22. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 5. 2006

O adrenalinové "analýze" zelených aneb Kotrbovi natvrdo

Kdyby totiž zůstalo jen u zmíněných dvou textů, vypadalo by to, že některý z redaktorů BL svoje mnohaleté úsilí propagovat jedno křídlo ČSSD a též některé reformní proudy v KSČM doplňuje žárlivou palbou na vše zelené, co chápe jako konkurenci.

Rád bych poděkoval Britským listům za to, že v poslední době je některé moje starší články nadchly natolik, že je tisknou jako o závod znovu a znovu, aniž bych já sám musel hnout prstem. Na text "Jak se čistila strana aneb konec Pseudozelených v Čechách", věnovaný "tmavozelenému nástupu" v roce 2003, byl na BL otištěn znovu odkaz 17. 5. a text tak vešel ve známost podruhé, a text "Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce", kritizující některé sektářské manýry iniciátorů reformy Strany zelených z roku 2003, se na BL objevil dokonce potřetí. Až na to, že někdo u něj nedávno pozměnil titulek na Zelení: pro osvědčení paměti a podepsal ho mým jménem. Pod tímto názvem na něj bylo odkazováno v článku zasvěceného politického analytika Štěpána Kotrby, nazvaném Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven!" ze 17. 5. 2006.

Věcná oprava: Text Pavla Pečínky Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce byl v BL publikován pod jiným titulkem 31. 3. 2006 z důvodu nesrozumitelnosti toho prvního titulku pro normální čtenáře bez kontextu tehdejší diskuze o "tmavozelených" proudech v SZ, ale tentokrát Kotrba ve svém textu Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! uvedl na něj odkaz; to je běžná praxe nejen Britských listů. Vždycky prezentujeme téma, které zpracováváme, v jeho historii a s řadou odkazů na jiné články. Pavel Pečínka má plné právo zpochybňovat, proč Štěpán Kotrba vybral pro odkazy zrovna tyto texty, měl by však uvádět přesné informace. Jan Čulík, šéfredaktor

Protože já sám jsem vlez do SZ v létě 2002, ven se nechystám a mám od té doby informace o celých útrobách SZ většinou z první ruky, upozornil bych jen Kotrbu na pár drobnůstek v jeho jinak precizní analýze.

Podle mých informací se zelení od podzimu 2005, kdy odstavili "patberovské" vedení, přou řádově 100 x méně, i když se počet členů zdvojnásobil, a většinu nynější mediálních vln vyrábějí jako odvetu za předchozí prohru stoupenci na podzim 2005 odtrženého hnutí Zelení (Václav Drbohlav -- stejné jméno se nachází pod starším dokumentem klerofašistické Akce národní obnovy, František Křístek -- stoupenec Vladimíra Hučína, Oldřich Lukáš -- odborník přes UFO a vesmírné energie, Robin Hájek -- taktéž z Hučínova okruhu atd.). Píší vlastní články, rozesílají cizí, k nimž se dostali, někteří uvažovali o ztížení kandidatury SZ v některých krajích pomocí obstrukcí volebních zmocněnců apod., někteří se s tímto záměrem údajně měli scházet v pražském bytě manželů Lomových, ctitelů předchozího sektářského Patočkova a Beránkova vedení.

Myslím, že právě v těchto chvílích prožívají Patočkovi Zelení hořké chvíle, protože se od nich částečně odklonil i Patočkův přítel Václav Havel svou výzvou k podpoře Bursíka a Kateřiny Jacques v Praze a zároveň Bursíkových kritiků v SZ - kandidátů Stropnického a Matějkové ve středních Čechách (což přes některé komplikace může zabránit zvolení někdejšího republikána Gruzovského za středočeskou SZ do parlamentu).

"Ostravská facka" do kulišáren prováděných stoupenci hnutí Zelení výjimečně nepatří, zde šlo o nespokojenost některých lidí z částečně problematické ostravské organizace SZ s umístěním respektované ekoložky a nestraničky Věry Jakubkové -- jakési ostravské varianty brněnského Mojmíra Vlašína -- do čela místní kandidátky z rozhodnutí Bursíkova vedení SZ.

Až na těchto pár detailů se mi praxe Britských listů ve stylu "Pečínkovy články třikrát a pak teprve dost" velmi lichotí, z mnoha redakcí, kam jsem přispíval, jsem se nikdy nedočkal takového uznání a opakovaného otiskování mých článků bez vědomí autora. Chtěl bych jen poprosit Britské listy, aby v tom pokračovaly dál a úplně všechny články, které jsem jim kdy poslal, nezapomenuly otočit na svých stránkách znovu.

(Veškeré články Pavla Pečínky, publikované v BL, jsou ZDE, jsou ostatně trvale přístupné v archivu autorů. Pozn. JČ.)

