14. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 6. 2006

Zelená a oranžová : programová shoda

Nezaujatému čtenáři stačí jen letmo se podívat na předvolební programy ČSSD i Strany Zelených, aby rozpoznal vysoký stupeň programové shodnosti. V rychlosti načrtnu jen zásadní shodu -- někdy opomíjené a opomenuté body právě proto, že jsou "samozřejmé". A shodné.

Rovnost příležitostí a "evropský" sociální model

Zde je shodných prvků a podobností nespočet. Důraz se dá klást na sociálně znevýhodněné skupiny a na sociální politiku, která stimuluje pracovní a společenskou aktivitu. Pohledy obou stran na zaměstnanost, podporu seniorů a rodin s dětmi, registrované partnerství, integraci menšin, jsou tradičně blízké.

Školství: Oba jsou proti školnému a pro významné zvýšení platů učitelů. Shodně považují vzdělání za základní lidskou hodnotu a za podstatný faktor konkurenceschopnosti země v globalizovaném světě. Zelení chtějí bez přijímacích zkoušek na VŠ, ČSSD ale zase chce zvýšit počet studentů na VŠ o 25%. Navíc nabízí příspěvek 7 000 Kč dětem pro nákup PC doma.

Zdravotní péče: Obě strany ji chápou především jako veřejnou službu, která má být bezplatnou. Oba programy se opírají o "páteřní" síť veřejných neziskových zdravotnických zařízení. Oba nevylučují vstup dalších komerčních poskytovatelů péče do sítě přes veřejnou soutěž. Oba programy připouští minimální poplatky jen za "hotelové služby" a to jen jako okrajovou formu financování zdravotnictví pro omezení plýtvání. Na rozdíl od některých čerstvých poslanců za Stranu zelených, kteří by si přáli něco jiného... Třeba zrušení zákona o neziskových nemocnicích.

Rodičovská dovolená: střídavé čerpání (ČSSD), flexibilní čerpání (SZ). Cíl je shodný. Větší rovnoprávnost muže a ženy, větší zapojení otce do výchovy dětí.

Bytová politika: Zase dost společný slovník. Sociální příspěvek domácnostem když výdaje na přiměřené bydlení překročí 30% příjmů. Regenerace a humanizace panelových sídlišť. Podpora neziskovým bytovým společnostem pro lepší dostupnost nájemního bydlení.

SZ sice deklaruje vůli do 5 let vytvořit tržní bytové prostředí, ale prodloužením tohoto horizontu se určitě najde společná řeč.

Odvážné návrhy ČSSD na "královské" porodné za první 3 děti, na výrazné zvýšení rodičovského příspěvku a příspěvek 7 000 Kč na nákup PC školákům druhého stupně ZŠ, asi nebudou důvodem k "zeleným" protestům.

Silně proevropští

V evropském domě se obě strany cítí sebevědomě, proto shodně podporují užší integraci EU s evropskou Ústavou. Stejně i další rozšíření EU. Zelení zase vyžadují větší "štědrost" ČR na rozvojovou pomoc (z 0,11% na 0,35% HDP), což asi neodporuje solidárním hodnotám ČSSD.

Otevřená občanská společnost

Ústavní zákon o referendu, zavedení krajských referend, přímá volba prezidenta a omezení poslanecké imunity. Tolik od ČSSD. Zelení, mimo to, jdou dál v posílení prvků přímé demokracie: přímá volba starostů a hejtmanů, zrušení 50% účasti pro platnost referend, zrušení 5% hranice pro volby do zastupitelstev, elektronický podpis a internet zdarma,

Proti byrokracii a korupci SZ navrhuje zřetelně: ze zákona veřejná zasedání všech orgánů obce a kraje, předseda kontrolního výboru musí být z jiné strany než starosta, kontrola výběrových řízení i veřejností. Dále chtějí zavést univerzalitu podacích míst po žádosti občanů, přechod na open source software ve státní správě. Stejně jako ČSSD.

Všechny tyto návrhy jsou plně kompatibilní s duchem a osnovou jejího programu.

První a lstivá lež

"Remíza !? Levice a pravice získaly po 100 mandátech"

Pravda je jiná: Levice má 100 mandátů a pravice jen 94. Tento výsledek se nedá nazvat remízou. Ano, je zde ještě SZ. Se 6 "hybridními" mandáty. Hybridními proto, že program strany a její voliči jsou zřetelně na levé straně politického spektra, ale současně její předseda neskrývá svoji sympatii k pravici. Je všeobecně známo že pan Bursík je členem SZ teprve 2 roky (červen 2004) a předtím 5 let byl členem strany KDU-ČSL (1999--2003).

