1. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Irácká loutková policie a armáda vtrhly do několika vesnic v okolí Ba'qúby s úmyslem zatýkat tamní muže. Vesničané však popadli zbraně, které měli k dispozici, a začali se bránit. V nastalém boji byli zabito devět loutkových vojáků a 16 dalších zraněno. Zabity nebo zraněny byly ovšem také desítky místních. Po utichnutí boje pozatýkali američtí vojáci v doprovodu kolaborantů desítky dalších vesničanů a obvinili je z kladení odporu okupačním silám.

Po 26 letech byl v Bagdádu opět jmenován vyslanec sousedního Íránu. Stal se jím dosavadní chargé d'affaires Hasan Kázimí Qommí. Při přijetí "prezidentem" Tálabáním prohlásil, že "Írán bude Irák všemožně podporovat, ať už v otázkách bezpečnosti, služeb, nebo v tom nejdůležitějším, v boji proti terorismu".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 1. května 2006

Odboj popírá ochotu vyjednávat s loutkovým iráckým režimem

Čtyři organizace iráckého odboje popřely tvrzení "iráckého prezidenta" Tálabáního, že jeho režim jedná se sedmi vůdci odboje, kteří jsou připraveni složit zbraně a zapojit se do "politického procesu" v okupovaném Iráku. Tálabání přitom ovšem odmítl uvést jejich jména.

Velitel organizace Islámská armáda v Iráku šajch Abú Nawfal al-Džabbúrí pro Mafkarat al-Islam prohlásil: "Nevím, kdo by se k takovým jednáním propůjčil. Nejednáme a nebudeme jednat s nikým, jehož ruce jsou potřísněny krví sunnitů. Nebudeme vyjednávat o své cti a víře a nedáme se zlákat politickými výhodami. Islámská armáda bude pokračovat v džihádu proti okupantům a jejich pomocníkům, dokud Irák nezíská zpět svobodu a suverenitu."

Velitel Brigád Revoluce 1920 šajch Sádí al-Muhammadí sdělil korespondentovi v západním Iráku: "Není to nic jiného než lež a výmysl. Žádná jednání nejsou. Chci, aby všichni sunnité v Iráku a ve zbytku arabského světa věděli, že náš džihád pokračuje. Raději bychom vydali své děti nepříteli než naše zbraně lidem, kteří čekají, kdy na nás mohou zaútočit. Jedinou řečí mezi námi a okupanty může být řeč zbraní."

Velitel Armáda mudžáhidů šajch Abú Hanífa prohlásil: "Naše vítězství je blízko, nechystáme se jednat s nikým. A vůbec, s kým bychom měli jednat? S Američany nebo s kurdskými učni Mossadu nebo syny Persie mezi šíity? Nikdy si s nimi nesedneme k jednomu stolu. Vyzýváme Tálabáního, aby řekl, se kterými organizacemi či vůdci jedná, a o čem."

Šajch Abú al-Barrá z organizace Ansar as-Sunna kategoricky popřel jakákoli jednání s Tálabáním a prohlásil, že jeho tvrzení je známkou úplné neschopnosti. Režim se jím marně snaží rozeštvat odbojové organizace: "Myslí, že jejich zbytečná opatření -- jejich kontrolní stanoviště a blokáda měst, v nichž žijí sunnité -- mohou přerušit spojení mezi různými odbojovými skupinami a umožní jim šířit lži o odboji a nesouladu mezi jeho částmi. Nevědí, že nepodnikneme žádný krok bez vzájemné konzultace skupin a vzájemné porady. Tálabáního tvrzení jsou jasnou známkou kolapsu jeho strany, zoufalství a strachu."

Ramádí

V okrsku Zujút v centru města zastřelil ráno ostřelovač jednoho z amerických vojáků prohledávajících domy.

Kolem poledne zaútočili partyzáni na automobil s policisty v civilním oblečení, vyjíždějící z budovy provinční správy, která zároveň slouží jako štáb amerických okupantů. Tři policisté byli usmrceni, zatímco další dva zranění se zachránili útěkem do budovy plné amerických vojáků. Partyzáni pak jejich auto zapálili.

Qá'im

Ve 14:40 Mafkarat al-Islam oznámil, že irácký odboj dal irácké loutkové armádě lhůtu 72 hodin na opuštění Qá'imu, jinak s jejími příslušníky naloží jako s "odpadlíky, zrádci a lokaji".

Po tomto oznámení uzavřely americké síly přístupy k městu a podřídily irácké loutkové síly svému velení v obavách, aby jejich příslušníci nedezertovali. Tábor loutkové armády v západní části města obklopila americká obrněná vozidla, která nahradila stráže z řad loutkových vojáků v bráně tábora.

Ozbrojené akce

Irácká loutková policie a armáda vtrhly do několika vesnic v okolí Ba'qúby s úmyslem zatýkat tamní muže. Vesničané však popadli zbraně, které měli k dispozici, a začali se bránit. V nastalém boji byli zabito devět loutkových vojáků a 16 dalších zraněno. Zabity nebo zraněny byly ovšem také desítky místních. Po utichnutí boje pozatýkali američtí vojáci v doprovodu kolaborantů desítky dalších vesničanů a obvinili je z kladení odporu okupačním silám.

Na silnici mezi bagdádskými okrsky Chadra a Ámiríja zaútočili partyzáni na auto se dvěma členy Brigád Badr a oba zastřelili.

Ve čtvrti Šurta na severu Fallúdže zaútočili partyzáni v jedné z bočních ulic na hlídku tzv. Irácké národní gardy, poškodili jedno její vozidlo a zranili tři gardisty. Ve fallúdžské čtvrti Džaghifi zastřelil odpoledne ostřelovač jednoho vojáka z americké hlídky.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly americký tábor ve vesnici Bú Hišma u Dudžajlu asi 55 km severně od Bagdádu.

Ráno zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm tábor amerických a loutkových sil v Džazírat al-Chálidíja asi 80 km západně od Bagdádu.

Bombové útoky

Ve východobagdádském okrsku Baládíjat vybuchla ráno bomba pod policejní hlídkou, zničila jedno a zneškodnila druhé hlídkové vozidlo, dva policisty zabila a čtyři zranila.

Na sinici mezi Durá a bagdádskou Sajjidíjí zničila exploze hlídkový Nissan sil Magháwir a čtyři jejich příslušníky zabila.

Ve čtvrti Jarmúk na východě Mosulu zničila před polednem bomba americké obrněné vozidlo, ve kterém zranila čtyři vojáky. Odpoledne zneškodnil další výbuch ve čtvrti Intisár v západní části města americké Humvee a zranil dva vojáky.

Úterý 2. května 2006

Ramádí

Dopoledne došlo v ramádské čtvrti Zujút k boji partyzánů s americkými vojáky. Trval asi hodinu, shořela při něm dvě Humvee a zneškodněno bylo obrněné vozidlo.

Na hlavní ulici okrsku Ta'mím na jihu města zasáhla exploze bomby americkou kolonu, zničila jedno a zneškodnila druhé obrněné vozidlo. Tři vojáci byli přitom zabiti a tři zraněni.

Kolem 19:00 bombardovala americká letadla dům v centru Ramádí, v němž zabila osm civilistů včetně dvou žen a tří dětí. Po třech mužích se stále ještě pátralo v troskách zničeného domu. Několik okolních domů bylo vážně poškozeno a v nich zraněno dalších pět civilistů.

O něco později prohledali američtí vojáci internetové kavárny a kanceláře ve městě, zatkli jejich majitele a zabavili zařízení. Pohrozili tresty všem, kdo budou používat mobilních telefonů i těm, kdo by během nočního zákazu vycházení opustili příbytky. Zakázali rovněž používat soukromé domácí generátory, když dodávky elektřiny již předtím přerušili. Stejně tak přerušili přívod pitné vody do města, takže obyvatelstvo bylo odkázáno na říční vodu.

Pokus o atentát na loutkového guvernéra provincie Anbár

Kolem poledne vybuchlo v Ramádí auto vedle kolony guvernéra provincie Anbár Ma'múna Sámího Rašída, který byl na cestě do budovy provinční správy. Výbuch zničil nejméně dva automobily z kolony. Zabit byl guvernérův osobní řidič a jeden z průvodců a zraněna jedna další osoba. Guvernér sám podle armádního zdroje unikl nezraněn, protože jel v americkém Humvee a nikoli v osobním autě. Ztratil však při explozi vědomí a byl vrtulníkem dopraven na blízkou americkou základnu.

Razie

V noci na úterý obklíčili američtí vojáci dům sunnity Sáhiba Abbáse v západobagdádské čtvrti Džihád. Pak vpadli dovnitř, zatkli Abbásovu manželku a ženu jeho bratra a obě odvedli bez vysvětlení s sebou.

Ozbrojené akce

Partyzánský ostřelovač usmrtil ráno v Sámarrá vojáka z americké hlídky.

Ostřelování

Tři rakety středního doletu dopadly za svítání do amerického tábora v polích východně od Fallúdže.

Osm silných minometných střel ráže 120 mm zasáhlo štáb amerických a loutkových sil v Ámiríjat al-Fallúdža.

Čtyři minometné střely dopadly dopoledne na bývalý pedagogický institut v centru Hítu, v němž si americká a loutková armáda zřídily společný štáb. Podle místních svědků se po zásahu kolem štábu objevila spousta obrněných vozidel, která uzavřela všechny příjezdové cesty.

Čtyři další střely zasáhly před polednem školu v Haqláníji, rovněž obsazenou loutkovou armádou.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby zasáhla u Isháqí konvoj amerických cisteren s naftou, jednu zničila a usmrtila jejího řidiče.

V okrsku Rašíd na jihu Bagdádu najela na bombu hlídka několika amerických Humvee. Výbuch jedno z nich zcela zničil, dva vojáky usmrtil a tři zranil.

Další bomba explodovala pod americkou hlídkou ve Wazíríji na severu Bagdádu. Zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky, dva z nich vážně. Vojáci pak místo výbuchu obklíčili, stříleli dokonce i po sanitce, která náhodou jela kolem a usmrtili jejího řidiče.

Ve čtvrti Chadra v centru Sámarrá vybuchla odpoledne bomba pod hlídkou sil Magháwir, zničila jedno vozidlo, dva příslušníky sil zabila a šest zranila, některé těžce.

Večer zničil výbuch bomby na hlavní silnici u Ba'qúby americké Humvee, v němž zabil nebo zranil pět vojáků.

Tzv. ministr plánování přiznal rostoucí inflaci

Tzv. ministr plánování Barhám Sálih oznámil, že březnová inflace dosáhla 107 procent v porovnání s inflací za únor. Z jeho zprávy vyplývá, že inflace se plynule zvyšuje již několik měsíců.

Středa 3. května 2006

Sebevražedný útok

Kolem 8:15 na sobě fidáí odpálil v centru Fallúdže před vchodem do policejní stanice vestu s výbušninou uprostřed skupiny zájemců o práci u loutkové policie, 15 z nich zabil a 30 zranil. Někteří z duchovních a kmenových vůdců ve městě začali v poslední době přesvědčovat místní muže, aby zanechali odporu ke kolaboraci s okupanty a loutkovými institucemi a zapojili se do místních policejních sil. Útok byl proto upozorněním odboje, že takový postup neschvaluje.

Ozbrojené akce

Na hlavní ulici v průmyslovém komplexu Ba'qúby přepadli partyzáni ráno policejní kontrolní stanoviště. Při útoku byli dva policisté zabiti (jeden z nich v hodnosti kapitána) a dva zraněni.

Na jihu Baládu zastřelili partyzáni iráckého podnikatele pracujícího pro Američany.

Americký vojenský tábor u Kilometru 5 jihozápadně od Ramádí přepadli kolem 15:00 partyzáni vyzbrojení minomety a raketomety i lehkými zbraněmi, zničili tu americký tank a zneškodnili Humvee. Zabiti byli čtyři Američané a pět dalších zraněno.

Ostřelování

Britský vojenský mluvčí v Basře přiznal, že v ranních hodinách ostřeloval irácký odboj raketami jejich základnu v Šuajbě asi 35 km od centra města a další základnu v bývalém prezidentském paláci. Tvrdil však, že raketové útoky nezpůsobily žádné škody, neboť rakety údajně dopadly "daleko" od britských vojáků.

Pět minometných střel ráže 82 mm ráno dopadlo ráno na tábor amerických sil a jejich přisluhovačů v bývalém pedagogickém institutu v centru Hítu.

Bombové útoky

Při ranním výbuchu bomby, kterou se dva policejní ženisté snažili v průmyslové zóně na jihozápadně Ba'qúby zneškodnit, utrpěli oba vážná zranění.

K další explozi ráno došlo v severovýchodním Bajdží, kde bylo úplně zničeno Humvee, tři Američané zabiti a dva zraněni.

K záhadné explozi došlo na tržišti v šíitské části Šula v západním Bagdádu, kde byl zabit jeden civilista a dalších 14 zraněno.

Bomba, která explodovala na polní silnici do čtvrti Zajdán v Abú Ghurajb, kompletně zničila americké Humvee a zabila čtyři vojáky v něm.

V mosulské čtvrti Zuhúr zasáhl výbuch bomby kolonu zástupce zdejšího guvernéra Chusrawa Kawrána. Zneškodnil jedno z vozidel a zranil dva viceguvernérovy osobní strážce.

Čtvrtek 4. května 2006

Další odbojová organizace odmítla jednání s loutkovým režimem

Brigády vítězného Saláh ad-dína vydaly prohlášení popírající, že by teď nebo kdykoliv v budoucnu byly ochotny jednat s kterýmkoli loutkovým režimem zformovaným ve stínu okupace. V prohlášení odmítly nový parlament, který byl podle nich vytvořen proto, aby bylo zaseto sektářství a rozeštvány různé skupiny náboženské a etnické, které dosud žily v míru vedle sebe.

Ramádí

V ranních hodinách zasáhla raketa vypálená z amerického letounu dům v centru města, v němž zabila pět a zranila několik dalších místních lidí včetně žen a dětí. Americká armáda prohlásila, že o náletu, o němž informovala agentura QudsPress, nemá žádné informace a že zprávy o něm prošetří. Podle QudsPress panuje v Ramádí značné napětí a srážky s okupačními vojáky jsou na denním pořádku. Americké síly odřízly město od okolí a stále jsou přerušeny veškeré dodávky vody a elektřiny.

Madínat as-Sadr

Před soudní budovou v této části Bagdádu, která je baštou stoupenců Muqtady as-Sadra, došlo ráno k explozi bomby, která budovu vážně poškodila, zabila sedm civilistů a 45 zranila, některé z nich vážně.

Ozbrojené akce

V Jarmúku na západě Bagdádu zastřelili ráno partyzáni brigádního generála tzv. ministerstva vnitra Muhammada Ridu.

Na silnici mezi Sámarrou a Duluíjí usmrtil ostřelovač přesnou ranou amerického vojáka na kontrolním stanovišti.

V Madá'inu zaútočili odpoledne partyzáni na tři badristy a poté, co je usmrtili, zmizeli ze scény.

V Durá přišli podobným způsobem o život dva příslušníci sil Magháwir; další dva při útoku partyzánů utrpěli zranění.

Ve 22:10 došlo k prudkému boji na ulici Zirá'í v Júsufíji, do níž vjela americká kolona. Bylo slyšet výstřely z lehkých zbraní i minometů a raketometů. Z ulice stoupal černý kouř, korespondent Mafkarat al-Islam však pro zákaz vycházení nemohl na místě zjišťovat žádné podrobnosti.

Ostřelování

Velitelství loutkové policie v Dijále zasáhlo ráno sedm minometných střel, které podle očitých svědků zničily velkou část budovy a zranily tři policisty, z toho dva důstojníky.

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo po ránu na společný americko-irácký tábor v centru Fallúdže.

Americkou základnu v Qá'imu zasáhlo později 11 minometných střel ráže 120 mm. Nad severní stranou základny se pak zvedl černý kouř a ozvaly se čtyři silné detonace.

Bombové útoky

Severně od Suwajry, asi 50 km jihovýchodně od Bagdádu, zasáhla ráno exploze bomby americkou kolonu několika Humvee a obrněných vozidel Bradley, zničila jedno Humvee, zabila dva vojáky a další dva zranila.

Před polednem došlo k výbuchu bomby v západním Mosulu. Zničila obrněné vozidlo z americké kolony, tři vojáky v něm zabila a dva zranila.

V bagdádské Sajjidíji zničila bomba Humvee americké hlídky, usmrtila jednoho a zranila tři vojáky.

Pátek 5. května 2006

Sebevražedný útok

Navzdory nočnímu zákazu vycházení najel kolem 21:00 v Nadžafu fidáí do americké kolony a těžce poškodil dvě Humvee.

Ozbrojené akce

Ráno podnikli partyzáni ve fallúdžské čtvrti Džumhúríja útok na americkou kolonu, poškodili jedno z vozidel a zranili tři vojáky.

U Haqláníjského mostu severovýchodně od Hadíthy zastřelil ostřelovač amerického vojáka střežícího kontrolní stanoviště.

Kolem 15:00 vypálil odboj osm silných minometných střel na domy v Ámiríjat al-Fallúdža, zabrané americkými a loutkovými silami. Z objektů bylo slyšet exploze a nad nimi se vznesly mraky kouře.

Ostřelování

Tři minometné střely zasáhly společný štáb amerických sil a sil Magháwir ve čtvrti Sisak v Sámarrá.

Bombové útoky

V mosulském okrsku Zirá'í zničila série explozí americkou hledačku min, poškodila další vozidlo, tři americké vojáky zabila a tři zranila.

V Tal ar-Rúmmán východně od Mosulu zasáhla exploze hlídku pěti Humvee, jedno z nich poškodila a zranila čtyři Američany.

Na bagdádské ulici Palestina zničil výbuch bomby vozidlo policejní hlídky a zranil tři policisty.

V Džurf an-Naddáf 10 km jihovýchodně od Bagdádu zničil výbuch pickup sil tzv. ministerstva vnitra, tři jejich příslušníky zabil a tři zranil.

Odpoledne explodovala v Ba'qúbě bomba pod hlídkou loutkové armády, zneškodnila Nissan, jednoho vojáka usmrtila a tři vážně zranila.

Výbuch bomby ve vesnici Bú Abíd západně od Ramádí zneškodnil americké obrněné vozidlo, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Pěší americko-irácká hlídka narazila na bombu v Džazírat al-Chálidíja. Výbuch usmrtil jednoho amerického a dva loutkové vojáky, další dva Američany a jednoho kolaboranta zranil.

K další explozi došlo ve vesnici Bú Alwán u Babylonu. Ze čtyř amerických Humvee jedno zničila, dva vojáky usmrtila a tři zranila.

Pozdě večer zasáhl výbuch bomby na severovýchodě Fallúdže americkou hlídku, zničil Humvee, dva vojáky usmrtil a tři vážně zranil.

Dánští vojáci v Iráku zůstanou

Podle oznámení dánské vlády zůstanou její okupační vojáci, jejichž mandát vyprší 1. července, v Iráku po dalších 12 měsíců. Vláda oznámila, že nemá v úmyslu stáhnout část svých 500 vojáků, ačkoli dánská televize předtím oznámila, že by se 100 z nich mohlo ve druhé polovině tohoto roku vrátit domů.

Sobota 6. května 2006

Vlna zatýkání v Bagdádu

Američtí vojáci v doprovodu loutkové irácké armády a sil tzv. ministerstva vnitra uzavřeli za svítání převážně sunnitské čtvrti Bagdádu Ámiríja, Džihád a Chadra, vydali zákaz veškeré dopravy a znemožnili obyvatelům opustit svá bydliště. Pak začali dům po domu prohledávat a zatkli kolem 70 lidí ve věku mezi 20 a 60 lety.

Sámarrá

Ve městě od pátečních 6:00 stále platil úplný zákaz vycházení, obyvatelé nesměli vycházet ze svých domů, přerušeny byly dodávky potravin, vody a pohonných hmot. Američtí vojáci střežili všechny východy z města a pokračovali v domovních prohlídkách ve všech městských čtvrtích. Zatčeny byly další desítky obyvatel; ve čtvrti Sisak vojáci při vpádu do jednoho domu postříleli čtyři členy rodiny včetně šestileté holčičky a její matky. Další dva členové rodiny byli zraněni.

V Basře sestřelen britský vrtulník

Nad okrskem Sibá'í sestřelil odboj nízko letící britský vrtulník. Zasažený hořící stroj dopadl na dům v obytné čtvrti v centru Basry. Dům byl poškozen jak pádem stroje, tak jeho požárem, kusy těl britských vojáků byly přitom rozházeny po celé střeše. Agentura AP citovala informaci policejního kapitána, podle níž ve vrtulníku zahynuli čtyři Britové.

Rozčilený dav místních obyvatel, jimž vojáci bránili ve vstupu do zasaženého domu, pak zapálil dvě britská obrněná vozidla a pancéřovaný automobil, zatímco Britové údajně stříleli do vzduchu, aby dav zastrašili. Na palbu reagovali místní mahdisté a došlo k potyčce mezi nimi a okupanty. Podle policejních zdrojů bylo střelbou zabito šest lidí včetně jednoho dítěte a dvou dospělých, které Britové zastřelili v projíždějícím autu, a dalších 31 bylo zraněno. Zabito bylo rovněž pět britských vojáků a čtyři zraněni.

Sebevražedný útok

Uprostřed Tikrítu u vchodu do tábora loutkové armády na sobě před polednem odpálil fidáí vestu s výbušninou. Výbuch usmrtil dva důstojníky, podplukovníka a plukovníka. Další důstojník a voják byli zraněni.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Mu'allimín v centru Fallúdže zastřelil ostřelovač dva americké vojáky.

Ostřelování

V Ramádí ostřeloval odboj tři americké tábory: tři silné minometné střely zasáhly ležení v západní části města, pět střel ráže 82 mm základnu v zemědělské oblasti na východním okraji města a šest střel ráže 60 mm štáb v objektu provinční správy v centru Ramádí.

Sedm minometných střel dopadlo během 10 minut kolem 12:30 na americkou základnu na kirkúckém letišti.

Tábor tzv. národní gardy a kurdských pešmergů v Duluíji zasáhlo deset minometných střel.

Pozdě večer zasáhl odboj raketou americké kontrolní stanoviště v Ámiríjat al-Fallúdža.

Bombové útoky

Hlídka sedmi Humvee a obrněných vozidel Bradley najela na bombu na východním okraji Hawídže. Výbuch zcela zničil jedno Humvee, zabil tři vojáky a dva zranil.

Exploze v Bajjá na západě Bagdádu zneškodnila dopoledne Humvee americké hlídky a zranila dva vojáky.

V Díwáníji zasáhl výbuch bomby polskou okupační hlídku, zapálil její Humvee a zranil dva vojáky.

V Ámiríjat al-Fallúdža najela večer na bombu hlídka loutkových vojáků. Exploze zničila Nissan, zabila v něm tři a zranila dva vojáky.

Večerní výbuch bomby v Miqdádíji zničil Humvee, zabil jednoho a zranil čtyři americké vojáky.

Irbíl

Kurdská separatistická vláda vyhlásila 7. květen svátečním dnem ve své části Iráku na "počest" vyhlášení separatistického režimu. Kurdské bezpečnostní síly zesílily opatření, jimiž mj. znemožnili do kurdských oblastí vstup všem Arabům.

Irácký loutkový režim je prolezlý korupcí

Generální inspektor tzv. ministerstva ropného průmyslu Alí Alláq zveřejnil zprávu obviňující iráckou loutkovou vládu z toho, že je zapojena do korupce a krádeží přijímáním peněz z pašování irácké ropy ze země.

Londýnský arabský list al-Hájat oznámil, že podle Alláqových zjištění se z jihoiráckých přístavů pašuje ročně ropa za 400-800 milionů amerických dolarů. Kromě toho vláda subvencuje dovoz ropných produktů ze sousedních zemí, z nichž se také jen malá část dostane k iráckým spotřebitelům. Výsledkem toho všeho podle Alího Alláqa je, že během posledních tří let zkorumpovaní úředníci proamerického režimu rozkradli irácké ropné bohatství za miliardy dolarů.

Neděle 7. května 2006

Další mrtví a umučení sunnité v Bagdádu

Podle oznámení soudního lékařství v Bagdádu bylo v hlavním městě za posledních 48 hodin nalezeno 103 těl obětí sektářského násilí. Mrtví, vesměs, sunnité, byli pohozeni na ulicích, hromadách odpadků a v kanálech. Bylo mezi nimi šest duchovních, pět lékařů, čtyři ženy a řada věřících pozatýkaných ve chvíli, kdy vycházeli z mešit. Na všech bylo patrno, že byli před smrtí mučeni.

Karbalá - Miqdádíja

Ráno došlo uprostřed svatého města Karbaly nedaleko budovy provinční správy k výbuchu auta naloženého výbušninou. Podle lékařských zdrojů bylo výbuchem zabito 20 a zraněno 50 osob, z nichž řada byla ve vážném stavu. Poškozeno bylo několik okolních obchodů a automobilů.

K podobnému podezřelému výbuchu došlo uprostřed tržiště v Miqdádíji, kde bylo naštěstí jen zraněno šest osob.

Obyvatelé Basry žádají odchod britských okupantů

V reakci na smrt šesti obyvatel se v ulicích města objevily letáky žádající, aby Britové opustili město, jinak budou čelit džihádu místních lidí, kterým nezbude jiná možnost, jak ukončit jejich špinavé aktivity. Letáky také žádaly britské vojáky, aby se ve svých vojenských vozidlech přestali pohybovat po ulicích a jejich letouny nelétaly v noci nízko nad městem.

Sebevražedný útok

Na Kilometru 160 dálnice západně od Ramádí najel fidáí do americké kolony a zničil jedno Humvee. V něm byli zabiti čtyři vojáci a jeden civilista neurčené národnosti, který vojáky doprovázel.

Ozbrojené akce

Členové šíitských milic vpadli v Bagdádu do Azamíje, kde začali z kulometů střílet po obyvatelích včetně žen a dětí. Místní odpověděli protiútokem, donutili útočníky k útěku, několik z nich zajali a odvedli do místní mešity.

Odpoledne přepadli partyzáni policejní hlídku v okrsku Jarmúk na západě Bagdádu, zničili jedno vozidlo a druhé poškodili, tři policisty zabili a tři zranili.

Večer se v Tal Afáru střetli partyzáni s americko-iráckou hlídkou, zabili jednoho amerického a tři loutkové vojáky a dalších pět, z toho tři Američany, zranili. Americké letouny pak ostřelovaly dům, v jehož blízkosti k boji došlo, srovnaly jej se zemí a zabily tři jeho obyvatele -- dvě ženy a starého muže.

K vlně útoků na policejní a bezpečnostní síly došlo večer v Ba'qúbě. Partyzáni tu v době zákazu vycházení zaútočili na policejní stanici v centru města, na policejní kontrolní stanoviště ve čtvrti Tahrír, na štáb tzv. sil rychlého rozmístění na západě města a na štáb sil Magháwir.

Ostřelování

Čtyři silné minometné střely odpoledne dopadly na americký tábor východně od Fallúdže.

Bombové útoky

V bagdádské Azamíji blízko tamního prezidentského paláce zasáhl výbuch auta hlídku tzv. národní gardy, zničil dvě vozidla, usmrtil pět gardistů a devět dalších zranil. Zranění utrpělo rovněž pět náhodných chodců.

V okrsku Qáhira na severovýchodě Bagdádu explodovalo další auto, které mělo zřejmě zasáhnout policejní hlídku. Vybuchlo však až po jejím přejezdu, zabilo tři civilisty a sedm zranilo.

Mezi Ghazálíjí na západě Bagdádu a Abú Ghurajb zničil výbuch bomb hlídkové vozidlo sil Magháwir, čtyři vojáky zabil a dva zranil.

V centru Ramádí bylo při explozi bomby zničeno Humvee americké hlídky, jeden voják v něm byl zabit a dva zraněni.

U vesnice Sada asi 5 km severně od Ba'qúby zasáhla bomba americkou hlídku, zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila čtyři vojáky.

Další americká hlídka narazila na bombu u Šaraqatu jižně od Mosulu. Ve zničeném Humvee jeden voják zemřel a dva utrpěli zranění.

Při výbuchu bomby v průmyslové zóně Mosulu bylo zničeno policejní hlídkové vozidlo, zabiti čtyři policisté a dva zraněni.

Zatčen generál bezpečnostních sil

Tzv. ministr vnitra Baján Džabr Súlagh oznámil, že policie zatkla generálmajora iráckých bezpečnostních služeb pro podezření z účasti na únosech, mučení a akcích eskader smrti působících v rámci těchto služeb. Na základě stejného podezření bylo zatčeno i dalších 17 osob.

Pondělí 8. května 2006

Bagdád -- Azamíja

Kolem 20:00 zahájilo přes 70 šíitských ozbrojenců z Brigád Badr, někteří v uniformách loutkové policie a v policejních pickupech a Landcruiserech, přes most útok na bagdádskou sunnitskou čtvrť Azamíji na levém břehu Tigridu, kde začali střílet do hloučků mužů, žen a dětí na ulicích. V první vlně palby zahynuli čtyři lidé. Místní obyvatelé se rychle ozbrojili a na několika místech se pustili s útočníky do boje. Zničili čtyři vozidla a zabili několik badristů.

Asi po hodině se do boje zapojili Američané a vypálili raketu na skupinu obránců čtvrti. Boj neustával, kolem 22:00 se přesunul k hlavní bráně mešity Abú Hanífy an-Nu'mána v srdci Azamíje. Tam přišla útočníkům na pomoc loutková armáda pod záminkou, že se snaží boje zastavit. Za podpory amerických vrtulníků se loutkoví vojáci snažili rozdělit čtvrť, aby si skupiny obránců nemohly vzájemně pomáhat.

Před půlnocí do čtvrti vtrhly desítky amerických vozidel doprovázených bojovými vrtulníky, které osvětlovaly prostor a usnadňovaly vozidlům cestu k mešitě. Jakmile se objevili, badristé se od mešity vytratili, zatímco vojáci obklíčili skupinky obránců.

Celkem při tomto sektářském útoku zahynulo šest místních obyvatel a dalších pět včetně strážce obležené mešity bylo zraněno. Obránci čtvrti naopak zabili 12 ozbrojenců a tři zranili.

Razie

Američtí vojáci, které vrtulníky dopravily do vesnice Gharíbáwijín západně od Bagdádu, jako obvykle vyráželi dveře domů, ničili jejich zařízení a kradli peníze. Během razie zatkli pět místních mužů, mezi nimi dva starce.

Američané pro výstrahu popravovali v ulicích Sámarrá

Během několika posledních dnů pozatýkaly americké síly během razií desítky místních lidí a zajatce dopravily na svou základnu v centru města. Tam z nich vojáci pět vybrali, svázali jim ruce a nohy, zakryli oči a před očima obyvatel celého města je zastřelili bez jakéhokoli důvodu. Ani ne hodinu po popravě zaútočili na Američany partyzáni, zneškodnili jedno jejich vozidlo, zabili jednoho vojáka a dva zranili. Při útoku zahynuli i dva partyzáni. Jejich těla Američané odvlekli na svou základnu.

Bombové útoky

Ve východní Fallúdže zasáhla ráno bomba hlídku tzv. národní gardy, zničila hlídkové vozidlo, zabila tři gardisty a další dva zranila. V Ámiríjat al-Fallúdža výbuch bomby vážně poškodil Humvee.

Americká hlídka narazila dopoledne na bombu na hlavní silnici západně od Hítu. Ve zničeném Humvee bylo pět vojáků zabito nebo zraněno.

Dopolední výbuch bomby v Mosulu zneškodnil hlídkové vozidlo loutkové armády, zabil jednoho a zranil čtyři vojáky. O něco později vybuchla bomba ve čtvrti Sihhá na východě města, zničila hledačku min, zabila dva americké vojáky a další dva zranila. Ke třetímu výbuchu došlo odpoledne ve čtvrti Dumíz. Tam bomba zasáhla hlídku loutkových sil, zničila vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Výbuch auta naloženého výbušninou zasáhl na bagdádské ulici Palestina policejní hlídku, zničil vozidlo, zabil jednoho policistu, zranil tři další a tři náhodné chodce.

K podezřelé explozi auta došlo v poledne v západní části Bagdádu, při níž bylo zničeno několik soukromých aut, zabiti čtyři civilisté a 12 zraněno.

Při explozi bomby v Nadžafu bylo zneškodněno Humvee americké hlídky a tři vojáci v něm zraněni.

Asi 10 km od Bagdádu u Džurf an-Naddáf zničila exploze bomby odpoledne americké Humvee, v němž zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

Úterý 9. května 2006

Fallúdža

Na východním okraji Fallúdže zasáhla ráno exploze bomby hlídku loutkových vojáků, zničila jejich Nissan, tři vojáky usmrtila a dva zranila.

Další bomba vybuchla na silnici mezi Fallúdžou a Saqlawíjí, zničila Humvee z americké kolony a zabila v něm čtyři vojáky.

Na západě města zaútočili partyzáni na kontrolní stanoviště tzv. Irácké národní gardy, během 20minutové akce šest z nich zabili a pět zranili a zničili dvě vozidla.

Hlídka této gardy se stala terčem útoku na východní straně Fallúdže. V poškozeném vozidle dva gardisté zemřeli, další dva byli zraněni.

Příslušníci gardy prohledali prodejnu aut ve městě a zajistili několik lidí, kteří byli uvnitř. Čtyři z nich pak bez udání důvodu zastřelili.

Azamíja

Irácká ústřední banka se s ohledem na zhoršující se situaci v této bagdádské části rozhodla přemístit své sídlo z Azamíje na tzv. ministerstvo financí, umístěné v bagdádské tzv. Zelené zóně. Uzavřena byla rovněž škola islámských studií, navštěvovaná studenty z celého Iráku, Islámská univerzita, kolej Ibn al-Hajtháma a pět místních úřadů.

Okupanti stále vraždí v Sámarrá

Město bylo už pátý den obleženo americkou armádou, od pátečních 6:00 bez přestání platil zákaz vycházení. Obyvatelé, kterým se včas podařilo utéci do okolních vesnic, líčili, že vojáci dokonale zablokovali některé čtvrti, mj. Dubbat, Ámín, Chadra a Mu'tasim, z nichž nikdo nesměl ven ani dovnitř. Lidem nebylo dovoleno vyjít z domu ani za věcmi denní potřeby, zavřeny byly obchody a tržiště, do většiny čtvrtí byla přerušena dodávka elektřiny.

Podle korespondenta QudsPress Američané pozatýkali přes 20 lidí včetně několika starších, buldozery srovnali se zemí několik domů, o nichž tvrdili, že je používá odboj. Dva muže před očima jejich rodin popravili; jeden z nich býval do okupace důstojníkem irácké výzvědné služby. Jeho otec byl zatčen; dva členové téže rodiny byli zabiti už předchozího dne. QudsPress uvedla, že Američané stále častěji používají tohoto způsobu popravy před očima rodiny a přátel, přičemž blokády a zákazy vycházení na mnoha místech Iráku znemožňují mediální sledování jejich počínání.

Dopoledne ostřeloval odboj štáb americké armády a sil Magháwir v hotelu Buhajra na jihu Sámarrá šesti minometnými střelami a třemi raketami Kaťuša středního doletu.

Další oběti sektářského násilí

Jedenáct těl iráckých sunnitů bylo objeveno na břehu Tigridu v Suwajrá, kde je největší věznice tzv. ministerstva vnitra v zemi. Šlo vesměs o chlapce mladší 14 let, kteří měli záda rozřezána ostrými předměty a spoutáni byli plastikovými pouty, jakých síly ministerstva vnitra používají. Policie oznámila že jde o ostatky šíitů a zničila jejich doklady totožnosti, část obětí však poznali a identifikovali jejich příbuzní. Dalších šest obětí bylo nalezeno ve východním Bagdádu. Tady bylo jednoznačně určeno, že jde o sunnity z bagdádské čtvrti Qáhira.

Liga iráckých novinářů vydala prohlášení odsuzující zavraždění šesti sunnitských novinářů šíitskými milicemi a silami tzv. ministerstva vnitra během posledních tří dnů. Síly Magháwir zavraždily Lajtha Mušana a Muazzaze Ahmada z TV an-Nahrajn; novinář Abd Šákir ad-Dulajmí byl zabit badristy v Basře. Dalšími obětmi byli Abd al-Madžíd al-Muhammadí, Muzahim al-Hadíthí a Ismáíl Muhammad Chaláf.

Ozbrojené akce

V Irbílu ráno partyzáni zaútočili na cisternu s naftou určenou pro potřeby tamního vedení kurdské strany a její milice. Zabili tureckého řidiče cisterny a pak ji zapálili.

Na silnici z Hawídže do Tikrítu přepadli partyzáni taxík, v němž cestovali tři příslušníci tzv. Irácké národní gardy, jednoho z nich zastřelili a zbývající dva zranili.

Dva příslušníky Brigád Badr zastřelili členové odboje ráno v Nahrawánu.

V ramádské čtvrti Džumhúríja zaútočil oddíl odboje na americkou hlídku. Následující boj trval téměř půl druhé hodiny, bylo v něm zničeno jedno Humvee, druhé a jedno obrněné vozidlo zneškodněno. Zabiti byli čtyři Američané a sedm zraněno.

Ostřelování

V noci na úterý vypálil odboj čtyři rakety Kaťuša na hlavní britskou základnu v Basře, zřízenou v tamním prezidentském paláci.

Americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji zasáhly tři rakety Kaťuša středního doletu.

Bombové útoky

Na hlavní ulici v centru Ba'qúby zasáhla bomba americkou hlídku, zneškodnila Humvee a vážně zranila dva vojáky.

V Abú Ghurajb zničila exploze bomby jedno z několika Humvee americké hlídky a jeho čtyřčlennou posádku usmrtila.

Výbuch bomby ve východobagdádské části Ša'b zničil policejní hlídkové vozidlo a zranil čtyři policisty.

Íránský vyslanec se ujal funkce

Po 26 letech byl v Bagdádu opět jmenován vyslanec sousedního Íránu. Stal se jím dosavadní chargé d'affaires Hasan Kázimí Qommí. Při přijetí "prezidentem" Tálabáním prohlásil, že "Írán bude Irák všemožně podporovat, ať už v otázkách bezpečnosti, služeb, nebo v tom nejdůležitějším, v boji proti terorismu".

Prohlášení představitele Mahdího armády

Velitel mahdistických milic a jejich mluvčí v Basře Abú Sadždžád popřel informace, podle nichž bylo sobotní sestřelení britského vrtulníku v Basře dílem mahdistů, protože Mahdího armáda zastavila útoky na okupační síly potom, co s nimi přede dvěma roky uzavřela dohodu o příměří. Výjimkou byla obrana obyvatel města, když britští vojáci použili zbraně k rozehnání demonstrantů. Dodal ovšem, že srážky, k nimž po pádu vrtulníku došlo, byly "přirozenou reakcí na přítomnost cizích sil ve městě". Popřel zároveň britská tvrzení, že mahdisté dostávají zbraně z Íránu. Za zhoršení bezpečností situace v Basře jsou podle něho zodpovědní Britové, kteří se vměšují do rozhodování místních autorit.

Středa 10. května 2006

Další americká ofenzíva proti Ramádí; loutkový guvernér města uprchl

Za svítání zahájilo asi 500 amerických vojáků doprovázených loutkovými vojáky, letadly a bojovými vrtulníky novou ofenzívu proti městu. Při postupu do města vojáci prohledávali domy, čtyři rakety zasáhly neobydlené domy, v nichž nebyli ani obyvatelé ani partyzáni. Uzavřeny zůstaly všechny přístupy do města, úřady a školy. Američané pomocí amplionů a letáků vyzvali obyvatele, aby jim byli nápomocni při hledání členů al-Qá'idy, za což jim slibovali bezpečnost a obnovu města. V opačném případě budou považováni za "pomocníky terorismu".

Kolem 11:00 vypálily americké bombardéry dvě rakety na jedno z místních nádraží a úplně je zničily. Mezitím stále probíhaly razie, které vyvrcholily zatčením pěti policistů (včetně tří důstojníků) obviněných z předávání informací odboji. Zatčeným strhali vojáci distinkce, zabavili služební zbraně, přetáhli pytle přes hlavy a odvezli je na základnu Warrár.

Po poledni zasáhla raketa budovu spotřebního družstva na severozápadě města, a sousední tržiště, naštěstí prázdné. V budově však byli čtyři lidé zabiti.

Kolem 14:00 zahájil odboj ve čtvrtích Mu'allimín a Mal'ab odvetné útoky proti námořní pěchotě, kterou předtím záměrně vpustil do úzkých uliček, v nichž byla snadným terčem.

Obyvatelé severních a východních částí města opouštěli své příbytky ve strachu před nálety, neměli však kam jít, protože východy z města byly uzavřeny.

Kolem 14:00 se začala šířit zpráva, že guvernér provincie Ma'mún Sámí Rašíd s rodinou a v převlečení za obyčejné obyvatele uprchl v autě z města směrem k jordánské hranici.

Kolem 18:00 vypálil odboj sedm raket a tři silné minometné střely na americký štáb v zemědělské fakultě. Pět raket a čtyři minometné střely současně zasáhly základnu Warrár. V boji by mezitím zničen jeden americký tank Abrams a dvě Humvee. V jedné ze srážek bylo zabito nebo zraněno devět Američanů a padli v ní tři partyzáni. Do nemocnice bylo dopraveno 11 mrtvých, mezi nimi pět žen a dětí, které postříleli američtí snajpři.

V 18:30 vybuchla ve čtvrti Ta'mím bomba pod obrněným Humvee a převrátila je. Čtyři vojáci v něm byli přitom zraněni, pátý zůstal pod převráceným vozidlem a vojákům se ho nedařilo vyprostit.

Večer zřídili Američané v částech na severu a severovýchodě města, které získali pod svou kontrolu (asi 40 % města), kontrolní stanoviště a pozorovatelny a stáhli do této části své vojáky i irácké zrádce. Navzdory zákazu vycházení bylo odtud do noci slyšet zvuky střelby a bojů. Američané rozmístili na 120 svých ostřelovačů po střechách vysokých budov a obytných domů, z nichž vyhnali jejich majitele.

Ozbrojené akce odboje v jiných místech

V Ba'qúbě ráno partyzáni zastřelili podplukovníka Kanána Hasana, šéfa tamní kriminální policie ve službách tzv. ministerstva vnitra. Při útoku zemřeli rovněž dva jeho strážci.

Velitele eskadry smrti Brigád Badr Alího al-Chazradžího zastřelili partyzáni téhož rána v Dudžajlu.

K půlhodinové srážce partyzánů s americkými vojáky ráno došlo v centru Hadíthy, kde bylo jedno americké vozidlo zničeno a druhé poškozeno. Zabiti byli přitom dva Američané a dva zraněni.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm zasáhlo společný americko-irácký štáb v obsazeném pedagogickém institutu v centru Hítu, kde podle svědků způsobily značné škody.

Bombové útoky

Ve čtvrti Mu'allimín v centru Ba'qúby ráno vybuchla bomba pod policejní hlídkou, zničila její vozidlo, dva policisty usmrtila a tři zranila.

Výbuch dvou bomb na silnici k letecké základně Bakr v Jathribu zničil dvě Humvee z americké kolony, zabil šest vojáků a tři zranil.

Při odpolední explozi na hlavní ulici mosulské čtvrti Muthanna zneškodnila bomba americké Humvee, zranila dva vojáky v něm a dva náhodné chodce.

V Džadíríji na jihozápadě Bagdádu zničil výbuch další Humvee, v němž byli zabiti či zraněni čtyři vojáci.

Opět nalezeny oběti sektářského násilí

Loutková policie nalezla v převážně šíitských bagdádských čtvrtích Šula a Kázimíja těla 13 mučených a zavražděných sunnitů.

Čtvrtek 11. května 2006

Ramádí

Kolem poledne zasáhly americké bombardéry třemi raketami univerzitní kolej, kde už dva měsíce nejsou ubytováni žádní studenti. Velká část budovy byla náletem srovnána se zemí. Podle prvních zpráv byli zabiti čtyři civilisté, pátrání po obětech v troskách však nebylo ještě ukončeno.

Později zasáhlo dalších sedm raket obytné části na severovýchodě města. Jedna zasáhla sanitku, která se snažila dostat do bombardované čtvrti, a usmrtila v ní řidiče a dva pracovníky první pomoci. O celkovém počtu obětí nebyly zatím informace. Město už ve středu opustila řada obyvatel.

Kolem 19:00 zasáhla další americká raketa dříve oblíbenou kavárnu ve čtvrti 7. dubna, kterou úplně zničila. Podle místních lidí byla kavárna již nějakou dobu uzavřena, protože neměla žádné zákazníky.

Exploze na okupační základně v Rutbě

Za svítání otřásla mohutná exploze americkou základnou v Rutbě. Podle očitých svědků se nad centrem základny objevil hustý černý kouř plný žhavých jisker a pak bylo slyšet několik menších explozí. Podle svědků nešlo o útok odboje, explodoval zřejmě sklad munice na základně. Vojáci jen obtížně bojovali s plameny a požáry na základně hořely ještě o hodinu později, kdy se je snažily uhasit vrtulníky z výšky.

Ozbrojené akce

V latífíjské čtvrti Ba'th zasáhl ostřelovač na kontrolním stanovišti dva příslušníky sil Magháwir, jednoho usmrtil a druhého zranil.

Další ostřelovač zabil amerického vojáka z pěší hlídky na Kilometru 5 jihozápadně od Ramádí.

Ostřelování

Čtyři silné minometné střely zasáhly devítimetrovou americkou strážní věž v Mundhiríji u íránské hranice, úplně ji zničily a zabily dva příslušníky námořní pěchoty, kteří na ní v tu dobu byli. Vojáci pak prohledávali sady a zahrady v centru a v jihozápadní části města. Na hranici posílili svou přítomnost jak pozemní, tak vzdušnou v podobě několika letek vrtulníků.

Bombové útoky

Při ranní explozi bomby na hlavní ulici Bajdží byl ve zneškodněném Humvee jeden americký voják zabit a dva zraněni.

Výbuch bomby na polní silnici u Chálidíje zničil ráno americké transportní vozidlo, v němž čtyři vojáky usmrtil a sedm zranil.

Bomba instalovaná na silnici jižně od Baládu zasáhla hlídku loutkové armády, zničila jedno vozidlo, zabila tři příslušníky tzv. národní gardy a další tři zranila.

Na silnici mezi Jathribem a Američany okupovanou leteckou základnou zničila bomba hlídkové Humvee, zabila dva Američany a tři zranila.

Na náměstí Abú Džafara v Bagdádu explodovala dopoledne bomba určená policejní hlídce, ale opožděný výbuch usmrtil pět dělníků a další tři zranil.

V centru Ámiríjat al-Fallúdža vybuchly krátce po sobě dvě bomby, z nichž první zasáhla americkou hlídku, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky. Jakmile hlídka zastavila a vojáci začali chystat transport zraněných, došlo k druhé explozi, která zabila další dva vojáky a dva zranila.

V 18:00 vybuchla ve východní části Tal Afáru bomba pod hlídkou loutkové armády. Místní policejní prezident oznámil, že výbuch zničil hlídkový džíp, zabil jednoho a zranil čtyři loutkové vojáky, kteří byli dopravení do městské nemocnice.

Pátek 12. května 2006

Okupanti bombardovali vlastní vojáky v Haqláníji

V centru Haqláníje ležící v sousedství Hadíthy došlo před hotelem Ajjár k výbuchu bomby pod americkou kolonou. Podle údajů obyvatel okolí i hostů hotelu zničil výbuch transportní vozidlo a usmrtil pět vojáků. O deset minut později, když na místě bylo množství vojáků, kteří vytahovali mrtvé a ukládali je do plastikových pytlů, zaútočili partyzáni a došlo ke střelbě, která trvala přes hodinu. Prudký útok donutil Američany ukrýt se v hotelu a přivolat pomoc. Když však jejich vrtulníky přiletěly, ostřelovaly omylem hotel v domnění, že partyzáni jsou uvnitř. Hotel z valné části zničily a způsobily ztráty mezi vlastními vojáky. Jejich přesný počet se nepodařilo zjistit, očití svědkové však viděli z trosek vytahovat pět mrtvol Američanů. Jedna z amerických raket zasáhla nedaleký dům, zabila jeho majitele, jeho manželku a matku.

Ramádí

Okupační vojáci ráno zahájili razii ve vesnicích ležících východně od města, prohledávali domy a farmy a zatkli 50 rolníků, jimž zabavili jejich osobní zbraně.

Kolem 15:00 začaly náhle americké tanky ostřelovat domy ve čtvrti Sisak na severu Ramádí, zničily šest neobydlených domů a zabily čtyři muže, kteří se v nich zdržovali.

Důstojník irácké loutkové armády popsal současnou americkou ofenzívu proti obyvatelům Ramádí jako "pomalé pouštění žilou al-Qá'idě a dalším ozbrojeným skupinám" ve městě a prohlásil, že operace je přípravou toho, co by mohlo být "konečnou likvidací" odboje. Přítomnost těchto skupin ve městě způsobila, že Ramádí, kam se podle americké propagandy přemístili velitelé al-Qá'idy, se stalo druhou Fallúdžou: "Nálety, zatýkání podezřelých a bombardování možných hnízd mužů al-Qá'idy je začátkem velké kampaně ve městě, která může už brzo začít. Řada ozbrojenců může být v Ramádí vybita nálety, jako se to stalo ve Fallúdže, Qá'imu a Tal Afáru. Pak budou následovat rozsáhlé pozemní operace ve městě a okolí."

Obyvatelé města pohřbili čtyři oběti pátečního amerického bombardování, mezi nimi ženu a dítě. Pohřební průvod musel pěšky překonat 12kilometrovou cestu od mešity al-Hadždže Sáliha ke Hřbitovu mučedníků, protože Američané zakázali veškeré jízdy automobilů, město uzavřeli blokádou a od rána prováděli razie.

Před 19:00 začalo další americké bombardování. Z trosek zasaženého domu na severovýchodě města bylo vyhrabáno pět mrtvých členů rodiny -- otec, matka a tři děti. Podle sousedů však v domě žilo více lidí, protože se k rodině přistěhovali příbuzní, kteří utekli z Bagdádu před šíitskými komandy. Proto se počet obětí zřejmě ještě zvýší.

Okupanti otevřeli novou nemocnici pro své vojáky v Habbáníji

Americké síly v pátek v 10:00 otevřely na své rozšiřované základně v Habbáníji vojenskou nemocnici, určenou výlučně pro personál amerických ozbrojených sil. Podle příslušníka loutkové armády, který na základně pracuje jako tlumočník, byli na slavnostním otevření nemocnice přítomni vysocí američtí důstojníci a vojenští lékaři. Zařízení má 300 lůžek a čtyři velké operační sály a bude zaměstnávat 15 specialistů na velké operace a válečná zranění. V sobotu přijme první pacienty z amerických základen v Hítu, Fallúdže, Hadíthě, Qá'imu, Rawě, Džubbě, Karmě, Saqlawíji, Ramádí a v Ána.

Zdroj podotkl, že otevření nemocnice je významným znamením, naznačujícím, že Američané počítají s velkou ofenzívou v provincii Anbár.

Sámarrá: Okupanti se bojí věřících na pátečních modlitbách

Ve čtyřech mešitách města zakázali dopoledne okupační vojáci konání pravidelných pátečních společných modliteb a shromáždění věřících. Před vchody do hlavních mešit zaujaly pozice americké tanky a odjely až kolem 14:30, tedy v době, kdy modlitby a kázání zpravidla končí. Na jednom tanku v pokusu o provokaci vztyčili vojáci asi metrový dřevěný kříž. Lidé se proto sešli na fotbalových hřištích a ve veřejných parcích, aby společné modlitby vykonali tam, a okupanti neučinili nic, aby jim v tom zabránili.

Šíitští kolaboranti zavraždili sunnitského šajcha v Hillá

Skupina asi deseti šíitských ozbrojenců s maskami na obličejích zaútočila na dům imáma jedné ze zdejších mešit, šajcha Abd al-Málika Abd al-Azíze a když jim jako každé návštěvě pohostinně otevřel dveře, zasypali jej deštěm kulek. Pak zastřelili jeho nejstaršího syna Abd al-Qahhára a mladšího Abd al-Mu'izze, načež zmizeli. Šajchův dům stojí pouze 500 metrů od kontrolního stanoviště amerických a loutkových vojáků a zdá se, že k vraždě došlo za jejich tichého souhlasu. Irácká policie sice přispěchala, ale když se dozvěděla, že jde o sunnitského imáma, zavolala jen ambulanci a odjela, aniž otřesené šajchově manželce a čtyřem dcerám poskytla nějakou pomoc.

Útok na kontrolní stanoviště kolaborantů

Na hlavní ulici Dulu'íje přepadli partyzáni kontrolní stanoviště kurdských kolaborantů pešmergů, čtyři z nich zabili a pátého smrtelně zranili. Pešmergové pak při střelbě po okolí zabili jednoho muže a dalšího zranili.

Ostřelování

Asi ve 3:00 vypálil odboj tři minometné střely na tábor britských vojáků Abú Nádží ležící 5 km jižně od Amáry. I když jedna střela dopadla mimo tábor, druhé dvě podle sdělení člena hasičského sboru vybuchly v jeho prostoru a poškodily tři vojenská vozidla, nikoho však nezabily ani nezranily. Loutková policie na útok reagovala raziemi a zatýkáním v sunnitských vesnicích západně od Amáry. Jak sdělil člen kmene Bazzún, zatkli 15 vesničanů, o nichž prohlásili, že se na ostřelování podíleli.

Za svítání se odboj zaměřil na britskou základnu na starém letišti v okrsku Šatt al-Arab v Basře. Během deseti minut na ni dopadlo deset raket a nad základnou se pak objevily čtyři sloupy kouře.

Dalším terčem se ráno stala policejní akademie v severovýchodním Mosulu. Při dopadu čtyř minometných střel bylo zabito pět policejních kadetů a dalších 11 zraněno.

Sedm raket Kaťuša dopadlo na bagdádskou policejní akademii na ulici Palestina.

Pozdě večer zasáhlo deset raket základnu Eko polských okupačních vojáků v Díwáníji, kde podle QudsPress způsobily rozsáhlý požár. Jak agentura uvedla, po nedávné explozi bomby pod jejich hlídkou zrušily polské síly svou hlídkovou činnost ve městě. Základna Eko je hlavním centrem polských okupačních sil, které mají v Iráku stále 1 500 vojáků.

Bombový útok

V 11:00 explodovala pod vozidlem loutkové armády bomba v jihoiráckém městě Samáwa, která zabila čtyři příslušníky speciálního komanda. Armáda pak zatkla pět osob, které podle jejího zdání byly do útoku zapojeny, protože byly náhodou ve chvíli exploze na místě.

Sobota 13. května 2006

Hadítha - Haqláníja

Ráno zničil výbuch bomby v Haqláníji Humvee z kolony projíždějící nedaleko hotelu Ajjár, zabila dva a zranila tři Američany.

Kolem 20:00 podnikly americké letouny prudký útok na město, během hodiny zasáhly minimálně 18 raket. Zasaženy byly čtvrti Šurta a Hawídža i nedaleká Haqláníja, kde několik raket dopadlo na hotel Ajjár, v Hawídži na soudní budovu, sportovní stadion a sídlo sportovního klubu, nádraží, telefonní ústřednu a řadu soukromých domů. Mezi oběťmi náletu byly ženy a děti, jejichž přesný počet nebylo v noční době možno stanovit.

Ramádí

V 16:15 zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v centru města právě došlo k boji odbojových sil s okupačními vojáky v prostoru před sídlem Irácké islámské banky. Přes 30 partyzánů tu zaútočilo na americkou kolonu projíždějící sem a tam ulicí.

17:30: boj stále pokračoval, američtí vojáci byli donuceni se stáhnout do banky, na jejíž střechu umístili ostřelovače. Bombardéry nemohly v tomto omezeném prostoru zasáhnout, aniž by ohrozily vlastní vojáky, vrtulníky se rovněž neodvažovaly přijít vojákům na pomoc, protože by byly snadným terčem Iráčanů. Ti mezitím zapálili druhé patro bankovní budovy, kterou její zaměstnanci vzhledem ke zhoršené situaci ve městě už přede dvěma měsíci opustili.

19:50: boj pokračoval, byť s menší intenzitou. Okupanti ostřelovali nedaleký rodinný dům v naději, že tím donutí partyzány zanechat útoku. V domě bylo zabito nejméně pět civilistů. Partyzáni nehodlali výhodné pozice kolem banky opustit, protože ve volnějším prostoru by na ně okamžitě zaútočila letadla.

20:20: Asi kilometr od banky před chvílí přistálo několik vrtulníků s desítkami mariňáků, kteří se měli pokusit pomoci vojáků obklíčeným v bance.

23:15: Skupina námořní pěchoty obklíčila budovu bývalého imigračního úřadu a druhá obsadila náměstí blízko banky. Po půlhodině se jim podařilo proniknout do místa bojů. Vzhledem k jejich vysoké početní převaze byli partyzáni nuceni stáhnout se do okolních uliček.

V boji a při ústupu bylo zabito sedm příslušníků odboje, čtyři další byli zraněni, mezi nimi jeden zahraniční mudžáhid. Americká střelba po okolních domech usmrtila devět civilistů.

Po skončení boje Američané posílili svou vojenskou přítomnost na východním okraji města, kde mají štáb v bývalé zemědělské fakultě, a na západním okraji, kde leží jejich základna Warrár. Sledovali také domy čtyř iráckých lékařů v Azízíji a čtvrti Dubbat ve snaze pochytat zraněné partyzány, kteří budou hledat ošetření, oblehli několik mešit a čtyři opuštěné domy. Partyzáni oznámili, že v boji zničili nebo zneškodnili pět amerických vozidel a zabili nebo zranili nejméně 20 amerických vojáků.

Mučení a zabíjení sunnitů pokračuje

V Bagdádu a okolí byla nalezena další čtyři těla sunnitských obětí, popálená a zmrzačená na citlivých místech a poté usmrcená ranou do hlavy. Dvě mrtvoly byly objeveny poblíž sídla sil Magháwir v Madá'inu, druhá dvě v převážně šíitské východobagdádské čtvrti Kamálíja.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 m zasáhlo ráno základnu sil Magháwir v Madá'inu.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby v Zafaráníji na jihovýchodě Bagdádu zničila policejní hlídkové vozidlo, zranila tři policisty a dva náhodné chodce.

V okrsku Qáhira ve východním Bagdádu najela na bombu americká hlídka. Výbuch poškodil její Humvee a zranil tři vojáky, jednoho těžce.

Bomba na polní silnici v Húr Radžab na jihu Bagdádu zničila americké obrněné vozidlo, ve kterém usmrtila jednoho a zranila tři vojáky.

Na silnici vedoucí k vesnici Abú Munajsir u Abú Ghurajb zneškodnil výbuch bomby americké Humvee a zranil čtyři vojáky.

Další bomba explodovala pod americkou hlídkou na jihu Ámiríjat al-Fallúdža, zničila Humvee, tři vojáky v něm usmrtila a dva zranila.

Atentáty

Nedaleko průmyslové zóny v Ba'qúbě byl zastřelen tamní velitel Brigád Badr Abd al-Husajn Džawád al-Músáwí.

V Durá přepadli v 7:00 partyzáni auto se čtyřmi neuniformovanými příslušníky loutkové "protiteroristické" divize, donutili je vystoupit a předložit průkazy totožnosti. Po několikaminutovém výslechu je postříleli a odjeli, zanechávajíce těla ležet na ulici.

Kolem 19:00 zastřelili v Durá partyzáni více než 30 kulkami velitele Brigád Badr Husajna Dáwúda, když opouštěl americkou základnu Sukáníja u dálnice. Dáwúd byl organizátorem útoků na sunnitské mešity v bagdádském okrsku Karach. Zastřelen byl i jeho řidič, který se pokoušel z auta vyskočit a utéci.

Neděle 14. května 2006

Na jihu Iráku působí šíitské odbojové skupiny

V posledních dnech se objevilo několik odbojových skupin s výrazně šíitskými názvy, které prostřednictvím videozáznamů vyhlásily boj americkým a britským okupantům. Impulzem k jejich vystoupení byly mj. události spojené se sestřelením britského vrtulníku v Basře.

Brigády imáma Kázima oznámily na internetu, že odpálily bombu pod americkou hlídkou v oblasti Sab al-Búr severozápadně od Bagdádu a zabily přitom sedm Američanů.

V Násiríji se Brigády imáma Alího přihlásily filmovým záběrem ke zničení italského vojenského vozidla, v němž byla usmrcena celá posádka.

Brigády imáma al-Hádího oznámily vypálení čtyř raket Kaťuša na americkou základnu v Rustamíji na jihovýchodě Bagdádu.

Brigády imáma al-Askarího zničily bombou na silnici mezi Bagdádem a Kirkúkem americké vojenské vozidlo.

Ramádí

Kolem 19:00 ostřelovala americká letadla raketami mešitu ve vesnici Zankúra v ohbí Eufratu západně od Ramádí. Rakety zničily větší část budovy a zabily čtyři věřící, kteří byli ve chvíli útoku uvnitř. Krátce před útokem bylo v mešitě 50 dětí, které tu s imámem studovaly Korán. Ty naštěstí několik minut před příletem letadel mešitu opustily.

Durá

V Durá a blízkém bagdádském okrsku Bajjá nalezla policie opět devět těl zavražděných sunnitů. U pěti z nich šlo o věřící, zatčené před týdnem silami Magháwir, když vycházeli z mešity. Další čtyři se zatím nepodařilo identifikovat.

Okupanti zmasakrovali 25 lidí ve vsi Šachat Wahíd u Latífíje

V sobotu kolem 22:00 zahájily americké vrtulníky nálet na vesnici Šachat Wahíd u Latífíje. Zděšení obyvatelé se rozprchli do okolních polí. Pak se objevilo asi sedm dalších vrtulníků, z nichž po přistání vyskákali američtí vojáci. Ti vyhnali vesničany poschovávané v polích a pak jich 25 postříleli a šest dalších -- mezi nimi dvě ženy a holčičku, jejíž otec byl zabit při náletu - zatkli.

Ani to však nestačilo. Ve 4:00 se Američané na místo vrátili v doprovodu tzv. národní gardy, prohledali domy, zajali další lidi a ostatní vyhnali z domů, aby na nich mohli usadit své snajpry.

Sebevražedné útoky

Na silnici k bagdádskému mezinárodnímu letišti narazil fidáí s automobilem do kontrolního stanoviště loutkových vojáků a odpálil se ve chvíli, kdy tudy projížděla kolona tzv. ministra elektrárenství. Výbuch zničil jedno auto z kolony a dvě policejní vozidla, usmrtil pět vojáků ze stanoviště a dva ministrovy strážce a dalších osm osob zranil.

Ve čtvrti Kafa'at na východě Mosulu najel fidáí do americké kolony, zničil jedno a zneškodnil druhé Humvee. Výbuch současně usmrtil čtyři americké vojáky, zranil tři další a sedm náhodných chodců.

Ozbrojené akce

Ve Fallúdže zahájili ráno partyzáni útok na sídlo tzv. Irácké národní gardy vypálením čtyř minometných střel ráže 60 mm a poté na objekt zaútočili přímo s použitím lehkých a středních zbraní. Zabili přitom tři gardisty a další tři zranili.

Při útoku skupiny partyzánů na společnou pěší hlídku amerických a loutkových sil byl v noci na neděli v Tal Afáru zabit jeden americký a dva loutkoví vojáci; další tři vojáci, mezi nimi jeden Američan, byli zraněni.

V průmyslové zóně na jihu Ba'qúby zastřelili partyzáni dopoledne policejního důstojníka, který byl současně členem Brigád Badr.

Pozdě večer přepadli partyzáni v ba'qúbské čtvrti Mu'allimín policejní hlídku, jedno vozidlo zneškodnili a druhé poškodili, přičemž zabili dva a zranili čtyři policisty.

Ostřelování

Čtyři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly ráno americký štáb na letecké základně v Habbáníji.

Bombové útoky

Výbuch bomby na silnici z centra Kirkúku k tamní průmyslové zóně zneškodnil dopoledne policejní hlídkové vozidlo a zranil dva loutkové policisty.

V severní části Basry explodovala pod britskou hlídkou bomba, která dokonale zničila obrněné vozidlo, zabila jednoho Brita a další tři vážně zranila.

Nedaleko Ubajdí u Qá'imu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, její Humvee úplně zničil, tři vojáky usmrtil a dva vážně zranil.

Další americká hlídka se stala obětí bomby na okraji Jathribu. Ve zcela zničeném Humvee čtyři vojáci zemřeli a pátý utrpěl těžké zranění.

Policejní hlídku zasáhla na ulici Palestina ve východním Bagdádu exploze zaparkovaného automobilu, zničila hlídkové vozidlo, zabila jednoho a zranila čtyři policisty. Zraněno bylo rovněž šest náhodných chodců.

Na jihu Bagdádu došlo k záhadné explozi uprostřed lidového tržiště u mostu Dijála, při níž bylo šest civilistů zabito a 16 zraněno. Jak bylo již mnohokrát uvedeno, odboj vždy útočí na okupační vojáky nebo jejich domácí uniformované přisluhovače, nikdy na civilní terče. Proto jsou útoky tohoto druhu považovány za pokusy okupantů rozeštvat proti sobě skupiny iráckého obyvatelstva.

Pokus o atentát

Na silnici z Chálisu do Kirkúku explodovala bomba pod kolonou tzv. ministra zahraničí Hušjára Zibárího. Poté na kolonu zaútočili partyzáni. Výbuch zničil jedno z aut v koloně, dva nebo tři ministrovi tělesní strážci byli zabiti a dva zraněni. Tzv. ministerstvo zahraničí popřelo, že by ministr osobně v koloně cestoval, neboť vládní úředníci obvykle při podobných přesunech používají letadel. Agentura KUNA ke zprávě dodala, že ve stejné oblasti došlo 7. května k útoku na kolonu "prezidenta" Tálabáního a zabiti tu byli jeho čtyři strážci.

Pondělí 15. května 2006

Ramádí

Zástupy obyvatel města se odpoledne zúčastnily pohřbu 13 obětí nedělních amerických náletů a ostřelování, mezi nimiž byly tři ženy a dítě, na městském hřbitově mučedníků.

Podle údajů lékařských zdrojů bylo ve městě od středy zabito celkem 44 lidí včetně

několika žen a dětí. Další desítky osob byly zraněny.

Kolem 18:00 došlo v Ramádí před budovou provinční správy ke srážce partyzánů s Američany. Budovu nejprve zasáhlo přes 20 minometných střel a několik raket, které donutily americké vojáky opustit budovu, kde došlo k přestřelce. O hodinu později přiletěly bombardéry a celý večer město bombardovaly.

Razie

V noci na neděli provedli američtí a loutkoví vojáci mohutnou razii v okrsku Bú Hamdán u Hawídže, při níž zatkli asi 100 lidí, mezi nimi i imáma tamní mešity šajcha Umara al-Hamdáního. Třicet z nich bylo později pro nízký věk propuštěno, zbývající ve věku 15-60 let však byli odvlečeni pryč.

Za svítání došlo k podobné akci ve městě Ána. Tady vojáci sebrali asi 50 lidí ve věku mezi 20 a 60 lety, naložili je do vojenských vozidel a odvezli na základnu Ajn al-Asad.

Ozbrojené akce

V Durá usmrtil ostřelovač příslušníka sil Magháwir na pozorovatelně u kontrolního stanoviště.

V Abú Ghurajb přepadli partyzáni konvoj osmi kamionů se zásobami pro americkou armádu a dva z nich úplně zničili. Řidič jednoho zničeného kamionu by zabit, druhý zraněn.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Při minometné a raketové palbě odboje na britskou základnu Abú Nádží u Amáry byli podle oznámení britské armády dva vojáci zraněni, jeden z nich těžce, nebyly však způsobeny žádné další škody.

Pět silných minometných střel dopadlo na americkou základnu východně od Fallúdže. Téměř denně po celý měsíc ostřelovaný štáb v obytném komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža Američané v pondělí opustili.

Na jihovýchodě Júsufíje došlo v noci na pondělí k boji mezi Američany a silami odboje, které zaútočily na jejich kolonu a zneškodnily jedno Humvee. Američanům přiletěly na pomoc bojové vrtulníky, partyzáni však jeden Black Hawk sestřelili. Vrtulník se zřítil několik kilometrů od města a smrt jeho dvoučlenné posádky přiznalo později i americké velení.

Bombové útoky

Ráno došlo k explozi bomby pod hlídkou loutkové armády v Sámarrá. Ve zničeném pickupu zemřeli tři vojáci a dva byli zraněni.

O něco později vybuchla na silnici mezi Baládem a Duluíjou bomba pod americkou kolonou, zneškodnila jedno z vozidel a vážně zranila dva Američany.

V Džurf an-Naddáf u Bagdádu zničil výbuch bomby ráno Humvee, zabil dva americké vojáky a tři zranil.

V Džazírat al-Chálidíja zasáhla bomba pěší hlídku amerických a loutkových vojáků, zabila jednoho Američana, zranila dva americké a dva loutkové vojáky.

Na polní silnici v Džazíře severozápadně od Ramádí zničil výbuch bomby Humvee, v němž zabil dva a zranil tři americké vojáky.

Nejasného původu byla exploze bomby u parkoviště v bagdádském okrsku Nahda, která zničila velkou cisternu s naftou . Zapálila dvě zaparkovaná auta, zabila dva civilisty a čtyři zranila..

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       1. 6. 2006
1. 6. 2006 Britskoamerická rada pro bezpečnostní informace vyzývá k odtajnění studie NATO o protiraketové obraně
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
1. 6. 2006 Kubice namísto básně Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Policejní odbory se distancují od Kubiceho
1. 6. 2006 Navedl Kubice k útoku Topolánkův tajemník Dalík? Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Politici a policisté se perou, organizovaný zločin se směje Michael  Kroh
1. 6. 2006 Šestnáct let po formálním pádu komunismu obraz deprimující nicoty Čestmír  Hofhanzl
1. 6. 2006 Lidovci: Volte pivní rozum Milan  Berka
1. 6. 2006 Učitelská rákoska Milan  Cimburek
1. 6. 2006 Když se dva perou, třetí se směje Věra  Říhová
1. 6. 2006 Předvolební mumraj jako příležitost k hlubší reflexi fungování českého reálného kapitalismu Petr  Kužvart
1. 6. 2006 Nadsázka nebo realita? Vlastimil  Balín
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
1. 6. 2006 Knížecí rady toho, kdo má "jasno" Josef  Vít
1. 6. 2006 Pravicová agitka Jan  Hošek
31. 5. 2006 S Topolánkem růst, s Paroubkem dluhy Jiří  Šatánek
30. 5. 2006 Napsali mi ze Slovenska přátelé Egon T. Lánský
31. 5. 2006 iHNed: Lékaři z brněnského LOK se distancují od akcí Krizového štábu
31. 5. 2006 EU: Předávání dat Američanům o cestujících do USA je nezákonné
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006
1. 6. 2006 Rakousko: Westenthaler vystřídá Haidera Richard  Seemann
1. 6. 2006 Stěžuji si tímto na stranickost České televize
1. 6. 2006 Český pilot v base a pseudohumanizmus Lubomír  Sedláčik
29. 5. 2006 Témata Britských listů - nejen pro předvolební poučení
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005