Kdyby totiž zůstalo jen u zmíněných dvou textů, vypadalo by to, že některý z redaktorů BL svoje mnohaleté úsilí propagovat jedno křídlo ČSSD a též některé reformní proudy v KSČM doplňuje žárlivou palbou na vše zelené, co chápe jako konkurenci. A že v posledních dnech jeho nervozita ze zelených kulminuje a tak hledá černého kocoura v temné místnosti, i když tam žádný kocour vůbec není. Jenže to by přece nezávislý analytik Štěpán Kotrba, tvrdý bojovník proti střetu zájmů všeho druhu, PR kampaním, proti všem možným lobbyistům, aktivistickým novinářům a dalším manipulátorům (před lety dokonce odhalil i jednoho politologa, co prý nutil kvůli zápočtu publikovat svoje studenty texty o zelených :), nikdy neudělal, že? Takže abychom předešli možnému podezření BL ze snahy vypomáhat ČSSD na úkor SZ, ještě jednou bych důrazně prosil vše publikovat třikrát.

Ale konec ironie, zvědavost mi nedá, přece jen se ještě musím zeptat: nedávno byl podobně otištěn v BL starší text Petra Uhla nazvaný "Petr Uhl píše senátoru Štětinovi", a to rovněž bez jeho vědomí, a s přepsaným datem -- 10.4.2006, jež vzbuzovalo dojem, že text byl napsán Uhlem aktuálně. Že by proto, aby byly znovu připomenuty spory mezi levicovým Uhlem a antikomunistickým Štětinou, které jsou přece jen už staršího data, a SZ tak přišla o nějaké hlasy, které zatím sbírá od přibližně stejně velkých skupin někdejších voličů levicové ČSSD i pravicové ODS? Uhl poté s BL skončil.

V životopisu Lukáše Jelínka na BL (Jelínek je v ČSSD členem jiného, Kotrbovi nesympatického proudu), je zase tento doplněk:

"Projekt LíZA označil svého času za nejzajímavější pokus od Čtyřkoalice...V LtN též napsal, že typickým znakem Vladimíra Špidly je loajalita: ke státu, vládě, jejímu předsedovi... a že se pokusil ČSSD naučit vládnout koaličně. "Jsem přesvědčen, že obzvlášť spříznění ČSSD a US-DEU je značné. Oba subjekty lze nazvat pokrokovými: spoléhají na dynamiku, vývoj společnosti, hlásí se k moderním evropským proudům. Jsou si blízko v oblasti lidskoprávní i environmentální. Rozdíly v ekonomickém programu překoná čas.", napsal tamtéž v polemice s Milanem Hamerským.

Ano, nad naivitou Jelínka se skutečně vraští čelo, teď mě však zajímá něco jiného: To si do životopisu na BL napsal Jelínek sám? A pokud ne, kdo tedy a podle jakých kritérií v BL tiše koná a sem tam přepíše titulek, vydá starý článek, něco připíše...

Na každou tuto konkrétní "úpravu" v textu se ptám Štěpána Kotrby, člena Rady Českého rozhlasu, a zároveň se ptám Jana Čulíka, zda má po mém upozornění možnost dalším eventuálním Kotrbovým "úpravám" v budoucnu zabránit.

Drahý Štěpáne Kotrbo, máš samozřejmě právo vystupovat za vznik koalice či užší spolupráce ČSSD a KSČM či dávat najevo rozladěnost nad tím, že SZ do takového podniku za současného stavu KSČM odmítá jít. O tom, že jeden Dolejš, jeden Prokeš a jeden Ransdorf přijatelnou KSČM ještě nedělají, víš ale mnohem lépe než já, takže nechápu, že nechápeš.

Nedokážeš-li navíc odolat nutkání pomáhat si při svém úsilí o propagaci té správné levicové aliance tichými fauly vůči těm, které z nějakých důvodů Ty sám považuješ za její oponenty či konkurenci, pak se nezlob, ale o svojí odbornosti, co ji tak rád žádáš po druhých, vykládej něco akorát tak býku Mikulášovi, co o něm píšeš ve svém skromném životopise na BL.

Jinak samozřejmě předpokládám, že v tomto článku -- až ho budeš umisťovat na své BL - nepřidáš ani neubereš ani čárku, a ze všech možných průšvihů, střetů zájmů, lobování a trýznění nebohých studentů v mých vyučovacích hodinách mě obviníš až v nějakém následujícím samostatném pojednání. Nebo že bys protentokrát zůstal v klidu a přemýšlel raději o změnách nutných v budoucnu k uskutečnění Tvé představy?