Proto je lží tvrzení, že pravice získala 100 mandátů. Jedině tehdy, jestli uvěříme, že váha jednoho člověka, jakkoliv důležitého, je vetší než 335 tisíc zelených voličů, tato věta se stane pravdivou.

Tvrdím, že levice vyhrála nad pravicí. To je nesporný fakt. Síly, které sebe označují jako pravicové [nebo středo-pravicové] získaly jen 42,6%. Levice získala o skoro 3% víc, tj. 45,2%.

Dokonce tvrdím, že širší levice vyhrála i volby. Sice těsnou a ne neproblémovou většinou, ale většinou, proto by se tato většina měla odrazit i na vládní uspořádání.

Přání voličů interpretuji takto:

  • Jasný mandát, že politika ČSSD posledních 8 let není odmítnuta. Jinak nedá se vysvětlit zvýšení ČSSD z 30,2 na 32,32%.
  • Jasný mandát že současně voliči chtějí korekci této politiky, ale doleva ne doprava! Levici preferuje víc voličů než pravici; síly "širší levice" mají dokonce 51%.
  • Jasný signál, že ať jsou jakkoliv velké úspěchy -- a ty nesporně byly --, voliči jsou velmi citliví na témata korupce a arogance moci. Kampaň ODS prokázala, jak lehce se to dá zneužít, i když neodpovídá skutečnosti.

Opakování pro jistotu

Bude osudovou chybou ČSSD "darovat" 335 tisíc "zelených" hlasů pravici. Osudovou chybou pro naši zemi. Zelení nejsou Bursík a Bursík není Zelení. To platí i pro ČSSD, i pro každou stranu. Jen se podívejte znovu na program Zelených a přijďte mě přemluvit, že tento program se dá sloučit s pravicovou vládu. Z mé předvolební kampaně, kdy jsem mluvil s desítkami příznivců Zelených, jsem nabyl přesvědčení, že také nechtějí rovnou daň. Naopak. Zde vidíme, že se rozchází sentiment sta tisíc lidí a jednoho lídra. Právě to musíme mít na paměti.

Autor je zastupitel Ústeckého kraje , předseda děčínské ČSSD

                 
Obsah vydání       14. 6. 2006
14. 6. 2006 Neumíme žít bez nepřítele Alex  Koenigsmark
14. 6. 2006 Co kdyby komunisti podpořili pravici? Milan  Daniel
14. 6. 2006 Na Paroubka! A... proč vlastně? Ondřej  Slačálek
14. 6. 2006 Volby dopadly nejlepším možným způsobem Jiří  Pehe
14. 6. 2006 Je komunismus jasný "jako facka" a je čitelný zblízka "jako na dlani"? Miloš  Dokulil
14. 6. 2006 ■ ■ ■ Martin  Švanda
14. 6. 2006 Povolební pat neexistuje Oskar  Krejčí
14. 6. 2006 Každý má samozřejmě právo obávat se čehokoliv
14. 6. 2006 Dnes nejsou bolševici rudí, ale modří
14. 6. 2006 Stejná firma Filip  Rožánek
14. 6. 2006 Namísto dvaceti tisíc protestovalo proti Paroubkovi jen tisíc lidí Štěpán  Kotrba
14. 6. 2006 Zmatený Jan a Jiří Jakub  Tayari
14. 6. 2006 Antikomunismus v pražském Dopravním podniku? Tomáš  Stýblo
14. 6. 2006 O víře a náboženství, opiu lidu a lidu samém Ilja  Herold
14. 6. 2006 Proč mlčíte o ropácké realitě sociálnědemokratické politiky v Ústeckém kraji? Miroslav  Šuta
14. 6. 2006 Zelená a oranžová : programová shoda Jaroslav  Foldyna
14. 6. 2006 Demokracie raději bez přívlastku
13. 6. 2006 Současný český antikomunismus Jan  Čulík
14. 6. 2006 Míza remíza Petr  Pospíchal
13. 6. 2006 Komunisté jsou normalizátoři, nelze jim věřit Boris  Cvek
13. 6. 2006 Boris Cvek argumentuje zmateně Jan  Čulík
13. 6. 2006 Nezrušitelnost komunistů Jiří  Jírovec
13. 6. 2006 Proč je Česká republika proti KSČM
13. 6. 2006 "Západní civilizaci ohrožují barbaři"
13. 6. 2006 Na Titaniku losujme! Darina  Martykánová
12. 6. 2006 Podivná reakce prezidenta Klause Jiří  Jírovec
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce