaskočilo použití silných raket Taríq, o nichž se domnívali, že je odboj už nemá k dispozici.

Jathrib

Američtí vojáci spolu s loutkovou armádou uzavřeli ráno všechny cesty do města i ven, vydali zákaz vycházení a zahájili razii spojenou jako obvykle se zatýkáním. Prohledali větší část města a zatkli 25 osob ve věku od 15 do 55 let.

Ozbrojené akce

Na hlavní silnici u Tádží přepadli k ránu partyzáni americkou kolonu, zničili dvě cisterny s naftou a zneškodnili Humvee.

Skupina partyzánů vyzbrojených lehkými zbraněmi zaútočila ráno na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů ve čtvrti Nadr na severu Kirkúku. Jednoho z nich přitom zabili a dva zranili. Kromě toho ve městě zastřelili dva členy kurdského separatistického Vlasteneckého svazu Kurdistánu.

Ve čtvrti Adl na západě Bagdádu usmrtil ostřelovač člena tzv. Irácké národní gardy stojícího na kontrolním stanovišti.

Na západním okraji Rawy zaútočili partyzáni na kontrolní stanoviště loutkové armády, ve 20minutovém boji zničili dvě vojenská vozidla a usmrtili sedm kolaborantů. Dalších pět loutkových vojáků utrpělo zranění; partyzáni sami z místa boje zmizeli bez úhony.

Ostřelování

Čtyři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne britskou okupační základnu Abú Nádží u Amáry. Britové pak podle svědectví obyvatel okolních čtvrtí oblast kolem základny obklíčili nejméně 35 obrněnými vozidly a tanky. Po tři hodiny obléhali také šíitskou mešitu imáma Alího ibn Abí Táliba. V doprovodu letecké ochrany prohledali všechny čtvrti, protože prý slouží jako základna pro odpalování raket. V jednom případě se střetli s oddílem partyzánů, kteří v boji poškodili britské vozidlo a zranili jednoho Brita. Na jejich straně padlo 11 partyzánů a osm utrpělo zranění.

Ležení amerických vojáků na východním okraji města Hítu zasáhly ráno čtyři minometné střely ráže 82 mm.

Bombové útoky

Exploze bomby zasáhla na silnici mezi Miqdádíjí a Wadžíhíjí v centru provincie Dijála americkou kolonu, zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky, z toho dva vážně.

Další americká kolona najela na bombu v Šahrabánu u Miqdádíje. Tady výbuch Humvee úplně zničil a čtyři vojáky v něm zabil nebo zranil.

V průmyslové zóně Fallúdže vybuchla bomba pod americkou hlídkou složenou z pěti Humvee, jedno zničila, zabila v něm dva a zranila tři vojáky. Další americkou hlídku zasáhl výbuch bomby severozápadně od Fallúdže, zneškodnil Humvee a zranil tři vojáky.

Okupační síly propustily část vězňů

TV al-Džazíra oznámila, že okupační síly z lágrů Abú Ghurajb a Bucca propustily 230 Iráčanů, o nichž bylo zjištěno, že nebyli členy odboje ani mu nijak nepomáhali.

Pondělí 12. června 2006

Základna džihádu v Zemi dvou řek zvolila nového velitele

TV al-Džazíra přinesla zprávu, že Základna džihádu v Zemi dvou řek oznámila jmenování nového vůdce, Abú Hamzy al-Muhádžira.

V "izraelském" tisku se mezitím objevila zpráva, že americké letecké síly použily při speciální operaci proti Abú Mus'abovi az-Zarqáwímu technologii vyvinutou v "Izraeli". Jeden z použitých systému podle zprávy zachytil jeho telefon a vystopoval jeho úkryt, další umožnil přesný zásah laserovým naváděním. Od roku 2003 dodaly už "izraelské" firmy americké armádě v Iráku a Afghánistánu zbraně, střely vzduch-vzduch, navigační systémy, bezpilotní letouny a výzvědné systémy za více než 100 milionů dolarů.

Bombové útoky v Ramádí

Na hlavní ulici ramádské čtvrti Mádiq odpálili ráno partyzáni dvě bomby pod projíždějící americkou kolonou. Pak na zastavenou kolonu zaútočili přímo, zničili tři Humvee, zabili sedm a zranili pět vojáků.