                 
Obsah vydání       22. 5. 2006
22. 5. 2006 New York Times: Raketová sila v České republice? Po volbách ! Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 V čím zájmu a proti komu je "protiraketový štít"? Jiří G. Müller, Stanislav  Kliment
22. 5. 2006 Těžko se v tom vyznat Jindřich  Kalous
22. 5. 2006 Michael  Marčák
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
22. 5. 2006 Křivárny v České televizi Oldřich  Průša
22. 5. 2006 A je Oldřich  Čálek
22. 5. 2006 Bolí víc facka, nebo pomluva? Petr  Dušek
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...
22. 5. 2006 Proč nekritizujete Jandáka?
22. 5. 2006 Lůza bolševická a její propaganda
22. 5. 2006 Vyřizoval si Macek věci "jako chlap?" Petr  Wagner
22. 5. 2006 Článek Bohumila Kartouse není jen na facku
22. 5. 2006 Ve škole jsme říkali takovým Mackům zmetek Jan  Žižka
22. 5. 2006 Volební agitace Josef  Vít
22. 5. 2006 Michael  Marčák
22. 5. 2006 Černá Hora "zvolila nezávislost"
22. 5. 2006 Bezdrátový internet do britských měst
22. 5. 2006 Francie se snažila utajit dokument dokládající zranitelnost nových reaktorů EPR Jan  Beránek
21. 5. 2006 Podněcování k nenávisti, lhostejnost k nenávisti Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 Třeba se jednou naučíme argumentovat Jan  Klusáček
22. 5. 2006 O adrenalinové "analýze" zelených aneb Kotrbovi natvrdo Pavel  Pečínka
21. 5. 2006 Zelení hadi na politickém zápraží Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 Vyměňte poradce! Veřejné doporučení pro prezidenta republiky Milan  Daniel
22. 5. 2006 Konspirační teoretiky žádné argumenty nepřesvědčí Tomáš  Poláček
22. 5. 2006 Brezina pomáhá PR jaderného průmyslu a měl by raději mlčet Jan  Beránek
22. 5. 2006 Pane Kotrbo, opravdu věříte paranoidní vizi amerického spiknutí ovládajícího svět? Miroslav  Šuta
22. 5. 2006 To byl, panečku, argument Jan  Rovenský
22. 5. 2006 Zvláštní rafinovanost Greenpeace
20. 5. 2006 Jak to, že Human Rights Watch systematicky kritizuje americkou vládu? Jan  Rovenský
22. 5. 2006 Limity HRW Vladislav  Černík
22. 5. 2006 Nové Radě Kuba neoponuje. Na rozdíl od USA je členem. Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 "Kuba nebude komplicem mlčenlivého schválování čachrů mezi Washingtonem a jeho západními spojenci" Felipe Pérez Roque
19. 5. 2006 Digitální vysílání -- Velká Británie Jan  Čulík
22. 5. 2006 Kdo se podnikáním nedokáže ani uživit, nemá co podnikat Tomáš  Stýblo
22. 5. 2006 Máte můj obdiv Jan  Hošek
22. 5. 2006 Podnikatelé jsou téměř zloději Miroslav  Kodet
19. 5. 2006 Český rozhlas k případu Aleš Cibulka
22. 5. 2006 Opětná nevyváženost Českého rozhlasu 7 Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Jak je to přesně s dálnicí D 47 Jaroslav  Štemberk
22. 5. 2006 Pendolino stálo mnoho peněz, možná že i zbytečně moc
21. 5. 2006 Bundestag schválil nejvyšší zvýšení daní v dějinách SRN Radek  Vogl
21. 5. 2006 Příběh novin
22. 5. 2006 Češi za elektřinu zaplatí více než průměrný Evropan Jan  Beránek
19. 5. 2006 Odcizování přírodě -- důsledek či příčina krize člověka a společnosti Petr  Sak
19. 5. 2006 Zákaz potravin z GMO v moskevských školách Miroslav  Šuta
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zelení RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2006 To byl, panečku, argument Jan  Rovenský
22. 5. 2006 O adrenalinové "analýze" zelených aneb Kotrbovi natvrdo Pavel  Pečínka
21. 5. 2006 Zelení hadi na politickém zápraží Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Zelený terč něco vydrží Milan  Daniel
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Pod maskou levicové fráze Pavel  Pečínka
11. 5. 2006 Jacques: Paroubkova hra Milan  Daniel
9. 5. 2006 Prověrku na vnitru? Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
8. 5. 2006 Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit   
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
26. 4. 2006 Vzdálené a blízké příbuzenstvo Strany zelených Pavel  Pečínka
26. 4. 2006 Zelené naděje, růžové sny Jiří  Kouda, Milena Geussová
26. 4. 2006 Zelení: Posun hodnot Oskar  Krejčí