Kolem 14:00 vybuchla v ulici Qassábín pod hlídkou americké námořní pěchoty bomba, ukrytá v kravském žaludku a pohozená mezi jinými odpadky z jatek. Zabila tři a zranila čtyři vojáky, kteří byli do Iráku teprve před 14 dny nasazeni z Kuvajtu.

Americké síly daly prostřednictvím letáků shazovaných z letadel městu ultimátum, požadující, aby do 15. června vydalo všechny členy odboje, jinak se stane terčem rozsáhlého útoku.

Ba'qúba

Americké letadlo F-16 bombardovalo za úsvitu dům šajcha Rašída Nazala al-Madžmá'ího v Hášimíji západně od Ba'qúby, zničilo ho do základů a zabilo v něm deset členů rodiny, z toho čtyři děti a dvě ženy. Další člen rodiny byl zraněn. Zničena byla také tři auta stojící vedle domu. Čtyři členy rodiny, kteří masakru unikli, pak američtí vojáci zajali.

Foto z místa náletu viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=113943

Úděsné podmínky ve věznicích loutkového iráckého režimu

TV al-Džazíra přinesla rozhovor se členem loutkového parlamentu Muhammadem ad-Dajíním, který navštívil věznici tzv. ministerstva vnitra v Ba'qúbě. V rozhovoru uvedl: "Věznici tvoří sedm bloků cel přeplněných vězni, kteří tvrdí, že vůči nim bylo použito mučení a fyzické i sexuální násilí. Násilí se na nich dopouštěli důstojníci, kteří se snažili vynutit z nich přiznání k činům, jaké nespáchali. Mezi vězni je imám mešity, který prohlásil, že byl dvakrát znásilněn." Podle jeho dalšího líčení má jedna cela 70 čtverečních metrů a je v ní 120 vězňů. Některým z nich není ani 16 let a jsou znásilňováni před očima svých příbuzných. 13letý Alí Hurr a další chlapci jsou brutálně fyzicky zneužíváni. V zařízení jsou drženy i ženy, čtyři z nich jsou mladší 30 let. Většina vězňů je ve věznici už déle než dva roky a dosud nebyli ani vyslýcháni ani obviněni.

Sebevražedný útok

Fidáí s autem naloženým výbušninou najel dopoledne do kontrolního stanoviště loutkových sil v severozápadní části Ba'qúby. Zničil jedno vojenské vozidlo, zabil pět loutkových vojáků a šest dalších zranil.

Ozbrojené akce

V západobagdádské Ámiríji zastřelili ráno partyzáni tři členy tzv. Irácké národní gardy.

V Ba'qúbě zastřelili partyzáni na cestě k tržišti Mafraq čtyři badristy.

Bombové útoky

V Durá zasáhl ráno výbuch auto se zaměstnanci tzv. ministerstva ropného průmyslu, tři zabil a dalších osm zranil.

Kolona tzv. národní gardy najela ráno na sérii bomb v Chálidíji. Jejich výbuchy zničily tři Humvee gardy, zabily šest gardistů a sedm zranily.

Ve čtvrti Nasr v západní části Karbaly došlo k výbuchu bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zničeno Humvee, dva vojáci zabiti a další dva vážně zraněni.

Dopoledne zneškodnila exploze bomby na západním okraji Miqdádíje tank z americké kolony a zranila čtyři vojáky.

Také v Mušáhadě vybuchla bomba pod americkou kolonou, ve zničeném Humvee zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

V poledne vybuchlo v Tal Afáru vedle projíždějící policejní hlídky auto naložené výbušninou, zcela zničilo hlídkové vozidlo, zabilo jednoho policistu a dva zranilo. Exploze však zabila též jednoho civilistu a dalších 40 zranila.

Americkou hlídku zasáhl výbuch bomby v Kirkúku, zneškodnil jedno Humvee a zranil dva vojáky a dva náhodné chodce.

Pozdě odpoledne došlo na jihu Fallúdže k výbuchu bomby pod americkou hlídkou. Ve zničeném Humvee byli tři vojáci zabiti a dva vážně zraněni.

V Baládu na ulici Muhít, proslulé obchody s vlnou a stavebním materiálem, explodovala dvě auta naložená výbušninou. Exploze zabily pět a zranily minimálně 25 lidí. Jde o oblast obydlenou převážně šíity; minulý pátek v této ulici šíité oslavovali smrt Zarqáwího.

Bývalý tzv. ministr vnitra řídil akce eskader smrti

Informovaný zdroj z tzv. ministerstva vnitra odhalil, že velitel pohotovostních sil v bagdádském okrsku Rusafá generálmajor Hanín, který byl přede dvěma měsíci zatčen a obviněn z vedení eskader smrti, se přiznal k řadě vražd a atentátů s tím, že rozkazy k jejich provedení dostával od tehdejšího loutkového ministra vnitra Bajána Džabra Súlagha.

Hanín přiznal, že se osobně účastnil útoků na sunnitské mešity v Rusafá, které vyhořely. Doznal také, že opatřil některým ze svých mužů černé oblečení, jaké nosí členové Mahdího armády, aby tak vzbudili zdání, že mahdisté jsou zapleteni do sektářského násilí. Uvedl, že současný tzv. premiér Málikí ho nejednou vyzýval k útokům na sunnitské čtvrti Bagdádu, a že jen v Bagdádu existuje 16 tajných věznic tzv. ministerstva vnitra, většina z nich právě v Rusafá.

Ve spolupráci s badristy se podílel se svými muži na vyhánění tisíců sunnitů z jejich obydlí v Rusafá a v Madínat as-Sadr.

Hanín doznal svou aktivní účast na hromadném falšování volebních lístků při posledních "volbách", kdy řídil přepravu falešných lístků v kamionech do volebních místností. Přiznal také, že svým mužům nařídil, aby postupně volili ve všech bagdádských volebních okrscích od Madínat as-Sadr až po Azamíji.

Úterý 13. června 2006

Loutkový režim připravuje "Den jatek"

V předvečer akce se v Bagdádu objevil na překvapivé návštěvě americký prezident Bush, pravděpodobně s úmyslem dodat svým vojákům kuráže. Zdržel se tu pouhých pět hodin, během nichž jednal s velením americké armády a v bezpečí amerického velvyslanectví uprostřed střežené tzv. Zelené zóny se sešel s loutkovým premiérem Núrím al-Málikím, jenž se o jeho příletu dověděl celých pět minut před setkáním.

Proamerický irácký režim odpoledne oznámil, že ve středu za úsvitu dojde k zahájení rozsáhlé operace v podobě rozmístění desetitisíc amerických a loutkových vojáků a policistů v provincii Anbár, v Sámarrá, Ba'qúbě, Mosulu, Kirkúku, Madá'inu, Latífíji a v Hillá. Chystanou operaci, kterou Američané nazvali vznešeně "Společně vpřed", pojmenovali iráčtí sunnité mnohem výstižněji jako "Den jatek".

Už večer přerušily okupační síly veškeré telefonické spojení, jak v pevné, tak v mobilní síti po celém Iráku. Od 21:00 byl vyhlášen zákaz vycházení, trvající až do 6:00. Během těchto nočních hodin se začaly stovky vojenských vozidel rozmisťovat v bagdádských čtvrtích a v Durá.

Kirkúk

Ve městě došlo během dne ke třem explozím aut naložených výbušninou a k jednomu sebevražednému útoku. Akce byly namířeny proti policejním hlídkám. Jedno z aut vybuchlo u domu velitele kirkúcké policie Turána Muhammada, ale neusmrtilo ho. Další explodovalo o pět minut později v centru města a třetí u sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu, kde usmrtilo dvě osoby a pět jich zranilo. Automobil řízený fidáím najel do policejní stanice, kde zabil 22 policistů a náhodných chodců.

Na tiskové konferenci šéfa loutkové policie a velitele amerických okupačních sil ve městě pak Američan prohlásil, že útoky byly "přirozenou odpovědí na to, že Američané zabili Abú Mus'aba az-Zarqáwího" a že se irácký odboj hodlá za to mstít na Kurdech a šíitech. Jeden z vůdců místních sunnitských kmenů na to vzápětí reagoval prohlášením, že takové tvrzení je pokusem roznítit další sektářské a etnické rozbroje.

Ozbrojené akce

V Sajjidíji na jihu Bagdádu zaútočili partyzáni na automobil se čtyřmi členy šíitských milic a všechny čtyři zabili. Svědkové akce prohlásili, že v období po 22. únoru 2006 se všichni čtyři podíleli na vypalování sunnitských mešit.

Východně od Fallúdže na polní silnici do Karmy zastřelil partyzánský ostřelovač amerického vojáka.

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša středního doletu dopadly ráno na hotel Šatt al-Arab v Basře, kde je umístěn britský okupační štáb.

Sedm silných minometných střel ráno zasáhlo štáb loutkových sil v Júsufíji.

Bombové útoky

Na hlavní silnici k Júsufíjskému mostu západně od Latífíje vybuchla dopoledne bomba pod kolonou tzv. Irácké národní gardy, zneškodnila pickup, jednoho kolaboranta zabila a čtyři zranila.

Výbuch bomby pod americkou kolonou zničil obrněné vozidlo Bradley a vážně zranil čtyři vojáky.

Další americká kolona se stal terčem bomby v Ghazálíji na západě Bagdádu. Výbuch tu zničil transportní vozidlo; protože vojáci okamžitě místo exploze uzavřeli, nebylo možno zjistit rozsah loutkové policie narazila na bombu v centru Bajdží. Ve zničeném hlídkovém vozidle byl zabit policejní poručík a zraněni další čtyři kolaboranti.

V Sámarrá zneškodnila exploze bomby americké Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

Na dálnici v Abú Ghurajb zničila exploze bomby úplně americkou hledačku min, zabila přitom jednoho vojáka a tři zranila.

Také v Haqláníji najela americká hlídka na bombu, jejíž výbuch zničil celé Humvee, tři vojáky v něm usmrtil a dva těžce zranil.

Večer došlo k výbuchu bomby na silnici mezi rafinérií v Bajdží a Tikrítem k výbuchu bomby pod konvojem cisteren s naftou. Ve zničené cisterně zahynul její turecký řidič.

Středa 14. června 2006

Okupační razie proti sunnitům v Bagdádu

Za svítání zahájilo 41 000 amerických vojáků a kolaborantů za spoluúčasti šíitských milic rozsáhlou operaci proti sunnitským částem hlavního města. V rámci rozsáhlých razií zatýkali v prohledávaných domech muže s plnovousy nebo v oděvech duchovních, jakož i osoby známé tím, že pravidelně navštěvují sunnitské mešity. V domech, kde našli více mužů, ponechávali jen nejmladšího a ostatní zatýkali. Přitom jako obvykle ničili zařízení domů, kradli nejen peníze a cennosti jako dosud, ale také oblečení a lahvičky s parfémy. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se podařilo pořídit fotografii sunitského domu prohledaného šíitskými kolaboranty (viz: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=114098 ).

Do 19:00 prohledali američtí vojáci doprovázení loutkovými vojáky a policisty více než 3 000 domů pařících sunnitům v okrscích Ámiríja, Azamíja, Šáb, Sálich, Džihád a Ghazálíja a na předměstí Durá. Přitom podle údajů loutkové armády sebrali 192 lidí; korespondent, procházející prohledanými okrsky, však slyšel mluvit o stovkách zatčených, dokonce i o mentálně postiženém Hamídovi al-Chabálovi, jehož vojáci sebrali v Ámiríji, kde žil se svou slepou matkou. V Durá jižně od Bagdádu bylo už kolem poledne zatčeno 40 sunnitů ve věku 18-50 let.

Okupanty instalovaný premiér Málikí v naprostém rozporu s tím vším vyzval Iráčany k trpělivosti a sliboval, že irácké síly budou respektovat lidská práva bez ohledu na etnické či náboženské rozdíly: "Zasahujeme pouze proti oblastem, kde je plno teroristů". Velitel sil podřízených tzv. ministerstvu vnitra, generálmajor Mahdí al-Gharráwí, dokonce tvrdil, že jeho síly nenarazily na žádný odpor, dokonce ani v nestabilních částech města: "Lidé se cítí díky bezpečnostním opatřením volně a mávají nám."

V Madínat as-Sadr byl mezitím odpovědí na Bushovu návštěvu Bagdádu hlasitý protest stovek stoupenců Muqtady as-Sadra. Demonstranti s iráckými vlajkami a Sadrovými podobiznami provolávali hesla: IRÁK PATŘÍ IRÁČANŮM a NE OKUPACI.

V Azamíji zasáhl a zničil výbuch bomby americký tank, jehož pětičlenná posádka byla zabita nebo zraněna. Další exploze ve Wazíríji na severovýchodě města před polednem zasáhla na silnici do Azamíje policejní hlídku, jednoho policistu usmrtila a druhého zranila. V okrsku Qáhira ve východní části Bagdádu vybuchlo zaparkované auto, přičemž zneškodnilo hlídkové vozidlo sil Magháwir a zranilo dva jejich příslušníky. Zabiti nebo zraněni byli rovněž tři civilisté.

Na pokus loutkového režimu a šíitských milic vypudit z hlavního města sunnity a učinit z něho čistě šíitské město vydalo deset sunnitských duchovních fatwu ar-Ribát, jíž zakázali sunnitům žijícím v Bagdádu, aby město opouštěli a ponechávali své domy a majetky na pospas šíitským přisluhovačům Američanů. Jeden z duchovních, šajch Chálid al-Ázzawí, prohlásil: "Sunnité jsou povinni se jim postavit a nenapomáhat jejich sektářským plánům na vypuzení sunny a změnu Bagdádu, města Hárúna ar-Rašída, na sídlo nevědomosti v rukou stoupenců Sístáního a Hakíma." Dotázán, jak čelit ohrožení žen, odpověděl: "Není tak těžké odvést ženy na bezpečné místo, jsou-li obavy, že by mohly být zneuctěny, zatímco muži zůstanou v domech."

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů ráno zaútočila na hlavní silnici mezi Kanánem a Balád Rúzem na oddíl tzv. národní gardy, který se připravoval na zahájení razie. Zničili jedno vozidlo, zabili pět gardistů a čtyři zranili.

Kolem 16:00 přepadl oddíl partyzánů americký štáb v centru Fallúdže, poškodil pozorovatelnu a zapálil jedno americké vozidlo.

V Madá'inu zaútočili partyzáni na tři šíitské ozbrojence, kteří se podíleli na vypálení sunnitské mešity, zastřelili je a zmizeli.

Pozdě v noci došlo k boji mezi partyzány a Američany v Karmě u Fallúdže, když se vojáci pokusili vpadnout do okrsku Rufá v centru města. Boj trval celou hodinu, během níž bylo jedno Humvee zničeno a druhé zneškodněno, dva Američané byli zabiti a tři zraněni.

Ostřelování

Dvacet minometných střel ráže 82 zasáhlo za svítání na britskou základnu Abú Nádží v Amáře, z níž bylo po celém okolí slyšet mohutné exploze.

Tři rakety Kaťuša středního doletu dopadly na americký štáb v Miqdádíji.

Bombové útoky

Americkou kolonu zasáhla ráno bomba v severní části Abú Ghurajb, zničila Humvee a zabila všechny čtyři vojáky, kteří v něm byli.

Další americká kolona najela na bombu v jižní části Ramádí. Tam bylo zneškodněno vozidlo pro přepravu munice a zraněni dva vojáci.

Na severu Basry vybuchla bomba pod britskou kolonou a zneškodnila obrněné vozidlo, v němž zranila tři vojáky.

TV al-Džazíra uvedla večer videozáznam hořícího amerického transportního vozidla, zasaženého explozí bomby v Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu.

Čtvrtek 15. června 2006

Šíité zmasakrovali modlící se sunnity v mešitě

Asi dvě minuty po zahájení ranních modliteb vtrhli šíitští ozbrojenci do mešity v Madínat al-Ilm na severu Bagdádu, vhodili granát do třetí řady věřících a pak střelbou zabili pět věřících a 14 dalších zranili. Potom ve dvou autech odjeli. Mezi zraněnými byl i předseda místní sunnitské nadace šajch Abú al-Mana'ar al-Džabbúrí.

Ba'qúba

Ostatky deseti sunnitských dělníků, kteří pracovali v okrsku Katún, byly nalezeny v Ba'qúbě. Podle předběžného vyšetřování jim skupina šíitů namluvila, že chtějí, aby jim muži postavili dům. Odvedli je s sebou, pak je bili, mučili a nakonec zavraždili.

Karbalá

Časně ráno prohledali Američané dům člena provinční správy Aqíla az-Zubajdího, člena šíitské strany SCIRI, zatkli jej a odvedli s sebou.

Ozbrojené akce

V Hadaru asi 90 km jihozápadně od Mosulu se střetli partyzáni s policejní hlídkou, dva kolaboranty v boji zabili a dva zranili.

V okrsku Katún na jihu Ba'qúby zabili partyzáni dva členy Brigád Badr.

Kolem 13:00 zastřelil v centru Mundhiríje ostřelovač amerického vojáka na kontrolním stanovišti.

Také v Hadíthě usmrtil partyzánský ostřelovač amerického vojáka stojícího před budovou místní správy.

Ve 21:30 ostřelovali partyzáni z RPG7 policejní stanici v Ámiríjat al-Fallúdža. Z objektu bylo slyšet silné exploze, po nichž následovala palba, která poškodila mešitu v obytné oblasti. Korespondent Mafkarat al-Islam dodal, že výzva odboje k policistům, aby zanechali služby pro okupanty, se setkala se smíšeným výsledkem. Někteří policejní řady opustili, jiní však zůstali.

Bombové útoky

V Džadídě na západě Mosulu zasáhla bomba americkou kolonu, zničila Humvee, tři vojáky usmrtila a dva zranila. Další kolona složená z pěti obrněných vozidel a tří Humvee najela na bombu v mosulské průmyslové zóně. Výbuch zcela zničil obrněné vozidlo a zabil čtyři vojáky, kteří v něm byli.

V Hawídži narazila ráno na bombu policejní pěší hlídka, z níž byli tři policisté zabiti a čtyři zraněni, z toho dva vážně.

Na hlavní silnici nedaleko Mahmúdíje vybuchla bomba pod americkou kolonou a zničila transportní vozidlo, v němž zabila nebo zranila osm vojáků.

Další americká kolona se stala terčem bomby na silnici mezi Džazírou a Miqdádíjí. Výbuch zničil Humvee a usmrtil čtyři vojáky.

Také v Baghdádí na silnici k americké základně vybuchla bomba pod americkým konvojem se zásobami a municí pro vojsko, zničila kamion a zranila jeho řidiče.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby americkou kolonu na silnici jihozápadně od Rijádu, ležícího asi 24 km od Kirkúku, zničil Humvee a zranil dva vojáky.

V centru Hillá zničila bomba Humvee americké hlídky, v němž zranila čtyři vojáky, jednoho vážně.

V noci zasáhla bomba hlídku loutkové armády v centru Tal Afáru, zabila tři vojáky a dva, mezi nimi nadporučíka, zranila.

Atentát

V Mosulu zastřelili partyzáni v noci v jeho domě velitele 3. praporu 2. divize loutkové irácké armády plukovníka Ahmada Abdalláha.

Ruští rukojmí jsou stále nezvěstní

Ruský prezident Putin vyzval mezinárodní veřejnost, aby pomohla osvobodit ruské diplomaty unesené 3. června v Bagdádu, a jejich únosce k vyslovení požadavků.

Ruská strana však dala najevo, že únos nemůže narušit vztahy mezi Ruskem a Irákem, neboť byl spáchán "mezinárodními teroristy". Jako zločin proti islámu a lidskosti odsoudila únos Organizace islámské konference, která přislíbila veškerou pomoc vedoucí k osvobození zajatců.

Zdroj: www.albasrah.net/pages/mod.php?header=res1&mod=gis&rep=rep" target="_blank" class="btn">ZDE

                 
Obsah vydání       29. 6. 2006
29. 6. 2006 RRTV versus BBC: My se opravdu snažíme Václav  Žák
29. 6. 2006 Írán a jaderná bomba Milan  Valach
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 Rekviem za ÖGB Richard  Seemann
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila
29. 6. 2006 Kdo by byl "dáma"? Lenka  Vytlačilová
29. 6. 2006 Má nás, čtenáře vlastních podpisů, někdo rád? Irena  Ryšánková
29. 6. 2006 Pracovní podmínky českých žen
29. 6. 2006 WTO: Léto 2006 ve Světové obchodní organizaci Ludmila  Štěrbová
30. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2006
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Lety CIA se v Evropě "nesmějí opakovat"
28. 6. 2006 Co když spojenec nemluví pravdu Oldřich  Průša
28. 6. 2006 Manipulativní MFDnes
28. 6. 2006 Co si myslí Michal Kocáb?
27. 6. 2006 "Test IQ" v pondělní MF Dnes
27. 6. 2006 Fénix, pták z popela povstavší Pavel  Kopecký
28. 6. 2006 Budeme se muset hodně změnit Michal Z. Čenko
28. 6. 2006 Záviš Kalandra Ondřej  Slačálek
28. 6. 2006 Záviš Kalandra ve stínu Pavel  Pečínka
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 Ochrana před domácím násilím není protidemokratická Jan  Potměšil
28. 6. 2006 Sex s pětiletými dětmi je pedofilie Lenka  Vytlačilová
27. 6. 2006 Koaliční smlouva, aneb "Kdo si přeje víc?" Miloš  Dokulil
26. 6. 2006 Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety Štěpán  Kotrba
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce